Solicita o programare pentru recoltarea testarii Papanicolau

Dacă vrei să te programezi, completează datele tale în câmpurile de mai jos. Un reprezentant REGINA MARIA te va contacta în cel mai scurt timp pentru a stabili detaliile programării tale.

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

In ce consta Testul PAP

Testul PAP consta in analiza unei probe de celule recoltate de pe suprafata colului uterin si scopul lui principal este sa detecteze celulele cervicale modificate (anormale) sau atipice.

Semnele si simptomele la care trebuie sa fii atenta

Recomandarea specialistilor este sa nu astepti instalarea simptomelor si sa-ti faci regulat testul Papanicolau.  De obicei, femeile cu leziuni precanceroase si cancer de col uterin in stadii incipiente nu au niciun simptom specific. Simptomele apar cand boala devine invaziva si incepe sa se raspandasca in tesutul din apropiere.

Tipuri de teste PAP

Avantajele testului PAP in mediu lichid fata de cel conventional:

Afla mai multe despre testul Babes-Papanicolau (PAP)

Testul Babes-Papanicolau este una dintre cele doua metode de screening (pe langa testul HPV) pentru cancerul de col uterin. Testul PAP sau examenul citologic cervico-vaginal consta in analiza unei probe de celule (frotiu) recoltate de pe suprafata colului uterin (cervix) si scopul lui principal este sa detecteze celulele cervicale modificate (anormale) sau atipice. Aceste modificari pot sa dispara de la sine, fara tratament, insa unele dintre ele pot evolua si pot determina cancerul cervical. De aceea, depistarea lor la timp este foarte importanta. Totodata, testul este folosit si pentru a descoperi semne ale altor infectii in aceasta zona. Procedura este nedureroasa, neinvaziva si rapida.

 

In mod normal, testarea PAP este recomandata intre 21 si 65 de ani, insa, daca ti-ai inceput viata sexuala mai devreme, te numeri deja printre femeile care ar fi bine sa efectueze, periodic, testul Papanicolau, conform indicatiilor medicului specialist. Motivul este foarte simplu. Odata ce esti activa sexual si, mai ales, daca esti implicata in relatii cu mai multi parteneri, riscul de infectie cu virusul papilloma uman (HPV) este mai ridicat. Pe de alta parte, virusul poate ramane nedetectat multi ani si nu poti sti sigur de unde l-ai contractat, iar relatia actuala cu un singur partener, chiar daca acesta este fidel, nu inseamna automat ca nu poti fi infectata. Prin urmare, este indicat sa mergi cu regularitate la medicul ginecolog, pentru monitorizarea starii de sanatate a colului tau uterin.

 

Pentru ca proba prelevata sa fie considerata adecvata pentru interpretare si pentru ca rezultatele sa fie corecte, este bine sa tii cont de urmatoarele recomandari, inainte de testul PAP:

  • programeaza-te la distanta de menstruatie; perioada optima pentru recoltarea probei este intre zilele 10 si 14 ale ciclului menstrual (ziua 1 este prima zi a menstruatiei);
  • evita contactul sexual, cu 48 de ore inainte de recoltare;
  • nu efectua spalaturi vaginale si nu utiliza ovule, spermicide, tampoane sau creme vaginale, cu 48 de ore inainte de test.

 

Testarea are loc in cabinetul medical, este efectuata de catre un medic ginecolog sau de catre o asistenta cu experienta in recoltarea probelor si dureaza intre 10 si 20 de minute. Vei sta intinsa pe spate, cu genunchii indoiti si picioarele fixate in suporturi speciale (stirrups).
Cu ajutorul unui instrument din metal sau plastic, numit specul, prevazut cu o oglinda, medicul largeste peretii vaginului, pentru a putea observa colul uterin. Apoi, folosind o periuta fina, va preleva proba de celule cervicale, printr-o miscare de rotatie. Proba va fi imediat fixata pe lama de sticla sau va fi pusa intr-un flacon cu lichid si trimisa la laborator, pentru a fi analizata. 
 

Testarea PAP nu este dureroasa, dar iti poate crea un anumit disconfort (presiune la nivelul pelvisului) si chiar sangerari. Acestea nu sunt, insa, cauzate de testarea in sine, ci, mai degraba, de inflamarea colului uterin. Rezultatele pot fi aflate dupa 1-2 saptamani, la fel ca in cazul testului HPV.

 

Screening-ul salveaza vieti