Programeaza-te acum la medicul ginecolog

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Simptomele pot fi nespecifice. Acorda-le atentie si mergi la medic!

In stadii incipiente, cancerul ovarian provoaca rar simptome vizibile. Atunci cand apar simptomele, ele pot fi nespecifice si pot fi asociate unor alte afectiuni benigne, cum ar fi sindromul de intestin iritabil. Daca observi ca unul sau mai multe dintre simptomele de mai jos persista mai mult de 2 saptamani este recomandat sa mergi la medicul tau ginecolog:

Sangerari vaginale (in special dupa instalarea menopauzei) sau scurgeri vaginale anormale
Durere sau presiune in zona pelviana
Dureri abdominale sau de spate
Balonare
Senzatie de satietate instalata rapid
Nevoie frecventa de a urina
Diaree sau constipatie
Stare de oboseala inexplicabila
Pierdere brusca in greutate

Teste si analize specifice pentru depistarea cancerului ovarian

Controlul periodic la medicul ginecolog si realizarea testelor si analizelor recomandate ajuta la diagnosticarea precoce si implicit la salvarea mai multor vieti. Urmatoarele teste si investigatii pot ajuta la stabilirea diagnosticului de cancer ovarian:

Examen clinic ginecologic
Este un instrument important pentru a descoperi din timp un eventual cancer ginecologic. In timpul unui examen pelvin, medicul ginecolog va palpa ovarele. Ovarele marite sau durerea in pelvis pot sugera potentiale tumori ovariene.

Ecografie transvaginala
Ajuta la vizualizarea si examinarea ovarelor, pentru a observa eventualele chisturi si tumori. Desi nu poate arata natura chisturilor si tumorilor, este o metoda importanta pentru depistarea modificarilor de la nivelul ovarelor.

Teste de sange specifice
Medicul ginecolog poate recomanda o serie de teste de sange pentru a masura diferitele tipuri de celule sanguine, dar si pentru a doza diferite tipuri de substante chimice si proteine din sange. De exemplu, testul de antigen tumoral CA125 poate detecta o proteina produsa de unele tipuri de cancer ovarian. Scorul ROMA este de asemenea un algoritm utilizat pentru estimarea riscului de cancer ovarian epitelial.

CT si RMN pelvis
Aceste investigatii imagistice ajuta in special la stadializarea cancerului ovarian, deoarece ofera o imagine clara a uterului, ganglionilor limfatici si tesutului din jur, care ajuta medicii sa ia cele mai bune decizii de tratament.

Teste genetice
Sunt recomandate pentru a cauta modificari ale genelor care cresc riscul de cancer ovarian, printre care amintim genele BRCA1 si BRCA 2. Un procent de 5%-10% dintre cazurile de cancer ovarian se dezvolta din cauza unei predispozitii genetice. Aceste cazuri produc carcinoame de grad inalt, cu prognostic mai prost.

Biopsie
Este singurul test care poate confirma sau infirma diagnosticul de cancer ovarian.

Tratament personalizat pentru orice tip de cancer ovarian

Tratamentul cancerului ovarian implica de obicei o combinatie intre chimioterapie si tratament chirurgical. Optiunile terapeutice sunt recomandate in functie de mai multi factori, printre care dimensiunea si tipul tumorii, varsta si dorinta pacientei de a ramane insarcinata pe viitor.

Intrebari frecvente

Aceasta boala insidioasa este numita “ucigasul in soapta" deoarece simptomele sunt atat de subtile incat boala ramane de obicei nedetectata pana cand este adesea prea tarziu pentru un tratament de succes. Fara niciun screening eficient disponibil, fara constientizarea publicului limitat si fara simptome precoce usor de detectat, cancerul ovarian este uneori numit “cancer soapta".

In fiecare an, aproximativ 240.000 de femei din intreaga lume primesc diagnosticul de cancer ovarian si tot anual, aproape 152.000 de femei isi pierd viata din cauza acestei boli. Cancerul ovarian nu este o afectiune frecventa, este chiar de 10 ori mai putin frecvent decat cancerul de col uterin. Cu toate acestea, cancerul ovarian are cea mai mare rata de mortalitate dintre toate tipurile de cancere ginecologice.

Orice femeie este expusa riscului de a dezvolta cancer ovarian pe parcursul vietii. Majoritatea femeilor fac boala fara a avea un risc ridicat in acest sens. Este bine sa stii ca exista o serie de factori cunoscuti care pot creste riscul unei femei de a dezvolta cancer ovarian. Acestia includ:

  • Istoricul familial - a avea o mama, o sora sau o fiica care a avut cancer ovarian sau de san sau a avea vreun membru al familiei cu o mutatie a genei BRCA
  • Obezitatea - un indice de masa corporala de peste 30 creste riscul de cancer ovarian
  • Varsta – femeile cu varsta peste 40 de ani si cele care au intrat deja la menopauza rezinta un risc mai mare de a dezvolta cancer ovarian
  • Nasterea primului copil dupa 35 de ani sau lipsa nasterilor
  • Administrarea terapiei de substitutie cu estrogeni fara progesteron timp de mai mult de 10 ani

Indiferent daca prezinti vreunul dintre factorii de risc de mai sus, iti recomandam sa discuti cu medicul ginecolog despre riscul tau de a dezvolta cancer ovarian.

NU, testul Babes-Papanicolau nu este un instrument util in depistarea cancerului ovarian. Testul Babes-Papanicolau este o metoda de screening eficienta pentru depistarea cancerului de col uterin.

Avand in vedere ca nu exista o metoda eficienta de screening pentru cancerul ovarian, este deosebit de important sa recunoasti din timp eventualele semne si simptome si sa mergi la medic pentru o evaluare amanuntita.

Nu exista o modalitate sigura 100% de a preveni cancerul ovarian, dar exista cateva obiceiuri asociate cu o sansa mai mica de a dezvolta boala:

  • Folosirea pilulelor contraceptive timp de mai multi ani
  • Realizarea anumitor proceduri si interventii, cum ar fi legarea trompelor, indepartarea ambelor ovare sau realizarea unei histerectomii (operatia prin care este indepartat uterul si, uneori, colul uterin)
  • Nasterea si alaptarea - unele studii sugereaza ca femeile care alapteaza timp de un an sau mai mult pot avea un risc redus de cancer ovarian

Discuta cu medicul ginecolog despre modalitatile de a-ti reduce riscul de aparitie a cancerului ovarian, deoarece acestea nu sunt recomandate pentru toata lumea. In plus, fecare dintre ele prezinta atat riscuri, cat si beneficii de care trebuie sa tii cont. De exemplu, pilulele contraceptive pot creste riscul de a face cancer de san.

Fii atenta la corpul tau si observa din timp eventualele modificari.