Eşti aici

Neonatologie

Suntem singura rețea privata de sanatate din România care gestioneaza în siguranță și în deplin confort nașterile premature. Ca totul sa fie sigur și simplu, echipa noastra asigura supraveghere intensivă a nou-nascutului începând cu cea de-a 24-a saptamână.

Din momentul în care ştii că aştepţi un bebeluş, totul în jurul tău se schimbă.

Mai mult decât orice, vei vrea ca el să vină pe lume în cel mai frumos mod, în siguranţă şi confort.

În Spitalul Băneasa, putem să te asigurăm de acest lucru pentru că:

 • veţi fi îngrijiţi de o echipă multidisciplinară: ginecologie, obstetrică, anestezie şi terapie intensivă, neonatologie, pediatrie, cardiologie pediatrică, chirurgie infantilă, imagistică şi laborator. În plus, colaborăm cu specialişti în oftalmologie şi ORL, kinetoterapie şi  psihologie.
 • oferim servicii medicale complete, de la îngrijiri de rutină, la proceduri medicale chirurgicale complexe sau de susţinere a funcţiilor vitale (terapie intensivă) 
 • respectăm toate drepturile tale şi ale copilului: dreptul de a fi informată în legatură cu starea ta de sănătate şi a copilului, cu intervenţiile medicale, cu echipa medicală care le efectueaza, cu alternativele pe care le ai la dispoziţie, dreptul de a fi implicată în procesul de luare a deciziilor medicale în ceea ce te  priveste pe tine sau pe bebeluşul tău. De asemenea, este dreptul copilului de a se bucura de cea mai bună stare de sănătate pe care o poate atinge, de a beneficia de serviciile medicale şi de recuperare necesare pentru asigurarea acestui drept.
 • vei primi sprijin teoretic şi practic în procesul de cunoaştere şi îngrijire a nou-născutului. În această etapa, în paralel cu procesul de creştere a bebeluşului, părinţii învaţă să-l îngrijească şi să recunoască semnele anumitor probleme specifice acestei grupe de vârstă.
 • poţi apela la consilierii noştri în lactaţie. Alimentaţia naturală (laptele matern) este sursa ideală de hrană, factori de creştere şi apărare împotriva infecţiilor pentru bebeluş.

Pentru că fiecare bebeluş are nevoi diferite, departamentul nostru de neonatologie este structurat în patru unităţi: 

 • Unitatea de reanimare neonatală este localizată lânga sala de naştere, astfel ca stabilizarea nou-nascutului cu scor Apgar foarte mic la naştere să se facă cât mai repede
 • Unitatea de terapie intensivă neonatală este pentru nou-născuţii la termen sau prematurii care necesită tratament complex, suport al funcţiilor vitale sau monitorizare invazivă
 • Unitatea pentru recuperare prematuri înseamnă post-terapie (etapa intermediară între terapie intensivă şi rooming in). Spatiul este rezervat nou-născuţilor cu greutate mică la naştere şi grad moderat de imaturitate a organelor care nu (mai) necesită tratament intensiv, dar au totuşi o capacitate foarte redusă de aparare contra infecţiilor. Crearea unui ambient protector, cât mai apropiat de mediul intrauterin, permite continuarea procesului de creştere şi maturare a sistemului nervos central.
 • Acest lucru presupune condiţii speciale de îngrijire şi reducere a stresului, precum: incalzire suplimentară a bebeluşului prin incubator sau masă radiană cu servocontrol, izolare faţă de lumină şi zgomote puternice, alimentaţie pe sondă nazo-gastrică până la stabilirea reflexului de supt, monitorizarea non-invazivă a respiraţiei prin pulsoximetrie s.a.

Salon supraveghere normoponderali, unde ramân temporar nou-născuţii în perioadele în care mamele nu le pot acorda îngrijiri

Suntem pregătiţi pentru toate situaţiile de care bebeluşul tău poate avea nevoie, însă nu trebuie să te îngrijorezi, pentru că marea majoritate a nou-născuţilor se nasc sănătoşi, fără a avea nevoie îngrijiri speciale. Ei au contact nemijlocit cu familia, în sistem rooming in, prin care părinţii învaţă să acorde îngrijiri complete complete copilului lor  într-un mediu familial şi intim.

Echipa medicală de neonatologie este formată din şase medici neonatologi şi 13 asistente, asigură 24h/24 preluarea nou-născutului de la sala de naştere, urgenţele neonatale, monitorizarea şi tratamentul nou-nascutilor aflaţi la terapie intensivă, consilierea mamei şi suportul pentru îngrijirea nou-născutului sănătos aflat la rooming in, consilierea lactaţiei, precum şi îngrijirea şi supravegherea evoluţiei prematurilor în perioada de recuperare sau creştere.

Îţi doreşti siguranţă pentru copilul tău. Aşa este şi normal! Pe lângă expertiză medicală, siguranţa implică şi tehnologie medicală performantă. Prîntre dotările Spitalului Băneasa se numără:

 • aparate de suport respirator pentru toate tipurile de terapie respiratorie, neinvazivă (NeoPuff, CPAP) sau ventilaţie mecanică (atât convenţională, cât şi cu frecvenţă înaltă)
 • truse de reanimare neonatală, incubatoare (deschise/închise)
 • aparatură de monitorizare cardio-respiratorie, aparat mobil de radiologie, sisteme de aspiraţie, sistem de mixare aer-oxigen, lămpi de fototerapie pentru controlul icterului, dispozitive de administrare intravenoasă a soluţiilor perfuzabile şi consumabile specifice de terapie intensivă neonatală.

Toate acestea reprezintă o tehnologie recent introdusă în România, Spitalul Băneasa deţinând singurul departament de terapie intensivă neonatală din sistemul privat din ţară.

Aceste tehnologii sunt esenţiale pentru anumite tipuri de patologii ale nou-născutului şi pentru cazurile care nu răspund la tratamentul convenţional. 

 

1. HFO (high-frecuency ventilation)

Ce este?

Ventilaţia cu frecvenţă înaltă este tipul de ventilaţie care utilizează frecvenţe respiratorii mult mai mari decât respiraţia obişnuită a nou-născutului, dar un volum de aer mult mai mic decât ventilaţia convenţională (oscilaţii foarte rapide ale coloanei de aer).În felul acesta, riscul de leziune pulmonară ca urmare a ventilaţiei mecanice este mult diminuat.

Când se foloseşte?

Tehnica se foloseşte în prezent în cazuri selectate: la prematurii foarte mici, în situaţiile în care plămânul este deja lezat - aşa cum se întamplă în emfizemul interstiţial, sau ca terapie “de salvare” în sindromul de detresă respiratorie severă care nu răspunde la tratamentul convenţional. Beneficii au fost observate şi în sindromul de aspiraţie de meconiu sau în cazurile de hipoplazie pulmonară (hernie diafragmatică, oligohidramnios sever). Cazurile care necesită terapie inhalatorie cu oxid nitric par să răspundă mai bine la asocierea NO-HFV.

2. NO (oxidul nitric)

Ce este?

Oxidul nitric este un vasodilatator eficient. Administrat pe cale inhalatorie în timpul ventilaţiei mecanice, are un efect selectiv, limitat la nivelul arborelui respirator, reducându-se astfel efectele nedorite de vasodilataţie sistemică, generalizată.

Când se foloseşte?

NO este eficient în caz de insuficienţă respiratorie hipoxică la noul-născut la termen (sau aproape de termen) care nu răspunde la tratamentul convenţional si în hipertensiune pulmonară. De asemenea, pare sa prevină boala cronică pulmonară (displazia bronho-pulmonară), dar studiile sunt încă în desfăşurare. Dimpotrivă, este contraindicat în hernie diafragmatică.