EDU.STOMATOLOGIE

Ai o pungă de puroi pe gingie? Află cum se tratează corect abcesul dentar

abces2
Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente urgențe stomatologice și se formează ca urmare a pătrunderii unei infecții bacteriene în dinte sau în țesutul gingival. El se prezintă ca o inflamaţie dureroasă şi poate arăta ca o mică pungă pe gingie. Tratamentul stomatologic poata implica fie incizia şi drenarea colecţiei purulente, fie tratarea dintelui pe canal și curățarea rădăcinii dintelui sau chiar extracţia acestuia, după caz.

Descoperă în articolul următor de ce apare abcesul dentar, ce riști dacă nu îl tratezi la timp și cum se tratează o pungă de puroi apărută pe gingie.

Ce este abcesul dentar?

Abcesul dentar reprezintă o infecție ce apare la nivelul dintelui.

Acesta este o pungă de puroi, de aceea mai este cunoscut și ca „puroi la măsea” și apare în urma unei infecții dentare.

Abcesul poate fi localizat în mai multe zone, în cavitatea bucală. În funcție de zona în care apare, abcesul dentar poate fi:

  • abces periapical - apare în partea superioară a rădăcinii dintelui și este frecvent cauzat de o infecție bacteriană din interiorul dintelui (carie dentară severă, traumatism).
  • abces parodontal - se poate dezvolta la nivel gingival sau în osul adiacent. Este frecvent asociat cu boala parodontală avansată sau cu o infecție severă a gingiilor.

Ce este puroiul?

Puroiul sau exsudatul purulent este o secreție specifică infecțiilor.

Acesta are o consistență vâscoasă și o culoare alb-gălbuie.

Compoziția puroiului este reprezentată de:

  • celule ale sistemului imunitar (leucocite, polimorfonucleare), ce au rolul de a combate infecția;
  • celule moarte;
  • bacterii sau alți agenți patogeni.

Abces dentar copii

La copii, abcesul dentar este întâlnit mai rar decât la adulți. Cel mai frecvent, cauza formării abcesului dentar la copii este reprezentată de cariile dentare avansate. De asemenea, simptomele abcesului la copii sunt asemănătoare abcesului format la adult, iar etapele de tratament la copii sunt aceleași.

Simptome abcese dentare

În primele etape ale dezvoltării unui abces, sunt prezente doar simptome locale. Acestea pot include:

  • durere (poate fi pulsatilă);
  • durere iradiată la nivelul gâtului sau al feței;
  • tumefacții gingivale (gingie umflată și dureroasă);
  • tumefacții faciale (umflătură maxilar, lângă ureche);
  • sensibilitate la presiune sau la temperaturi extreme (foarte rece sau fierbinte);
  • gust neplăcut în gură.

👉Durerea pulsatilă poate fi un simptom al mai multor afecțiuni.

Citește despre posibilele cauze ale unei astfel de dureri, din articolul

Durere de masea care pulseaza. Ce inseamna si cum poti sa o tratezi .

În stadiile avansate ale unui abces dentar, manifestările se generalizează. Astfel, pot apărea:

  • febră;
  • frison;
  • irascibilitate;
  • stare generală alterată.

Când apare abcesul dentar?

Cauzele abcesului dentar pot fi multiple. Identificarea acestora este esențială pentru stabilirea unui diagnostic potrivit și a tratamentului optim. De aceea, este important să mergi la medicul stomatolog încă de la primele semne de disconfort.

Cariile dentare

Cele mai frecvente cauze pentru apariția abcesului dentar sunt cariile dentare profunde. Când nu sunt tratate la timp, bacteriile pot ajunge până în camera pulpară a dintelui, acolo unde se află nervul. În momentul în care nervul este afectat și există o contaminare bacteriană, gingia dintelui se inflamează și apare punga de puroi la baza rădăcinii dintelui sau pe gingie, chiar lângă dinte.

Igiena deficitară

Igiena dentară superficială reprezintă o altă cauză a abcesului dentar. Îngrijirea necorespunzătoare a dinților și a gingiilor conduce la depozitarea bacteriilor și a resturilor alimentare pe suprafața dinților, între aceștia, dar și subgingival. Bacteriile și particulele de alimente conduc la apariția plăcii bacteriene. În lipsa unei igiene adecvate, prin spălarea dinților incorect sau la intervale mai mari de 24 de ore, placa bacteriană se mineralizează, conducând la formarea tartrului dentar. Prezența tartrului subgingival provoacă o pungă de puroi pe gingie și, astfel, apare inflamația gingivală.

Traumatisme

Totodată, abcesul dentar mai poate apărea și în urma unui traumatism dentar. Efectele acestuia pot surveni atât imediat, cât și la mare distanță de timp, după ce s-a întâmplat traumatismul.

Tratament pungă de puroi pe gingie

Pacienții care observă o pungă de puroi la măsea ori la dinte, la nivelul gingiei, trebuie să meargă rapid la medicul stomatolog. Scopul principal al tratamentului pentru abcesul dentar constă în eliminarea infecției și ameliorarea durerii. Poate fi necesară o radiografie înainte de începerea tratamentului, pentru a determina gradul de infecție și anatomia zonei afectate.

👉Radiografia este una dintre investigațiile imagistice cele mai utilizate în stomatologie. Află în ce constă și când este necesară, din articolul Radiografia dentara panoramica. Cum se face si cand este necesara? .

abces1

În cadrul consultației, medicul stomatolog planifică tratamentul pe baza gravității infecției și a tipului de abces. Pot fi necesare mai multe etape de tratament, în funcție de necesitățile fiecărui pacient.

Incizia și drenarea abcesului

În cazul abcesului parodontal, tratamentul implică deschiderea pungii de puroi și drenarea acestuia. La finalul procedurii, zona afectată se curăță riguros.

Tratament de canal

Abcesul periapical își face apariția, de cele mai multe ori, în urma unei carii dentare avansate. În această situație, poate fi necesar ca medicul să realizeze un tratament de canal, pentru evitarea complicațiilor.

Pot exista și cazuri în care abcesul dentar apare ca urmare a unui tratament de canal realizat incorect. De aceea, este important să alegi un medic stomatolog cu experiență.

Tratamentul endodontic presupune:

  • îndepărtarea țesutului central bolnav (pulpa);
  • drenarea abcesului;
  • aplicarea unor soluții medicamentoase în canalul radicular.

Extracția dintelui

Extracția dintelui este ultima soluție de tratament pentru care medicul stomatolog optează și este realizată când alte opțiuni de tratament nu sunt potrivite. Extracția este o variantă când dintele nu poate fi salvat. Astfel, dentistul alege această opțiune pentru a păstra sănătatea cavității bucale și a evita alte complicații.

Antibiotic pentru abces dentar

După ce dintele sau o măsea cu infecție s-a extras, abcesul este complet drenat și curățat. Medicul stomatolog mai poate prescrie și antibiotice pentru abces dentar, pentru a opri răspândirea infecției, precum și analgezice și antiinflamatoare, în cazul infecțiilor dentare sau gingivale, pentru controlul durerii.

Ameliorarea simptomelor se face în câteva zile de la debutul administrării antibioticului. Iar dacă te întrebi cât timp se ia antibiotic pentru măsea, află că durata minimă pentru administrarea acestuia este de 5 zile. Pentru a afla dacă intervalul acesta este recomandat și în cazul tău, întreabă medicul stomatolog.

👉Antibioticul este un medicament indicat de către medicul stomatolog în cazul unei infecții dentare sau când riscul de a dezvolta o astfel de infecție este crescut. Află care sunt situațiile în care administrarea antibioticului este necesară, din articolul Cand este recomandat tratamentul cu antibiotic pentru gingiile inflamate? Dr. Andra Calin raspunde intrebarilor tale .

De asemenea, ai grijă să respecți tratamentele recomandate de medic. Nu există antibiotice naturale pentru infecțiile dentare, care să aibă o eficiență crescută și să contribuie la vindecare.

În cât timp trece un abces dentar

Perioada de vindecare a unui abces dentar variază în funcție de severitatea acestuia. Astfel, vindecarea zonei afectate se poate realiza de la câteva zile până la 2-3 săptămâni. Pentru o ameliorare cât mai rapidă a simptomelor, este indicat să mergi la medicul stomatolog în cea mai scurtă perioadă de timp de la observarea sau chiar suspectarea unui abces dentar.

Remedii abces dentar

Ai un abces dentar și te întrebi ce poți face până ajungi la medicul stomatolog? Ei bine, se poate clăti cavitatea bucală cu apă de gură cu clorhexidină sau ceai de mușețel. Alte remedii naturiste, care pot ameliora disconfortul dat de abcesul dentar, sunt reprezentate de:

  • clătirea cavității bucale cu apă cu sare, pentru puroi la măsea;
  • clătirea cavității bucale cu ceai pentru infecții dentare (mușețel);
  • aplicarea compreselor reci pe obraz (pentru un obraz umflat de la măsea);
  • evitarea alimentelor fierbinți sau de consistență dură.

De menționat este faptul că tratamentele naturiste nu vindecă infecția, fiind necesară intervenția medicului stomatolog. De asemenea, este foarte important să păstrezi igiena dentară corespunzătoare și să ajungi cât mai rapid la medicul stomatolog, de îndată ce observi un abces dentar. În caz contrar, infecția se poate răspândi, determinând complicații severe.

Bicarbonat de sodiu pentru abces dentar

Clătirea gurii cu bicarbonat de sodiu pentru abcesul dentar poate fi un remediu util în ameliorarea - cel puțin parțială - a simptomatologiei. Soluția de bicarbonat de sodiu are un efect antiseptic moderat, dar, cu toate acestea, nu înlocuiește tratamentul recomandat de către medicul stomatolog. Dacă te confrunți cu un abces, mergi la medicul dentist și respectă indicațiile primite de la acesta, pentru o recuperare cât mai rapidă.

De ce nu e bine să spargi punga de puroi care apare pe gingie?

Abcesul dentar nu este indicat să fie spart de către pacient acasă, deoarece nu este un fenomen controlat și bacteriile se pot extinde, fiind vorba de o infecție. Recomandarea medicală, însă, este ca la primele simptome neplăcute (durere, edem, febră), pacientul să vină în cabinetul de medicină dentară.

👉Durerea poate fi întâlnită și în alte afecțiuni, în afara abcesului dentar. Află care sunt acestea, din articolul Durerea de gingie. Ce afectiuni poate ascunde? .

Întâmplător, acasă, abcesul dentar se poate sparge singur. Chiar și așa, un abces dentar sau un abces gingival tot necesită tratament stomatologic. În acest caz, este esențial să mergi cât mai repede la medicul stomatolog, deoarece spargerea abcesului nu înseamnă că scapi de puroi la măsea acasă, deci tot ai nevoie de un tratament stomatologic adecvat. Un abces dentar netratat la timp poate duce la răspândirea infecției în maxilar sau chiar în alte zone ale capului și gâtului.

Ce riști dacă nu tratezi un abces dentar?

Un abces dentar nu se tratează de la sine și nu trebuie ignorat. În caz contrar, se poate ajunge la pierderea dintelui sau chiar la afectarea osului și la apariția unei infecții la nivelul acestuia.

Iată și alte probleme care pot apărea la nivelul organismului, dacă nu tratezi abcesul dentar și punga de puroi se sparge:

  • chist dentar (asemănător pungii de puroi la gingie, chistul se poate forma la baza rădăcinii dintelui);
  • osteomielită (bacteriile ajung la nivelul oaselor, ca urmare a răspândirii prin sânge);
  • sinuzită maxilară (determinată de răspândirea bacteriilor în sinusurile maxilare);
  • angină Ludwig (infectarea zonei submandibulare sau sublinguale, ca urmare a răspândirii bacteriilor din punga de puroi).

Abcesul dentar reprezintă una dintre urgențele stomatologice pentru care este important să mergi la medicul stomatolog în cea mai scurtă perioadă de timp. Tratamentul indicat de acesta are cele mai mari șanse pentru vindecare, deoarece remediile naturiste nu au această capacitate, dar pot fi utilizate pentru ameliorarea disconfortului, până ajungi la medic. Dacă te confrunți cu durere sau alte cauze de disconfort, sună și fă o programare la Regina Maria Dental Clinics.

Bibliografie:

  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/dental-abscess/, accesat la data 22.04.2024;
  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tooth-abscess/symptoms-causes/syc-20350901, accesat la data 22.04.2024;
  • www.medicalnewstoday.com, https://www.medicalnewstoday.com/articles/170136, accesat la data 22.04.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10943-abscessed-tooth, accesat la data 22.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.