Solicită o programare la mamografie!

Dacă vrei să te programezi pentru o mamografie, completează datele tale în câmpurile de mai jos. Un reprezentant REGINA MARIA te va contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile programării tale.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Cancerul mamar reprezinta principala cauza de deces la femeile peste 40 de ani. Totusi, controlul regulat cu ajutorul mamografiei este cea mai buna metoda de a descoperi cancerul de san inainte sa apara semne sau simptome evidente. Acest lucru reduce mult mortalitatea si pemite prin mijloace terapeutice optime vindecarea bolii.”

Dr. Oana Moise
Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală

Afla ce se intampla in timpul unei mamografii si cum sa te pregatesti pentru investigatie

Ce este mamografia?

11 centre de mamografie, în care poți alege să o efectuezi pe a ta.

Peste 50 de medici specialiști la dispoziția ta.

8 investigații specifice, pentru a depista și evalua eventuale afecțiuni.

De ce să te programezi la mamografie?

Mamografia – pas cu pas

Mamografia reprezinta o investigatie care utilizeaza raze X pentru a prezenta imagini ale tesuturilor moi ale sanului.
Mamografia poate salva vieti si in multe cazuri, salveaza sanul femeii prin identificarea cancerului intr-un stadiu incipient, inainte ca un nodulul sa poata fi palpat, atunci cand se poate trata mai usor si nu reprezinta un pericol pentru viata.

Recomandarile difera in functie de varsta si de riscul de a devolta cancer. Mamografia nu se realizeaza la cererea pacientei, este necesara recomandarea medicului specialist.

  • Pentru persoanele cu risc mediu de cancer de san se recomanda incepand cu varsta de 40-50 de ani, periodic, la 1-3 ani. Re-examinarile se fac la recomandarea medicului, in functie de rezultatele mamografiei anterioare.
  • Daca mama, sora sau fiica unei femei au avut cancer la san, medicul ii va recomanda mamografii anuale inainte de varsta de 40 de ani.
  • Daca medicul suspicioneaza o leziune maligna, pe baza simptomelor sau dupa efectuarea unei examinari ecografice, poate sa indice mamografia, indiferent de varsta femeii.

Mamografie de screening. Mamografia este folosita ca test de screening pentru depistarea cancerului de san la femei care nu au simptome. Nicio metoda de screening nu depisteaza toate formele de cancer de san. Vei avea o sansa mai buna in a depista cancerul de san intr-un stadiu incipient, daca iti examinezi sanii lunar pentru a-ti da seama daca apar schimbari (ale modului in care arata, schimbari de simetrie sau schimbari de consistenta) si te duci anual la doctor pentru o examinare profesionista a sanului.

Mamografie de diagnostic. Atunci cand exista probleme la nivelul sanului (de exemplu aparitia unei secretii anormale, a unui nodul sau a unei zone mai dure, care se simte diferit la palpare medicul va indica mamografia. Mamografia este folosita pentru a evalua daca un nodul mamar suspect este un chist, sau tumora si daca tumora este mai probabil benigna (necanceroasa) sau maligna (canceroasa). In situatii mai rare, un nodul poate fi cancer, chiar daca mamografia nu indica acest fapt. Medicul ar trebui sa verifice periodic acesti noduli sau, pentru a stabili cu certitudine daca este, sau nu, vorba de cancer, sa se faca examinarea la microscop, in laborator, a unei mici portiuni de tesut, care se recolteaza cu ajutorul unui ac, prin biopsie.

Mamografie de supraveghere. Mamografia este folosita pentru a evalua vindecarea sau recurenta dupa tratamentul pentru cancer de san.

Mamografia este un test rapid si in general nedureros, care dureaza de obicei mai putin de 30 de minute, in functie de numarul de radiografii necesare. Radiografiile in sine dureaza doar cateva secunde, insa este nevoie de timp pentru a pozitiona sanul si corpul corect pentru fiecare radiografie in parte.

Nu este ceva neobisnuit ca la o mamografie, medicul sa observe tesuturi care par afectate; in astfel de situatii; in majoritatea centrelor de testare se vor efectua imediat imagini radiologice diferite, mai mari ale zonei in cauza, sau o ecografie, pentru o evaluare diferita a zonei respective.
Uneori, medicii pot solicita o biopsie a masei suspecte pentru a determina daca este maligna (canceroasa).

Doza de iradiere folosita la mamografie este foarte scazuta, asemanatoare cu cea folosita la o radiografie dentara. Acest test prezinta un risc foarte mic si nu exista nici o dovada ca expunerea la aceasta doza mica de radiatii poate cauza cancer.
Cand sa apelezi la un profesionist imagist
In cazul in care esti reticenta in a-ti face mamografia, vorbeste cu medicul tau. Personalul de specialitate te poate ajuta sa iti reduci anxietatea cu privire la test si iti poate oferi solutii pentru a diminua disconfortul provocat de comprimarea sanilor.

Sanii sunt comprimati in cursul efectuarii mamografiei, ceea ce poate sa produca disconfort de scurta durata. Poti programa mamografia in prima saptamana dupa menstruatie, atunci sanii sunt mai putin sensibili. Senzatia de disconfort depinde de presiunea aplicata si de marimea sanilor.

 Mamografia poate fi efectuata in orice zi a ciclului menstrual. Daca ai sani sensibili, cel mai bine este sa programezi mamografia la cateva zile dupa menstruatie.

Deoarece sanul trebuie sa fie presat pentru cateva secunde, unele femei se plang de disconfort la nivelul sanilor in timpul efectuarii mamografiei. Daca ai sanii foarte sensibili, vorbeste cu medicul care iti poate recomanda Paracetamol sau Ibuprofen cu o ora inainte de mamografie. De asemenea, evita consumul de produse pe baza de cafeina cu doua zile inainte de mamografie. Acest lucru ajuta, de asemenea, la reducerea sensibilitatii sanilor.

Recomandare scrisă, parafată și semnată de catre medic.
Act de identitate.
Toate documentele medicale anterioare pe care le deții (orice investigație sau consultație privind evoluția bolii, filme / CD mamografice, ecografii de sân, examinări RMN). Este posibili ca radiologul sa vrea sa compare mamografiile anterioare cu filmele noi, pentru a vedea daca exista modificari.
Vei primi formulare de Acord Informat care vor trebui completate și semnate înainte de investigație.

Vei primi filmele mamografice si CD-ul care contine toate imaginile si ti se va face o citire preliminara a radiografiilor in ziua mamografiei. Orice mamografie se va finaliza cu precizarea scorului BI-RADS si cu o recomandare de conduita ulterioara. Trebuie sa verifici intotdeauna rezultatele finale cu medicul clinician care a recomandat mamografia.

Dupa mamografie, poti sa te intorci la activitatile tale normale.
Daca rezultatul mamografiei este normal, continua sa faci mamografia la intervalul de timp recomandat de medic. Modificarile se depisteaza mult mai usor prin compararea cu mamografia anterioara.
Daca rezultatul mamografiei este anormal este posibil  sa primesti recomandarea de a realiza investigatii suplimentare si de a fi examinata de un medic chirurg specializat in chirurgia sanului.
Tot ce ai de facut este sa te sfatuiesti cu medicul si sa respecti recomandarile pentru evaluarile ulterioare, ca sa poti participa activ la ingrijirea sanatatii tale.

Stabilește programarea care îți poate aduce liniștea.

Descoperite la timp, afecțiunile sânului sunt mai ușor de tratat, iar șansele de vindecare, în cazul depistării unor probleme, cresc semnificativ. Acționează chiar azi!