Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Boli endocrine la copii: simptome si manifestari, in functie de greutate si inaltime

Tot mai multi dintre parintii ingrijorati de diferentele de crestere dintre copiii lor si ceilalti apeleaza la sfatul medicului endocrinolog. Medicul specialist Alina Antonela Burlacu ne explica de ce este corecta o atitudine moderata, fara anxietate, dar nici cu indiferenta, in raport cu deficientele manifestate de cel mic. Indiferent ca vorbim despre o crestere insuficienta, despre excesul de greutate sau despre dezvoltarea deficitara a organelor sexuale, este important ca monitorizarea cu ajutorul specialistului sa nu fie intrerupta. 

Vezi AICI echipa noastra de MEDICI.

Care sunt semnele ce aduc un copil la endocrinolog

In fiecare an, numarul copiilor care ajung la consultatie, in cabinetul medicului endocrinolog, devine din ce in ce mai mare. Parintii care sunt extrem de preocupati de cresterea si dezvoltarea celor mici trebuie sa fie atenti la semnele de baza. Desi este util ca un copil sa fie comparat cu ceilalti de varsta lui, din punctul de vedere al valorilor medii corespunzatoare inaltimii si greutatii, exista multi factori care influenteaza dezvoltarea celui mic. Printre acestia se numara:

  • genele care provin de la parinti si de la bunici;
  • alimentatia mamei in timpul sarcinii;
  • gradul de dezvoltare a placentei;
  • functionarea glandei hipofize a copilului, dupa varsta de doi ani;
  • stilul de viata al celui mic (odihna suficienta, starea emotionala buna, stresul, alimentatia corespunzatoare).

Unul dintre cele mai importante semne ce trebuie observate atat de parinti, cat si prin monitorizarea de catre medicul endocrinolog este cresterea copilului cu 4-5 centimetri pe an, dupa varsta de 3 ani. Un alt indicator al unei evolutii mai putin normale, in dezvoltarea copilului, este ingrasarea cu mai mult de doua kilograme pe an. Aceasta este combinatia care ne da un semnal de alarma, iar ea consta in incetinirea ritmului de crestere in inaltime sau talie, respectiv un plus ponderal. La observarea acestui fenomen, parintii se pot indrepta catre medicul endocrinolog si chiar trebuie sa o faca.

Vezi categoria noastra de POLICLINICI.

Ce este curba de crestere

Evolutia optima a unui copil va urma, pe cat posibil, curba de crestere de referinta, dar acest proces este unul foarte complex. Fiecare copil de dezvolta intr-un ritm propriu si, implicit, se incadreaza intr-o o curba individuala care este influentata de factori multipli. Potrivit graficelor de crestere elaborate si folosiete ca metoda de screening de Organizatia Mondiala a Sanatatii.

Astfel, in prima luna copilul va avea un surplus ponderal de 700-800 g, in timp ce dupa varsta de trei luni, va incepe sa creasca in greutate cu 25 de grame pe zi. Pana la patru luni, copilul isi va dubla greutatea de la nastere, iar incepand cu varsta de nou luni, cu 15 g pe zi. La vasra de 12 luni, un copil are o lungime cu 50% mai mare decat cea de la nastere, iar greutatea este tripla.

tulburari endocrine

Ce afectiuni endocrinologice manifesta copiii

In functie de curbele stabilite de Societatea Romana de Endocrinologie, privind cresterea si inaltimea copiilor, medicul specialist va analiza cat de diferit este un copil in raport cu ceilalti, de aceeasi varsta. Printre problemele care pot fi depistate, in urma consultatiei si a abaterilor de la grafic, pot figura urmatoarele:

Hipotiroidismul

Afectiune cu incidenta mare, ce se traduce printr-un caz la fiecare 3-4 mii de nasteri. Aceasta afectiune implica fie nefunctionarea glandei tiroide, fie o lipsa. In cel de-al doilea caz, vorbim despre agenezie sau hemiagenezie, adica despre lipsa unei jumatati de lob, pe fondul unui deficit de dishormonogeneza. Din fericire, aceasta problema poate fi detectata cu ajutorul unui screening neonatal.

Alaturi de celelalte analize hormonale, care i se fac la doua zile dupa nastere, se va preleva sange din calcai si se va nota TSH si T4, pentru a se diagnostica, inca de la nastere, daca cel mic are sau nu probleme cu tiroida. Diagnosticul rapid este foarte important, deoarece hormonii tiroidieni sunt vitali pentru dezvoltarea neuro-cognitiva, deci a scoartei cerebrale. Mai mult, acestia intervin in crestere, in dezvoltarea si chiar in procesul de sexualizare, la nivel neuro-cognitiv.

Hipoplazia peniana

Reprezinta o problema importanta, pe care o semnaleaza in special mamicile. Aceasta se manifesta printr-o insuficienta dezvoltare sexuala. 90% dintre baieti sunt copilasi mai dolofani, care au asa-zisul termen buried penis. Acesta este un penis normal, dar infundat in grasime. Rolul endocrinologului este sa il masoare, alaturi de testicule, pentru a-l compara cu valorile standard. La fiecare varsta a copilului, penisul are o anumita dimensiune, ca si la testicule, ceea ce este foarte important. Mai exact, in ceea ce-i priveste pe parinti, ar fi indicat ca acestia sa verifice daca testiculele sunt coborate. Pentru asta, vor aseza copilasul in apa calda, pentru a putea vedea cu exactitate pozitia testiculelor. Daca acestea nu sunt coborate, iar penisul este mic, atunci au de-a face cu o problema reala si trebuie sa vina cat mai repede la medicul endocrinolog.

Obezitatea

Din pacate, niciunui parinte nu ii place aceasta denumire, ce reprezinta un trend general. In prezent, cam 18% dintre copii sunt obezi, iar 25% sunt supraponderali. Acest lucru este insotit de o maturizare accelerata. Mai exact, copiii cu probleme de greutate intra in pubertate un pic mai repede, fapt ce are ca efect limitarea cresterii in inaltime. Studiile arata ca, daca intre doua si trei luni, copilasul, bebelusul care suge la mama incepe sa se ingrase, prezinta risc de obezitate la cinci ani. In cazul in care copilul are o greutate mai mare la 5 ani, va prezenta risc de obezitate la 20 de ani. Din fericire, in 90% din cauze, este pur si simplu vorba despre un dezechilibru. Mancam mai mult decat ardem sau ardem mai putin decat mancam, dar de aici se creeaza un fel de cerc vicios, pentru ca intra in functie hormonii, suprarenala, hormonii de crestere si hormonii tiroidieni, care, practic, intretin acest flux ponderal. Cu cat un copil tine dieta, cu atat rata metabolismului leneveste. Cu cat el tine mai multe diete, cu atat metabolismul ise leneveste mai mult. Asadar, ideal ar fi sa nu fortam copilul sa tina o dieta.

Vezi categoria noastra de INVESTIGATII.

tulburari endocrine copii

Ce se intelege prin pubertate precoce

Aceasta problema se manifesta o data la 5-6 mii de cazuri si presupune aparitia caracterelor sexuale secundare. Prin asta, intelegem aparitia sanilor, in cazul fetelor, incepand cu varsta de opt ani, respectiv a testiculelor, la baieti, de la varsta de noua ani. Practic, pubertatea precoce se declanseaza la nivel hipotalamic, dintr-un mecanism nestiut, printr-o dezvoltare sexuala hipotalama si hipofizara, care duce la iesirea abrupta a copilului din starea de freezing. De obicei, sunt cazuri de pseudo-pubertate precoce, adica aparitia a diverse tumori in testicule, in suprarenale, in epifiza, care produc hormoni masculini si fac sa creasca penisul si parul.

In privinta fetelor, ele manifesta o aparitie a sanilor inca din primii doi ani de viata. Mamoplazia infantila se manifesta pana intra in freezing sistemul hormonal, pe fondul unor spike-uri de hormoni. Sunt foarte multe cazuri de fetite de sapte ani si jumatate-opt, cu un buton mamar, care poate sa dea inapoi, pentru a aparea celalalt. Cu adevarat dramatice sunt cazurile de fetite cu menstruatie la varsta de trei ani sau cu o crestere rapida a sanilor. Aici este foarte important ca parintele sa urmareasca daca areola (deci mamelonul) devine pigmentat si dur, pe fondul unei cresteri rapide. Parintii au datoria de a urmari permanent curba de crestere, pentru a identifica stationarea sau redresarea semnelor.  

Sfaturile de mai sus vor ajuta un parinte alert sa mentina sub control dezvoltarea armonioasa a celui mic. Expertiza medicala si monitorizarile periodice vor usura procesul de crestere, cu toate transformarile care il insotesc.