EDU.STOMATOLOGIE

Limba albă . Cauze, boli asociate, tratament pentru limba albicioasă (pete albe pe limbă)

limbaalba1
Limba albă poate indica boli care, netratate la timp, pot duce la apariția unor complicații severe. Afecțiunile de la nivelul cavității orale pot reprezenta adevărate riscuri pentru sănătatea generală a organismului; de aceea, este foarte important să cunoaștem semnele și simptomele acestora și să le tratăm cu seriozitate. Află care sunt bolile asociate limbii albe (sau albicioase) și care sunt recomandările medicilor stomatologi.

Limba albă (pete albe pe limbă) – cauze și factori de risc

Limba este un organ care ne ajută să desfășurăm cele mai comune activități, cum ar fi vorbitul, mâncatul și înghițitul. Orice modificare care apare la nivelul limbii poate indica existența unor afecțiuni orale sau chiar a unor boli grave, cum ar fi cancerul oral.

Atunci când limba este sănătoasă, aceasta are culoarea roz și nu prezintă crăpături sau pete. Pe suprafața limbii se pot observa mici proeminențe, numite papile gustative; acestea au rolul de a oferi simțul gustului.

Cauzele care duc la schimbarea culorii limbii pot fi diverse și diferite pentru fiecare persoană în parte. Indiferent că vorbim despre o igienă orală necorespunzătoare, despre boli generale ale organismului ori despre vicii precum fumatul sau consumul excesiv de alcool, trebuie să știm că toate acestea reprezintă factori de risc pentru apariția afecțiunilor de la nivelul limbii.

Limba albă poate fi asimptomatică și poate reprezenta doar o problemă estetică. În unele situații, însă, simptomele afecțiunilor linguale sunt mult mai pronunțate și mai dureroase; află ce este limba crapata , de ce apare și cum poate fi tratată!

Boli asociate cu limba albă (pete pe limbă)

Limba albă poate indica mai multe tipuri de boli ce pot apărea la nivelul acesteia. Este important să cunoaștem simptomele și semnele fiecăreia, pentru a ne putea da seama la timp de problema cu care ne confruntăm și pentru a lua măsurile necesare.

limbaalba3

Culoarea albicioasă (petele albe pe limbă) ar putea oferi indicii despre numeroase boli. Cele mai întâlnite boli asociate cu limba albă sau albicioasă sunt leucoplazia, candidoza orală și lichenul plan.

Aspectul limbii poate fi un indicator important al mai multor probleme de sănătate; de altfel, și medicul generalist îți examinează aspectul limbii, la fiecare evaluare generală. Iată ce informatii poate transmite limba  despre starea ta generală!

Leucoplazia

Aceasta reprezintă o afecțiune ce se manifestă prin apariția unor pete albicioase dure pe suprafața interioară a obrajilor, de-a lungul gingiilor și pe suprafața limbii. Cauzele care pot duce la această afecțiune pot fi consumul de tutun și de alcool ori acțiunea unor factori iritanți, cum ar fi piercingurile orale. Este foarte important să știm că leucoplazia (pete albe pe limbă) este o afecțiune care nu pune în pericol viața, însă, atunci când nu este tratată cu seriozitate, se poate transforma în cancer oral.

Orice suspiciune de cancer reprezintă o sursă importantă de stres pentru pacient, iar cancerul oral nu face excepție. Află tot ce este important sa stii despre cancerul oral , modul în care se manifestă, factorii de risc și opțiunile de tratament!

Candidoza orală (candidoza bucală)

Una dintre cele mai întâlnite afecțiuni care duc la apariția colorațiilor albe în interiorul cavității orale este candidoza bucală. În unele cazuri, se poate resimți durere în timpul înghițirii ori apariția gustului neplăcut. Această infecție a cavității bucale poate fi cauzată de o ciupercă numită Candida albicans.

Cauzele care pot duce la apariția candidozei orale sunt igiena orală deficitară, fumatul, tratamentul prelungit cu anumite medicamente sau chiar stresul. De asemenea, unele boli generale ale organismului, de exemplu cancerul, infecția cu virusul HIV, imunitatea scăzută sau dereglările secreției de saliva pot reprezenta factori de risc pentru apariția candidozei bucale.

Lichenul plan

Aceasta este o afecțiune ce duce la apariția unor ramificații de culoare albă (pete albe) pe suprafața limbii. Gingiile dureroase și rănile din interiorul gurii sunt alte simptome ale acesteia. Lichenul plan este considerat de către anumiți medici o boală autoimună, necontagioasă, care, de cele mai multe ori, nu necesită un tratament. Cu toate acestea, este foarte importantă monitorizarea regulată de către medicii stomatologi, deoarece aceasta este o afecțiune cu potențial de malignizare.

Limba albă la copii (limba saburală, limba albă încărcată)

Limba albă la copii este frecvent întâlnită și îi poate îngrijora pe părinți, însă nu reprezintă întotdeauna un motiv de panică. În cele mai multe cazuri, ea este complet inofensivă, fiind determinată de acumularea de celule moarte, resturi alimentare sau lapte.

Limba albă la bebeluși poate indica o infecție candidozică; uneori, ciuperca limbii este suficient de extinsă încât părinții observă și aspectul de gingii albicioase sau prezența ciupercii în gât. Este bine ca limba încărcată la copiii mici să fie examinată de către medic, pentru a se stabili eventuala necesitate a unui tratament. Ciuperca pe limbă, la copiii mici, este frecvent întâlnită; uneori, ea poate determina dureri de limbă sau o limbă iritată, infecția bucală îngreunând suptul și putându-se extinde și la mameloanele mamelor.

Uneori, limba saburală (limba albă încărcată) poate fi semnul altor probleme de sănătate, precum deshidratarea, febra, scarlatina sau problemele digestive. Atunci când consideră necesar, medicul poate recomanda curățarea limbii bebelușului cu soluții speciale.

Ce trebuie să faci când observi aspectul alb al limbii (depuneri albe pe limbă)

La fel ca orice altă afecțiune ce apare la nivelul cavității orale, bolile asociate limbii albe (petelor albe pe limbă) trebuie diagnosticate doar de către medici.

Chiar dacă limba albicioasă este singurul simptom pe care îl observi și nu te confrunți cu durere, atunci când problema persistă, este necesar să mergi la medicul stomatolog. Atunci când apar și alte simptome, de exemplu, senzația de arsură la nivelul limbii, depuneri albe pe limbă, răni pe suprafața acesteia ori dificultăți de înghițire și mestecare, este recomandat să mergi cât mai devreme la medicul stomatolog.

Tratament pentru limba albă, în funcție de cauză

Limba albă (petele albe pe limbă) și bolile asociate acestui simptom necesită un tratament recomandat de către un medic stomatolog. Tratamentele diferă în funcție de fiecare pacient; de aceea, este important să nu iei medicamente fără recomandarea medicului.

În prima etapă, tratamentul leucoplaziei poate consta în recomandarea reducerii sau a înlăturării factorilor declanșatori, de exemplu, renunțarea la consumul regulat de tutun. Însă, atunci când simptomele persistă, se poate recomanda chiar și intervenția chirurgicală. Candidoza bucală și lichenul plan pot necesita un plan de tratament personalizat, cu medicamente antifungice administrate local sau oral. În candidoza bucală (ciuperca pe limbă), tratamentul nu este întotdeauna necesar sau recomandat, dar există și anumite categorii de pacienți la care se impune, obligatoriu, controlarea infecției fungice.

Igiena orală este esențială pentru sănătatea dinților și a structurilor asociate, inclusiv a limbii. Află cum se realizeaza corect igiena orala  și discută detaliile și nelămuririle personale cu medicul stomatolog; acesta este cel mai în măsură să ofere recomandări personalizate.

Măsuri de prevenție în cazul depunerilor albe pe limbă

Prevenția este întotdeauna mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor orale.

De aceea, pentru a te asigura că riscurile apariției acestora sunt minime, este important să acorzi o atenție sporită igienei orale, să folosești o periuță dentară cu peri moi, pentru a evita riscul rănirii, să eviți consumul de tutun și să limitezi consumul de alcool, dar și să încerci, pe cât posibil, să urmezi o dietă echilibrată, care să conțină atât fructe, cât și legume. Ciuperca pe limbă se poate dezvolta abundent în perioadele în care sistemul imunitar este slăbit; desprinderea depozitelor de candida orală poate determina usturimea limbii și chiar apariția de ulcerații dureroase pe limbă. Stimularea imunității printr-un stil de viață sănătos este esențială pentru ținerea sub control a ciupercii Candida.

De asemenea, vizita periodică la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, este foarte importantă în ceea ce privește prevenția. Controlul regulat te asigură de faptul că afecțiunile orale sunt depistate la timp și tratate corespunzător, fie că este vorba despre pete albe pe limbă, fie despre alte probleme.

Rolul igienei orale

Igiena orală este extrem de importantă în ceea ce privește sănătatea întregului organism. Atenția sporită acordată acesteia te poate ajuta să elimini riscurile apariției afecțiunilor dentare și a posibilelor complicații. O igienă orală corectă înseamnă un periaj dentar realizat de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara, dar și utilizarea aței dentare și a apei de gură, pentru eliminarea tuturor resturilor alimentare și a bacteriilor ce nu pot fi îndepărtate cu ajutorul periuței de dinți.

Limba albă, încărcată sau apariția de pete albe pe limbă ar putea avea mai multe semnificații; medicul dentist este cel mai în măsură să stabilească un diagnostic și un tratament adecvat, iar respectarea recomandărilor acestuia este esențială pentru păstrarea și îmbunătățirea stării generale de sănătate.

Surse:

  • https://www.healthline.com/health/dental-and-oral-health/white-tongue
  • https://www.mayoclinic.org/symptoms/white-tongue/basics/causes/sym-20050676
  • https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/17654-white-tongue
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/319814

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.