Cum stiu daca pot sa-mi las sau nu copilul sa mearga la gradinita sau scoala daca nu se simte bine? Cat timp sa-l tin acasa ca sa ma asigur ca s-a facut bine? De unde stiu ca este in siguranta, atat pentru el, cat si pentru copiii din jur, daca s-ar intoarce in colectivitate? Parintii se confrunta frecvent cu astfel de intrebari.
Dincolo de faptul ca nu se poate sa il tii acasa pentru orice stranut, poate fi complet neproductiv pentru parintii care lucreaza - unul dintre voi va trebui sa ramana acasa! Nu este bine nici pentru copil, care va ramane in urma cu lectiile sau va pierde anumite activitati. Asadar, este o decizie care ar trebui luata judicios, analizand toate aspectele.
Simptomele care sugereaza ca trebuie sa-l tii acasa
“Lasa simptomele sa-ti fie ghid in luarea deciziei de a-l tine sau nu acasa,” ne sfatuieste Dr. Brittany Ponziani, medic pediatru la Cleveland Clinic.
Febra
Temperatura de peste 38 de grade Celsius este considerata febra, iar copilul nu ar trebui sa mearga la scoala cu febra. Febra nu este doar semnul unei infectii, ci si al nivelului ridicat de contagiozitate. Medicamentele ii pot scadea febra, insa nu iti pot garanta ca se va simti mai bine sau mai rau si nu il vor face mai putin contagios.
Medicii recomanda ca un copil ar trebui sa nu mai aiba febra 24 de ore inainte de revenirea la scoala (fara sa i se administreze ibuprofen sau acetaminofen, care reduc febra). Este un termen rezonabil, insa si 20 de ore sunt in regula – ceea ce inseamna ca, daca la ora pranzului copilul nu mai are febra, se poate intoarce la scoala in ziua urmatoare, - a mentionat Dr. Ponziani.
In cazul in care febra dureaza mai mult de 5 zile sau depaseste 40 de grade Celsius, mergi cu el la doctor.
Ce faci daca temperatura este mai mica de 38 de grade Celsius? In mod oficial, nu este febra. Insa, poti fi sunat sa vii sa iei copilul de la scoala, deoarece poate fi semnul unei afectiuni latente. In acest caz, decizia o poti lua vazand cum se comporta copilul – daca nu se simte bine, poate ramane acasa si este recomandat sa-l tii sub observatie.
Varsaturi
Ar fi nedrept atat pentru copilul tau, cat si pentru gradinita sa nu tii acasa un copil care varsa, indiferent de cat de bine ti se pare ca arata.
Administreaza-i un antiemetic si asteapta. De obicei, varsaturile nu sunt de durata - si in acest caz poate fi aplicata regula de 20-24 de ore, desi ar fi bine sa soliciti si sfatul medicului.
Unele virusuri, cum este norovirusul, pot fi transmise 2 zile sau mai mult dupa ce simptomele au disparut. Nu ai vrea sa fii parintele responsabil de o epidemie de infectie cu norovirus la gradinita sau la scoala!
Mergi cu copilul la medic daca varsaturile dureaza mai mult de 24 de ore si sunt insotite de febra peste 38,5 de grade Celsius sau copilul prezinta semnele deshidratarii (reducerea cantitatii de urina, senzatie de sete, ameteala si slabiciune).
Diaree
Decizia de a nu-l trimite la scoala depinde de varsta copilului si de cat de severa este problema. Asteapta pana cand vizitele la baie se incheie; dupa aceea, copilul poate merge la gradinita/scoala.
Daca episoadele diareice continua sau sunt insotite de febra, suna medicul pediatru sau mergi cu copilul la camera de garda.
Durere severa
In cazul in care are o durere de genunghi sau cap usoara si, in rest, se simte bine, da-i un antialgic si trimite-l la gradinita/scoala. Insa, nu daca durerea este intensa.
Cand este vorba de durere, este bine sa o tii sub observatie. Ramai cu copilul acasa si suna medicul sau fa o programare.
Durere in gat
Decizia de a-l trimite la scoala trebuie sa fie luata in functie de cauza care a declansat durerea: este in regula sa-l lasi in colectivitate daca este o alergie sau raceala, sustine dr. Ponziani.
Dar, daca suspectezi ca durerea in gat este de cauza bacteriana (angina streptococica), mergi cu el la medic. Alte semne sau simptome ale infectiei streptococice pot fi: roseata la nivelul gatului, febra, cefalee sau eruptie cutanata. In cazul in care se stabileste diagnosticul de amigdalita streptococica, copilul va trebui sa stea acasa cel putin 24 de ore dupa inceperea tratamentului cu antibiotic.
Tuse suparatoare
Daca am tine acasa toti copiii raciti in lunile de iarna, cele mai multe clase ar fi goale.
Daca are doar tuse usoara si/sau ii curge nasul, acestea sunt semnele unei raceli – il poti lasa in colectivitate daca se simte suficient de bine si nu face febra; congestia nazala usoara nu il impiedica sa participe la activitatile desfasurate in clasa. Incurajeaza-l sa se spele frecvent pe maini si sa tuseasca/stranute la nivelul cotului indoit. Vezi aici cum se face.
Dar o tuse severa nu doar ca il impiedica sa invete sau sa se joace, ci este un semn ca trebuie sa mergi cu el la medic; acelasi lucru este valabil pentru respiratia care suna altfel decat de obicei (de ex., respiratie suieratoare) sau daca este insotita de febra.
O boala a copilariei
Copilul poate merge la gradinita/scoala dupa ce veziculele (bubitele) din varicela se usuca si fac cruste – de obicei, dureaza in jur de 6 zile. In cazul altor afectiuni contagioase, precum rubeola, tuse convulsiva, oreion (parotidita epidemica), rujeola (pojar) si hepatita A exista anumite reguli pentru intoarcerea la scoala – medicul iti poate oferi mai multe detalii.
Surse de informatie:
Afla mai multe:
Cand sa contactezi medicul si cand sa iti tratezi copilul acasa
Gripa la copil poate fi prevenita prin masuri simple si eficiente
Durerile de cap la copii – ce trebuie sa stie parintii