Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Adaptarea la cresa sau gradinita: refuzul copilului de a merge in colectivitate si semnele acomodarii

Adaptarea copiilor la cresa, gradinita si scoala sau, altfel spus, adaptarea la colectivitate este o tema de mare interes pentru toti parintii, deoarece isi doresc ca acomodarea celui mic sa fie lina si lipsita de incidente.

In continuare, iti vom prezenta informatii interesante despre acomodarea la colectivitate, varsta la care copilul poate intra in colectivitate, ce pot face mamele pentru a se adapta la noua etapa din viata copilului, care sunt semnele acomodarii si, bineinteles, vom atinge si subiectul adaptarii la scoala fizica si online.

De la ce varsta poti duce copilul la cresa?

Cresa este prima forma de colectivitate in care intra un copil, daca este nevoie, in functie de dinamica familiei. Din punct de vedere legal, un copil poate intra la cresa la 11 luni, insa, din punctul de vedere al specialistilor, este mult prea devreme.

Varsta ideala pentru intrarea la cresa este de cel putin doi ani, cand copilul se poate descurca relativ singur, adica are cateva achizitii importante:

  • mananca singur;
  • se poate ingriji singur, in limitele varstei;
  • nu mai poarta scutec.

Ce presupune adaptarea la cresa?

Avand in vedere ca unii copii intra in colectivitate mai devreme de doi ani, din cauza dinamicii familiei (nu exista un adult disponibil, care sa se ocupe de copil pe timpul zilei), adaptarea la cresa este necesara inainte de a incepe programul efectiv.

Primii pasi pentru adaptare pot fi:

  • povestioare despre mersul la cresa;
  • imagini care sa arate ceea ce se intampla la cresa;
  • diverse jocuri;
  • intalniri intre parinti, educatoare si copil, pentru a intelege necesitatile copilului si pentru a primi sfaturi despre cum va fi prima perioada de la cresa.

Este bine pentru copil sa intre in colectivitate, pentru socializare si pentru a vedea si alt mediu decat cel de acasa.

Ce presupune adaptarea la gradinita?

In ceea ce priveste gradinita, intai trebuie sa mentionam acomodarea cu blandete. Este un concept foarte important atat pentru copil, dar si pentru parinti. Aceasta acomodare cu blandete presupune o perioada de 2-3 saptamani, in care, de obicei, mama isi ia concediu si duce copilul la gradinita in fiecare zi, o ora sau doua, in functie de cum reactioneaza cel mic. In unele cazuri, mamele asteapta in afara gradinitei, in cazul in care ar fi nevoie sa ia copilul acasa.

Adaptarea la gradinita poate fi mai usoara, daca, inainte, copilul a mers la cresa. Deja stie la ce se asteapta si ii este mai usor. In cazul in care nu a mers la cresa si copilul are peste 3 ani, acomodarea va fi mai grea.

Pentru ca acomodarea la gradinita sa fie mai usoara, se pot face urmatoarele lucruri:

  • jocuri despre gradinita;
  • ilustratii si planse cu gradinita;
  • comunicarea cu copilul despre drumul pana la gradinita, ce inseamna exact gradinita;
  • se pot face si jocuri de rol, in care se va explica in detaliu ce va face la gradinita si cat va sta acolo.

Toate acestea sunt importante pentru a elimina anxietatea de separare si teama de abandon. Uneori, copiii au impresia ca au fost abandonati de parinti la gradinita si de aceea este important sa li se explice in detaliu cand vor veni parintii sa ii ia, pentru ca nu au notiunea timpului, la fel ca adultii. Se recomanda ca acomodarea pentru colectivitate sa se realizeze cu minim jumatate de an inainte, deoarece fiecare copil reactioneaza diferit.  

Daca nu a fost posibila adaptarea inainte de inceperea gradinitei, se poate initia oricand. Copilul deja va sti ce se intampla si, prin joc, isi va putea transmite sentimentele, iar parintele poate interveni pentru a-l adapta.

Cum se adapteaza mamele la intrarea copilului in colectivitate?

Acomodarea la colectivitate nu este dificila doar pentru copil, ci si pentru parinti, in special pentru mame. De cele mai multe ori, acestea transmit copilului starile si anxietatile lor. Mamele au diverse temeri si nu lasa copiii sa se descurce singuri, asa ca ii ajuta la diverse. Este bine, totusi, ca mamele sa isi depaseasca aceste temeri, deoarece trebuie sa faca tot ce este mai bine pentru copil.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Ce se intampla cand copilul nu vrea la gradinita?

Indiferent de colectivitatea in care copilul refuza sa mearga (cresa, gradinita, scoala), este important sa nu cedezi rugamintilor copilului. Situatia poate fi gestionata prin validarea sentimentelor copilului, prin a-i spune ca il intelegi, daca nu doreste sa mearga la gradinita. Bineinteles, nu vorbim despre cazuri grave, in care copilul refuza sa mearga deoarece a fost agresat sau s-a intamplat altceva negativ la gradinita, ci doar de refuzuri in perioada de adaptare.

Daca vei ceda si vei lasa copilul sa stea acasa, acesta va sti ca poate sta oricand acasa si va refuza sa mai mearga. In niciun caz nu trebuie aplicate pedepse si nici nu trebuie sa tipi la copil, deoarece nu vei rezolva aceasta problema. Este important sa ii validezi sentimentele si sa il ajuti sa se adapteze.

Care sunt semnele acomodarii la colectivitate?

Singurul semn hotarator, care spune ca adaptarea la colectivitate este completa, este cand totul se simte ca o normalitate. In momentul in care copilul merge la gradinita cu drag si se simte foarte bine cand este preluat de parinte dupa incheierea programului, iar acasa este din nou liniste, se poate spune ca acomodarea este completa. Fiecare parinte stie cand copilul este calm si cand intreaga situatie intra din nou in normalitate.

Adaptarea la cursurile online

Trecerea la invatamantul online a fost fortata de pandemia de Covid-19, cu toate ca la un moment dat, aceasta adaptare ar fi trebuit sa aiba loc. Traim intr-o epoca tehnologizata, iar majoritatea copiiilor sunt obisnuiti cu diverse dispozitive (telefon sau computer). De aceea, desi adaptarea a fost oarecum lejera, pe masura ce a trecut timpul, copiii se simt obositi psihic si ar putea sa inceapa sa refuze cursurile online.

De asemenea, trebuie mentionate si lipsa comunicarii sau o comunicare deficitara si, de asemenea, lipsa socializarii. Desi ideea de scoala online este foarte buna, lipseste factorul uman si anumite neintelegeri pot frustra copilul, pe buna dreptate (faptul ca a picat internetul, ca au iesit din greseala din conferinta, ca pauzele nu mai sunt asa cum le stiau si multe altele).


Parintii joaca un rol crucial in adaptarea copilului la online. Astfel, copilul trebuie sa petreaca orele de scoala la fel ca la scoala, fara a fi distras si fara a fi pus sa faca anumite lucruri (sa raspunda la telefon, sa deschida usa curierului, sa spele vasele si asa mai departe). Parintii trebuie sa trateze copilul ca si cand ar fi la scoala, fara a le da impresia ca sunt in vacanta sau ca este o scoala mai relaxanta.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII PSIHOLOGICE.

Asadar, este bine ca adaptarea la colectivitate sa se realizeze cu blandete, inainte de inceperea cresei, gradinitei sau scolii. In acest proces sunt implicati in primul rand parintii si rudele foarte apropiate copilului, iar apoi persoanele responsabile de educatia celui mic. Impreuna, pot face adaptarea copilului la gradinita mult mai usoara.