Sa traiesti cu un chist ovarian de 7 kg e putere

e putere

Desi si-a dat seama destul de repede ca ceva nu era in regula cu sanatatea ei, Cristina* a aflat diagnosticul cu o intarziere de mai bine de 2 ani. Bineinteles, intre timp, problema a evoluat, iar la momentul interventiei chirurgicale chistul ovarian care a trebuit indepartat cantarea nici mai mult nici mai putin de 7 kg. Din fericire, Cristina a beneficiat de o operatie minim-invaziva, laparoscopica in Spitalul Regina Maria Brasov si s-a recuperat foarte repede.

 

*Cristina nu este numele real al pacientei, care a dorit sa-si faca cunoscuta povestea sub semnul anonimatului

1
Primele semne si nevoia de a merge la medic

Atunci cand esti o fire activa care isi cunoaste foarte bine corpul, observi aproape imediat semnele pe care acesta ti le transmite. Cristina a stiut ca ceva se intampla de indata ce a observat ca abdomenul ei crestea in volum. Cum facea miscare regulat, inclusiv drumetii si trasee montane de 5-6 ore, stia ca nu ar avea de ce sa se ingrase. Nu simtea nicio durere si banuia ca cel mai probabil a recidivat fibromul uterin operat cu mai mult de 20 de ani in urma.

Primele semne
2
Diagnosticul amanat mai bine de 2 ani, din cauza pandemiei

Desi s-a decis repede sa consulte un medic, Cristina a ajuns foarte tarziu la un consult. Din varii motive. In primul rand, nu o durea. Apoi, si-a schimbat jobul, a venit pandemia COVID-19 si i-a fost frica sa mearga la medic. Abdomenul ei devenea tot mai mare si, desi avea aproape 60 de ani, Cristina a fost intrebata daca nu cumva era insarcinata. Dupa ce s-a pensionat, a decis ca nu mai are de ce sa amane vizita la medic si a aflat ca avea un chist ovarian gigant, care ocupa o buna parte din cavitatea abdominala. Dupa ce si-a facut toate investigatiile, a programat si interventia chirurgicala, in octombrie 2021.

Diagnostic
3
Planul chirurgical: operatia laparoscopica

Valul patru al pandemiei care facea ravagii in toamna anului 2021 i-a anulat operatia. De data aceasta, Cristina a decis sa nu mai astepte si a mers la Spitalul Regina Maria Brasov. Acolo a discutat cu dr. Viorel Stoica, medic specialist obstetrica-ginecologie, care a analizat cu atentie toate investigatiile si i-a propus o interventie laparoscopica, realizata printr-o incizie mica de doar 5 cm.

Planul chirurgical
4
Operatia, realizata in urgenta

Dupa ce a programat operatia, Cristina s-a linistit. Fiind o fire activa, nu a stat cuminte si a depus ceva mai mult efort decat ar fi trebuit. A inceput sa se simta ametita, sa ii fie rau, iar cand a inceput sa simta durere, dr. Viorel Stoica i-a transmis ca trebuia sa faca urgent operatia. Durerea putea insemna ca se produsese deja o torsiune, o fisura sau o posibila hemoragie. Medicul chirurg si-a anuntat echipa si s-a intors imediat de la Bucuresti, unde era plecat. Investigatiile preoperatorii nu au aratat o problema care sa-i puna Cristinei viata in pericol, iar operatia a putut fi realizata laparoscopic, conform planificarii initiale.

Operatie in urgenta
5
Bucuria de a-ti continua usurata viata

Cristina a simtit din plin beneficiile interventiei laparoscopice, mai ales dupa ce trecuse printr-o operatie clasica, deschisa pentru indepartarea fibromului uterin. Cand s-a trezit din operatia nu i-a fost rau deloc, iar a doua zi facea deja primii pasi. Isi aminteste ca s-a simtit mai usoara, ca dupa nastere si ca simtea efectiv cum organele isi reluau locul obisnuit. Ce-i drept, scapase de un chist ovarian de 7 kg, care ii ocupase o buna parte din abdomen. Recuperara a fost rapida, iar din decembrie 2021, Cristina si-a reluat, treptat drumetiile.

Bucuria

MEDICINĂ EXTRAORDINARĂ

în România

Suntem aici pentru a dezvolta infrastructura modernă și complexă ce arată respect și grijă pentru pacient. Ne clădim viitorul prin educație pentru generațiile de asistenți medicali care să aleagă să rămână în România și investim în formarea celor mai valoroși medici cărora le punem la dispoziție tehnologia viitorului.

Am investit aproape 200 de milioane de euro în dezvoltarea sistemului medical din România și am tratat până acum peste 5 milioane de pacienți, în cele mai moderne și sigure condiții. Medicina extraordinară este posibilă și în România.

Curajul pacienților noștri și medicina extraordinară au puterea de a face față oricărui diagnostic.

Descopera alte povesti