EDU.STOMATOLOGIE

Durerea de gingie. Ce afecțiuni poate ascunde?

gingie1
Durerea de gingie poate apărea în momente extrem de nepotrivite și ne poate provoca un disconfort foarte mare. Totodată, durerile pot apărea atunci când ne așteptăm cel mai puțin sau în urma unor semnale de alarmă pe care nu le-am recunoscut. Este important să știm ce afecțiuni se pot ascunde în spatele unor dureri ale gingiei și ce trebuie să facem pentru a avea o dantură sănătoasă.

Durerea de gingie – principalele cauze

Gingia este o parte foarte importantă a cavității orale și acoperă osul maxilar, fiind formată dintr-un țesut fibros, puternic vascularizat. O gingie sănătoasă este fermă și are culoarea roz, iar atunci când unele zone ale gingiei devin roșiatice, dureroase sau mai sensibile decât în mod normal, pacientul se confruntă cu o inflamație și trebuie să meargă la medicul stomatolog.

Dacă te întrebi care sunt cauzele care duc la inflamarea gingiei, atunci trebuie să știi că unul dintre cei mai mari inamici este placa bacteriană. Indiferent de cât de multă atenție am acorda igienei orale realizate acasă sau la cabinetul medicului stomatolog, placa bacteriană și tartrul apar inevitabil. Placa bacteriană este, de fapt, o peliculă compusă din bacterii, care se formează pe suprafața dintelui atunci când amidonul și zaharurile din alimente intră în contact cu bacteriile care există în mod natural în cavitatea orală. Dacă placa dentară nu este înlăturată zilnic de pe suprafața dinților, se strânge sub linia gingiei și formează tartrul, care face ca placa să fie și mai greu de îndepărtat, crescând riscul apariției afecțiunilor gingivale.

Un alt factor responsabil de inflamarea gingiei este fumatul. Indiferent de numărul țigărilor pe care le fumezi, nicotina acționează asupra vaselor de sânge din cavitatea bucală. Din această cauză, leziunile apărute la nivelul gingiilor se refac într-un timp mult mai îndelungat.

Frica de medicul stomatolog este, de asemenea, una dintre cauzele apariției infecțiilor gingivale. Controalele stomatologice regulate ne mențin sănătatea orală și ne ajută să descoperim afecțiunile dentare în stare incipientă. Cu toate acestea, foarte puțini pacienți țin cont de acest lucru și ajung la control doar atunci când durerea este mult prea mare pentru a putea fi suportată.

Trebuie să ținem cont de faptul că un control stomatologic nu provoacă durere sau disconfort, astfel nu trebuie să ne fie teamă! În timpul unui consult periodic, medicul realizează o igienizare profesională care are rolul de a îndepărta placa bacteriană și tartrul acumulate în zonele greu accesibile periajului realizat acasă. De asemenea, în cadrul unui astfel de control se face și o radiografie dentară digitală pentru ca medicul stomatolog să poată identifica afecțiunile ce nu pot fi observate cu ochiul liber.

⏩ Vizitele regulate la medicul stomatolog ne ajută să avem o sănătate orală bună. Programeaza chiar acum un consult stomatologic pentru o evaluare completă a sănătății danturii tale!

Afecțiuni care au ca simptom durerea de gingie

Boala parodontală este una dintre cele mai cunoscute afecțiuni dentare ce duc la inflamarea gingiei. Această afecțiune rănește țesuturile cu rol de susținere a dinților și, de cele mai multe ori, pacienții ajung în situația în care sunt nevoiți să apeleze la implanturile dentare, dinții naturali fiind compromiși. Deși persoanele vârstnice sunt, în unele cazuri, cele mai predispuse bolii parodontale, această afecțiune nu ține cont de vârstă și, în egală măsură, poate afecta și tinerii.

Boala parodontală apare atunci când igiena orală este neglijată, iar placa dentară și tartrul pătrund în spațiul dintre dinte și gingie. Alte cauze care pot duce la apariția acestei afecțiuni sunt diabetul, factorii genetici, hormonali sau psihologici, stilul de viață nesănătos, stresul și fumatul. Boala parodontală are trei faze: gingivita, parodontita superficială și parodontita profundă.

Gingii inflamate – simptome asociate

Atunci când pacientul se plânge de gingii inflamate, durerile gingivale nu sunt singurul simptom prezent. Eventualele infecții gingivale sunt însoțite și de alte semne:

  • Umflarea gingiilor: gingia umflată poate ajunge să acopere parțial sau total suprafața dinților;
  • Înroșirea gingiilor: o gingie roșie poate fi roșu aprins, violacee, mov sau poate avea chiar o tentă negricioasă;
  • Sângerări gingivale: o gingie umflată și dureroasă este mai sensibilă decât gingia sănătoasă, ceea ce poate determina sângerare în timpul periajului dentar, al folosirii aței dentare sau al consumului de alimente dure;
  • Sensibilitate gingivală: diferitele afecțiuni ale gingiei sunt adesea însoțite de gingii iritate sau de usturimi ale gingiei; de asemenea, pacienții raportează gingii sensibile la variații de temperatură;
  • Halenă: prezența de afte, gingii inflamate și diverse boli ale gingiei se asociază cu o respirație cu miros neplăcut. De obicei, sub gingia roșie și dureroasă se ascund bacterii care, pe lângă inflamația gingiei, provoacă și halitoza.

Este important ca pacientul să acorde atenție fiecărui detaliu care ar putea indica probleme la nivelul gingiilor, astfel încât să se poată interveni prompt, pentru a preveni agravarea simptomelor și progresia afecțiunii gingivale aflată în faza incipientă. Pacientul trebuie să știe că poate identifica mai multe soluții pentru gingii inflamate, dar un simplu antiinflamator pentru gingii nu va face decât să mascheze simptomele și să ofere o ameliorare temporară; consultul de specialitate este obligatoriu.

gingie2

Gingivita este una dintre cele mai serioase afecțiuni care se poate asocia cu durere gingivală; evoluția acesteia poate conduce la probleme serioase de sănătatea dentară și generală, așadar, este important să o previi și să o ții sub control, în cazul în care s-a instalat deja!

Inflamarea gingiilor – diagnostic și evaluare

Înainte de a propune un tratament pentru gingii inflamate și dureroase, medicul stomatolog va efectua o consultație completă și o evaluare amplă a situației.

Mai întâi, medicul dentist va lua o anamneză detaliată a stării generale de sănătate a pacientului, se va interesa de afecțiuni medicale preexistente și despre medicamentele pe care le ia acesta. De asemenea, se va discuta despre obiceiurile de igienă orală, despre obiceiurile alimentare și factorii de risc care pot contribui la inflamații gingivale. Este de dorit ca medicul să fie informat și despre eventuale remedii pentru gingii inflamate folosite deja de către pacient, precum și despre administrarea unui eventual antiinflamator gingival.

Pentru a stabili cu ce se tratează gingiile inflamate, medicul are nevoie să estimeze cât de extinsă este problema și care sunt cauzele ei. În acest scop, medicul va efectua o examinare vizuală a gingiilor și a întregii cavități bucale.

El va evalua aspectul gingiilor, inclusiv culoarea, gradul de inflamație și textura acesteia. Se vor evalua și alte semne asociate, precum sângerarea gingivală sau prezența puroiului.

Radiografiile dentare evaluează structura osoasă a maxilarelor și pot detecta eventuale leziuni sau infecții ale țesutului osos.

În cazuri severe se pot preleva probe pentru culturi bacteriene și antibiogramă, pentru a identifica cel mai bun antibiotic pentru gingii inflamate. Alegerea unui medicament pentru gingii inflamate e bine să fie făcută de către medic.

Dacă există suspiciunea unor afecțiuni gingivale mai grave, o biopsie gingivală permite diagnosticul diferențial și alegerea celei mai eficiente combinații de medicamente pentru gingii umflate.

Tratament gingii inflamate și dureroase

Din fericire, medicina a evoluat considerabil și, astăzi, există mai multe tipuri de tratamente pentru a opri sângerările și disconfortul produs de afecțiunile gingivale. În timpul tratamentelor se curăță cât mai bine țesutul infectat și zonele inaccesibile periajului dentar. Există două tipuri de tratament care te vor scăpa de infecțiile de la nivelul gingiilor.

În primul rând, putem vorbi despre tratamentul nechirurgical, care implică un detartraj dentar şi un periaj profesional, pentru a scădea numărul bacteriilor din cavitatea bucală și pentru eliminarea tartrului. Tot în cadrul acestui tratament, se realizează chiuretajul subgingival în câmp închis, cu scopul de a scoate infecția și tartrul din zona afectată. Pentru confortul pacientului, această procedură se va realiza de către medicii medici specialiști exclusiv sub anestezie locală. La final, zona tratată este spălată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se aplică, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase.
În al doilea rând, putem vorbi despre tratamentul chirurgical. Acesta se realizează pentru acele persoane care se află într-un stadiu foarte avansat al bolii parodontale. Pentru a curăța zonele greu accesibile, medicul stomatolog va secționa gingia și va elimina tartrul depus în jurul rădăcinii dintelui. Desigur, această intervenție se realizează doar sub anestezie locală.

⏩ Gingiile dureroase pot conduce la o serie de complicații, una dintre cele mai severe fiind boala parodontală. În absența unui tratament adecvat, parodontoza poate duce până la pierderea dinților, așadar, este esențial să colaborezi cu medicul stomatolog și să faci tot ce e posibil pentru a o preveni.

Gingii dureroase: tratament acasă

Pentru gingii inflamate, tratamentul cu antibiotic trebuie recomandat exclusiv de către medic. În plus față de recomandările specialistului sau înainte de a ajunge la programarea efectuată poți încerca, pentru gingii inflamate, un tratament acasă. Clătirea gurii cu ceai pentru gingii inflamate poate ameliora simptomele; ceaiul de gălbenele este eficient datorită acțiunii antiseptice și antiinflamatoare. Un alt tratament naturist pentru gingivită este clătirea gurii cu o soluție de apă și sare și cu o soluție cu apă și bicarbonat.

În caz de inflamație a gingiei, tratamentul trebuie însoțit de o igienă foarte strictă a cavității orale. Se recomandă periajul de cel puțin două ori pe zi, folosirea cu atenție a aței dentare, dar și completarea acesteia cu utilizarea irigatorului bucal și a apei de gură antiseptice.

În cazul unor gingii inflamate, tratamentul naturist nu va remedia cauzele problemei, așadar, nu poate înlocui recomandările medicale, ci doar poate ameliora temporar simptomele neplăcute.

Dureri gingivale, gingii sensibile – prevenție

Prevenția gingiilor dureroase și a sensibilității dentare se realizează, în primul rând, printr-o igienă orală riguroasă. O periuță de dinți cu peri moi și o tehnică de periaj corectă pot preveni traumatizarea gingiilor.

Renunțarea la fumat și la consumul de tutun sunt importante deoarece acestea agravează inflamația gingiilor și vor crește riscul de boală parodontală. De asemenea, e bine să eviți alimentele picante sau acide, dar și clătirea gurii cu alcool.

Vizitele regulate la medicul dentist și igienizarea profesională regulată a danturii sunt cea mai bună metodă de a preveni durerile gingivale.

Sănătatea gingiilor este esențială pentru cavitatea bucală și pentru bunăstarea generală a organismului. Durerea gingivală și sensibilitatea sunt semne care indică posibile afecțiuni gingivale și necesită atenție și tratament adecvat.

Surse:

  • https://www.verywellhealth.com/gum-pain-5219667
  • https://www.webmd.com/oral-health/treating-gum-pain
  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gingivitis/symptoms-causes/syc-20354453
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/324356
  • https://www.healthline.com/health/why-do-my-gums-hurt