Tocmai pentru a ști cum trebuie să procedezi atunci când observi apariția aftelor bucale în cavitatea orală, este foarte important să știi ce sunt acestea, de fapt, care pot fi cauzele apariției și cât de repede trebuie să ceri sfatul medicului stomatolog. Descoperă răspunsurile la toate aceste întrebări în articolul următor și învață cum să îți menții cavitatea orală sănătoasă și lipsită de diferite tipuri de afecțiuni.
Ce sunt aftele bucale sau stomatita aftoasă?
În primul rând, este foarte important să știi faptul că aftele bucale nu reprezintă o afecțiune orală gravă, care necesită un tratament stomatologic complex.
Tocmai de aceea, este important să îți păstrezi calmul, atunci când observi apariția acestora în cavitatea orală.
Aftele bucale sunt numite de către medicii stomatologi stomatită aftoasă sau ulcerații aftoase. Acestea sunt, de fapt, mici leziuni care apar la nivelul țesuturilor moi în cavitatea bucală și la baza gingiilor. De cele mai multe ori, aftele bucale provoacă pacientului disconfort și chiar durere, însă nu sunt contagioase.
Poți recunoaște ușor aftele bucale: cele mai multe dintre acestea au o formă rotundă sau ovală și o culoare albă sau galbenă, în centrul leziunii, și conturul roșu. Având în vedere faptul că aftele bucale apar la nivelul țesuturilor moi, te poți confrunta cu leziuni atât la baza gingiilor, cât și pe interiorul obrajilor, al buzelor sau chiar în zona de sub limbă.
Simptomele aftelor bucale
De obicei, aftele bucale se manifestă prin:
- Una sau mai multe răni dureroase în interiorul gurii. Aceste ulcerații pot apărea pe limbă, pe interiorul buzelor, pe interiorul obrajilor sau pe cerul gurii;
- Senzația de furnicături sau arsură;
- Mici ulcerații albe, gri sau galbene, cu o margine roșie;
- Rar, febră, oboseală fizică și noduli limfatici umflați.
Tipuri de afte bucale
Aftele bucale sunt de trei tipuri:
Afte minore
- Au dimensiuni cuprinse între 2 mm și 1 cm și formă ovală;
- Se vindecă, cel mai adesea, în mod natural, în 7-14 zile, fără a lăsa cicatrici;
- Aproximativ 85% dintre aftele bucale sunt de acest fel.
Afte majore
- Au dimensiuni mai mari de 1 cm și mai mici de 3 cm;
- Sunt mai profunde decât aftele minore;
- De obicei, au forme rotunde, însă cele de dimensiuni mai mari pot avea forme neregulate;
- Pot fi foarte dureroase;
- Reprezintă aproximativ 10% dintre cazurile de afte bucale;
- Se vindecă după aproximativ patru săptămâni.
Afte herpetiforme
- Un grup (10-100) de mai multe leziuni mici (< 3 mm), cu forme neregulate, care formează o zonă ulcerativă;
- Persistă până la 1-4 săptămâni și nu lasă cicatrici;
- Se aseamănă, fizic, cu infecția cu herpes, însă acest virus nu este implicat;
- Reprezintă aproximativ 5% din aftele bucale diagnosticate.
Cauzele apariției aftelor bucale
Aftele bucale sau ulcerațiile aftoase pot să apară ca urmare a mai multor factori și se pot manifesta diferit de la o persoană la alta. Iată care sunt factorii favorizanți pentru aftele bucale:
O leziune a membranei mucoasei bucale
O rană de mici dimensiuni pe interiorul gurii poate declanșa o aftă bucală. Cum apare această rană? Cauzele pot fi multiple:
- Aparatul dentar sau proteza montate incorect;
- Periajul agresiv al dinților;
- Mușcarea obrazului;
- Unele alimente care zgârie mucoasa;
- O intervenție orală.
👉 Aparatul dentar este mai mult decât o modă. El te poate ajuta să ai dinții drepți și un zâmbet frumos și sănătos. Descoperă cat costa un aparat dentar si cum il alegi.
Unele alimente
Ingestia unor alimente aftogenice poate irita mucoasa bucală și poate crea condiții pentru formarea aftelor. Pe listă se află:
- Alimentele bogate în histamine. Acestea pot cauza reacții alergice pentru unele persoane. Aici intră brânzeturile maturate, inclusiv gruyere, emmentaler sau parmezan, carnea de porc gătită, cârnații și alte produse din carne de porc;
- Alimente acide, precum sucul de citrice, oțetul, muștarul, murăturile;
- Unele fructe acide, precum tomatele, căpșunele, ananasul, kiwi, strugurii;
- Oleaginoasele: migdale, nuci, arahide;
- Produse ultraprocesate, care conțin coloranți, arome și alți aditivi.
Oboseală excesivă și stres
În unele cazuri, aftele bucale sunt cauzate de factori psihologici. Stresul prelungit, extenuarea și șocurile emoționale afectează sistemul imunitar.
Prin urmare, corpul este mai susceptibil la infecții, inclusiv la nivelul gurii.
Renunțarea la fumat
Fumătorii care renunță la tutun au un risc mai mare de afte bucale.
Problema este trecătoare.
Menstruația
Ciclul menstrual aduce cu sine numeroase schimbări hormonale. Unele femei se pot confrunta cu afte bucale, în perioada menstruală.
Unele medicamente
- Mestecarea de înlocuitoare de nicotină;
- Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene;
- Antibioticele;
- Medicamentele împotriva malariei;
- Anti-vitamina K, ce subțiază sângele și predispune la sângerarea gingiilor;
- Radioterapia și chimioterapia;
- D-penicilamină, antibiotic pentru chelarea metalelor grele, recomandat în reumatism;
- Unele medicamente antiepileptice;
- Metotrexat, recomandat în unele forme de cancer, în artrită reumatoidă și psoriazis.
👉 Antibioticele sunt recomandate inclusiv pentru probleme dentare. Vezi cand este recomandat tratamentul cu antibiotic pentru gingiile inflamate.
Formele complexe de afte bucale se dezvoltă mai ales la persoane cu sistemul imunitar slăbit, în special la cele cu boli precum:
- Lupus;
- Colită ulcerativă;
- SIDA.
De asemenea, aftele bucale recurente apar mai ales în caz de:
- Deficit de vitamina B12, zinc, acid folic sau fier;
- Boala celiacă sau intoleranță la gluten;
- Boala Crohn;
- Boala Behçet;
- Administrarea de corticosteroizi.
Cine are un risc mai mare de afte bucale?
Aftele bucale apar mai ales între 10 și 20 de ani, deși există cazuri și la alte vârste. Afectează aproximativ 20% dintre oameni. Aftele bucale apar de două ori mai des la femei decât la bărbați, iar medicii cred că acest lucru este explicat de schimbările hormonale.
Cât de rapid trebuie să mergi la medic pentru tratament?
Nu este o urgență să mergem la medicul stomatolog imediat ce aftele bucale apar, dar, în momentul în care observăm că acestea își modifică forma, culoarea sau dimensiunea, este necesar să mergem la medicul stomatolog.
Așadar, este bine să mergi la stomatolog, dacă:
- Ai o aftă bucală de mari dimensiuni;
- Te confrunți cu afte bucale recurente;
- Aftele se formează aproape de buze;
- Persistă mai mult de două săptămâni;
- Te confrunți cu durere intensă, care îți afectează viața de zi cu zi;
- Ai dificultăți la mestecat sau băut, din cauza aftelor;
- Apare și febra;
- Aftele au fost cauzate de aparatul dentar sau de proteză.
Tratamentul aftelor bucale
În cele mai multe cazuri, aftele bucale se vindecă de la sine, într-o perioadă de 7-15 zile. Cu toate acestea, pentru a controla disconfortul resimțit și pentru a te asigura că riscurile apariției posibilelor complicații sunt reduse, este necesar să urmezi un tratament. Iată ce tratament rapid pentru afte bucale poți să urmezi:
Tratament la stomatolog
Așa cum am menționat mai sus, în cele mai multe cazuri, aftele bucale se vindecă de la sine. Cu toate acestea, este recomandat să mergi la medicul stomatolog, pentru a stabili care este cauza apariției aftelor bucale, pentru a controla disconfortul și pentru a preveni apariția aftelor bucale.
În funcție de fiecare caz în parte, după consultul clinic, realizat de către medic, aftele bucale se tratează prin aplicarea unor soluții locale, de exemplu, glicerina boraxată. Dacă este necesar, medicul poate aplica local și diferite antibiotice.
Ulterior, medicul îți poate recomanda să urmezi un tratament medicamentos, acasă. De asemenea, dacă medicul constată că apariția aftelor bucale este cauzată de o lucrare protetică incorect adaptată, îți va recomanda ca aceasta să fie înlocuită tocmai pentru ca, în viitor, să nu te mai confrunți cu aceeași problemă.
Remedii naturiste
Deși cel mai important pas pe care trebuie să îl faci, atunci când te confrunți cu orice afecțiune orală, este să te prezinți în cabinetul medicului stomatolog, în cazul aftelor bucale, poți folosi diferite remedii naturiste.
De exemplu, poți să optezi pentru clătirea gurii cu ceai de salvie, cimbrișor sau busuioc. Medicul stomatolog îți poate recomanda, în urma consultului, astfel de remedii naturiste și îți poate indica rutina potrivită pentru controlul disconfortului creat de aftele bucale.
Sfaturi pentru calmarea aftelor
Având în vedere faptul că aftele bucale pot apărea în urma unui periaj dentar incorect, este recomandat să acorzi o atenție sporită modului în care îți cureți dantura. Printre simptomele aftelor bucale se numără senzația de usturime sau de înțepătură ori chiar durerea. Toate acestea se pot agrava, în momentul în care aftele bucale sunt atinse de periuța de dinți sau de alimente. Pentru a controla durerea, este foarte important să acorzi atenție atât mișcărilor pe care le realizezi în timpul periajului, cât și alimentelor pe care le consumi. Pentru a preveni agravarea simptomelor, încearcă să consumi alimente cu o consistență moale și nu foarte picante.
Alimente interzise în cazul aftelor bucale
Dacă te confrunți cu afte bucale recurente, este recomandat să reduci sau să eviți cu totul anumite alimente:
- Cafea;
- Citrice și suc de citrice;
- Tomate;
- Preparate fast food;
- Mâncăruri picante.
Aftele la copii
Aftele la copii apar între 10 și 19 ani. Deseori, pot fi dureroase, însă se vindecă, de cele mai multe ori, de la sine. Cauzele pot include mușcarea obrazului sau a limbii, unele alimente acide, deficitul de fier ori vitamina B12 sau un sistem imunitar slăbit.
Este indicat să încurajezi copilul să mănânce alimente moi, ușor de mestecat, precum piureul, merele date pe răzătoare sau iaurtul. Încurajează folosirea unei soluții saline (½ linguriță de sare la un pahar de apă), pentru clătirea gurii.
Afte bucale la bebeluși
Aftele bucale apar rareori la bebeluși. De fapt, la copiii sub 10 ani, cazurile sunt foarte rare. Cu toate acestea, există situații și este bine să fii informat, deoarece pot cauza disconfort bebelușului.
Cele mai multe afte bucale la bebeluși trec de la sine, după 7-10 zile sau ceva mai mult (în cazul aftelor de mari dimensiuni). În general, durerea trece după 3-4 zile. Între timp, poți aplica un pansament steril cu gheață, pe zona afectată.
Evită să îi dai bebelușului alimente picante, fierbinți sau citrice; acestea pot agrava simptomele. Dacă aftele celui mic durează mai mult de două săptămâni, este indicat să mergi la medic.
👉 Aftele bucale apar rareori la copii. Pentru a fi pregătit pentru astfel de situații, citește și articolul Aftele la copii: de ce apar si cum le tratam.
Afte bucale în sarcină
Deși corpul tău trece prin schimbări inedite, în timpul sarcinii, această perioadă este și una stresantă, pentru organism. Expunerea prelungită la stres și schimbările hormonale pot duce la apariția aftelor bucale. Din fericire, de cele mai multe ori, aceste afte bucale sunt inofensive și pot fi ținute sub control, prin igienă orală corectă și relaxare.
În primul trimestru de sarcină, crește semnificativ nivelul hormonilor. Această schimbare bruscă provoacă schimbări emoționale, care, la rândul lor, pot cauza stres. Prin urmare, aftele bucale apar mai des în primele 12 săptămâni de sarcină.
Pe lângă schimbările hormonale și expunerea la stres, aftele bucale pot apărea și pe fondul unor sensibilități alimentare (des întâlnite în sarcină) sau al unor deficiențe vitaminice ori minerale.
De regulă, aftele bucale dispar de la sine, după 1-2 săptămâni. Clătirile cu soluție salină și evitarea alimentelor acide pot ajuta la diminuarea iritației.
Totuși, dacă durerea persistă, este recomandat să vorbești cu medicul, înainte de a lua medicamente, creme sau alte produse, deoarece unele ingrediente pot dăuna fătului.
Prevenirea aftelor
Pentru a preveni apariția stomatitei aftoase, este recomandat să ai grijă la alimentație (încearcă să limitezi consumul de alimente foarte picante). De asemenea, este foarte important să acorzi o atenție sporită igienei orale realizate acasă: folosește o periuță de dinți cu peri moi, ață dentară și apă de gură. Nu în ultimul rând, pentru a preveni apariția stomatitei aftoase și pentru a nu fi necesar să cauți un tratament rapid pentru aftele bucale, este recomandat să realizezi vizite periodice la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni.
Din fericire, majoritatea aftelor bucale trec de la sine fără tratament. Însă dacă observi că simptomele persistă mai mult de două săptămâni sau că apar și alte simptome, este indicat să te adresezi medicului.
Bibliografie
- Canker Sores, https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=zd1065
- Canker Sores, https://kidshealth.org/en/teens/canker.html
- Canker sores (mouth ulcers): Overview, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546250/
- Mouth sores and ulcers (canker sores), https://www.healthdirect.gov.au/mouth-sores-and-ulcers
- Canker Sores, https://kidshealth.org/en/teens/canker.html
- Women’s Oral Health, http://www.idph.state.il.us/HealthWellness/oralhlth/oralwomen.htm
- The relationship between smoking cessation and mouth ulcers, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15370162/
- Prevalence and psychological stress in recurrent aphthous stomatitis among female dental students in Saudi Arabia, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5958988/