EDU.STOMATOLOGIE

Prima dezbatere din Romania pe tema sanatatii orale

Prima dezbatere din Romania pe tema sanatatii orale a avut loc pe 23 martie la Palatul Parlamentului. Initiatorii acestui demers, Clinicile Dentare Dr. Leahu si Comisia pentru Sanatate si Familie din Camera Deputatilor si-au stabilit ca obiectiv crearea unui cadru propice unei dezbateri obiective cu privire la necesitatea : cresterii alocării bugetare pentru asistenta medicala stomatologica la nivelul CNAS, implementarii unui program national de preventie in domeniul sanatatii orale adresat copiilor, facilitarii accesului romanilor la servicii stomatologice, creșterii sumelor alocate lunar cabinetelor medicale pentru serviciile stomatologice furnizate copiilor si persoanelor cu venituri reduse si acoperirea unui numar mai mare de servicii care pot fi decontate si realizarii unor campanii de informare si constientizare asupra sanatatii orale, inclusiv realizarea si difuzarea in mediul audio vizual a mesajelor de interes public.

Evenimentul a beneficiat de prezenta secretarului de stat in Ministerul Sanatatii, Cristian Grasu, dlui. deputat, Nicolae Banicioiu,  presedintelui Colegiului Pacientilor, Cristi Sas, directorului executiv al Patronatului Serviciilor Medicale Private(PALMED),Eduard Dobre,  medicilor stomatologi si psihologi.  Casa Nationala de Sanatate si   Colegiul Medicilor Dentisti nu si-au trimis niciun reprezentant la prima dezbatere pe aceasta tema organizata vreodata in Romania.

Cristian Grasu, secretar de stat Ministerul Sanatatii: Avem, practic,  un punct de pornire. Au fost propuneri, au fost dezbateri pe seama acestor propuneri si de aici incolo se pune baza unui parteneriat intre asociatiile profesionale, societatea civila si Ministerul Sanatatii.

Dr. Ionut Leahu, CEO Dr. Leahu Dental Clinics: Lucrurile pe care le putem face imediat impreuna cu Ministerul Sanatatii ar fi o campanie de educare in care sa intram cu acele mesaje de informare a publicului. De asemenea ne-am propus sa pregatim un spot care sa fie difuzat pe toate televiziunile nationale in care sa atragem atentia populatiei asupra importantei sanatatii orale. Sanatatea dentara exista doar in mediul privat. Trebuie doar ca statul roman sa gaseasca mijloacele sa finanteze accesul pacientilor la sistemul privat de sanatate dentara.

Cristi Sas, presedinte Colegiul Pacientilor: Absenta finantarii publice pentru stomatologie se resimte puternic la nivelul pacienților. Urgenta stomatologica nu este decontata de Casa si prin urmare daca te duci la un privat te costa. Pentru pacient, si aici vorbim mai ales despre oamenii de rand cu mijloace materiale limitate, este o problemă majora. In absenta unor campanii de preventie exact aceasta categorie ajunge sa aiba cele mai mari probleme.