EDU.STOMATOLOGIE

Caria de colet. Cauze, tratament, prevenție

tratamentcarii
Caria de colet este o afecțiune des întâlnită de către medicii stomatologi. Ca orice alt tip de carie dentară, aceasta poate avea cauze diverse și poate provoca probleme complexe atunci când nu este tratată la timp. Află din articolul următor ce este de fapt caria de colet, cum se diferențiază față de alte tipuri de carii dentare, de ce apare, dar și cum o poți trata și preveni.

Dinți cariați: ce înseamnă caria de colet?

Caria de colet este acea carie dentară care apare la baza dinților, în imediata apropiere a gingiei. Atunci când vine vorba despre structura unui dinte, știm că acesta este format din coroana dentară, partea vizibilă a dintelui, și rădăcină, partea care are rolul de a poziționa dintele în alveolă. Între coroană și rădăcină există o zonă intermediară pe care medicii o numesc „colet”. Astfel, atunci când o carie dentară se formează pe suprafața coroanei, foarte aproape de gingie, este denumită carie de colet.

În cele mai multe cazuri, coletul dentar adăpostește zona de contact dintre smalț și cement. De aceea, caria de colet este mai periculoasă pentru sănătatea dintelui. Aceasta poate afecta într-un timp scurt smalțul, dentina și cementul dintelui, prin urmare dinții cariați care prezintă carii de colet trebuie tratați cât mai prompt.

Fie că este vorba despre un control de rutină sau despre o problemă dentară dureroasă, dentistul este cel care te poate ajuta să îți menții sau să îți recapeți sănătatea orală. Programeaza-ti chiar acum vizita la medicul stomatolog, în rețeaua Regina Maria!

Ca orice tip de afecțiune dentară, caria de colet poate să apară în primul rând din cauza igienei orale incorect realizate. Acumularea plăcii bacteriene și a tartrului dentar pe suprafața dinților duce la apariția de carii dentare grave. Un factor de risc pentru apariția cariei de colet este reprezentat de forța necontrolată aplicată asupra danturii. Bruxismul reprezintă o astfel de forță.

Scrâșnirea dinților în timpului zilei sau în timpul somnului și încleștarea maxilarului are repercusiuni asupra smalțului dentar. Cariile de colet pot evolua mai repede atunci când smalțul dentar este afectat, o carie mică transformându-se rapid într-o carie profundă.

De asemenea, un alt factor care implică o forță mare aplicată dinților este reprezentat de periajul dentar incorect, care favorizează apariția de carii la baza dintelui. Acesta trebuie să fie realizat cu o periuță de dinți cu peri moi, care să nu rănească gingia sau structurile dintelui, cu mișcări ușoare, realizate de la gingie spre vârful dintelui. Niciodată nu trebuie să realizezi mișcări orizontale, deoarece acestea nu fac decât să introducă resturile alimentare în spațiile dintre dinți și să crească riscul apariției cariilor dentare.

Simptomele cariei de colet

Simptomele pentru caria de colet nu sunt diferite față de cele ale altor tipuri de carii dentare. Cu cât o carie de colet evoluează mai mult în profunzime, cu atât ajunge mai repede la dentină. Astfel, apare durerea resimțită de către pacient. Durerea poate să apară atât în timpul periajului, cât și la contactul cu alimente reci sau dulci, indiferent dacă este vorba despre o carie de incisiv sau o carie de măsea.

Este foarte posibil să nu observi cariile dentare atunci când ele se formează pe suprafața dinților. Cariile între dinți, cariile sub plomba dentară montată anterior sau prezența unor măsele cariate pe fața lor internă pot trece adesea neobservate de către pacient. De cele mai multe ori, caria de colet este observată atunci când își mărește dimensiunea sau atunci când provoacă sensibilitate dentară la diverși stimuli.

Cu toate acestea, există câteva indicii ce evidențiază prezenţa unei carii de colet: inflamaţia sau retracţia marginii gingivale, prezența unor pete de culoare brun-maronie, hipersensibilitate locală și dureri la periaj sau în timpul consumului unor alimente dulci, fierbinți sau reci.

Afecțiunile gingivale se extind rapid și la nivelul dintelui și afectează cea mai sensibilă zonă a acestuia: cea intraalveolară, lipsită de protecția pe care o oferă smalțul dentar. Descopera ce este periodontita  și care e impactul acesteia asupra sănătății dentare!

Cum arată o carie? Caria de colet arată precum o pierdere a substanței dintelui și poate avea aspectul unei carii superficiale. Adică, poți observa cum dintele este măcinat în imediata apropiere a gingiei, dar este posibilă prelungirea cariei sub gingie. O astfel de carie subgingivală este cu atât mai gravă, cu cât în zona respectivă dentina nu mai este protejată de smalțul dentar, iar leziunea avansează mult mai rapid.

Medicul stomatolog poate detecta cu ușurință acest tip de carie dentară încă din stadiul incipient și îți poate recomanda o opțiune de tratament cât mai potrivită pentru tine. De aceea, este foarte important să te prezinți în cabinetul de medicină dentară imediat ce observi primele semne ale unei carii dentare.

Care este tratamentul cariei de colet?

La fel cum se întâmplă și în cazul altor tipuri de carii dentare, tratamentul potrivit este recomandat de către medicul stomatolog în urma unui consult. De asemenea, este posibil ca medicul să aibă nevoie de o radiografie dentară, pentru a putea diagnostica corect caria de colet. În unele cazuri, caria de colet se află sub anumite restaurări protetice sau sub tartrul dentar. Astfel, o radiografie dentară ajută foarte mult în ceea ce privește diagnosticarea corectă. Așadar, primul pas în tratarea unei carii de colet este reprezentat de controlul clinic și radiologic.

Caria de colet este o carie simplă, astfel tratamentul necesar este asemănător cu cel al altui tip de carie dentară. Este necesar să se efectueze mai întâi curățarea cariei, pentru a îndepărta țesutul bolnav. Ulterior, este necesar ca zona să fie umplută cu material compozit, adică să fie aplicată o plombă.

Atunci când medicul stomatolog realizează o obturație pentru o carie de colet, adică o umplere a cavității cu material compozit, este foarte important ca acesta să ofere o atenție deosebită finisării marginilor. Dacă materialul compozit este lăsat nefinisat, marginile pot agresa gingia, o pot zgâria și pot forma spații în care se acumulează placă bacteriană și resturi alimentare.

Cum să scapi de carii: cum previi caria de colet?

Igiena orală corect realizată este unul dintre cei mai importanți pași pe care poți să îi faci pentru a preveni afecțiunile orale. Așa cum am văzut, periajul greșit este o cauză a apariției cariei de colet. Dacă nu este realizat cu mișcări verticale, poate favoriza depozitarea plăcii bacteriene. Este recomandat ca periajul dentar să fie realizat de cel puțin 2 ori pe zi, dimineața și seara. De asemenea, este recomandată utilizarea aței dentare și a apei de gură pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a resturilor alimentare din locurile greu accesibile periuței de dinți.

Multe persoane sunt convinse că au grijă în mod corespunzător de propria dantură, dar acest lucru nu este neapărat corect. Efectuarea periajului dentar în mod greșit sau insuficient îi scade semnificativ eficiența în ceea ce privește îndepărtarea plăcii bacteriene: afla cum sa te speli corect pe dinti  de la specialiștii Regina Maria!

Vizitele regulate la medicul stomatolog, la fiecare 6 luni, reprezintă un alt pas important în ceea ce privește prevenția cariei de colet. Atunci când consultul stomatologic devine o rutină în viața ta, este mult mai ușor să depistezi cariile dentare în stadiu incipient. Astfel, medicul stomatolog poate realiza la timp un tratament potrivit, oprind din evoluție afecțiunea dentară.

Dinții cei mai predispuși la apariția cariei de colet sunt caninii, incisivii, dar și premolarii. Atunci când nu mergi la medicul dentist la timp, iar caria de colet nu este depistată și tratată corespunzător, aceasta poate provoca complicații grave la nivelul dintelui. O mică afectare a smalțului dentar se poate transforma într-un timp foarte scurt într-un proces carios complex.

Caria de colet poate fi prevenită și printr-o alimentație echilibrată.

Reducerea consumului zilnic de carbohidrați, de băuturi carbogazoase, de dulciuri și alimente lipicioase este indicată. Nu este neapărat importantă cantitatea consumată, cât este importantă frecvența consumării lor și dacă realizăm sau nu periajul dentar după consumul acestora. Dacă este posibil, este util să realizezi periajul dentar după fiecare masă, tocmai pentru a nu lăsa resturile alimentare în contact cu dinții pentru o perioadă lungă de timp.

Caria de colet reprezintă o problemă stomatologică importantă, care poate fi prevenită și tratată cu ajutorul medicului stomatolog, astfel încât să se prevină deteriorarea accentuată a dintelui. Nu uita să îți programezi consultul stomatologic bianual pentru a avea grijă de sănătatea ta dentară!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.