În ziua de astăzi ne putem bucura de multiple avantaje în ceea ce privește medicina dentară. Știm foarte bine cât de mult a evoluat stomatologia și ce echipamente există în cabinetele medicale, însă trebuie să mai știm și că datorită acestora noi avem parte de tratamente nedureroase care sunt realizate într-un timp extrem de scurt.
Ei bine, haideți să aflăm împreună, din rândurile următoare, de ce este important să mergem regulat la medicul stomatolog, care sunt cele mai necostisitoare tratamente dentare și de când trebuie să se înceapă îngrijirea dentară, pentru o dantură fără probleme.
Care sunt cele mai scumpe tratamente în stomatologie
După cum bine știm, cel mai scump tratament dentar este cel care implică înlocuirea dinților naturali pierduți și obținerea unei danturi fixe, complet sănătoase. Pentru acest lucru este nevoie de tratamentul cu implanturi dentare, dar și de realizarea anumitor proceduri. În cazul în care nu mai avem suficient os și gingie, tratamentul constă atât în realizarea unei adiții de os, pentru refacerea osului pierdut, cât și în efectuarea tehnicii de PRGF, pentru refacerea gingiei. Iar, mai apoi, inserarea propriu-zisă a implanturilor dentare. Mai mult decât atât, pentru înlocuirea dinților lipsă este nevoie, pe lângă implanturi dentare, de lucrări protetice, care se înșurubează, după cele 6 luni de vindecare, pe implanturi.
De ce trebuie să stăm 6 luni de zile până la montarea lucrărilor dentare? Este necesar ca implanturile dentare să aibă suficient timp să se osteointegreze, iar gingia să se vindece cât mai bine, pentru ca mai apoi să nu existe probleme în ceea ce privește fixarea lucrărilor protetice fixe. De reținut! În tot acest timp de vindecare nu vei sta sta fără lucrări pe implanturi, ci vei purta o lucrare provizorie fixă, pentru a avea o funcționalitate masticatorie corectă și un zâmbet frumos.
Ce sunt tratamentele stomatologice necostisitoare
Tratamentele stomatologice necostisitoare ne scapă de cel mai complex tratament stomatologic, de refacere a întregii danturi cu implanturi dentare. Ei bine, aceste tratamente necostisitoare sunt multiple, de la un simplu detartraj dentar realizat în cabinet, o dată la 6 luni, și până la tratamente pentru salvarea dinților de cariile dentare. Și aici vorbim despre obturații dentare, adică plombe recomandate în cazul cariilor dentare simple, dar și despre tratamentele de canal, care se efectuează în momentul în care pulpa dentară (nervul dintelui) este afectată și astfel apar durerile groaznice. Un simplu tratament de canal realizat la timp te scapă de extracția dentară și implicit de înlocuirea dintelui natural cu un implant dentar.
Descoperă mai jos ce este bine să faci pentru a te bucura de o dantură sănătoasă și frumoasă care să nu coste mult.
Consultația periodică la medicul dentist: de două ori pe an
Un simplu control stomatologic planificat de două ori pe an te ajută să afli daca ai probleme dentare încă din fază incipientă. Chiar și o mică fisură a dintelui, căreia poate nu-i dai importanță, se poate trata de către medicul dentist, evitând astfel complicațiile, precum fisurile subgingivale și totodată pierderea dintelui.
O simplă consultație stomatologică este necostisitoare, mai ales când vrei să-ți păstrezi dantura sănătoasă.
Radiografia periodică
Radiografia dentară este foarte importantă atunci când mergem la stomatolog. Pentru a verifica dinții și gingiile nu este de ajuns ca medicul să efectueze doar o verificare clinică, ci este necesar să-ți facă și o radiografie dentară panoramică. Cu ajutorul acesteia, stomatologul vede toate elementele înconjurătoare dinților, precum osul sau sinusul maxilar, mandibula, rădăcinile dinților sau chiar și articulațiile temporo-mandibulare.
Detartrajul și igienizarea dentară
În momentul în care mergi la medicul stomatolog pentru consultația periodică este bine să iei în considerare și realizarea unui detartraj dentar sau a unei igienizări profesionale. Procedurile sunt simple, nedureroase și ajută la îndepărtarea bacteriilor și a resturilor alimentare, neîndepărtate corespunzător acasă, prin mijloacele de igienizare. Diferența dintre detartraj și igienizare este că igienizarea profesională vine cu o tehnică în plus pentru dantură și anume airflow-ul. Acesta din urmă elimină petele colorate de pe dinți și oferă o curățare perfectă și strălucire danturii.
Programarea cât mai rapidă în caz de urgență
Fără să ne dăm seama ne putem confrunta cu un traumatism dento-alveolar, ceea ce implică mai multe modificări la nivelul cavității orale. Acest lucru reprezintă o urgență stomatologică și trebuie tratată ca atare. Printre cele mai întâlnite urgențe stomatologice sunt: pulpita acută (o inflamare a pulpei dentare, adică a nervului), abcesele dentare (localizate la nivelul gingiilor), luxații, avulsii dentare sau chiar și o fractură ce poate afecta nervul dintelui.
Dacă în urma unui accident un dinte iese din alveola sa sau dacă ai observat că în timp ce ai mușcat dintr-un aliment dur, dintele a suferit o fractură, mergi cât mai repede la clinica dentară. Orice modificare la nivelul danturii poate însemna o urgență stomatologică și necesită un tratament rapid și eficient.
Tratarea din timp a problemelor descoperite
Cu cât medicul stomatolog descoperă din timp anumite afecțiuni dentare aflate încă în stadii incipiente, cu atât îți poate prelungi viața dinților naturali. Spre exemplu, dacă medicul stomatolog descoperă în cadrul consultației o gingivită, adică o inflamare sau o modificare la nivelul gingiilor, acesta îți va transmite care sunt cauzele care au condus la apariția acesteia și ce pași trebuie să urmezi pentru a o trata. Dacă gingivita nu este tratată la timp, aceasta poate duce la boala parodontală și implicit la pierderea dinților.
Igiena dentară corectă
Rutina de îngrijire a dinților acasă este pe cât se poate de simplă. Trebuie doar să respecți cu seriozitate câțiva pași ușori acasă. În primul rând, este necesar să-ți periezi dinții atât dimineața, cât și seara, cu o periuță de dinți fie manuală, fie electrică, care să aibă peri moi sau de duritate medie. În al doilea rând, este foarte important ca o dată pe zi, în mod special seara, după periajul dentar, să completezi periajul cu utilizarea aței dentare, care îți va îndepărta toate resturile alimentare depozitate între dinți pe timpul zilei. Nu în ultimul rând, este bine să-ți clătești cavitatea bucală cu apă de gură, pentru eliminarea tuturor resturilor de după periaj și după folosirea aței dentară, dar și pentru o reîmprospătare a respirației. În cazul persoanelor care au coroane dentare sau lucrări protetice fixe pe implanturi dentare se poate folosi cu ușurință dușul bucal, care este foarte simplu de utilizat și îndepărtează bacteriile și resturile alimentare depozitate de jur împrejurul dinților.
Este mai bine să previi decât să tratezi și nu doar din cauza banilor
Întotdeauna, prevenția este cea mai bună cale pentru a avea dinți sănătoși și frumoși. Cu ajutorul profilaxiei dentare îți vei menține dantura sănătoasă întreaga viață și nu vei întâmpina probleme dentare. În plus, vei scuti costurile pe care le au anumite tratamente stomatologice.
Scopul pe care-l are medicina dentară preventivă este depistarea și tratarea din timp a tuturor problemelor ce apar la nivelul cavității orale.
Cât de sănătoasă poate rămâne dantura dacă ai grijă la prevenție
Prevenția reprezintă succesul păstrării danturii sănătoase. Este foarte important să înțelegem că pe lângă rutina de îngrijire a dinților acasă, trebuie să avem și o rutină în ceea ce privește controalele periodice la stomatolog și profilaxia realizată în cabinet de către medic. Datorită procedurilor stomatologice de curățare, și anume detartrajele și igienizările profesionale, te poți bucura de o dantură curată și lipsită de carii ori afecțiuni gingivale. În plus, o dantură sănătoasă și frumoasă îți oferă și o stimă de sine ridicată.
O dantură sănătoasă toată viața începe în copilărie
Igiena orală reprezintă baza îngrijirii dentare și trebuie respectată încă din copilărie. Pentru a avea un zâmbet sănătos, perfect, cu dinți drepți și o mușcătură corectă, trebuie să luăm în considerare că acestea se formează încă de la o vârstă fragedă. De aceea este foarte important să mergem cu copilul de mic la stomatolog. Dinții de lapte sunt la fel de importanți precum dinții permanenți. La fel și igiena orală, ce trebuie realizată indiferent de vârstă.
Prezența la un medic pedodont care are experiență în tratamentele stomatologice ale copiilor trebuie să devină prioritară. Pedodontul este acel medic care știe cel mai bine cum să îi învețe pe copii să se spele pe dinți și cum să aibă grijă de aceștia și mai ales cum să le trateze dințișorii atunci când apar diferite probleme dentare.