EDU.STOMATOLOGIE

Ce reprezintă medicina integrată - Interviu cu Dr. Ionuț Leahu

Afecțiunile stomatologice trebuie integrate în contextul sănătății tale generale. De-a lungul timpului s-a dovedit științific că orice problemă apărută la nivelul cavității orale, poate influența echilibrul întregului organism, dar și invers. Cât despre ce reprezintă medicina integrată, află mai multe de la Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie, din interviul următor.

De ce este nevoie să avem medicină integrată, atunci când vorbim despre sănătatea dentară?

Zona cavității orale face parte din corpul uman și sunt foarte multe tratamente și afecțiuni generale care pot impacta dantura. Aici putem menționa diabetul, bolile cardiovasculare, osteoporoza în raport cu tratamentul cu bisfosfonați care poate avea un impact asupra sănătății orale. Acest lucru este valabil și viceversa, adică momentul în care anumite afecțiuni dentare pot influența anumite probleme de ordin general. Boala parodontală, de exemplu, cunoscută și ca boala gingiilor, poate fi responsabilă pentru apariția diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale și a bolilor cardiovasculare.

În clinicile noastre ne dorim, prin integrarea medicinei, să identificăm, în primul rând, cauza și apoi să tratăm efectul. De multe ori plecăm de la afecțiunile cavității orale, dar avem în vedere, pe tot parcursul tratamentului, sănătatea generală, astfel încât să-l ajutăm pe pacient să se bucure de o viață mai bună.

La prima întâlnire cu pacientul în cabinet îl întrebăm: „Cum mai stai cu sănătatea?” și chiar dacă acesta ne răspunde că totul este foarte bine, aflăm că, de fapt, nu și-a mai făcut de foarte mult timp analizele anuale, motiv pentru care îl îndemnăm să și le facă. Au fost multe situații când așa am aflat atât noi, cât și persoana respectivă, că are diferite valori crescute, fie glicemie, colesterol sau multe altele.

Cum pot influența afecțiunile generale dinții?

În lipsa unui tratament adecvat, diabetul afectează globulele albe din sânge, responsabile de apărarea organismului împotriva infecțiilor bacteriene. Prin urmare, întreg organismul are de suferit, inclusiv sănătatea orală.

Diabeticii care nu au grijă și nu își țin sub control boala au șanse mai mari de a dezvolta afecțiuni gingivale sau boala parodontală, deoarece organismul lor nu mai poate lupta la capacitate maximă împotriva infecțiilor care apar. Din această cauză persoanele cu diabet trebuie să fie de două ori mai atente atunci când vine vorba de igiena orală și să respecte cu strictețe sfaturile medicului.

În cadrul Regina Maria Dental Clinics, chiar și pacienții cu diabet se pot bucura de o dantură nouă și dinți ficși cu ajutorul implanturilor dentare. Tehnica PRGF Endoret folosită în tratamentul cu implant dentar grăbește procesul de vindecare, prin recoltarea unei mostre mici de sânge de la pacient și centrifugarea acesteia la un aparat special. Apoi după ce mostra de sânge se transformă în pastă, aceasta capată proprietăți de regenerare, iar în final este aplicată pe zona unde trebuie să fie regenerat țesutul. Astfel că diabeticii nu vor trebui să își mai facă probleme că se vor vindeca foarte greu și niciodată complet în urma unei intervenții chirurgicale.

Totodată, atacurile cerebrale sunt des întâlnite la persoanele care au infecții, întrucât bacteriile se răspândesc și pot ajunge chiar în componența sângelui, de unde apare și posibila inflamare a vaselor de sânge. Lipsa irigării creierului duce la atac cerebral.

Oamenii cu unul sau mai mulți dinți lipsă pot avea diverse probleme atât de sănătate dentară, cât și ale organismului în general. Pentru că masticația nu se mai poate realiza corespunzător, digestia are de suferit și nici nutrienții nu vor mai oferi corpului resursele necesare pentru ca acesta să rămână sănătos. De asemenea, organismul va fi continuu fragil și slăbit. Bolile de care pot suferi persoanele care au rămas fără dantură sunt bolile de inimă, pancreatită sau chiar ulcer. De asemenea, problemele de mușcătură (ocluzia) pot duce la dureri de cap.

Omul din spatele halatului ce sfaturi oferă pentru a ne bucura de o viață mai bună?

Integrarea medicinei pornește de la ideea de OM. Tocmai pentru că atunci când ai în fața ta o persoană, care are nevoie de un anumit tratament pentru a-și recăpăta sănătatea, fie ea dentară sau generală, este esențial să-l privești în întregime pentru a-i oferi cele mai bune soluții. Astfel că, în cadrul Regina Maria Dental Clinics, alegem să tratăm omul din fața noastră, prin a identifica cauza și a trata efectul.

Așadar, după cum vezi, există o legătură foarte strânsă între sănătatea danturii tale și a întregului organism. Orice infecție din cavitatea orală și orice problemă care ține de sănătatea dentară se poate răsfrânge mai departe către alte părți alte organismului nostru. Este foarte important să vizităm medicul stomatolog în mod regulat, pentru controlul periodic. De asemenea, respectarea regulilor de igienă orală este esențială, dacă ne dorim o dantură sănătoasă și frumoasă. Este mai ușor să prevenim decât să tratăm!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.