Cere o programare la dr. Dan Dirzu, expert in terapia durerii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Ca medic anestezist, am fost intotdeauna preocupat sa previn si sa combat durerea aparuta ca urmare a unei afectiuni acute. Durerea acuta, desi este o durere utila organismului, trebuie rapid eliminata: ea arata ca exista o suferinta care trebuie gasita si tratata.

Dr. Dan Dirzu
Medic primar ATI

Beneficiaza de expertiza dr. Dan Dirzu, supraspecializat in terapia durerii

Daca te confrunti cu durere cronica sau acuta, solicita o discutie cu dr. Dan Dirzu, pentru a descoperi cauza si optiunile de tratament. Domnul doctor considera ca nicio persoana nu trebuie sa sufere din cauza durerii si mereu a cautat modalitati noi si revolutionare pentru a reduce durerea si pentru a imbunatati calitatea vietii.

Ce presupune managementul interventional in terapia durerii?

Ce tipuri de durere pot fi tratate prin terapia durerii?

Managementul interventional in terapia durerii este in general utilizat atunci cand durerea este suficient de severa pentru a interfera cu activitatile zilnice si alte tipuri de tratament nu au avut succes in reducerea durerii. Tratam urmatoarele tipuri de durere cronica sau acuta:

Durere de cap
Cefalee, nevralgia occipitala, durere tip cluster, whiplash

Dureri de spate
Durere de ceafa, durere de “coloana", durerea data de hernia de disc (durerea radiculara)

Durere toracica

Durere coccigiana
Durerea la nivelul terminatiei coloanei vertebrale

Durere de fata
Nevralgia trigeminala

Durere de umar
Periartrita scapulohumerala

Durere articulara
Brat, mana, sold, genunchi, glezna, durere sacroiliaca

Durere pelvina

Durere inghinala

Durere abdominala

Intrebari frecvente

Scopul procedurilor managementului interventional in terapia durerii este de a reduce si de a gestiona durerea, cu accent important pe cuvantul “gestiona". Se poate sa nu fie posibil sa va vindecam problema, dar va putem ajuta sa o controlati si sa va maximizati nivelul functional. Desi scopul ideal aparent ar putea fi sa rezolvam complet problema dumneavoastra si durerea asociata, adesea acest lucru nu este realist posibil. Situatia este aceeasi ca in cadrul tuturor bolilor cronice: luam toata viata tratament pentru hipertensiune arteriala, diabet, cardiopatie ischemica etc. La fel poate fi uneori si cu durerea cronica din pacate, care poate necesita tratament continuu sau intermitent pentru tot restul vietii.

Rolul medicului de terapia durerii este adesea de a gestiona durerea cat mai complet posibil in timp ce trebuie sa acceptam ca toata durerea poate sa nu fie complet eliminata. Ca principiu general vom incerca de fiecare data un management conservator (fara “infiltratii") si vom trece la un management mai invaziv doar daca vom esua. In unele situatii, cum ar fi daca etapele managementului conservator au fost deja corect epuizate de catre medicii care v-au tratat anterior sau durerea este prea severa pentru a astepta efectul medicamentelor care se poate instala prea lent, va vom recomanda management interventional de la prima prezentare.

  • completeaza toate formularele care vi se cer. Unele pot parea irelevante dar vor ajuta medicul sa inteleaga mai bine problema, felul in care va afecteaza viata si care este tratamentul care se potriveste cel mai bine
  • vinocu toate investigatiile si inregistrarile medicale pe care le ai deja, atat CD-urile cat si descrierile CT-urilor si RMN-urilor anterioare, consultatii anterioare, descrieri ale interventiilor chirurgicale
  • poarta haine si incaltaminte confortabile si usor de indepartat. In timpul primului consult, dar si a controalelor este posibil sa fie necesara o examinare neurologica. De cele mai multe ori, este necesara palparea directa a zonelor dureroase, hainele impiedicand frecvent un diagnostic corect.
  • poate fi util sa vii insotit de o persoana apropriata, care sa te ajute in cazul in care te mobilizezi cu greutate si care poate oferi informatii legat de afectiunea ta

Da, este important sa comunici medicului si echipei medicale TOATE medicamentele pe care le iei sau le-ai luat in ultimele doua saptamani, precum si alergii cunoscute, deoarece in timpul procedurilor cu ghidaj radiologic se folosesc substante de contrast iodate, implicate in aparitia alergiilor. De asemenea, trebuie sa precizezi daca ai diabet zaharat, intrucat unele injectii au protocoale diferite pentru pacientul diabetic.  Totodata, trebuie sa anunti personalul medical daca sti sau ai putea fi insarcinata - atat medicamentele folosite cat si utilizarea radiatiilor pentru ghidajul unor injectii pot avea efecte adverse severe asupra fatului. O alta recomandare de care trebuie sa tii cont este sa nu mananci cu 6 ore inainte si sa nu bei apa cu doua ore inainte de procedurile interventionale. Daca procedura se va realiza cu sedare acest lucru este obligatoriu.

Injectiile efectuate de specialistul in management interventional in terapia durerii pot avea rol diagnostic sau terapeutic. Esenta acestor injectii consta in injectarea medicamentelor potrivite cat mai aproape de locul care produce durere. Pentru asta folosim ecograful sau aparatul de radiologie portabil. Injectiile diagnostice constau in general in amortirea unui nerv cu anestezic local.  Daca durerea dispare atunci stim ca acel nerv este implicat in durerea resimtita. Acest efect se instaleaza rapid si este reversibil dupa o perioada de timp dependenta de tipul anestezicului folosit (maxim cateva ore). Majoritatea nervilor au rol nu doar sa transmita durerea ci si sa coordoneze anumiti muschi. In acest caz in perioada in care nu vei simti durere nu iti vei putea controla muschii controlati de acelasi nerv. Nu iti face griji! Efectul este reversibil si vei primi toate informatiile necesare despre cum sa procedezi.

Este posibil sa fie necesara adaugarea unui medicament antiinflamator steroid cu eliberare prelungita la injectie. In acest caz injectia are scop terapeutic, iar medicamentul adaugat are ca efect reducerea inflamatiei si diminuarea durerii pe termen lung. Uneori efectul acestui al doilea medicament incepe sa se exercite doar dupa trei-sapte zile si are efect maxim dupa doua saptamani. Din cauza acestui comportament este posibil ca dupa ce efectul anestezicului trece si pana cand antiinflamatorul isi exercita efectul lui durerea sa revina, uneori putand fi chiar mai intensa. Acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze: vei primi tratament medicamentos.

Pentru realizarea injectiei vei fi asezat intr-o pozitie confortabila care sa permita accesul la zona anatomica asupra careia lucram. Nu este necesar sa te dezbraci complet. Daca interventia se realizeaza la nivelul coloanei vertebrale, atunci vei sta pe burta. Pielea va fi dezinfectata cu un antiseptic care va produce o senzatie de rece. ATENTIE: aceste substante pateaza! Este recomandat sa nu porti imbracaminte valoroasa care s-ar putea distruge. Ulterior, o mica injectie va amorti pielea prin care se intra cu acul de procedura. Senzatia produsa va fi comparabila cu senzatia produsa la recoltarea de sange, apoi pielea amorteste. In functie de tipul de ghidaj folosit vei fi examinat cu ecograful sau se vor face mai multe radiografii pentru a ghida navigarea cu acul de punctie la locul unde se doreste injectarea. Pe parcursul navigari cu acul vei simti disconfort, dar nu durere. De cele mai multe ori, atunci cand varful acului ajunge la locul in care dorim injectarea vei resimti o durere, uneori destul de violenta, care va reproduce durerea pentru care ai solicitat ajutorul in cel mai intens moment al ei. Este importat sa rezisti tentatiei de a te misca in acel moment, durerea fiind frecvent insotita de o tresarire normala. Mici tresariri sunt fara importanta, dar miscari ample, voluntare, dupa tresarire, pe care unii pacienti le fac fiind surprinsi si nemultumiti de durerea provocata, pot compromite procedura. In cazul in care se lucreaza in zone delicate cum ar fi regiunea cervicala sau nervul trigemen, miscarile pacientului pot fi chiar periculoase si pot duce la complicatii grave. Desi intens, momentul va fi de foarte scurta durata si nu trebuie sa te ingrijoreze, din contra: acest lucru ne arata ca diagnosticul este corect si suntem pe cale sa rezolvam problema.

De cele mai multe ori este nevoie de doua, trei sau mai multe injectari la intervale de cateva saptamani pentru a obtine efectul dorit. Planul exact de tratament va fi discutat cu ocazia unui control la care vei fi programat dupa doua saptamani de la procedura.

In situatii rare, in care dupa prima injectie obtinem o reducere de peste 80% a durerii putem decide intreruperea seriei de injectii chiar dupa prima procedura. In alte situatii, daca avem un esec si durerea nu se reduce deloc este posibil sa fie necesara injectarea la un alt nivel. Acest “esec" are in realitate o valoare importanta pentru diagnosticul durerii. Avand in vedere riscurile asociate utilizarii medicamentelor antiinflamatorii steroide este posibil sa ne limitam la maxim 3 injectari pe o perioada de 6 luni.

 Ca orice procedura medicala si procedurile realizate pentru terapia durerii sunt insotite de efecte adverse si posibile complicatii. Prin efecte adverse ne referim la efectele nedorite ale medicamentelor sau tratamentelor care sunt in general previzibile si asteptate. De exemplu, faptul ca nu va vei putea flecta piciorul dupa o injectare epidurala transforaminala, durerea resimtita cand acul ajunge in locul dureros, cresterea glicemiei sau a tensiunii arteriale dupa administrarea medicamentului antiinflamator steroidian, imposibilitatea ridicarii pleoapei dupa blocul simpatic cervical etc. Ele pot fi nesemnificative pentru unele persoane, dar pot duce uneori la decompensari grave ale altor patologii: de exemplu, cresterea tensiunii arteriale poate fi foarte prost tolerata de un pacient cu boala severa cardiaca care poate dezvolta edem pulmonar acut ce va necesita internare.

Printre complicatiile care pot aparea se numara o reactie alergica severa la un medicament, lezarea accidentala a unui nerv, lezarea durei mater (camasa din jurul maduvei) in timpul injectarii epidurale, punctionarea unui vas de sange aflat in aproprierea nervului, lezarea pleurei si pneumotorace in timpul realizarii blocului splahnic,  etc. Anestezistii sunt in general instruiti pentru a preveni complicatiile, pentru a le recunoaste si pentru a le trata daca se intampla, dar ele pot sa apara si pot produce efecte nedorite in ciuda celor mai bune ingrijiri. In cadrul Spitalului Regina Maria Cluj avem toate mijloacele necesare pentru a intreprinde toate masurile incluse in protocoalele curente de prevenire, recunoastere si tratare a complicatiilor.

Folosirea ecografiei si a radiologiei pentru ghidajul injectarilor reduce semnificativ riscurile asociate unor proceduri care in absenta lor pot avea inclusiv complicatii letale. Studiile arata ca infiltratiile epidurale neghidate au o eficienta de maxim 30% pentru tratamentul durerii cronice chiar si in cele mai experimentate maini. Efectuarea acestor injectii cu ghidaj radiologic sau ecografic, dupa caz, creste sansele de reusita la peste 70%. Desigur exista dezavantajul costurilor mai mari si expunerii la radiatii dar stiinta demonstreaza ca acestea sunt dezavantaje care trebuiesc asumate bilantul fiind in favoarea utilizarii unei tehnici de ghidaj.

Studiile arata ca eficienta medicamentelor antiinflamatoare pe care le injectam scade odata cu repetarea injectarii acestora. Daca nu esti la prima “infiltratie" este de asteptat ca efectul pozitiv resimtit sa nu fie la fel de intens ca la cea anterioara. Acest efect negativ este resimtit din pacate si daca injectarea s-a facut incorect, fara ghidaj imagistic si nu si-a atins tinta, rezultand de aici un efect nefavorabil suplimentar al injectiilor neghidate: scad si eficienta celor corect facute ulterior. In plus trebuie sa intelegem ca “infiltratia" desi poate opri sau diminua durerea nu rezolva problema care a cauzat-o. Restul terapiilor prescrise (kinetorerapia, activitate fizica efectuata regulat, evitarea pozitiilor vicioase) sunt foarte importante in managementul pe termen lung al patologilor dureroase. Din pacate experienta arata ca un numar mare de pacienti odata scapati de durere nu mai sunt constiinciosi in a le urma.

Desi nu este obligatoriu, probabil ca raspunsul la intrebare este “da", dar acest lucru nu trebuie sa te ingrijoreze. Efectele negative ale durerii resimtite sunt mai periculoase decat dependenta. Este important sa colaborezi cu medicul tau pentru a utiliza doza potrivita de medicamente care sa asigure analgezie eficienta cu efecte adverse minime si care sa intarzie dezvoltarea tolerantei fata de medicamente. Efectele adverse si toleranta (nu-si mai fac efectul) sunt cele care sunt ingrijoratoare in aceasta situatie mai mult decat dependenta.

Nu lasa durerea sa-ti afecteze calitatea vietii!