Fă o programare la Dr. Cristina Ivan, medic specialist urologie la Spitalul REGINA MARIA Cluj

Un reprezentant din partea REGINA MARIA - Rețeaua de Sănătate te va contacta în cel mai scurt timp.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

De ce sa apelezi la urodinamica

Este singura investigatie prin care se diagnosticheaza disfunctiile tractului urinar inferior

Este non-invaziva, nedureroasa

Se poate efectua in conditii de ambulator, in cadrul Spitalului Cluj

Dr. Cristina Ivan, specialistul în urodinamica din campusul REGINA MARIA Cluj

Dr. Cristina Ivan este medic specialist urologie in cadrul  Spitalului Cluj din Reteaua Privata de Sanatate REGINA MARIA. Dupa efectuarea mai multor stagii de specialitate in strainatate, in cadrul unor institutii medicale prestigioase, a ales sa se alature echipei Spitalului Cluj si sa se dedice imbunatatirii sanatatii pacientilor din Romania. Un medic tanar, foarte bine pregatit, care contribuie la dezvoltarea specialitatii de urologie si demonstreaza ca performanta este posibila in Romania.

Consider ca testele de urodinamica sunt o modalitate inovativa si extrem de fiabila de a investiga tractul urinar si a stabili cu precizie diagnosticul, etapa esentiala pentru o buna alegere, indrumare si personalizare a tratamentului in afectiunile urologice.

Dr. Cristina Ivan, medic specialist urologie

Intrebari frecvente

Urodinamica se referă la o serie de teste diagnostice care evaluează funcția vezicii urinare și a uretrei. Aceste teste pot fi recomandate dacă aveți incontinență urinară (scurgeri de urină), infecții vezicale recurente, flux urinar lent sau slab, golirea incompletă a vezicii urinare sau urinare frecventă. Testele oferă informații importante pentru ca medicul să pună un diagnostic și să trateze corect problemele vezicii urinare.

Un cateter (tub moale, gol) sau senzor special va fi plasat cu grijă în uretră și uneori în rect pentru a efectua studiul. Medicul va decide care dintre următoarele teste trebuie efectuate pentru a vă ajuta să diagnosticați și să vă tratați starea.

Înainte de programare, vi se va trimite un chestionar pentru a completa simptomele vezicii urinare; vă rugăm să aduceți acest chestionar cu dvs. la programare.
La începutul testului, vi se va cere să urinați, vă rugăm să ajungeți pentru procedură cu o vezică relativ plină. Puteți să vă alimentați sau hidratați înainte de a ajunge la medic. Luați-vă medicamentele așa cum este programat în mod normal, cu excepția cazului în care medicul vă recomandă altfel.
ATENTIE Nota: Daca aveti medicatie alfa-blocanta, antimuscarinica sau medicatie neurologica trebuie oprita cu 48 de ore inaintea investigatiei.
În mod normal, testele durează aproximativ două ore și sunt, în general, nedureroase, astfel încât nu este necesară anestezia. Veți putea relua toate activitățile anterioare, inclusiv condusul la finalizarea procedurii.

Măsoară viteza și cantitatea de urină pe care o eliminați. Când veniți la test, este recomandat să aveți senzația că aveți nevoie să urinați. Încercați să nu vă goliți vezica cu o oră înainte de test. Vi se va cere să urinați într-un dispozitiv cu o pâlnie atașată la un computer care măsoară fluxul de urină.

Evaluează modul în care vezica stocheaza urina, măsoară capacitatea vezicii urinare și determină, de asemenea, cât de bine vă puteți controla vezica. Aceasta este umplută cu lichid cu ajutorul unui cateter. Pentru a reproduce simptomele vezicii urinare, trebuie să raportați orice senzații pe care le simțiți în timpul studiului. În plus, vi se poate cere să tușiți, să vă aplecați, să stați în picioare sau să vă plimbați pe loc în timpul testului. La sfârșitul studiului, vi se va cere să urinați.

Acest studiu determină dacă există o obstrucție a căilor urinare  După ce vezica este umplută (prin intermediul) unui cateter, vi se va cere să urinați așa cum ați face în mod normal.
Studiul înregistrează simultan presiunea vezicii urinare și debitul de urină eliminat.

Prin terapia planșeului pelvin.
Este o terapie non-chirurgicală utilizată pentru tratarea incontinenței. Vi se va explica modul în care să exersați corespunzător mușchii planșeului pelvin pentru controlul vezicii urinare. Folosind tehnologia biofeedback, un computer monitorizează și înregistrează modul de contracție a mușchilor pelvini. De obicei, această terapie constă într-o ședință săptămânală desfășurat timp de șase săptămâni. Prima sesiune va dura aproximativ o oră iar sesiunile rămase vor dura mai puțin de o oră.

Este o evaluare mai complexă, testele de mai sus fiind completate cu imagini de radiologie intervențională. Medicul explică fiecare etapă a investigației, pe parcusul căreia vezica este umplută cu lichid de contrast iar apoi este vizualizată cu ajutorul razelor X pentru monitorizarea dinamicii ei. În urma procedurii, veți primi un rezumat al rezultatelor, diagnosticul și indicatiile privind tratamentul de urmat.

Măsoară cât de bine vă puteți controla mușchii sfincterului și determină dacă există o coordonare a acestora cu vezica.

Programeaza-te pentru investigatie