EDU.STOMATOLOGIE

Durerea de măsea în sarcină și alăptare: cum o tratăm?

gravida2
Durerea de măsea în sarcină poate provoca atât disconfort, cât și frica de apariție a unor eventuale complicații sau tratamente ce ar putea afecta copilul. Sarcina este o perioadă aparte în viața femeilor, iar atenția acordată sănătății în aceste luni reprezintă o prioritate pentru toate viitoarele mămici.

Prevenția este întotdeauna o soluție potrivită pentru orice tip de afecțiune a organismului. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a evita durerea de măsea în timpul sarcinii, dar și ce tratamente se pot realiza în această perioadă.

Probleme dentare în timpul sarcinii

De-a lungul timpului, foarte multe femei au spus că s-au confruntat cu o serie de afecțiuni stomatologice care cauzează durerea de măsea în sarcină. De cele mai multe ori, problemele stomatologice în sarcină apar la nivelul gingiilor. Pe fondul modificărilor hormonale, femeile se pot confrunta atât în perioada sarcinii, cât și în timpul alăptării, cu probleme gingivale, caracterizate printr-o predispoziție crescută de sângerare și inflamare a gingiilor. Prin urmare, atunci când observăm că gingiile se modifică la culoare sau sângerează, trebuie să ne punem un semn de întrebare și să mergem la un control stomatologic. O igienizare locală riguroasă și controalele regulate la medicul stomatolog pot remedia un eventual început de inflamație gingivală.

Igienizarea dentară profesională este recomandată o dată la fiecare șase luni, indiferent de etapa vieții în care te afli. Află care sunt beneficiile detartrajului  și de ce este important să discuți despre acest procedeu cu medicul tău stomatolog!

Unul dintre motivele care pot cauza durerea de măsea în timpul sarcinii este acela că femeile tind să aibă pofte și să consume mult mai multe dulciuri sau produse pe bază de zahăr. Consumul ridicat al acestora și nerespectarea regulilor de igienă orală conduc la apariția cariilor. Astfel, atunci când observi anumite colorații ale dinților, este posibil ca acestea să indice formarea unei carii. În momentul în care caria ajunge la nerv, apare durerea de măsea cariată.

Cele mai bune calmante pentru dinți pe care le foloseai înainte de sarcină s-ar putea să nu fie potrivite și în această perioadă. Mult mai eficient decât să încerci diferite remedii pentru durerea de măsea, care s-ar putea să nu fie eficiente sau să nu fie compatibile cu sarcina, este să apelezi la un medic stomatolog în sarcină.

Alte probleme dentare cu care pacientele se pot confrunta în timpul sarcinii și alăptării sunt: hiperestezia dentinară și granulomul de sarcină. Un abces dentar în sarcină trebuie privit ca o problemă serioasă, care merită întreaga atenție a specialistului, deoarece o măsea umflată în sarcină expune pacienta unui risc mai mare de complicații decât în alte condiții.

Una dintre complicațiile infecțiilor dentare netratate este abcesul dentar. Din cauza complicațiilor pe care le poate determina, acesta se poate dovedi periculos pentru viitorul bebeluș. Află ce este abcesul dentar , cum se tratează și cum poate fi prevenit!

Cauzele durerii de dinți în sarcină

Durerea de măsea este una dintre neplăcerile asociate cu sarcina și alăptarea și poate fi cauzată, în cele mai multe cazuri, de gingivita de sarcină. „În timpul sarcinii putem vorbi de o gingivită de sarcină cu o evoluție extrem de agresivă.

Gingia își schimbă culoarea într-un roșu aprins, sângerează spontan, la cele mai mici atingeri. Dacă gingivita de sarcină este însoțită și de o infecție, atunci cu siguranță apare durerea și mobilitatea dinților” explică Dr. Andra Călin, specialist parodontolog în cadrul Regina Maria Dental Clinics. La fel se întâmplă și în caz de dureri de măsea în alăptare.

Medicii stomatologi recomandă pacientelor care se confruntă cu gingivita de sarcină o igienă orală riguroasă și folosirea mijloacelor adjuvante de curățare a danturii, de exemplu, dușul bucal, apa de gură și ața dentară. Pe fondul instalării unei gingivite de sarcină, femeile se pot confrunta cu granulomul de sarcină. Acesta ia forma unei umflături mici de culoare violet, localizate la nivelul papilelor interdentare.

De asemenea, pacientele se mai pot confrunta cu durerea de măsea în timpul sarcinii la contactul dintelui cu lichide reci sau fierbinți. În termeni medicali, această afecțiune poartă numele de hiperestezia dentinară și poate involua de la sine după naștere. Calmarea durerilor de dinți în perioada sarcinii presupune consultarea obligatorie a specialistului: unele remedii pentru durerea de măsea în timpul sarcinii nu sunt neapărat sigure pentru făt.

Durerile dentare sunt descrise ca unele dintre cele mai puternice și mai neplăcute pe care le poți experimenta în întreaga viață. Descoperă care sunt cauzele unei dureri puternice, pulsatorii la nivelul maselei  și care sunt pașii de urmat pentru tratarea sa!

gravida1

Tratamente pentru durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Cel mai bun tratament este, întotdeauna, prevenția. În cazul în care vorbim despre o sarcină planificată, este deosebit de important ca viitoarea mămică să își rezolve problemele dentare existente înainte să rămână însărcinată, deoarece afecțiunile tind să se agraveze în timpul sarcinii ori alăptării și inevitabil vor apărea durerile de dinți și complicațiile. Dacă te confrunți cu dureri de măsele în sarcină, acestea pot fi tratate diferit, în funcție de cauză.

Pacientele sunt sfătuite să își rezolve toate problemele dentare înainte, să înlocuiască plombele ori lucrările vechi și să elimine toți acei factori care ar putea duce la declanșarea unei afecțiuni de natură stomatologică.

Un control de rutină la medicul stomatolog poate scoate la iveală problemele stomatologice asimptomatice care, pe fondul modificărilor hormonale din sarcină și al unei igiene orale incorecte, se pot agrava și pot cauza durere. Ce să faci când te doare măseaua și ești însărcinată? Ce poți lua pentru durerea de măsea dacă ești însărcinată? Cu ce trece durerea de măsea în sarcină?

Dacă ai deja dureri de măsea în sarcină, cel mai indicat este să nu le ignori sau să încerci să le tratezi acasă, ci să mergi la medicul stomatolog. Până la ora programării, este în general sigur să iei cea mai mică doză eficientă de paracetamol pentru durerea de măsea în sarcină.

Tratamente și proceduri stomatologice în timpul sarcinii

Tratamentele stomatologice sunt foarte restricționate în perioada sarcinii. În cazul în care viitoarea mamă are o carie mică, se poate curăța zona afectată și se poate pune o plombă. În cazul în care caria a ajuns la nerv, lucrurile se complică puțin. Se va face tot posibilul pentru a  temporiza tratamentul de canal sau de scoatere a nervului. Numai în cazurile de urgență și doar în trimestrul doi putem soluționa problemele deosebit de grave care necesită anestezie; se va evita anestezia dentară în primele săptămâni de sarcină.

De asemenea, medicul va recomanda pastile pentru durerea de măsea în timpul sarcinii.

În ceea ce privește gingivita de sarcină, aceasta nu necesită tratament, întrucât trece de la sine când se naște copilul. În situațiile în care gingivita nu se vindecă după naștere, înseamnă că aceasta a debutat înainte de a rămâne însărcinată. Pacienta se va prezenta la un control pentru a depista cauza și a primi un tratament adecvat.

Sănătatea orală depinde într-o proporție covârșitoare de sănătatea gingiilor.

Atunci când acestea sunt inflamate mai mereu, sunt sensibile și dureroase, în ciuda eforturilor personale legate de igiena personală, probabil că există o problemă. Iată in ce situatii se recomanda antibiotic  pentru tratarea problemelor gingivale!

Dacă, în mod ideal, viitoarea mămică s-a asigurat din timp că nu are probleme dentare și a reușit să își trateze toate afecțiunile dentare înainte de sarcină, în timpul sarcinii se recomandă păstrarea unei igiene orale cât mai bune, vizite periodice la dentist și o alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume. Femeile însărcinate sunt o categorie aparte de pacienți care trebuie să vină mai des la medicul stomatolog. În felul acesta, pot preveni o eventuală durere de dinți în sarcină și necesitatea unei anestezii dentare în sarcină.

Radiografia dentară în sarcină

Radiografia dentară în timpul sarcinii nu este interzisă, întrucât cantitatea de radiație este nesemnificativă. Cu toate acestea, în primul trimestru de sarcină, perioadă în care organele copilului sunt în proces de dezvoltare, se vor evita radiografiile, chiar dacă riscurile sunt minime, aproape inexistente, iar cantitatea de radiații nu este suficient de mare încât să provoace efecte adverse.

Remedii naturiste pentru durerea de măsea în sarcină

O durere de măsea în sarcină poate fi motiv de îngrijorare, însă există și soluții mai ușoare care pot funcționa, dacă nu este vorba de ceva grav.

Printre tratamentele naturiste care pot oferi ajutor dacă suferi de dureri de dinți în sarcină se numără: clătirea gurii cu apă sărată, folosirea unei comprese reci, ceaiul de mușețel, uleiul de cuișoare, menta. Hidratarea și consumul unor alimente sănătoase pot juca roluri importante în evitarea afecțiunilor dentare.

Nu se vor lua medicamente pentru durerea de măsea înainte de a consulta, în prealabil, stomatologul și/sau medicul obstetrician!

Cum se tratează durerea de măsea în timpul sarcinii și alăptării

Comunicarea dintre medicul dentist și medicul ginecolog este esențială pentru un tratament adecvat și pentru controlul durerii de măsea în timpul sarcinii. În cazul în care antibioticele sunt absolut necesare tratamentului afecțiunilor dentare, pentru prevenirea ori tratarea infecțiilor, acestea se vor lua numai cu acordul medicului ginecolog și cu prescripție din partea medicul dentist. Acest lucru se aplică și în perioada de alăptare, dar și în situațiile obișnuite. În cazul durerii de dinți, tratamentul cu antibiotice trebuie urmat numai la indicația medicului. Așa că nu uita: dacă ai dureri de dinți în perioada alăptării sau în timpul sarcinii, cele mai bune recomandări le vei primi de la medicul tău stomatolog!

Pe de altă parte, în cazul unei infecții de măsea în timpul sarcinii, ignorarea acesteia pe o perioadă îndelungată nu reprezintă o soluție. O anestezie locală în sarcină poate fi sigură pentru mamă și bebeluș, cât timp medicul stomatolog este informat despre sarcină.

Durerile de dinți reprezintă o problemă relativ frecventă în rândul femeilor însărcinate, care prezintă o sensibilitate aparte în această perioadă specială a vieții lor. Colaborarea cu medicul stomatolog, atât înainte, cât și pe durata sarcinii, este de mare ajutor pentru păstrarea sănătății orale!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.