Povestea ILIOAREI

Ilioara Radu este un munte de curaj: si-a scos ambii sani inainte de a deveni mama, dupa ce testele genetice i-au indicat risc de 80% de a face cancer mamar, la fel ca bunica ei paterna. Demersul femeii i-a socat pe multi dintre apropiati, insa Ilioara a stiut ca face ce e mai bine pentru a-si creste sansa de a avea o viata lunga si sanatoasa.

1
Predispozitia genetica la cancer de san

La 15 ani, Ilioara a facut primul control la sani, dupa ce a simtit, la palpare, ca are niste noduli. Medicii din Galati, orasul natal, i-au spus ca situatia nu e ingrijoratoare, dar ca se impune  monitorizare anuala. 10 ani mai tarziu, cand unul dintre noduli si-a dublat dimensiunea, medicul i-a recomandat sa mearga la Cluj pentru excizie chirurgicala.  

2
Medicul care a dat lumina unui drum întunecos

Printr-un concurs de imprejurari, Ilioara a cunoscut-o pe Andreea Catana, medic genetician la Regina Maria Cluj si la Institutul Oncologic. Cand medicul a aflat ca bunica paterna a Ilioarei murise la 54 de ani de cancer mamar, a sfatuit-o sa faca testul ADN BRCA, care le poate indica pacientelor cu cazuri de cancer de san in familie daca au mostenit riscul. O luna si jumatate mai tarziu, Ilioara avea sa afle ca testul ei este pozitiv si ca este purtatoarea unui defect genetic care creste semnificativ riscul de a dezvolta cancer la sani sau la ovare.

3
Angelina Jolie de Romania

Avea 29 de ani la aflarea rezultatului testului genetic, iar un an si jumatate mai tarziu se afla pe masa de operatie pentru dubla mastectomie, cu reconstructie imediata a sanilor. Aflase de interventia similara a Angelinei Jolie si a avut astfel curajul sa faca asta. In Romania insa nu a gasit alte povesti similare care sa o ajute an acest parcurs necunoscut. Recuperarea nu a fost tocmai usoara, insa Ilioara vedea partea buna a paharului: scapase de amenintarea cancerului de sani si de stresul controalelor la fiecare sase luni. O jumatate de an mai tarziu, o alta veste extraordinara avea sa sporeasca bucuria familiei: Ilioara era insarcinata.

4
Nasterea fetitei, un nou inceput

Micuta Agnes s-a nascut in luna Mai 2022 la Spitalul Regina Maria Baneasa, prin operatie de cezariana de urgenta si a demonstrat, din prima clipa, ca este la fel de determinata ca mama ei: plansul ei sanatos a umplut incaperea si inima plina de speranta a parintilor ei.  
Chiar daca exista regretul neputintei de a alapta, Ilioara stie ca i-a oferit fetitei sansa sa o aiba ca mama cat mai mult timp posibil. 

MAME EXTRAORDINARE

din prima clipa

Uneori visul se implineste repede si nasterea e usoara ca un fulg.
Alteori e un drum lung si anevoios, la finalul caruia este o mama pusa greu la încercare. 
Exista o forta extraordinara in fiecare mama, pentru ca Maternitatea e putere!