Programeaza-te pentru investigatie

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

De ce sa alegi REGINA MARIA?

Prin preluarea Endo Institute, implementam la nivel de Retea protocolul de endometrioza, pentru un diagnostic sigur

Endo Institute este primul si singurul centru de excelenta in diagnosticul si tratamentul endometriozei din Romania

Ai la dispozitie medici cu experienta in diagnosticarea corecta a endometriozei

Investigatia dureaza aproximativ 1 ora si 30 de minute, incluzand atat timpul de scanare, cat si perioada necesara pregatirii.

Examinarea IRM cu instilare de gel se realizeaza in 3 etape:

Sunt realizate o serie de scanari de secvente native si se obtin imagini ale tesuturilor fara a se utiliza substanta de contrast

Ti se va injecta substanta de constrast, cu ajutorul unei branulei montate inainte de inceperea procedurii.

Instilarea de gel steril la nivel vaginal si rectal cu ajutorul unor canule sterile, cu un diametru millimetric si o lungime de aproximativ 10 mm. Procedura nu este dureroasa.

Intrebari frecvente

Endometrioza este o boala cronica, ce afecteaza major calitatea vietii pacientelor tinere, care prezinta dureri pelvine cronice, simptome ginecologice, divestive si urinare. Aceasta afectiune este datorata prezentei de tesut glandular endometrial in afara cavitatii uterine, mai frecvent la nivel pelvin, si afecteaza aproximativ 10-20% din femeile hormonal active, cu varste intre 20-40 ani.

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvina, asociata de cele mai multe ori cu perioadele menstruale. Atunci cand simptomatologia bolii este una zgomotoasa, este denumita si boala celor 3D: durere la contact sexual, menstruatii foarte dureroase, uneori cu imobilizare la pat si durere intermenstruala cu un caracter acut si de scurta durata.

Pentru stabilirea diagnosticului, este necesar in primul rand un consult ginecologic, efectuat de un medic cu pregatire specifica si experienta in diagnosticarea si managementul endometriozei. Acest consult ginecologic se completeaza obligatoriu cu o ecografie transvaginala.
In situatia in care ecografia a evidentiat prezenta endometrioamelor ovariene, este posibila si asocierea endometriozei profunde, fiind necesare alte metode de investigatie care sa precizeze gradul de extindere al afectiunii. Imagistica prin rezonanta magnetica este extrem de precisa in evaluarea endometriozei si este de obicei efectuata ca o examinare suplimentara in cazuri complexe sau inainte de realizarea interventiei chirurgicale. Examinarea IRM cu instilare de gel este o metoda de investigatie pe care o poate recomanda medicul ginecolog pentru a putea afla detalii despre cat de extinsa este afectiunea la nivelul pelvisului.

Comparativ cu examinarea clasica, RMN-ul cu protocol dedicat endometriozei permite analiza cu acuratete a compartimentului posterior pelvin, locul de electie al endometrioziei. Examinarea IRM cu instilare de gel poate sa evidentieze zone de endometrioza care uneori sunt mai greu de diagnosticat si prin laparoscopie, atunci cand sunt prezente aderente sau datorita locatiei lor subperitoneale. In plus, examinarea este neinvaziva, neiradianta, nedureroasa, fiind o tehnica de obtinere a imaginilor organelor in mai multe planuri, cu rezolutie crescuta.

Toate cazurile de endometrioza, indiferent de severitatea bolii, necesita o abordare multidisciplinara, iar cazurile avansate de boala impun si un management complex, care exista de obicei numai in centrele de excelenta.
Pacientele sunt informate asupra stadiului bolii, asupra variantelor de tratament, cu explicarea in cele mai mici detalii a ceea ce presupune fiecare conduita in parte, dar decizia finala apartine intotdeauna pacientei.

Te poti programa pentru investigatie in orice centru de imagistica REGINA MARIA