Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cititul ofera beneficii extraordinare pentru copii si parinti

Cititul de la varste cat mai fragede ajuta la dezvoltarea creierului, a competentelor lingvistice, stimuleaza creativitatea si consolideaza relatia dintre parinte si copil. Cartile ofera o oportunitatea excelenta de a vorbi, de a povesti, de a inventa si de a ne conecta cu cei mici.

Bebelusii si copiii mici sunt ca niste bureti care absorb practic tot ce se afla in jurul lor – de la emotii, stari de spirit si pana la limbajul verbal si non-verbal. Iar in timp ce le citim povesti, mintea lor functioneaza,  le da frau liber imaginatiei, asculta activ si invata din lectiile pe care le invata si personajele. 

Niciodata nu e prea tarziu sau prea deveme pentru a le citi copiilor

Expertii in parenting incurajeaza parintii sa inceapa sa le citeasca bebelusilor cat mai devreme posibil, spunand ca niciodata nu este prea devreme pentru a-i introduce pe cei mici in lumea cartilor. Putem incepe sa le citim bebelusilor de la 4 sau de la 6 luni si, in acest fel, ii ajutam enorm de mult sa se dezvolte pe toate planurile. Cititul cu voce tare ajuta la construirea unei retele bogate de cuvinte in creierul unui bebelus. Exista studii care sugereaza ca bebelusii carora parintii le citesc frecvent cunosc mai multe cuvinte pana la varsta de 2 ani decat copiii carora nu li s-a citit. 

Cititul cu voce tare ofera numeroase beneficii:

  • Invata copilul despre comunicare
  • Introduce concepte precum cifre, litere, culori si forme intr-un mod distractiv
  • Dezvolta abilitati de ascultare, memorie si vocabular
  • Ofera copiilor informatii despre lumea din jurul lor

Poate ca cel mai mare beneficiu al cititului cu voce tare este crearea unei legaturi intre carti si lucrurile pe care bebelusul le iubeste cel mai mult - vocea si imbratisarea parintelui. Petrecand timp citindu-i copilului ii transmitem acestuia ca cititul si cartile sunt importante. Si daca reusim sa imbinam jocul cu cititul, transmitem bucurie si emotie copiilor, crescand astfel sansele ca ei sa devina la randul lor prieteni ai cartilor. 

A le citi copiilor nu inseamna numai o modalitate de a le inspira dragostea pentru carti inca din copilarie, ci si o modalitate importanta de a dezvolta vocabularul unui bebelus - mai intai, vocabularul pasiv (de intelegere) si, mai tarziu, vocabularul activ (de exprimare a imaginii-cuvant). Pe masura ce bebelusul vede in carte o imagine a unei pasari de culoare galbena, iar parintele numeste acea pasare, el incepe sa faca legatura intre ceea ce parintele spune si imaginea pasarii galbene. Cu cat ii citim mai mult acea carte, cu atat devine mai puternica legatura. 

8 Beneficii nebanuite ale cititului 

Intareste relatia parinte-copil

Lectura ofera o oportunitate minunata de conectare. Este un mod frumos de a petrece timp impreuna si de a incheia o zi agitata. Mai mult, un studiu publicat in 2008 arata ca lectura consolideaza relatia unui parinte cu propriul copil. Bebelusii si copiii mici se simt in siguranta cand parintii le citesc. 

Dezvolta abilitatile de ascultare

Ascultarea unei povesti citite cu voce tare implica un anumit nivel de intelegere din partea copilului, iar acest nivel de intelegere depinde de capacitatea copilului de a acorda atentia necesara cititului, adica de abilitatile sale de ascultare. Unii experti considera ca ascultarea este o abilitate pe care copiii trebuie sa o dobandeasca dinainte de varsta scolara. De asemenea, pe langa cititul si rasfoitul cartilor, parintii sunt incurajati sa asculte impreuna cu cei mici inclusiv povesti audio.

Sustine dezvoltarea cognitiva si a limbajului

Un studiu publicat in 2013 arata ca bebelusii carora parintii le citesc si le vorbesc mult au un scor mai mare in ceea ce priveste abilitatile lingvistice si dezvoltarea cognitiva, precum si capacitatea de rezolvare a problemelor. O alta cercetare din 2018 sugereaza ca aceste abilitati, odata dobandite, se mentin cel putin pana in adolescenta. 

Imbogateste vocabularul

Lectura ajuta la extinderea numarului si varietatii de cuvinte pe care copiii le folosesc si asta pentru ca, adesea, prin carti, parintii le fac copiilor cunoscute o multitudine de cuvinte pe care nu le folosesc in conversatiile cotidiene. Conform unei cercetari din 2019, copiii carora parintii le citesc in mod regulat in primii 5 ani de viata au un vocabular cu 1,4 milioane de cuvinte mai bogat decat copiii carora parintii nu le citesc.

Dezvolta capacitatea de atentie si concentrarea

Lectura ajuta copiii sa dezvolte abilitati cheie de concentrare si autodisciplina. Iar acest lucru poate fi usor observat de parinti. De exemplu, adesea, copiii mici pot fi distrasi in timpul lecturii, insa, in timp, acestia vor deveni mai linistiti in incercarea de a asculta si a intelege povestea. In plus, atunci cand asculta activ, copiii isi imbunatatesc abilitatile de concentrare si chiar de memorare.

Stimuleaza creativitatea

Cartile si povestile deschid copilului o lume cu totul noua. Adesea, povestile folosesc elemente fantastice care ii ajuta pe copii sa gandeasca neconventional. Copiii au oricum o imaginatie bogata, iar lectura le hraneste creativitatea, care este importanta pentru dezvoltarea intereselor si ideilor, precum si pentru incurajarea sanatatii emotionale.

Ofera lectii de viata

Cartile ofera o oportunitate de a vorbi despre situatii din lumea reala in moduri adecvate varstei. Copiii prefera in special cartile in care personajele sunt de varsta lor si fac lucruri pe care si ei le fac in viata de zi cu zi. Prin urmare, copiii pot gasi in carti solutii la diferite situatii reale, cum ar fi jocul colectiv, schimbul de jucarii, dar si diferite experiente cum ar fi mersul la gradinita sau mersul la dentist.

Stimuleaza dezvoltarea sociala si emotionala

Lectura ii invata pe copii cum sa faca fata „experientelor dificile sau stresante”. Cartile in care sunt prezentate emotiile sau situatiile cu o puternica incarcatura emotionala pot ajuta la inceperea unei conversatii despre sentimentele copiilor si le pot arata acestora ca sentimentele lor sunt normale.

Ce le citim copiilor in functie de varsta

Este important ca atunci cand incepem sa le citim copiilor, sa cautam carti recomandate pentru varsta lor. De exemplu, bebelusilor care nu au implinit inca 6 luni le putem prezenta carti cu imagini simple, viu colorate, luminoase, contrastante. Putem rasfoi aceste carti impreuna cu cel mic, numind imaginile fara a le oferi neaparat prea multe detalii. La aceasta varsta, nu este nevoie neaparat de carti cu text.

Pe masura ce bebelusii cresc si se apropie de prima lor aniversare, le putem introduce carti cu fraze simple, care includ 1-2 propozitii ce fac referire la imaginea de pe pagina.  

Copiii cu varste cuprinse intre 1 si 2 ani vor fi atrasi, in special, de carti cu personaje de varsta lor care fac lucruri obisnuite si interesante. Sunt potrivite, de asemenea si cartile care contin animale, personaje   desenate si care au o poveste simpla.

Dupa implinirea varstei de 2 ani, micutul cititor va continua sa fie atras de cartile cu personaje familiare, dar si de povestile cu multa actiune, imagini si detalii. Sunt recomandate cartile cu povesti scurte, in special cele care ilustreaza relatiile cauza-efect sau diferite situatii pe care persoanjele trebuie sa le depaseasca.

Copiii mai mici pot aprecia in continuare cartile cu multe ilustratii si text putin, insa vor fi fascinati de cartile care au subiecte ceva mai complexe. 
 
Prescolarii au deja o gama larga de abilitati de citire si este recomandat sa fie lasati sa preia conducerea cand vine vorba de lecturarea cartilor simple – chiar daca nu vor putea citi exact textul de pe pagina, cu siguranta se vor stradui sa inventeze povesti extrem de interesante pornind de la ilustratii.

Pe masura ce copilul incepe sa citeasca singur, este recomandat sa fie din ce in ce mai implicat in procesul de lecturare. Parintele ii poate indica sa citeasca unele cuvinte sau propozitii cu voce tare.  Parintii trebuie sa stie ca nu este nevoie sa renunte sa ii citeasca copilului odata ce acesta invata sa citeasca de unul singur. Desi lectura individuala este importanta, cititul cu voce tare copilului cu varsta peste 10 ani ofera in continuare numeroase beneficii, atat din punct de vedere academic, cat si emotional. Dupa aceasta varsta, accentul se pune pe fluenta si intelegerea lecturii.

Surse:
www.health.clevelandclinic.org
www.healthline.com
www.kidshealth.org
www.brighthorizons.com
www.raisingchildren.net.au