De la debutul sau si pana in zilele actuale, pandemia s-a dovedit a fi o perioada destul de dificil de gestionat, din punctul de vedere al mentinerii starii de sanatate fizica, dar si psihica. Raportandu-ne la cei mici, aceasta perioada a avut o deosebita importanta, intrucat fiecare parinte isi doreste sanatatea si buna stare permanenta a copilului/copiilor sai.
Cu siguranta ti-ai pus problema cum sa asiguri sanatatea copilului tau si cum sa imbunatatesti imunitatea acestuia. De multe ori, poate ca intuitia ta a fost una buna. Totusi, nu uita ca medicul pediatru poate adapta intotdeauna metodele profilactice la nevoile particulare ale copilului tau, astfel ca este esential sa apelezi la un specialist, inainte sa iei orice decizie.
- Covid 19 la copii - semne si simptome
- Principalele cauze ale infectiei cu Sars-Cov-2 la copii
- 5 metode pentru intarirea imunitatii impotriva Covid 19
Covid 19 la copii - semne si simptome
Atunci cand au aparut primele informatii valide referitoare la infectia cu Sars-Cov-2, virusul responsabil pentru producerea Covid 19, s-a considerat ca tabloul clinic la copii este unul particular.
Acest fapt nu este intru totul adevarat, intrucat semnele si simptomele ce pot alcatui un tablou clinic al bolii sunt comune atat adultilor, cat si copiilor. Ce poate sa difere, in schimb, este frecventa aparitiei fiecarei manifestari in parte.
Astfel, spre deosebire de adultii care prezinta in special formele respiratorii ale bolii, copiii au un tablou clinic orientat majoritar catre formele digestive ale acesteia.
Printre semnele si simptomele ce pot fi intalnite intr-un tablou clinic al Covid 19 se numara:
- Febra;
- Tusea;
- Scurtarea respiratiei;
- Rinoreea (secretiile nazale abundente);
- Durerile abdominale - asociate sau nu cu diareea;
- Greata si varsaturile;
- Starea de oboseala accentuata;
- Mialgiile (durerile musculare);
- Anorexia;
- Starea generala nesatisfacatoare.
Nu orice simptom izolat este obligatoriu o certitudine a infectarii. In general, prezenta a cel putin trei simptome din lista de mai sus (ex: rinoree, febra si tuse) ridica suficient de mult suspiciunea pentru ca medicul pediatru sa solicite efectuarea unui test RT-PCR.
Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII.
Principalele cauze ale infectiei cu Sars-Cov-2 la copii
Desi te-ai putea gandi ca principalul mod de infectare a copiilor cu virusul apare ca urmare a neglijentei lor, soldate cu un contact direct cu un alt copil infectat, acest fapt este departe de a fi adevarat.
Majoritatea infectarilor (daca nu aproape toate) in cazul copiilor sunt cauzate de un purtator preexistent, simptomatic sau asimptomatic, din cadrul familiei. In general, acesta este unul dintre parinti, insa exista cazuri in care bunicii, unchii, matusile sau bonele au reprezentat sursa infectarii cu virusul Sars-Cov-2 la copil.
Acest fenomen poate aparea din cateva motive:
- Parintii/alti membri ai familiei sunt bine intentionati, dar nu suficient de bine informati - in acest caz, acestia se pot regasi in situatii de risc epidemiologic crescut, fara sa isi dea seama (petreceri, mese in familie, mese cu prietenii de familie);
- Parintii se pot expune la birou, in special in pauzele de masa;
- Parintii pot organiza aniversarea copiilor si pot lua contact cu alti parinti; de asemenea, copiii pot lua virusul de la parintii prietenilor de joaca.
Dat fiind faptul ca pauzele copiilor la scoala si liceu sunt scurte, iar in timpul orelor sunt obligati sa poarte masca, acestia nu ajung sa se infecteze reciproc, intrucat transmiterea infectiei presupune un contact fara masca de cel putin 15 minute. Astfel, principala sursa de aparitie a infectiei la copii o reprezinta familia.
5 metode pentru intarirea imunitatii impotriva Covid 19
Daca te afli in postura de parinte, cu siguranta iti doresti tot ce este mai bun pentru copilul tau. Prin urmare, este important sa mentii legatura cu medicul sau pediatru si sa ii ceri sfaturi ori de cate ori simti nevoia, nu doar cand este necesar.
Pentru asigurarea unei imunitati optime a copilului pe toata perioada pandemiei, sfaturile medicului pediatru sunt mai importante ca niciodata. Printre ele, cinci se vor afla cu siguranta in lista de metode profilactice.
Explica-i copilului despre importanta purtarii mastii
Copilul isi pune toata increderea in parinti. Astfel, daca tu iti doresti ca acesta sa ramana protejat, asigura-te ca intelege de ce este important sa poarte masca si cu ce il va ajuta acest obicei.
Asigura-te ca alimentatia lui este corespunzatoare
Unii copii pot accepta alimentele sanatoase mai usor decat altii. Totusi, este important sa nu incerci sa il multumesti pe copil doar cu produse de tip paste, orez si cartofi.
Ai grija sa introduci cel putin cinci portii de fructe si legume crude in dieta lui zilnica. Acest fapt ii va suplini necesarul zilnic de nutrienti, in special de vitamine esentiale pentru combaterea infectiilor virale.
Informeaza-te despre ce suplimente sunt necesare
Anumite vitamine si minerale sunt utile pentru aproape toti copiii de orice varsta. Un bun exemplu este vitamina D, supliment pe care cu totii trebuie sa ni-l administram. Altele sunt reprezentate de vitamina C, zinc, calciu si magneziu.
Nu uita ca suplimentarea nu se realizeaza oricand si in orice doze. Medicul pediatru este cel care evalueaza starea copilului si stabileste nevoile lui nutritionale particulare.
Protejeaza-ti copilul prin vaccinare
Schema completa de vaccinare, formata atat din vaccinurile obligatorii, cat si din cele optionale, este ideal sa fie la zi. Nu uita si de vaccinarea antigripala, care se realizeaza cu o frecventa mai mare decat restul vaccinurilor.
Orice infectie scade imunitatea. Daca acea infectie este diferita de cea cu Sars-Cov-2, nu va face decat sa il predispuna la dezvoltarea Covid 19 si sa ii scada mecanismele de aparare.
Verifica starea de sanatate psihica, nu doar pe cea fizica
Uneori, sanatatea mintala poate fi trecuta cu vederea. Cu toate acestea, ea este in stransa legatura cu cea fizica si poate afecta chiar si copiii, nu doar adultii.
Adolescentii reprezinta grupul cel mai vulnerabil la destabilizarea starii optime de sanatate psihica. Prin urmare, este crucial sa li se raspunda tuturor nelamuririlor legate de pandemie si de importanta aplicarii masurilor de protectie, pentru ca acestia sa inteleaga de unde provine sacrificiul vietii lor sociale si care este rolul important pe care acestia il joaca in combaterea raspandirii infectiei.
Astfel, retine ca, pentru protectia imunitatii copilului tau pe parcursul acestei perioade mai dificile, este crucial sa te protejezi, in primul rand, pe tine. Facand acest lucru, sansele ca el sa se infecteze scad considerabil si, intre timp, te poti concentra asupra aplicarii celorlalte metode profilactice: alimentatia, suplimentarea, vaccinarea.