Ce trebuie sa stii despre Coronavirus

In aceasta sectiune puteti gasi informatii despre infectia cu noul coronavirus, masuri de preventie si recomandari de conduita in cazul in care suspectati ca sunteti infectat sau ca ati intrat in contact cu o persoana infectata. Depunem toate eforturile pentru a actualiza permanent informatiile disponibile pe site-ul nostru. Cu toate acestea, sursele de referinta raman site-urile autoritatilor publice, precum cel al Institutului National de Sanatate Publica (https://www.cnscbt.ro/). De asemenea, va puteti informa cu privire la noul coronavirus la TELVERDE 0800 800 358.

Situatia in Romania

cases
cazuri confirmate
recovered
cazuri vindecate
deaths
cazuri deces

Despre Coronavirus

DESPRE CORONAVIRUS

Coronavirusurile sunt o familie de virusuri care provoaca infectii la om si o varietate de animale. Coronavirusurile sunt zoonotice, ceea ce inseamna ca se pot transmite intre animale si oameni. Cu toate acestea insa, animalele de companie nu sunt considerate momentan surse de imbolnavire.

Noul coronavirus reprezinta o tulpina de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om si, prin urmare, reprezinta motiv de ingrijorare pentru sanatatea publica, avand in vedere ca exista putine cunostinte despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere intre oameni si despre severitatea si tratarea infectiilor rezultate.

Afla mai multe

CORONAVIRUS SI SARCINA

Potrivit CDC (Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA), nu exista informatii in rapoartele stiintifice publicate in legatura cu susceptibilitatea femeilor insarcinate la COVID-19.

Femeile insarcinate trec prin modificari imunologice si fiziologice care le pot face mai susceptibile la infectiile respiratorii virale, inclusiv la COVID-19.

Femeile insarcinate ar trebui sa-si ia masurile de protectie obisnuite, pentru a evita infectiile – spalarea mainilor cat mai des si evitarea persoanelor bolnave.

Afla mai multe

 

 

CORONAVIRUS LA VARSTNICI

Persoanele cu varsta peste 60 de ani care sufera de alte afectiuni medicale, precum boli de inima, diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli respiratorii cronice sau cancer, au un risc mai mare de a dezvolta o forma severa de infectie cu noul coronavirus.

Numarul cel mai mare de decese raportat la numarul de cazuri diagnosticate a fost inregistrat mai ales la persoanele cu varste peste 80 de ani care aveau concomitent si alte boli.

Riscul pare sa fie mai mare mai degraba in legatura cu prezenta altor boli in acelasi timp cu infectia COVID-19.

Afla mai multe

CORONAVIRUS LA COPII

Copiii sunt mai putin susceptibili de a se infecta cu noul coronavirus (COVID-19), comparativ cu populatia generala, conform datelor existente pana in prezent. De fapt, majoritatea cazurilor confirmate de COVID-19 raportate din China au avut loc la adulti. Au fost raportate și infectii la copii, inclusiv la copii foarte mici, cei mai multi luand infectia de la un membru al familiei.” Potrivit expertilor UNICEF și specialistilor din cadrul CDC din Statele Unite ale Americii, noul coronavirus pare sa provoace o infectie mai usoara la copii decat la adulti sau persoane in varsta.

Afla mai multe

Cele 10 masuri pentru siguranta pacientilor in REGINA MARIA

Triajul pacientilor: Identificam rapid pacientii cu simptome si infectii respiratorii la intrarea in clinici si spitale;
Asiguram masti de protectie pentru pacientii cu simptome de infectii respiratorii care se adreseaza clinicilor si insotitorilor acestora;
Avem spatii de izolare a cazurilor suspecte de boli infectioase in fiecare clinica;
Igiena mainilor este regula noastra de aur pe care o respectam cu maxima strictete;
Asiguram igiena riguroasa a tuturor spatiilor;
Asiguram dezinfectia rapida si corecta a spatiilor posibil contaminate;
Asiguram echipamente de protectie pentru personalul care ingrijeste cazuri cu suspiciune de infectie cu noul coronavirus;
Indrumam telefonic pacientii cu simptome, posibil suspecti, catre apelul de urgenta 112, conform procedurilor transmise de autoritati;
Respectam toate indicatiile autoritatilor si pastram permanent legatura cu acestea;
Luam masuri de incurajare atat a personalului, cat si a pacientilor sa respecte regulile de igiena respiratorie si igiena mainilor;

Masurile elementare de preventie

ATITUDINEA RESPONSABILA
Fiecare dintre noi poate contribui pentru a impiedica raspandirea virusului. Respectarea indicatiilor de autoizolare pentru persoanele care au calatorit in zone cu risc si limitarea contactului social nenecesar pe cat posibil sunt masurile de baza pe care le putem lua cu totii. Medicamentele antivirale sau antibioticele se iau doar cu recomandare medicala. Informeaza-te doar din surse oficiale si nu raspandi informatii neverificate.

IN SPATII PUBLICE
Evita zonele aglomerate. Nu iti atinge nasul, ochii si gura daca nu ti-ai igienizat mainile in prealabil. Evita sa tusesti sau sa stranuti in palme, alege pliul cotului sau un servetel de unica folosinta. Incearca sa limitezi contactul cu persoane care prezinta semne de infectie. Foloseste masca de protectie doar daca prezinti simptome sau intri in contact cu persoane bolnave. Spala-te pe maini de indata ce este posibil cu apa si sapun timp de 20 de secunde.

IN MIJLOACELE DE TRANSPORT
Evita pe cat posibil orele de varf. Daca te afli intr-un mijloc de transport in comun incearca sa pastrezi distanta de cel putin 1 metru fata de ceilalti pasageri. Incearca sa apelezi la metode alternative de transport: bicicleta sau trotineta. Poarta cu tine o solutie de dezinfectat mainile si spala-te pe maini de indata ce este posibil.

LA BIROU
Aeriseste si igienizeaza biroul si suprafetele din jur cu dezinfectant pe baza de alcool. Evita pe cat posibil sa atingi suprafetele comune si sa dai mana cu alte persoane. Ai grija la igiena mainilor, spala-te des cu apa si sapun, timp de cel putin 20 de secunde. Amana pe cat posibil calatoriile. Evita intalnirile sau foloseste mijloacele de comunicare la distanta. Izoleaza-te daca ai simptome de raceala sau gripa. 

Ce trebuie sa faci in cazul unei suspiciuni?

Intrebari frecvente

In timp ce animalele au fost sursa initiala a virusului, acum noul coronavirus se raspandeste de la om la om. In prezent se estimeaza ca, in medie, o persoana infectata va infecta intre doua si alte trei, totusi acest lucru nu este determinat cu exactitate. Virusul poate sa fie transmis mai ales prin picaturi respiratorii, pe care oamenii le elimina prin expiratie atunci cand vorbesc, tusesc sau stranuta. De asemenea, virusul poate supravietui cateva ore pe suprafete, cum ar fi mese si manerele usilor.

Perioada de incubatie (adica timpul dintre expunerea la virus si momentul de debut al simptomelor) pentru infectia COVID-19 este estimata ca fiind intre doua si 14 zile. In aceasta etapa, se cunoaste ca virusul poate fi transmis atunci cand persoanele infectate prezinta simptome asemanatoare gripei, dar nu se cunoaste daca persoanele infectate, dar care nu prezinta simptome, pot sa transmita virusul.

Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) par sa fie mai vulnerabile la forme mai severe de imbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus.

Da. Infecțiile respiratorii, asa cum este si infectia cu noul coronavirus, pot declansa simptomele astmului, de aceea se recomanda persoanelor cu astm sa isi ia toate precautiile si sa urmeze toate recomandarile preventive stabilite de catre medic.

Da. Daca cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta in mana si apoi atinge ceva, acea suprafața poate deveni contaminata. Manerele usilor sunt un bun exemplu de suprafața care ar putea prezenta un risc.

Se considera ca noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, la temperatura ambianta (aproximativ 20 grade Celsius) timp de aproximativ doua zile. Deci, cel mai bine este sa va spalați mainile in mod regulat pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție si raspandirea virusului.

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat in corp. Pulverizarea acestor substanțe poate fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Trebuie sa stii ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.

Nu. Uscatoarele de maini cu aer cald nu sunt eficiente pentru a ucide noul coronavirus (SARS- CoV2). Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii alcoolice. Dupa ce ti-ai curatat mainile, le poti usca fie cu prosoape de hartie, fie la un uscator de maini cu aer cald.

Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile respective pot provoca iritații ale pielii. Lampile cu raze ultraviolete sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor obiectelor, nu a pielii sau mucoaselor.

Nu. Nu exista dovezi ca utilizarea acestor solutii saline ar proteja oamenii de infectia cu noul coronavirus. Aceste solutii sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale in viroze, dar nu exista dovezi ca utilizarea regulata a acestora ar preveni virozele respiratorii.

Da. Deoarece se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete, aproximativ doua zile, este important ca telefonul sa fie curațat minuțios si des. Totusi trebuie sa fii atent la recomandarile producatorilor de telefoane in ceea ce priveste solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului. Telefoanele moderne tind sa fie rezistente la apa, asa ca ați putea curața telefonul cu apa si sapun obisnuite si un prosop de hartie de unica folosinta, dar verificați daca telefonul dvs. este rezistent la apa inainte de a incerca.

Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta. Daca ai atins monezi sau bancnote, spala-te correct pe maini.

Nu. Nu exista motive intemeiate sa consideram ca vremea rece poate sa distruga noul coronavirus. Temperatura normala a corpului uman se situeaza in mod normal in intervalul de 36,5° C pana la 37°C, indiferent de temperatura exterioara sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul.

Nu. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin muscatura de tantar. Transmiterea noului coronravirus se face pe cale aeriana, prin picaturile eliminate de o persoana infectata, atunci cand expira, tuseste sau stranuta, prin picaturile de saliva si prin ducerea mainilor contaminate cu virus la nas, gura sau ochi, dupa contactul cu suprafete contaminate. Pana in prezent, nu exista informatii si dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii aloolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul. De asemenea, este indicat sa eviti contactul strans cu oricine tuseste si stranuta.

Virusul poate provoca simptome usoare, asemanatoare gripei, precum: febra, tuse, respiratie dificila, dureri musculare, oboseala. Cazurile mai grave dezvolta pneumonie severa, sindrom de detresa respiratorie acuta, sepsis si soc septic, situatii care pot duce la deces.

Coronavirusul si gripa au multe simptome similare, ceea ce face dificil diagnosticul doar pe baza simptomelor, fara realizarea unui test specific. Principalele simptome ale infectiei cu noul coronavirus la care trebuie sa aveți grija sunt febra si tusea. Gripa are adesea si alte simptome, cum ar fi durerea in gat, in timp ce persoanele infectate cu noul coronavirus pot simți mai degraba dificultate in respirație. Persoanele care considera ca ar putea fi afectate de coronavirus trebuie sa apeleze telefonic medicul de familie pentru mai multe sfaturi. Recomandarile sunt ca in cazul unor simptome similare celor determinate de infectia cu noul coronavirus sa evite sa mearga la medicul de familie si sa evite sa mearga direct in clinici sau la spital, ci sa se adreseze telefonic medicului de familie sau directiilor de sanatate publica.

Pana la acest moment se estimeaza ca rata mortalitatii pentru COVID-19 este de 20-30 de decese la 1.000 de persoane diagnosticate. Aceasta este semnificativ mai mica decat focarul SARS din 2003. Cu toate acestea, este mult mai mare decat rata mortalitatii pentru gripa sezoniera.

Persoanele care au simptome de infecție si au calatorit recent in anumite parți ale lumii unde ratele de infecție sunt mari trebuie sa fie testate. De asemenea, este posibil sa ai nevoie de testare daca ai avut un contact strans cu cineva care a calatorit intr-una din aceste zone.

Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui sa beneficieze de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave si complicatii, precum pneumonie, sindrom de detresa respiratorie acuta ar trebui sa beneficieze de ingrijire optima de susținere a functiilor organelor vitale, daca este necesar.

Datorita necesitatii de interventie, medicii si cercetatorii si-au indreptat atentia spre medicamente care sunt utilizate in alte afectiuni, pentru ca siguranta utilizarii acestora la oameni a fost deja testata, astfel ca sunt in desfasurare studii clinice cu o serie de astfel de medicamente. Un medicament care a fost testat anterior pentru tratamentul persoanelor infectate cu Ebola si a celor cu sindrom respirator acut sever din Orientul Mijlociu (MERS) (remdesivir) pare sa fie una dintre optiunile care vor fi disponibile cel mai curand. De asemenea, printre medicamentele existente, utilizate pentru tratamentul altor afectiuni, dar care par promitatoare sunt incluse: • clorochina, medicamentul utilizat pentru tratamentul malariei • medicamente utilizate pentru tratamentul infectiei HIV (lopinavir/ritonavir) • medicamente utilizate pentru tratarea virusului sincitial respirator (RSV) si hepatitei C (ribavirina).

In acest moment se afla in derulare in China, in spitalul Zhongnan, un studiu clinic referitor la tratamentul cu vitamina C injectabila pentru pneumonia severa data de infectia cu noul coronavirus SARS- CoV-2. In studiul clinic respectiv (denumit Vitamin C Infusion for the Treatment of Severe 2019-nCoV Infected Pneumonia: a Prospective Randomized Clinical Trial) au fost inclusi 140 de pacienti. Data anuntata pentru inceperea studiului a fost 14 februarie 2020, iar data estimata pentru finalizarea studiului este 30 septembrie 2020. Pana in prezent nu au fost publicate date privind eficienta acestui tratament.

Nu, antibioticele nu funcționeaza impotriva virusurilor, au numai actiune impotriva bacteriilor. Noul coronavirus SARS-CoV-2 este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate nici ca mijloc de preventie, nici ca mijloc de tratament. Este posibil ca o persoana care are boala COVID-19 sa primeasca antibiotice, in situatia in care exista in acelasi timp cu infectia virala si o infectie bacteriana.

Autoizolare inseamna sa stai acasa timp de 14 zile, sa nu mergi la serviciu, la scoala sau in alte locuri publice, sa nu utilizezi transportul public sau taxiurile. De asemenea, ar trebui sa stai separat de alte persoane din casa ta. In situatia in care aveți nevoie de alimente, alte cumparaturi sau medicamente solicitati ajutor. Acestea ar trebui lasate la usa, fara sa aveti contact cu persoana care le aduce. Nu ar trebui sa aveți vizitatori. Recomandarile sunt chiar sa stați departe de animalele de companie, iar daca acest lucru nu este posibil, sa va spalați pe maini inainte si dupa ce le-ati atins.

Nu. In prezent, nu exista vaccinuri impotriva coronavirusurilor umane si inca nu exista un vaccin care sa protejeze organismul de infectia cu noul coronavirus. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca infectia sa fie prevenita cu restul mijloacelor disponibile. Dezvoltarea vaccinurilor necesita timp. Mai multe companii farmaceutice lucreaza la posibile vaccinuri. Cu toate acestea, nu se poate estima cu exactitate momentul in care se va identifica un vaccin eficient care sa poata fi utilizat imediat la nivel populational. De obicei, intre momentul de timp cand s-a identificat un posibil vaccin pana la momentul de timp cand acest vaccin sa poata sa fie utilizat pe scara larga trec cel putin cateva luni, sau de cele mai multe ori chiar ani, pentru ca siguranta si eficacitatea produsului respectiv sa poata fi determinate cu exactitate.

Gripa si virusul care provoaca COVID-19 sunt doua virusuri foarte diferite, iar vaccinul antigripal sezonier nu protejeaza impotriva COVID-19. Vaccinul impotriva gripei este indicat pentru a fi protejat de gripa.

Nu. Vaccinul pneumococic nu ofera protecție impotriva noului coronavirus. Noul coronavirus este aparut foarte recent si are o structura diferita de alte virusuri sau alte bacterii, de aceea este nevoie de realizarea propriului sau vaccin. Chiar daca vaccinurile gripale sau pneumococice nu sunt eficiente impotriva noului coronavirus, vaccinarea impotriva bolilor respiratorii este recomandata pentru protectia sanatatii.

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietați antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi provenite din aceasta pandemie potrivit carora sa consideram drept protectiv impotriva coronavirusului, consumul de usturoi.

Medicii nostri raspund celor mai frecvente intrebari

Videos: 

Citeste mai multe

Informeaza-te doar din surse oficiale si nu raspandi informatii neverificate.