Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Cresterea copiilor in inaltime si greutate: ce probleme pot aparea?

Cresterea copiilor in inaltime si greutate este un subiect important si fiecare parinte se gandeste daca al sau copil se dezvolta in limite normale. Uneori, anumite schimbari te pot ingrijora, asa ca e bine sa afli daca este vorba despre o tulburare de crestere sau despre o etapa fiziologica.

Citeste in continuare si vei afla cele mai importante informatii despre cresterea in inaltime si greutate, despre tulburarile de crestere, pubertatea precoce, rolul vitaminei D si al unei alimentatii echilibrate in dezvoltarea copilului.

Cresterea copiilor in inaltime si greutate: care sunt etapele de crestere?

Cresterea copiilor in inaltime si greutate se realizeaza pe etape, in functie de varsta. Astfel, cresterea incepe din viata intrauterina si continua in felul urmator:

  • pana la 1 an, copilul trece prin cea mai accelerata faza de crestere;
  • a doua faza de crestere se desfasoara intre 1 si 3 ani;
  • intre 3 si 5 ani si intre 5 si 7 ani, copilul este considerat prescolar (mic, mijlociu, mare);
  • foarte importanta este etapa intre 7 si 9 ani, considerata debutul pubertatii, cand cresterea se accelereaza (cresterea include atat organele, dar si sistemul osteo-muscular, respectiv cresterea in inaltime);
  • perioada de adolescenta.

Cresterea in greutate la bebelusi si prematuri

Ca parinte, iti doresti sa stii cum ar trebui sa creasca bebelusul in greutate. Daca vorbim despre prematuri, probabil emotiile sunt si mai mari. In general, bebelusii isi dubleaza greutatea de la nastere, in momentul in care implinesc patru luni, si-o tripleaza, cand implinesc 1 an. Este bine sa stii ca aceasta crestere in greutate nu este liniara, ci prezinta anumite variatii.

Pentru bebelusii nascuti prematur, cresterea in greutate se raporteaza putin diferit, in functie de gradul prematuritatii. Spre exemplu, daca este un prematur de gradul intai (care s-a nascut cu o greutate intre 2000 si 2500 grame), nu va avea probleme de crestere in greutate si va recupera foarte bine. In schimb, un prematur de gradul patru (nascut cu o greutate sub 1000 de grame) va avea o crestere in greutate mai anevoioasa.

Ce tulburari de crestere pot aparea? 

Este bine sa urmaresti felul in care se dezvolta copilul si sa ii adresezi pediatrului orice nelamurire sau ingrijorare ai avea. In orice perioada a copilariei pot aparea anumite tulburari de crestere. Acestea pot fi ponderale, intalnite inca din primele saptamani de viata. Cel mai adesea, este intalnit deficitul de crestere, insa sunt numerosi copii care se confrunta cu exces ponderal. De aceea, este bine sa observi indeaproape schimbarile, pentru ca o eventuala tulburare sa nu evolueze si sa poata fi corectata la timp.

La fiecare vizita, medicul va consulta copilul astfel:

  • cantarire;
  • masurarea perimetrului cranian;
  • masurarea perimetrului abdominal;
  • masurarea perimetrului toracic;
  • masurarea in inaltime;
  • examen clinic general, pentru observarea dezvoltarii posturii, musculaturii, sistemului osos.

Astfel, medicul va observa daca exista motive pentru a suspecta o eventuala tulburare de crestere.

Descopera AICI echipa noastra de MEDICI.

Importanta somnului pentru o dezvoltare armonioasa

Copiii au nevoie, inca din primele saptamani de viata, de un program, pentru a nu manca si dormi haotic. In primele luni de viata, nu este vorba despre un program rigid, deoarece nu corespunde cu alaptarea la cerere, insa este bine sa fie obisnuit cu o oarecare rutina, pentru a se dezvolta armonios.

Este important sa observi cum doarme copilul in primii ani de viata. Unii copii pot dormi fragmentat si se pot dezvolta bine, insa, in anumite cazuri, poate fi vorba despre o tulburare de somn care impiedica secretia corecta a hormonului de crestere si refacerea celulelor nervoase. In cazuri rare, o tulburare de somn poate sta la baza cresterii ponderale, insa este bine de investigat daca exista suspiciuni.

Despre pubertatea precoce

Unul dintre subiectele care ingrijoreaza parintii este pubertatea precoce. Aceasta tulburare de crestere poate aparea atat la baieti, cat si la fete. Este bine de stiut ca, in ultimii zece ani, s-a decalat varsta de debut a pubertatii, ceea ce inseamna ca poate incepe mai devreme decat la generatiile anterioare si decat s-ar astepta parintii. Acest lucru nu inseamna neaparat pubertate precoce. In cazul unui astfel de diagnostic sunt semne clare, iar acesta trebuie pus de un medic endocrinolog, pe baza consultatiei si a unor analize endocrinologie pentru copii (profil hormonal).

Primele semne ale pubertatii sunt:

  • aparitia parului pe corp;
  • marirea sanilor la fete;
  • modificarea vocii la baieti;
  • dezvoltarea organelor genitale la baieti;
  • transpiratia incepe sa aiba miros.

Vezi AICI oferta noastra de INVESTIGATII ENDOCRINOLOGICE

Despre durerile de crestere la copii

Este bine de mentionat faptul ca durerile de crestere nu reprezinta o tulburare de crestere, insa multi parinti se ingrijoreaza din cauza lor. Contrar asteptarilor, nu sunt prezente in perioadele de crestere accelerata, ci le preced. Specialistii spun ca aceste dureri apar intermitent, in a doua parte a zilei, si sunt localizate in special la nivelul gleznelor si gambelor. In cazul in care durerile sunt intense si afecteaza activitatea copilului, programeaza o vizita la medicul pediatru. Acesta va evalua copilul si va decide daca este cazul unor investigatii amanuntite.

Rolul vitaminei D in cresterea copilului

Vitamina D joaca un rol important pe tot parcursul vietii si este vitala in perioadele de crestere osoasa, cand necesarul creste. Specialistii recomanda administrarea zilnica a vitaminei D, de la varsta de doua saptamani si pana la 2 ani, in functie de necesitatile fiecarui copil. Dupa varsta de doi ani, vitamina D se administreaza doar in sezonul rece, daca anterior, copilul a fost expus la soare in sezonul cald. Vitamina D se asimileaza din alimentatie si se sintetizeaza in prezenta razelor UV.

Crema cu factor de protectie nu va impiedica sintetizarea vitaminei D, intrucat nu este un ecran total: razele solare care trec de crema sunt suficiente pentru a asigura un nivel optim de vitamina D.

Cum trebuie sa arate alimentatia copilului in crestere?  

Un rol foarte important in cresterea copilului este ocupat si de alimentatie. Pentru ca un copil sa se dezvolte corect, are nevoie de o alimentatie echilibrata si diversificata. In niciun caz nu se vor introduce diete restrictive, daca exista un surplus de greutate.
Laptele este un aliment important in alimentatia copilului, dupa cum urmeaza:

  • pana la 1 an, de preferat este laptele de matern sau daca alaptarea nu este posibila, alimentarea cu o formula de lapte adecvata varstei;
  • intre 1 si 3 ani, se recomanda formulele de lapte junior, care asigura nutrientii necesari dezvoltarii, alaturi de o alimentatie adecvata;
  • dupa 1 an jumate, daca se doreste, se poate introduce in alimentatie si laptele de vaca.

Medicul pediatru poate recomanda o alimentatie adecvata pentru copii, insa, ca o regula generala, mesele trebuie sa includa carbohidrati, proteine si grasimi de calitate. Nici macar copiilor cu exces de greutate nu li se vor interzice anumite categorii alimentare, cum ar fi dulciurile, ci doar se vor limita cantitatile. Fiecare grupa alimentara are rolul ei. Spre exemplu, un copil de 12 kg ar trebui sa aiba o dieta de 1200 kcal pe zi, impartite in 3 mese principale si doua gustari.  

Alimentatia vegana la copii este un alt subiect de interes pentru multi parinti. Specialistii nu o recomanda, deoarece poate duce la carente majore si la dezvoltarea incorecta a copilului.

Asadar, cresterea copilului in inaltime si greutate trebuie monitorizata atat de parinte, cat si de catre medicul pediatru. O alimentatie echilibrata, somnul odihnitor si un nivel optim de vitamina D, alaturi de consultatiile periodice la medic, vor asigura dezvoltarea armonioasa a copilului.