Ridica testul din PONDERAS sau afla mai multe informatii

Sunt de acord să fiu contactat(ă) de către un reprezentant al PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL în legătură cu serviciile solicitate.

Depistat precoce, cancerul colorectal poate fi tratat!

Screening-ul reprezinta un ansamblu de metode si tehnici care permit depistarea precoce a cancerului și/sau a leziunilor precanceroase inainte ca pacientii sa aiba simptome sau semne clinice. Cancerul poate fi astfel detectat din timp, iar leziunile depistate intr-un stadiu incipient pot fi mai usor tratate poate chiar vindecate. Screening-ul cancerului colo-rectal are astfel 2 obiective majore: permite identificarea precoce a cancerului colorectal si previne aparitia cancerului colo-rectal prin depistarea si indepartarea polipilor premaligni. Screening-ul scade riscul de apariție al cancerului colo-rectal si va poate salva viata!

Exista 2 categorii de pacienti care beneficiaza de programele de screening de cancer colo-rectal. Pacientii cu risc crescut sunt pacientii cu istoric familial de cancer colo-rectal sau polipi avansati, cu boli inflamatoriii intestinale cu evolutie pe perioada lunga, cu istoric familial de cancer colo-rectal ereditar, pacienti care necesita consult gastroenterologic și efectuarea colonoscopiei inainte de 45 ani. Pacientii cu risc mediu includ toata populatia peste 45 de ani.

Pacientii cu risc mediu (peste 45 de ani) au doua optiuni: fie efectuarea colonoscopiei o dată la 10 ani, fie efectuarea unui test de sangerari oculte (preferabil test imunochimic) in fiecare an. In cepand cu 15 mai, poti efectua GRATUIT acest test in PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL.

Colonoscopia este o proce­dura minim-invaziva in care se foloseste un video-endoscop (un tub flexibil subtire, prevazut cu iluminare si o camera video), folosit pentru a observa mucoasa tractului digestiv inferior (rect si colon pana la valva ileo-cecala, eventual ileon terminal). Colonoscopia dureaza între 30 si 60 de minute, iar screening-ul se repeta în general peste 10 ani daca pacientii nu sunt in categoria de pacienti cu risc crescut. Avantajele sunt: colonoscopia este cel mai bun test care permite vizualizarea polipilor si indepartarea (rezectia) lor in timpul procedurii. Este necesara sedarea pentru ca procedura sa fie confortabila pentru pacient. Sedarea profunda permite efectuarea procedurii in conditii de confort pentru pacient si creste suplimentar calitatea examinarii colonoscopice, cu riscuri minime cand este efectuata sub supravegherea unui medic anestezist.

Cancerul colo-rectal reprezinta o problema majora de sanatate publica, fiind situat pe locul 3 ca incidenta si pe locul 2 ca mortalitate in lume, cu cifre extrem de alarmanta. Acesta tendință este cu atat mai ingrijorătoare cu cat cancerul colo-rectal poate fi detectat precoce, iar leziunile precursoare (polipii) pot fi indepartati endoscopic sau chirurgical. 

Polipii colonici sunt aglomerari de celule (excrescente) care cresc la nivelul colonului sau rectului. Polipii au diferite forme si dimensiuni si pot fi de diferite tipuri anatomopatologice, avand in consecinta risc diferit de malignizare. Polipii sunt asimptomatici în majoritatea cazurilor și pot fi depistati prin screening colonoscopic. Doar aproximativ 1% din polipi se pot maligniza si transforma in cancer colo-rectal. Polipii se pot indeparta prin metode endoscopice si astfel scade riscul de cancer colorectal. Integrarea tehnicilor de endoscopie interventionala efectuate in cadrul Departamentului de Gastroenterologie al Centrului de Excelenta in Chirurgie Colorectala asigura siguranta pacientilor si efectuarea procedurilor interventionale cu back-up chirurgical.

AM LUAT TESTUL, ACUM CE FAC?

Luati testul acasa si utilizati-l conform instructiunilor

Returnati-l a doua zi dupa colectarea probelor la PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

Daca rezultatele de laborator sunt pozitive, va rugam sa va adresati unui medic gastroenterolog, care va urmari intreg procesul de diagnostic si tratament in cadrul PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

In Europa, cancerul colorectal inregistreaza 500.000 de cazuri noi diagnosticate pe an.

In Romania, in 2018*, peste 80.000 de pacienti au fost diagnosticati cu cancer si s-au inregistrat peste 50.000 de decese. La noi in tara, cancerul colorectal este pe locul 2 ca incidenta si ca mortalitate, cu peste 11.000 de cazuri noi si aproximativ 6.500 de decese numai la nivelul anului trecut.

*date conform studiului Globocan 2018