EDU.STOMATOLOGIE

Ce să faci atunci când te doare o măsea cariată

cariata2
Tratamentele stomatologice moderne răsplătesc pacientul printr-o șansă mai mare de a-și păstra dinții naturali cât mai mult timp pe arcadă. De ce este însă important să ne păstrăm dinții naturali?

Răspunsul este pe cât se poate de simplu. Felul cum simțim atunci când mâncăm și mestecăm cu dinții naturali nu ni-l mai poate reda nimeni, nici măcar atunci când înlocuim un dinte pierdut cu un implant dentar. Tocmai de aceea trebuie să înțelegem că neglijarea igienei orale și lipsa vizitelor periodice la stomatolog înseamnă un pas mai aproape de apariția diferitelor afecțiuni dentare. Cu cât alegem să ne salvăm dinții cariați din timp și optăm pentru tratamentele inovatoare prezente astăzi, cu atât ne putem bucura de o dantură sănătoasă întreaga viață.

Descoperă în articolul următor din ce cauză se cariază măselele, ce să faci când te doare o măsea cariată și ce tratamente există în cadrul Regina Maria Dental Clinics.

De ce se cariază măselele?

Factorul principal în apariția cariilor la măsele îl reprezintă nerespectarea regulilor de igienă orală. În cavitatea bucală sunt anumite spații și zone, spre exemplu între dinți, unde bacteriile sunt mai greu de îndepărtat, deoarece periajul dentar nu este suficient și trebuie completat de mijloace auxiliare de curățare, precum ața dentară și dușul bucal. De asemenea, măselele, din cauza faptului că sunt ultimele pe arcadă, adică în spate, sunt dificil de igienizat, întrucât periuța dentară nu elimină suficient de bine resturile alimentare, ceea ce crește considerabil riscul apariției cariilor dentare.

Un factor la fel de important este și alimentația, printr-un consum crescut de carbohidrați, băuturi carbogazoase și dulciuri. Toate acestea favorizează evoluția proceselor carioase. Alte cauze ce duc la carii dentare pot fi și obiceiurile vicioase, și anume: tutunul și consumul excesiv de alcool.

Dureri dentare - cum arată o carie?

Există pacienți care se întreabă cum arată o carie și cum o pot recunoaște singuri, când realizează igiena orală. O carie poate avea aspectul unei zone de decolorare pe smalțul dintelui, sau dimpotrivă, poate fi reprezentată de o zonă pigmentată gălbui, maroniu sau negru.

Ce este foarte important să înțelegi este că autoexaminarea acasă nu este suficientă pentru identificarea tuturor cariilor. Ea nu poate, în nici un caz, să înlocuiască vizitele periodice la medicul stomatolog, care are instrumentele și experiența necesare pentru a identifica și cariile incipiente, și pe cele poziționate în zone mai puțin vizibile ale cavității bucale.

⏩ Caria dentară este unul dintre cele mai frecvente motive de prezentare la medicul stomatolog și printre cele mai dese diagnostice formulate de către acesta. Află tot ceea ce e important să știi despre caria dentară , cauzele apariției acesteia și opțiunile de prevenție și tratament!

Ce se poate întâmpla cu o măsea cariată netratată

Caria dentară reprezintă o afecțiune care nu se vindecă de la sine și nici cu administrarea unor medicamente antiinflamatoare. Este important să înțelegem că atunci când o măsea este cariată, prezența la un medic stomatolog este absolut necesară. De ce? Din cauza faptului că o măsea cariată netratată la timp va duce la infectarea țesuturilor din interiorul dintelui și, în final, pierderea acesteia. Există situații în care caria este atât de avansată încât medicul stomatolog nu poate salva măseaua cariată nici prin tratament de canal și va fi nevoit să realizeze extracția acesteia. Prin urmare, atunci când observi o carie, mergi cât mai repede la stomatolog pentru a o trata!

Evoluția pe care o are o carie de măsea  include o serie de consecințe.

Durerea de măsea

Durerea de măsea este primul simptom perceptibil de către pacient al unei carii dentare. Infecția dentară afectează inițial straturile superficiale ale dintelui, după care, în absența unui tratament, ajunge la ceea ce pacienții numesc nervul măselei. În această fază discutăm despre dureri puternice de măsea, care pot iradia către tâmplă sau ureche și care cedează doar temporar și parțial chiar și după administrarea de calmante puternice pentru măsea.

Dacă nu se intervine cu tratamentul adecvat, pacientul ajunge să raporteze o măsea umflată sau un obraz umflat de la măsea  , semn al faptului că infecția se răspândește. Antiinflamatoarele pentru infecții dentare pot ameliora temporar durerea, dar nu tratează în niciun fel infecția.

Fracturarea măselei

Cariile netratate nu te aduc numai în fața dilemei „ce să faci când te doare măseaua foarte tare?”; infecția la măsea, lăsată netratată, determină scăderea vitalității acesteia și afectează structura dintelui, crescându-i fragilitatea. O carie mică sau o carie superficială în aparență poate săpa adânc în interior, astfel încât, la presiune, măseaua să cedeze și să se fractureze.

Atunci când fractura este limitată la coroana dentară - partea vizibilă a dintelui - medicul poate încerca o reconstrucție, chiar și când măseaua este ruptă până la gingie. Dacă fractura se prelungește sub limita gingiei, extracția dentară rămâne cea mai bună soluție.

Infecție dentară gravă

Unii pacienți, din motive personale, se tratează acasă cu diferite medicamente pentru dureri de dinți, caută remedii pentru durerea de măsea și amână cât de mult posibil vizita la dentist. Primul semn al unei complicații, cum este abcesul dentar, este „falca umflată de la măsea”; în această situație recomandăm prezentarea de urgență la medicul stomatolog pentru prescrierea unui antibiotic pentru măseaua umflată, care să limiteze infecția și să permită intervenția ulterioară.

Este important ca toți pacienții să știe că leziunile care par a fi „simple” carii, acestea pot evolua oricând într-o infecție dentară gravă, care se poate răspândi în întregul organism, afectând și alte organe, în special inima și rinichii. Tratarea promptă a unei carii incipiente este cea mai bună metodă de a preveni un tratament dentar costisitor mai târziu și riscul de a pierde definitiv o măsea infectată.

Ce trebuie să faci atunci când te doare o măsea cariată

„Caria dentară reprezintă întreruperea continuității smalțului sau cementului dentar, adică apariția unei găuri pe suprafața dintelui. Etapele dezvoltării acesteia sunt în număr de 4. Atunci când caria dentară se află în faza incipientă, aceasta nu prezintă simptome. În momentul în care caria ajunge la nerv apar sensibilitate și dureri dentare, dar și gust neplăcut și o respirație urât mirositoare”, explică Dr. Diana Petrescu, medic stomatolog.

În momentul în care te confrunți cu durere ce provine de la o măsea sau cu orice alt simptom menționat de către Dr. Diana Petrescu, este necesar să mergi cât mai repede la cabinetul de medicină dentară. Atunci când ajungi la medicul stomatolog, acesta îți va face, în primul rând, o radiografie retro-alveolară, cu ajutorul căreia va putea observa exact cum se prezintă măseaua care te doare. Medicul te va consulta și clinic, iar apoi îți va transmite tratamentul cel mai potrivit.

cariata1

Durerea de măsea - tratament

Tratamentul cariilor dentare se realizează în funcție de stadiul de dezvoltare a acestora.

Obturație dentară

În stadiul incipient, o carie dentară poate fi tratată foarte ușor, prin aplicarea unor soluții speciale, care au un rol de protecție și ajută la oprirea degradării dintelui. Tratamentul constă în îndepărtarea procesului carios, urmând ca medicul să obtureze cavitatea cu ajutorul unei plombe.

„Rolul obturațiilor este de a stopa procesul carios și de a-i reda dintelui funcția și forma inițială și, implicit, rolul esențial în masticație pe care îl avea înainte să fie afectat. În momentul în care un dinte cariat provoacă durere sau prezintă și alte simptome neplăcute, trebuie să știm că este afectat nervul. Din momentul în care ne confruntăm cu acest aspect, va fi nevoie ca medicul să realizeze un tratament de canal”, explică medicii stomatologi.

⏩ Atunci când discutăm despre o carie de dimensiuni mari, care a afectat deja pulpa dentară, aplicarea unei plombe poate să nu mai fie suficientă. În acest caz, medicul poate apela la o altă soluție: află ce este coroana dentară și când este necesară !

Tratament de canal

Tratamentul de canal este recomandat atunci când procesul carios este foarte mare, iar caria dentară a ajuns deja la nerv și provoacă dureri. În cadrul Regina Maria Dental Clinics, acest tratament se realizează doar cu ajutorul microscopului dentar, care îi oferă pacientului un confort sporit, astfel, tratamentul endodontic va fi unul precis, rapid și eficient.

În prezent, microscopul reprezintă un aparat medical foarte important în medicina dentară și este foarte des folosit de către medicii specialiști în endodonție, pentru realizarea corectă a tratamentelor de „scoatere a nervului”. Un avantaj al utilizării microscopului este dat de vizitele scurte la stomatolog, astfel că dacă ai un dinte sau doi cariați, aceștia se pot trata în doar o singură ședință.

⏩ Unul dintre cele mai importante progrese în materie de tratament endodontic este reprezentat de utilizarea microscopului. Află în ce constă tratamentul endodontic  la microscop și de ce este el superior endodonției clasice!

Pastile pentru durerea de măsea

Mulți pacienți caută remedii simple sub forma unor pastile pentru durerea de măsea. Medicul stomatolog poate prescrie, la nevoie, un antibiotic pentru durerea de măsea, poate apela la medicamente antiinflamatorii pentru calmarea durerilor de dinți, dar acestea sunt doar adjuvante în terapie, fără a trata cauza problemei. Pe scurt: medicamentele pentru durerea de măsea pot ameliora temporar simptomele, dar nu tratează cauza și, mai rău decât atât, permit agravarea problemei dentare.

Prevenție

Ceea ce trebuie să înțelegem este că sănătatea dentară este foarte importantă. Dacă avem o dantură sănătoasă, implicit și organismul este sănătos. Mai mult decât atât, trebuie respectată cu strictețe igiena orală și să periem dinții de cel puțin două ori pe zi. Este necesar ca periajul dentar să se realizeze atât dimineața, cât și seara, și să folosim fie periuța manuală, fie periuța electrică, iar pentru a fi siguri că toate resturile alimentare sunt îndepărtate, trebuie să folosim și ață dentară, duș bucal și apă de gură.

⏩ Igiena dentară este un pas fundamental în ceea ce privește îngrijirea dinților. Află de la specialiști cum se realizează o igienă orală completă și corectă !

De asemenea, este bine să avem grijă și la alimentele pe care le consumăm.

Pe timpul zilei, dacă mâncăm un aliment dăunător pentru dantură, este bine să clătim cavitatea bucală cu apă de gură sau chiar cu apă simplă.

Nu în ultimul rând, prezența la stomatolog, o dată la 6 luni, pentru controalele periodice și igienizările dentare profesionale sunt absolut indicate, pentru menținerea danturii și zâmbetului mereu sănătoase și frumoase. Respectând aceste reguli, nu mai e necesar să îți faci griji cum scapi de durere de măsea: pur și simplu o previi!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.