Sa nu renunti nicio clipa la bucuria de a merge

e putere

Cand afli din copilarie ca suferi de o boala genetica extrem de rara care afecteaza sistemul osos si creste riscul de aparitie a fracturilor te obisnuiesti destul de repede sa faci fata durerilor si multiplelor operatii necesare. Capeti rezistenta la durere, cum s-ar spune. La un moment dat, insa, organismul nu mai gaseste resursele necesare pentru a se vindeca si apar complicatiile. O astfel de complicatie a adus-o pe Alina, o tanara de 38 de ani din Republica Moldova la Spitalul Regina Maria Brasov, unde a primit tratamentul chirurgical de care avea nevoie si sansa la o viata normala si activa la care visa si nu voia sub nicio forma sa renunte.

1
Boala genetica rara si fracturile multiple

De-a lungul celor 38 de ani, Alina a suferit multiple fracturi osoase, s-a operat de nenumarate ori si a urmat tot felul de tratamente pentru a grabi vindecarea. Tanara fusese diagnosticata in jurul varstei de 3-4 ani cu o boala genetica foarte rara – sindromul McCune – Albright care afecteaza sistemul osos si predispune organismul la fracturi. La inceputul anului 2020 lucrurile au inceput sa se complice, iar Alina nu mai putea suporta durerile de la nivelul soldului stang.

2
Protezarea de sold si tumora osoasa

Dupa ce a facut numeroase investigatii si a consultat cei mai buni medici din Chisinau, Alina a decis sa faca o operatie de inlocuire a articulatiei soldului stang. La scurt timp dupa interventie, osul femural s-a fracturat sub nivelul protezei si a favorizat aparitia unei formatiuni tumorale. Medicii ortopezi la care a mers i-au oferit o solutie greu de acceptat, si anume o operatie care presupunea invaliditate deplina pentru tot restul vietii. Din fericire, acestia au avut inspiratia sa trimita cazul spre evaluare si medicilor romani de la Spitalul Regina Maria Brasov, care au facut tot posibilul sa-i ofere tinerei sansa la o viata normala si activa.

3
Solutia complexa si riscanta oferita de medicii romani

Cand a ajuns la Brasov, Alina a fost intampinata de o echipa multidisciplinara, formata din medici chirurgi, ortopezi, chirurgi vasculari si medici ATI. Impreuna i-au explicat cu blandete planul chirurgical, precum si riscurile si complicatiile care puteau sa apara in timpul operatiei. Tanara i-a ascultat cu mare atentie si le-a spus ca tot ce isi doreste este sa poata sa mearga singura si sa se bucure de o viata normala si activa. In afara de tumora osoasa care crescuse destul de mult in dimensiuni, tanara avea si o serie de comorbiditati care nu puteau fi neglijate si care cresteau riscurile interventiei. Astfel ca operatia complexa a trebuit amanata timp de o luna, pana cand organismul Alinei putea sa faca fata cu brio interventiei chirurgicale.

4
Operatia de peste 12 ore

Interventia chirurgicala extrem de complexa si riscanta de care Alina avea nevoie a fost realizata in luna iunie 2022. A durat peste 12 ore, timp in care echipa chirurgicala a extras proteza veche, a indepartat complet tumora de coapsa si a implantat o noua proteza complexa de sold, femur si genunchi stang. „Operatia a fost o provocare petru intreaga echipa, fiecare dintre specialitati avand momentul sau de risc. Din punctul de vedere al ortopedului, complexitatea protezei, care a inlocuit articulatiile soldului si a genunchiului, dar si femurul dintre ele, a fost extrem de sporita. Iar presiunea de a nu prelungi operatia a supus intreaga echipa la un stres suplimentar”, spune Dr. George Muntean, medic primar Ortopedie-traumatologie, coordonatorul echipei chirurgicale. „Interventia chirurgicala a fost eroica. Chirurgii au luptat in echipa pentru a indeparta complet formatiunea tumorala, pentru a scoate proteza veche si femurul fracturat si pentru a pozitiona proteza noua, in timp ce echipa ATI a sustinut organismul pacientei prin aplicarea continua de masuri de terapie intensiva complexa”, a declarat dr. Luminita Cimpeanu, sef sectie ATI si directorul medical al Spitalului Regina Maria Brasov.

5
Recuperarea rapida si bucuria de a merge din nou fara sprijin

La cateva ore de la finalizarea operatiei, Alina a aflat ca interventia fusese un succes si ca va reusi sa mearga din nou, fara sa aiba nevoie de cadru, carje sau alt suport de sprijin. Le-a multumit medicilor cu zambetul pe buze si ochii inundati de lacrimi. “Nu sunt cuvinte care sa exprime ceea ce simt. Sunt un om care zambeste, plange de bucurie si, mai presus de toate, merge pe propriile picioare”, a marturist Alina.

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.