EDU.STOMATOLOGIE

Ce este gutiera de bruxism și cum se folosește

bruxi4
Cine nu și-a scrâșnit măcar o dată dinții? Acesta este un obicei nesănătos pe care îl au mulți dintre oameni și poartă denumirea, în stomatologie, de bruxism. Obiceiul se poate întâlni atât la adulți, cât și la copii. Mulți dintre pacienți suferă de bruxism, o boală care duce la uzura accentuată a dinților, la dureri de cap sau la nivelul maxilarului. Pentru a preveni complicațiile bruxismului, medicii stomatologi le recomandă pacienților care suferă de această afecțiune să poarte o gutieră.

Ce este bruxismul?

Bruxismul este o afecțiune ce constă în scrâșnirea dinților, care poate fi recunoscută printr-un zgomot de scrâşnire tipic și încleștarea maxilarului. Scrâșnitul constă în realizarea unor mișcări cu presiune între dinții arcadei superioare și inferioare. Mișcările pot fi efectuate în diferite direcții, din spate în față, de la stânga la dreapta. Acest obicei nesănătos nu este realizat în mod conștient. Bruxismul se poate manifesta atât ziua, cât și noaptea, în somn.

Așadar, bruxismul poate fi clasificat în:

  • bruxism nocturn;
  • bruxism diurn.

Dacă bruxismul nocturn (scrâșnirea dinților în somn) este o reacție necontrolată, automată, cel diurn apare la stimuli precum panica, nervozitatea, stresul sau anxietatea. Complicațiile bruxismului pot fi reprezentate de:

  • dezvoltarea fisurilor smalțului dentar;
  • tocirea dinților;
  • sensibilitate dentară;
  • fracturi la nivelul dinților;
  • pierderea dinților;
  • carii dentare.

👉 Cariile dentare reprezintă una dintre cele mai întâlnite afecțiuni stomatologice. Deși sunt asimptomatice la început, în stadiile avansate, cariile devin dureroase, iar în lipsa tratamentului pot conduce chiar și la pierderea dinților. Află totul despre cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .

Persoanele care se confruntă cu bruxism mai acuză și alte simptome, precum:

  • cefalee (durere de cap);
  • durere de maxilar;
  • afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare;
  • dificultăți la masticație.
bruxi3

Cauzele bruxismului

Cauzele bruxismului sunt complexe, fiind implicați mai mulți factori, dintre care cei mai frecvenți sunt reprezentați de:

  • oboseala cronică;
  • tulburările de somn;
  • evenimentele stresante;
  • stările de anxietate;
  • unele medicamente;
  • malocluzia (mușcătura incorectă);
  • fumatul;
  • consumul cronic de alcool;
  • consumul de droguri;
  • factorii genetici.

Este important să consulți medicul și să descoperi motivele pentru care te confrunți cu apariția bruxismului. În funcție de factorii declanșatori, medicul stabilește care sunt cele mai potrivite opțiuni de tratament.

Tratament bruxism

Opțiunile de tratament se stabilesc în funcție de cauza care conduce la apariția bruxismului. Printre tratamentele indicate pentru bruxism se află:

  • purtarea gutierei de bruxism;
  • corectarea malocluziei cu aparate ortodontice;
  • terapie psihologică - pentru ameliorarea stărilor anxioase;
  • medicamentele analgezice, antiinflamatoare - pentru reducerea disconfortului.

Este important de menționat că administrarea medicamentelor se face doar la recomandarea medicului și conform dozelor indicate de acesta.

Ce este gutiera dentară?

Gutiera dentară reprezintă un dispozitiv ortodontic utilizat pentru a corecta anumite anomalii ale dinților, dar și pentru a-i proteja. Acestea sunt confecționate din materiale biocompatibile, flexibile și confortabile la purtat.

bruxi2

Pentru un confort cât mai crescut, gutierele se confecționează după un mulaj obținut în cabinetul medicului stomatolog. Ulterior, gutiera este realizată în laboratorul de tehnică dentară.

Ce este gutiera de bruxism?

Gutiera pentru bruxism se aseamănă destul de mult cu gutierele folosite de sportivi, așa cum sunt cele purtate în sporturile de contact. Aceasta este asemenea unei măști de plastic, cu duritate, flexibilitate și grosime variabile. Gutiera poate fi transparentă sau colorată și se aplică pe una dintre arcade, maxilară sau mandibulară. Gutiera are rolul de a proteja dinții de eventualele traume.

De ce este preferabil să faci o gutieră la comandă?

Gutierele pot fi găsite în farmacii sau se pot face la comandă. Gutierele care se vând în comerț nu sunt personalizate și există riscul să nu se adapteze perfect la dantura purtătorului.

Dacă optezi pentru o gutieră realizată în cabinetul stomatologic, vei beneficia de o gutieră personalizată, care se potrivește perfect danturii tale.

Pentru confecţionarea unei gutiere în clinicile stomatologice, pacientul se va prezenta la două şedinţe. În prima şedinţă, medicul va lua amprenta, iar gutiera va fi confecționată în laboratorul de tehnică dentară de către specialiști. În cea de-a doua ședință, medicul stomatolog va adapta gutiera primită din laborator pe dinţii pacientului.

Cum se folosește gutiera de bruxism?

Gutiera se poartă în timpul nopții. Aceasta se aplică pe dinți după efectuarea periajului dentar, înainte de culcare, şi se îndepărtează dimineaţa, după trezire. Pentru a crește rezistența la folosire a gutierei este necesară o îngrijire corespunzătoare. Astfel, aceasta se curăţă blând sub jet de apă şi se păstrează într-o cutiuţă specială. Evită să o ții în soare, deoarece forma sa se poate modifica.

Indiferent de tipul de gutieră utilizată, este important să se scoată din cavitatea bucală în timpul masticației. De asemenea, examinează gutiera înainte de fiecare purtare, pentru a te asigura că poate fi purtată în siguranță. Orice modificare a gutierei necesită vizita la medicul stomatolog pentru examinarea acesteia. Nu neglija nici consultul periodic, în care medicul monitorizează starea de sănătate a cavității bucale și evaluează integritatea gutierei.

bruxi1

Tipuri de gutiere dentare

În practica stomatologică, există mai multe tipuri de gutiere dentare. Acestea au un rol specific și sunt recomandate de către medicii stomatologi în funcție de problema pe care o pot preveni.

Gutiera de contenție

În timp ce gutiera pentru bruxism este recomandată pentru prevenirea uzurii dinților, gutiera de contenție se recomandă la finalul tratamentului ortodontic. Aceasta are rolul de a păstra rezultatele obținute în urma purtării aparatului dentar și de a nu lăsa dinții să își modifice poziția.

Gutierele de contenție pot fi:

  • fixe;
  • mobile.

Ele sunt recomandate de către medicul ortodont la finalul tratamentului.

Contenția mobilă arată exact ca o gutieră pentru bruxism, iar pacienților le este recomandat să o poarte noaptea, în timpul somnului. Spre deosebire de gutiera mobilă, cea fixă este reprezentată de un dispozitiv ortodontic care se aplică pe partea posterioară a dinților. Indiferent de tipul de contenție ales, scopul este de a menține corectă poziția dinților și a împiedica mișcarea lor după îndepărtarea aparatului dentar.

👉 Tratamentul ortodontic contribuie semnificativ la alinierea corectă a dinților. Acesta constă în purtarea aparatului dentar pentru o perioadă indicată de medicul stomatolog. Mai multe informații despre alinierea și îndreptarea dinților poți afla din articolul „Îndreptarea dinților. Este sau nu posibilă fără aparat dentar? ”.

Aparat dentar cu gutiere dentare profesionale

Un alt tip de gutieră dentară este întâlnit în cazul tratamentului ortodontic Invisalign. De fapt, este un aparat dentar modern, aproape invizibil când este purtat.

Invisalign este foarte potrivit pentru toate persoanele care își doresc să rezolve problemele de poziționare a dinților, însă nu vor ca aparatul dentar să fie vizibil pe toată durata tratamentului. Acest tip de aparat dentar nu prevede brackeți metalici sau sârme de susținere. Totul se rezumă la purtarea unor serii de gutiere dentare transparente, personalizate pentru fiecare pacient în parte și pentru fiecare etapă a tratamentului.

Gutierele poartă denumirea de alignere profesionale. Acestea nu conțin material metalic, fiind astfel mult mai confortabile și excluzând posibilitatea apariției alergiilor și a rănirii cavității orale. Tratamentul cu aparatul dentar Invisalign se adresează pacienților de peste 12 ani.

Gutieră albire

Gutiera pentru albire reprezintă un dispozitiv utilizat în procesul de albire a dinților. Aceasta poate fi utilizată acasă sau în cabinetul medicului stomatolog, în funcție de tipul ei. Gutiera este confecționată dintr-un material moale și flexibil, confortabil.

Este important de menționat că gutierele pentru albire sunt confecționate în laboratorul de tehnică dentară. O gutieră personalizată este esențială pentru o distribuire uniformă a soluției de albire la nivelul dinților. De asemenea, pentru obținerea unui rezultat optim, este indicat să se respecte indicațiile de utilizare oferite de medicul stomatolog.

👉 Albirea dinților este o procedură la finalul căreia vei obține un zâmbet frumos și strălucitor. Aceasta poate fi realizată prin mai multe modalități, în funcție de recomandarea medicului dentist. Află care sunt beneficiile acestei proceduri, cât costă albirea dinților și de ce trebuie să alegi această procedură .

Gutieră de protecție

Gutiera de protecție este utilizată pentru a preveni consecințele accidentărilor din timpul activității fizice. Aceasta este indicată în special la sporturile de contact sau acolo unde riscul de accidentare este foarte crescut.

Gutieră pentru prevenirea apneei în somn

O astfel de gutieră este indicată pentru a evita sforăitul și apneea în somn.

Aplicarea acesteia previne mișcarea maxilarului, deci obstrucția căilor aeriene. Înainte de a purta o asemenea gutieră, consultă medicul și vezi dacă reprezintă o opțiune și pentru tine.

Avantajele gutierei de bruxism

Gutiera dentară reprezintă una dintre cele mai optime metode de tratament pentru evitarea complicațiilor date de bruxism. Aplicarea acesteia la nivelul arcadelor dentare determină crearea unei bariere între dinții superiori și cei inferiori. Astfel, gutiera este ca un strat de protecție pentru dinți și împiedică uzura acestora.

Alte beneficii ale gutierei de bruxism sunt reprezentate de:

  • reducerea presiunii date de scrâșnitul dinților;
  • prevenirea durerii de la nivelul feței și al maxilarului;
  • prevenirea contracției inutile a musculaturii maxilarului;
  • îmbunătățirea calității somnului;
  • reducerea riscul de fisuri dentare.

👉 Fisurile dentare sunt inestetice și pot conduce la apariția sensibilității dentare. Acestea necesită tratament stomatologic în cea mai scurtă perioadă de timp. Află ce poți face dacă dinții tăi au fisuri dentare și ce se întâmplă cu dinții care se ciobesc sau se crapă ușor !

Bruxismul este o afecțiune care modifică structura dinților. În lipsa tratamentului, complicațiile sunt destul de severe. Unul dintre tratamentele indicate de medicul stomatolog constă în gutiera de bruxism care se poartă noaptea, este confortabilă și protejează dinții. Dacă și tu te confrunți cu bruxism, mergi la medicul stomatolog și află ce tip de gutieră este potrivită pentru tine. Nu amâna vizita la cabinet, deoarece consecințele bruxismului implică tratamente mai costisitoare și mai complexe.

Bibliografie:

  • www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bruxism/symptoms-causes/syc-20356095, accesat la data 10.04.2024;
  • www.hopkinsmedicine.org, https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/bruxism, accesat la data 10.04.2024;
  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/teeth-grinding/, accesat la data 10.04.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/10955-teeth-grinding-bruxism, accesat la data 10.04.2024.