Programeaza-te pentru testare COVID 19

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Cele 3 reguli de aur

Recomandari de baza in pandemie

Situatia in Romania

1398264 cazuri confirmate
1199267 cazuri vindecate
40461 cazuri deces

Afla tot ce trebuie sa stii despre vaccinarea anti COVID-19

Masuri de siguranta in locatiile Regina Maria

ACCES LIMITAT

Vizitarea pacientilor internati in spitalele noastre este complet restrictionata

TRIAJ

Avem proceduri stricte de triaj si cele mai severe masuri de igienizare si dezinfectie

MASCA

Purtarea mastii este obligatorie in toate locatiile noastre

Servicii medicale necesare in pandemie

TESTE DIAGNOSTIC SI ANTICORPI

Afla mai multe

CLINICA VIRTUALA

Afla mai multe

MONITORIZARE POST COVID

Afla mai multe

Povestile pacientilor

Intrebari frecvente

Despre infectie si simptome

Noul coronavirus reprezinta o tulpina de coronavirus care nu a mai fost identificata anterior la om si, prin urmare, reprezinta motiv de ingrijorare pentru sanatatea publica, avand in vedere inca se acumuleaza cunostinte noi despre caracteristicile virusului, despre modalitatea de transmitere intre oameni si despre severitatea si tratarea infectiilor rezultate.

 

Semnele si simptomele COVID-19 prezente la debutul bolii variaza, dar pe parcursul bolii multe persoane cu COVID-19  vor avea una sau mai multe dintre urmatoarele:

 • Febra sau frisoane
 • Tuse
 • Respiratie scurta sau dificultati de respiratie
 • Oboseala
 • Dureri musculare sau corporale
 • Durere de cap
 • Noua pierdere a gustului sau a mirosului
 • Durere de gat
 • Congestie sau curgerea nasului
 • Greata sau varsaturi
 • Diaree

 

Timpul de recuperare poate depinde de factorii de risc (de exemplu, varsta, starea de sanatate) si de severitatea bolii.

Studiile arata ca pacientii nu au revenit la starea initiala de sanatate la 14 pana la 21 de zile; pacientii mai tineri au mai putine sanse de a avea simptome reziduale comparativ cu pacientii mai in varsta. In plus, prezenta comorbiditatilor medicale este asociata cu boli prelungite in randul tuturor grupelor de varsta; Oboseala, dispneea si cefaleea au fost simptomele care au persistat cel mai frecvent.

Pacientii pot continua sa aiba dureri de cap, modificari ale vederii, pierderea auzului, pierderea gustului sau a mirosului, mobilitate afectata, amorteala la nivelul extremitatilor, tremuraturi, mialgie, pierderi de memorie, tulburari cognitive si modificari ale dispozitiei pana la 3 luni dupa diagnosticul de COVID-19.

Au fost raportate simptome neurologice si psihiatrice in randul pacientilor care si-au revenit din COVID-19. Au fost raportate rate ridicate de anxietate si depresie la unii pacienti. Pacientii tineri par sa aiba simptome psihiatrice mai frecvente decat pacientii cu varsta> 60 de ani.

 

Toți pacientii depistati la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 au obligatia de a se izola timp de 14 zile, de a contacta medicul de familie si de a-l instiinta cu privire la rezultatul testului, simptome prezentate, locul in care s-au izolat si de a-si informa seful direct de la locul de munca.

De asemenea, acestia vor stabili cu medicul de familie modul de comunicare pe durata celor 14 zile, cat e necesara monitorizarea starii de sanatate. Laboratorul unde a fost efectuat testul PCR are datoria de a transmite periodic catre DSP listele cu persoanele confirmate pozitiv la testare. In ceea ce priveste concediul medical, avand in vedere ca pot interveni oricand schimbari legislative, medicul de familie si Directia de Sanatate Publica sunt in masura sa comunice pacientilor cea mai recenta procedura aplicabila.

 

Dificultatile de respiratie, durerea/presiunea persistenta in piept, starea de confuzie recent instalata, aspect vinetiu (cianotic) al buzelor sau al fetei pot reprezenta simptome de alarma si in acest caz prima masura este apelul la serviciul de urgenta 112.

Simptomele usoare sunt in general tratate la domiciliu si in aceasta situatie este indicat sa luati legatura cu medicul de familie sau, in absenta acestuia, cu Directia de Sanatate Publica locala si sa ramaneti la domiciliu in izolare.

Toti pacientii depistati la testarea RT-PCR cu rezultat pozitiv pentru SARS-CoV-2 vor fi evaluati si monitorizati de catre medicul de familie, prin telemedicina si/sau de catre medicii specialisti din spitalele desemnate COVID-19. In functie de starea clinica, prezenta factorilor de risc si posibilitatile de izolare, pacientii pot ramane la domiciliu, intr-un spital dedicat,  intr-o locatie alternativa atasata unei unitati sanitare, ori in spatii special desemnate in cazul in care nu au conditii de izolare.

 

Orice persoana care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica NU este considerata contact direct.

In situatia contactului cu o persoana infectata se recomanda contactarea DSP si obtinerea avizului de carantina. In baza avizului DSP medicul de familie va elibera concediul medical. Avizul are o durata de 14 zile.

In cazul in care pe perioada carantinei apar simptome compatibile infectiei COVD se va contacta medicul de familie sau DSP, in lipsa acestuia.

ce concentratie de anticorpi este necesara pentru a conferi protectie si cat de des poate aparea reinfectia.

Persoanele care si-au revenit pot continua sa aiba cantitati de virus ce sunt detectabile in probele respiratorii superioare timp de pana la 3 luni de la debutul bolii, in concentratii considerabil mai scazute decat in timpul bolii, in doze in care virusul este putin probabil sa fie infectios.

 

Medicii pediatri atrag atentia asupra faptului ca simptomele gastro-intestinale (greturi, diaree, varsaturi, crampe abdominale) reprezinta o modalitate de exprimare foarte frecventa a infectiei cu SARS-CoV-2, pe langa celelalte simptome deja cunoscute ale acestui virus (febra, tuse, oboseala, dureri musculare, dureri de cap, pierderea gustului si a mirosului).

In ceea ce priveste semnele vitale, acestea se monitorizeaza asemanator ca in cazul adultilor, cu mentiunea ca valorile normale variaza in functie de varsta.

Atentie! Aceste valori sunt orientative! Numai in urma unei evaluari medicale se pot determina parametrii normali/tinta individuali (acestia depind de varsta, comorbiditati, stare de graviditate, mod de viata, nivel de activitate etc.)

 

Boala poate imbraca mai multe forme de severitate, majoritatea cazurilor sunt forme usoare si moderate de boala ce se trateaza in conditii de ambulatoriu sub stricta supraveghere a medicului de familie.

Boala usoara
Pacientii cu boli usoare pot prezenta o varietate de semne si simptome (de exemplu, febra, tuse, dureri in gat, stare de rau, cefalee, dureri musculare, greata, varsaturi, diaree, pierderea gustului si a mirosului). Ei nu au dificultati de respiratie sau rezultate imagistice anormale. Majoritatea pacientilor usor bolnavi pot fi tratati in ambulatoriu sau acasa prin telemedicina.

Boala moderata
Boala moderata COVID-19 este definita prin aparitia bolii respiratorii inferioare in timpul evaluarii clinice sau imagistice, cu mentinerea unei saturatii a O2 ≥ 94%. Avand in vedere ca boala pulmonara poate progresa rapid la pacientii cu COVID-19, monitorizarea atenta a pacientilor cu boala moderata este recomandata.

Boala severa si critica
Pacientii cu COVID-19 sunt considerati a avea boli severe daca au SaO2  <94%, o frecventa respiratorie de > 30 respiratii / min, precum si alte semne clinice care pot fi identificate in cadrul unei consultatii. Acesti pacienti pot prezenta deteriorari clinice rapide. De cele mai multe ori medicii de la camerele de garda decid internarea acestor pacienti si terapii specifice.

 

Coronavirusul si gripa au multe simptome similare, ceea ce face dificil diagnosticul doar pe baza simptomelor, fara realizarea unui test specific. Principalele simptome ale infectiei cu noul coronavirus la care trebuie sa aveți grija sunt febra si tusea. Gripa are adesea si alte simptome, cum ar fi durerea in gat, in timp ce persoanele infectate cu noul coronavirus pot simți mai degraba dificultate in respirație.

Persoanele care considera ca ar putea fi afectate de coronavirus trebuie sa apeleze telefonic medicul de familie pentru mai multe sfaturi. Recomandarile sunt ca in cazul unor simptome similare celor determinate de infectia cu noul coronavirus sa evite sa mearga la medicul de familie si sa evite sa mearga direct in clinici sau la spital, ci sa se adreseze telefonic medicului de familie sau directiilor de sanatate publica.

 

Nu exista caracteristici unitare in ceea ce priveste evolutia simptomelor. Studiile initiale din China au indicat ca timpul mediu de la debutul bolii pana la momentul in care au aparut dificultatile de respiratie a fost de 5-8 zile; timpul mediu de la debutul bolii pana la aparitia insuficientei respiratorii si internarea in ATI a fost de 8-12 zile. Studiile efectuate ulterior in alte tari au aratat ca exista o variabilitate destul de mare in timp in ceea ce priveste evolutia simptomelor.

 

Reaparitia febrei dupa o perioada de acalmie nu este o caracteristica obisnuita a infectiei COVID. In cazul reaparitiei febrei este necesara contactarea medicului.

 

Febra si senzatia de frig dureaza in medie 7 zile, in unele cazuri durata simptomelor se poate prelungi.

 

Izolare/carantina inseamna sa stai acasa timp de 14 zile, sa nu mergi la serviciu, la scoala sau in alte locuri publice, sa nu utilizezi transportul public sau taxiurile. De asemenea, ar trebui sa stai separat de alte persoane din casa ta. In situatia in care aveți nevoie de alimente, alte cumparaturi sau medicamente, solicitati ajutor. Acestea ar trebui lasate la usa, fara sa aveti contact cu persoana care le aduce. Nu ar trebui sa aveți vizitatori. Recomandarile sunt chiar sa stați departe de animalele de companie, iar daca acest lucru nu este posibil, sa va spalați pe maini inainte si dupa ce le-ati atins.

 

Despre teste

Singurul test diagnostic acceptat este RT-PCR. Testele rapide se utilizeaza uneori in spitale pentru un triaj rapid, dar nu stabilesc un diagnostic de certitudine. In cazul unui astfel de test pozitiv, pacientii se izoleaza si se recolteaza in paralel test PCR pentru confirmarea infectiei. In acelasi timp testele rapide negative nu infirma infectia si in prezenta simptomelor pacientii vor fi nevoiti sa se izoleze pana la primirea rezultatului PCR. Pentru asimptomatici nu se recomanda in acest moment utilizarea testelor rapide.

Testele serologice (anticorpii) nu sunt utili pentru diagnostic, cu ajutorul lor stabilim trecerea prin boala si putem studia extinderea epidemiologica a bolii in populatie.

 

Recomandarile actuale pentru testare depind de nivelul de transmitere inregistrat la nivel local/national si de resursele disponibile. Persoanele care au simptome de infecție trebuie sa beneficieze de testare, mai ales daca au intrat in contact direct cu o persoana diagnosticata cu COVID-19 sau daca au calatorit in anumite parți ale lumii unde ratele de infecție sunt mari. De asemenea, unele persoane au indicatie de testare, chiar si in absenta simptomelor de infectie, in anumite situatii particulare: pacientii care vor fi supusi procedurilor de transplant, pacientii oncologici inainte de sedinte de chimioterapie/radioterapie/interventii operatorii, pacientii hemodializati, persoanele institutionalizate s.a.

 

Recoltarea presupune un simplu exsudat nazofaringian. Pretul testului este de 360* de lei. Pentru abonatii Regina Maria se aplica un discount in functie de tipul de abonament.

*Pretul testarii difera in functie de locatie. Puteti verifica pretul aplicat in locatia preferata apeland numarul de call center – 021 9268 sau in aplicatia REGINA MARIA.

Testul se poate realiza in toate punctele de recoltare Regina Maria, pe baza de programare. Timpul de eliberare a rezultatului este de 2 zile lucratoare. Nr de telefon pentru programari este 021 9268.

 

Din ziua in care a fost recoltata proba pentru testul PCR – izolarea, sau, dupa caz, din ziua ultimului contact cu un caz confirmat pozitiv – carantina (un caz confirmat este considerat contagios cu aprox. 2 zile inainte de debutul simptomelor, respectiv data recoltarii testului PCR pozitiv in cazul celor asimptomatici si inca 14 zile ulterior debutului/datei de recoltare.)

 

Pacientii asimptomatici si cei cu forme usoare nu au obligatia de a se retesta, ei fiind considerati vindecati dupa cele 14 zile, acest lucru fiind stabilit de medicul de familie, in functie de evolutia manifestarilor clinice ale pacientilor pe parcursul monitorizarii.

Pacientul pozitiv nu mai trebuie retestat RT-PCR timp de 90 de zile de la vindecare, cu excepţia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestiva. Daca retestarea totus i se petrece, un rezultat pozitiv in perioada de 90 de zile de la vindecare nu poate fi considerat o noua infectie, cu exceptia persoanelor cu imunodepresii severe sau a celor care dezvolta simptomatologie clar sugestiva.

 

Testul pentru depistarea anticorpilor IgM si IgG poate fi efectuat de persoane care au fost depistate pozitiv la un moment dat sau vor sa stie daca au contractat virusul, desi au fost asimptomatice sau au avut manifestari clinice usoare.Testul poate fi efectuat la debutul simptomelor sau in perioada de recuperare, de dupa boala.

Anticorpii IgM pozitivi apar in cazul infectiei acute cu COVID-19, la cateva zile de la debutul simptomelor/momentul infectarii.

Anticorpii IgG pozitivi indica faptul ca pacientul a avut boala in trecut, insa nu exclud ca acestia sa fie contagiosi.

Discutati cu medicul dvs. despre rezultat pentru o interpretare corecta, in context clinic si epidemiologic. Tineti cont de faptul ca, indiferent de rezultat, acest test nu va poate spune cu certitudine daca puteti raspandi virusul sau daca sunteti protejat de infectie. Pana cand vor fi disponibile mai multe informatii, continuati sa respectati masurile indicate pentru a va proteja pe dvs. si pe cei din jur.

 

Pana in prezent, exista date limitate despre reinfectia cu SARS-CoV-2 dupa recuperarea de la COVID-19. Rapoartele de caz publicate au aratat ca reinfectarea este posibila, dar inca nu este clar cat timp persoanele care s-au recuperat dupa COVID- 19 sunt protejate impotriva reinfectiei cu SARS-CoV-2, ce concentratie de anticorpi este necesara pentru a conferi protectie si cat de des poate aparea reinfectia.

Persoanele care si-au revenit pot continua sa aiba cantitati de virus ce sunt detectabile in probele respiratorii superioare timp de pana la 3 luni de la debutul bolii, in concentratii considerabil mai scazute decat in timpul bolii, in doze in care virusul este putin probabil sa fie infectios.

 

Despre tratament si vaccinuri

Pana in prezent, nu exista niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui sa beneficieze de ingrijire adecvata pentru ameliorarea si tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave si complicatii, precum pneumonie, sindrom de detresa respiratorie acuta ar trebui sa beneficieze de ingrijire optima de susținere a functiilor organelor vitale, daca este necesar.

 

Medicul de familie indica tratamentul necesar in caz de infectie, in functie de particularitatile fiecarui pacient. In general recomandarile pentru astfel de cazuri sunt urmatoarele:

 • antipiretice/analgezice pentru febra, mialgii și dureri de cap (de preferat paracetamolul); utilizarea antiinflamatoarelor (de ex ibuprofen) este acceptabila daca simptomele nu raspund la paracetamol
 • hidratare, in special in caz de febra susținuta sau mare (pierderile insensibile de lichide pot fi semnificative)
 • odihna in timpul bolii acute; cresterea nivelul de activitate in timpul recuperarii, in limita tolerantei.
 • antitusive pentru pacientii la care tusea este deranjanta
 • exercitii respiratorii si pozitie culcat pe burta - unii pacienți cu tuse sau dispnee pot prezenta imbunatațiri ale simptomelor si imbunatatirea somnului.
 • respectarea regulile de igiena in timpul izolarii

 

Este util sa aveti in casa pulsoximetru, termometru, tensiometru si sa monitorizati de doua ori pe zi pulsul, temperatura, tensiunea arteriala si saturatia de oxigen. De asemenea, este indicat sa aveti in dulapul cu medicamente urmatoarele: antipiretice/analgezice, antitusive. In caz de agravare a simptomelor, se contacteaza medicul de familie sau se apeleaza 112.

 

Exercitiu de respiratie a buzelor:

 • Asezat in pozitie verticala sau usor inclinat, relaxati-va muschii gatului si umarului.
 • Cu gura inchisa, inspirati pe nas timp de 2 secunde, ca si cum ati mirosi o floare.
 • Expirati incet (timp de 4 secunde, daca este posibil) cu buzele stranse, ca si cum ati sufla in lumanari de ziua de nastere.
 • Repetati ciclurile de inhalare si expiratie timp de 2 minute, de mai multe ori pe zi si cand este necesar.

Exercitiu de respiratie profunda:

 • Asezati-va in pat sau pe o canapea cu o perna sub cap si genunchi.
 • Asezati o mana pe burta, cealalta mana pe piept.
 • Inspirati incet prin nas; lasati-va plamanii sa se umple cu aer, lasand burta sa se ridice. (Mana de pe burta ar trebui sa se miste mai mult decat mana de pe piept.)
 • Expirati pe nas si, pe masura ce expirati, simtiti-va burta.
 • Repetati ciclurile de inhalare si expiratie timp de 2 pana la 5 minute de mai multe ori pe zi si cand este necesar.

 

Datorita necesitatii de interventie, medicii si cercetatorii si-au indreptat atentia spre medicamente care sunt utilizate in alte afectiuni, pentru ca siguranta utilizarii acestora la oameni a fost deja testata, astfel ca sunt in desfasurare studii clinice cu o serie de astfel de medicamente. Un medicament care a fost testat anterior pentru tratamentul persoanelor infectate cu Ebola si a celor cu sindrom respirator acut sever din Orientul Mijlociu (MERS) (remdesivir) pare sa fie una dintre optiunile care vor fi disponibile cel mai curand. De asemenea, printre medicamentele existente, utilizate pentru tratamentul altor afectiuni, dar care par promitatoare sunt incluse:

 • clorochina, medicamentul utilizat pentru tratamentul malariei
 • medicamente utilizate pentru tratamentul infectiei HIV (lopinavir/ritonavir)
 • medicamente utilizate pentru tratarea virusului sincitial respirator (RSV) si hepatitei C (ribavirina)

 

Anticoagulantele nu se administreaza de rutina pacientilor cu infectie COVID. In cazul in care medicul stabileste prezenta anumitor factori de risc (interventii chirurgicale recente, tromboze recente, impbilizare prelungita etc) poate recomanda acest tip de tratament.

 

Nu, antibioticele nu funcționeaza impotriva virusurilor, au numai actiune impotriva bacteriilor. Noul coronavirus SARS-CoV-2 este un virus si, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate nici ca mijloc de preventie, nici ca mijloc de tratament. Este posibil ca o persoana care are boala COVID-19 sa primeasca antibiotice, in situatia in care exista in acelasi timp cu infectia virala si o infectie bacteriana.

 

Nu, antibioticele nu sunt recomandate in toate situatiile. Accentuarea dispneei, cresterea frecventei tusei sau modificarea caracterului acesteia pot sugera nevoia de antibiotic (antibioticul se utilizeaza doar la recomandarea medicului)

 

Multi medici clinicieni considera utile suplimentele de vitamine si minerale in cazul infectiilor virale respiratorii. Mai multe studii in desfasurare evalueaza utilizarea suplimentelor de vitamine si minerale atat pentru tratamentul, cat si pentru prevenirea infectiei cu SARS-CoV-2.

E important sa discutati intotdeauna cu medicul dumneavoastra inainte de a lua vitamine/minerale, pentru stabilirea indicatiei si a dozei recomandate in functie de nevoile individuale. Suplimentele nu inlocuiesc o dieta echilibrata si pot determina efecte adverse in anumite situatii.

Astfel sunt inregistrate mai multe studii care urmaresc efectul administrarii de vitamina C, o vitamina solubila in apa despre care se considera ca ar avea efecte benefice la pacientii cu boli grave si critice. Este un agent antioxidant, care are proprietati antiinflamatorii, influenteaza imunitatea celulara si integritatea vasculara, de aceea se considera ca in situatia in care organismul este supus unui stres, are nevoie de un supliment de vitamina C. Expertii americani evidentiaza ca nu sunt suficiente informatii pana la acest moment in ceea ce priveste eficacitatea sau lipsa de eficacitate a vitaminei C la persoanele care sufera de COVID-19, indiferent de forma.

 

Nu. Nu exista dovezi ca utilizarea acestor solutii saline ar proteja oamenii de infectia cu noul coronavirus. Aceste solutii sunt utilizate de obicei pentru decongestionarea mucoasei nazale in viroze, dar nu exista dovezi ca utilizarea regulata a acestora ar preveni virozele respiratorii.

 

Nu. In prezent, nu exista vaccinuri impotriva coronavirusurilor umane si inca nu exista un vaccin care sa protejeze organismul de infectia cu noul coronavirus. Acesta este motivul pentru care este foarte important ca infectia sa fie prevenita cu restul mijloacelor disponibile. Dezvoltarea vaccinurilor necesita timp. Mai multe companii farmaceutice lucreaza la posibile vaccinuri. Cu toate acestea, nu se poate estima cu exactitate momentul in care se va identifica un vaccin eficient care sa poata fi utilizat imediat la nivel populational. De obicei, intre momentul de timp cand s-a identificat un posibil vaccin pana la momentul de timp cand acest vaccin sa poata sa fie utilizat pe scara larga trec cel putin cateva luni, sau de cele mai multe ori chiar ani, pentru ca siguranta si eficacitatea produsului respectiv sa poata fi determinate cu exactitate.

 

Gripa si virusul care provoaca COVID-19 sunt doua virusuri foarte diferite, iar vaccinul antigripal sezonier nu protejeaza impotriva COVID-19. Vaccinul impotriva gripei este indicat pentru a fi protejat de gripa.

 

Nu. Vaccinul pneumococic nu ofera protecție impotriva noului coronavirus. Noul coronavirus este aparut foarte recent si are o structura diferita de alte virusuri sau alte bacterii, de aceea este nevoie de realizarea propriului sau vaccin. Chiar daca vaccinurile gripale sau pneumococice nu sunt eficiente impotriva noului coronavirus, vaccinarea impotriva bolilor respiratorii este recomandata pentru protectia sanatatii.

 

Despre modul de transmitere

Virusul se transmite de la persoanele infectate, atat cele simptomatice cat si cele asimptomatice. Proportia transmiterii SARS-CoV-2 datorata infectiei asimptomatice sau presimptomatice comparativ cu infectia simptomatica nu este pe deplin clara; cu toate acestea, studii recente sugereaza ca persoanele care nu prezinta simptome pot transmite virusul. Datele actuale, bazate pe testarea (RT-PCR) pentru SARS-CoV-2 si pe studii ale anticorpilor, sugereaza ca infectiile asimptomatice pot fi frecvente si ca numarul total de infectii este probabil mai mare decat numarul de cazuri raportate . Un numar din ce in ce mai mare de studii epidemiologice au documentat transmiterea SARS-CoV-2 in timpul perioadei de incubatie (faza presimptomatica).

 

Noul coronavirus nu intra prin piele, dar daca duci mana la nas, gura sau ochi dupa ce ai atins obiecte contaminate (inclusiv bani) te poti infecta. Daca ai atins monede sau bancnote, spala-te corect pe maini.

 

Nu. Noul coronavirus nu poate fi transmis prin muscatura de tantar. Transmiterea noului coronravirus se face pe cale aeriana, prin picaturile eliminate de o persoana infectata, atunci cand expira, tuseste sau stranuta, prin picaturile de saliva si prin ducerea mainilor contaminate cu virus la nas, gura sau ochi, dupa contactul cu suprafete contaminate. Pana in prezent, nu exista informatii si dovezi care sa sugereze ca noul coronavirus ar putea fi transmis de tantari. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii alcoolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul. De asemenea, este indicat sa eviti contactul strans cu oricine tuseste si stranuta.

 

Da. Daca cineva infectat cu virusul tuseste sau stranuta in mana si apoi atinge ceva, acea suprafața poate deveni contaminata. Manerele usilor sunt un bun exemplu de suprafața care ar putea prezenta un risc.

Se considera ca noul coronavirus poate supraviețui pe suprafețe, la temperatura ambianta (aproximativ 20 grade Celsius) timp de aproximativ doua zile. Deci, cel mai bine este sa va spalați mainile in mod regulat pentru a ajuta la reducerea riscului de infecție si raspandirea virusului.

 

Da. Deoarece se considera ca noul coronavirus poate supravietui pe suprafete, aproximativ doua zile, este important ca telefonul sa fie curațat minuțios si des. Totusi trebuie sa fii atent la recomandarile producatorilor de telefoane in ceea ce priveste solutiile potrivite pentru curatarea si dezinfectarea telefonului. Telefoanele moderne tind sa fie rezistente la apa, asa ca ați putea curața telefonul cu apa si sapun obisnuite si un prosop de hartie de unica folosinta, dar verificați daca telefonul dvs. este rezistent la apa inainte de a incerca.

 

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virusurile care au intrat in corp. Pulverizarea acestor substanțe poate fi daunatoare pentru haine sau mucoase (adica ochi, gura). Trebuie sa stii ca atat alcoolul, cat si clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandarilor corespunzatoare, altfel pot fi periculoase.

 

Nu. Uscatoarele de maini cu aer cald nu sunt eficiente pentru a ucide noul coronavirus (SARS- CoV2). Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii alcoolice. Dupa ce ti-ai curatat mainile, le poti usca fie cu prosoape de hartie, fie la un uscator de maini cu aer cald.

 

Lampile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mainilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiatiile respective pot provoca iritatii ale pielii. Lampile cu raze ultraviolete sunt utilizate pentru dezinfectia suprafetelor obiectelor, nu a pielii sau mucoaselor.

 

Nu. Nu exista motive intemeiate sa consideram ca vremea rece poate sa distruga noul coronavirus. Temperatura normala a corpului uman se situeaza in mod normal in intervalul de 36,5° C pana la 37°C, indiferent de temperatura exterioara sau de vreme. Cel mai eficient mod de a te proteja de infectia cu noul coronavirus este spalarea frecventa a mainilor cu apa si sapun si dezinfectarea ulterioara cu solutii alcoolice. Procedand in acest fel, elimini virusurile care s-ar putea afla pe maini si eviti infectiile care ar putea aparea atingand apoi ochii, gura si nasul.

 

Usturoiul este un aliment sanatos care poate avea unele proprietați antimicrobiene. Cu toate acestea, nu exista dovezi provenite din aceasta pandemie potrivit carora sa consideram drept protectiv impotriva coronavirusului, consumul de usturoi.

 

Orice persoana care a purtat masca/echipamentul de protectie corespunzator si a respectat distantarea fizica NU este considerata contact direct.

In situatia contactului cu o persoana infectata se recomanda contactarea DSP si obtinerea avizului de carantina. In baza avizului DSP medicul de familie va elibera concediul medical. Avizul are o durata de 14 zile.

In cazul in care pe perioada carantinei apar simptome compatibile infectiei COVD se va contacta medicul de familie sau DSP, in lipsa acestuia.

 

Persoanele de toate varstele pot fi infectate de noul coronavirus. Persoanele in varsta si persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inima) par sa fie mai vulnerabile la forme mai severe de imbolnavire. Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda oamenilor de toate varstele sa ia masuri pentru a se proteja de virus.

 

Da. Infectiile respiratorii, asa cum este si infectia cu noul coronavirus, pot declansa simptomele astmului, de aceea se recomanda persoanelor cu astm sa isi ia toate precautiile si sa urmeze toate recomandarile preventive stabilite de catre medic.

 

Afla mai multe despre siguranta ta