Sa recoltezi celule stem la nasterea celui de-al doliea copil si sa le folosesti pentru primul copil, depistat cu autism,

e putere

Iubirea unui parinte pentru copilul lui este nelimitata, nemarginita si aproape imposibil de descris in cuvinte. La fel si dorinta de a-i oferi acestuia cea mai buna ingrijire si dezvoltare posibila, astfel incat sa devina un adult fericit, sanatos, implinit. Nimic din toate acestea nu se schimba vreodata, nici macar atunci cand afli ca al tau copil sufera de o tulburare de spectru autist. E adevarat ca autismul zguduie intregul univers al unei familii si cu siguranta provocarile noi reusesc sa intareasca parintii in cautarea celor mai bune solutii de terapie pentru copilul lor. Un exemplu in acest sens sunt Diana si sotul ei, care nu au incetat nicio secunda sa lupte pentru a-si ajuta baiatul cel mare, diagnosticat cu autism, sa aiba o viata cat se poate de normala, la fel ca fratele lui mai mic. Si au reusit datorita recoltarii si stocarii celulelor stem din cordonul ombilical la nasterea celui de-al doilea copil.

1
Socul diagnosticului

Parintii lui D. au inceput sa-si puna intrebari privind dezvoltarea baiatului cand si-au dat seama ca micutul nu vorbea, desi avea aproape 4 ani. Rostea cateva cuvinte, insa nimic mai mult. Au mers la logoped, iar acesta i-a indrumat la un medic neurolog, deoarece simtea ca ceva este in neregula cu contactul vizual. Neurologul le-a confirmat cele mai negre temeri – tulburare de spectru autist (TSA). Parintii au inceput imediat terapia ABA, desi diagnosticul precis si final de autism a venit dupa aproape un an de zile. Au urmat cativa ani grei, numeroase evaluari, teste si sedinte zilnice de terapie ABA.

2
Dorinta parintilor de a face mai mult pentru copilul lor

Diana si sotul ei faceau tot ce putea pentru ca D. sa beneficieze de ajutorul necesar pentru a se putea integra cat mai bine la gradinita si a-si invinge atat deficitul de atentie, cat si tarele de comportament. Simteau, insa, ca trebuie sa faca mai mult si cautau constant informatii despre terapiile invatoare in autism. Asa au aflat despre potentialul celulelor stem din cordonul ombilical si desi nu le recoltasera la nasterea lui D., fusesera inspirati sa le recolteze la nasterea celui de-al doilea copil.  Si asa a inceput frumoasa aventura spre implinirea marelui vis, de a-i oferi lui D. un viitor asa cum merita.

3
Speranta la o terapie inovativa cu celule stem

Aveau celulele baiatului cel mic stocate la Banca Centrala de Celule Stem Regina Maria si au trimis un email in care intrebau daca exista cumva posibilitatea de a folosi acele celule pentru baiatul mai mare, pentru tulburarea lui. Nu a durat mult pana au fost sunati de un reprezentant Regina Maria, care le-a vorbit despre posibilitatea de a beneficia de tratament si rezultatele obtinute in cadrul studiilor clinice desfasurate la vremea respectiva la Duke University Medical Center (SUA). Astfel, D. au inscris in prestigiosul program. Au urmat testele de histocompatibilitate HLA intre cei doi frati, care au stabilit compatibilitatea si au confirmat eligibilitatea pentru terapie.

4
Plecarea in America si administrarea terapiei

Totul decurgea nesperat de bine, iar parintii erau efectiv coplesiti de emotii, griji, neliniste si speranta. S-au urcat in Aprilie 2019 in avionul care ii ducea spre State increzatori ca terapia cu celule stem va fi un succes. “Nu am fost singuri, personalul Regina Maria al Bancii Centrale de Celule Stem si cei de la Duke University Medical Center ne-au oferit incurajari si tot suportul necesar”, isi aminteste Diana. Tratamentul cu celule stem a fost asemanator unei transfuzii de sange. A durat aproximativ o ora si totul a decurs conform planului, fara niciun fel de incident.

5
Primele rezultate uimitoare

D. a fost atent monitorizat pe parcursul primul an de la amdinistrarea terapiei cu celule stem. Primele rezultate incurajatoare au aparut la 3 luni distanta, cand baiatul a inceput sa vorbeasca si sa comunice mai mult, dar si sa socializeze. Se juca inclusiv cu acei colegi pe care nu ii suporta in preajma lui inainte. Tot la 3 luni, medicii i-au redus cu 50% medicatia specifica, pentru a renunta complet la ea dupa 6 luni de la infuzia cu celule stem.  Parintii erau de-a dreptul uimiti de aceste rezultate, dar si de evaluarile extrem de benefice facute de psiholog si de alti specialisti.

6
O viata fara autism la 1 an de la terapia cu celule stem

Terapia cu celule stem a schimbat complet viata intregii familii, nu numai modul in care D. interactiona cu cei din jur. Dupa primul an de la infuzie, D. ducea o viata cat se poate de normala. Avea rezultate exceptionale la scoala, isi facuse prieteni, deficitul de atentie disparuse, reusea sa-si exprime emotiile si sentimentele fara sa faca vreo criza, asa cum se intampla inainte. Parintii erau incantati si minunati de cat de mult li s-a schimbat viata si erau mai mult decat recunoscatori pentru decizia de a recolta si stoca celulele stem la nasterea celui de-al doilea copil. A fost decizia care le-a permis sa le ofere sanse egale de reusita in viata ambilor baieti.

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.

Descopera alte povesti