Descriere
Vitaminele D sau calciferolii sunt un grup de compuși care contribuie la prevenirea și tratarea rahitismului la copil sau a osteomalaciei la adult. Aceste afecțiuni sunt responsabile de demineralizarea țesutului osos, ca urmare a unei insuficiente fixări a calciului și fosforului la nivelul matricei proteice osoase.
Cele mai importante vitamine D sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D3 poate fi de origine exogenă- animală (peștele gras, uleiul de pește, ouă, lactate, ficat), dar cea mai mare sursă de vitamina D3 este endogenă (50 – 70 %), fiind sintetizată de celulele profunde ale epidermei sub acțiunea razelor ultraviolete.
Vitamina D este esențială în menținerea sănătății oaselor și dinților, reglând absorbția și utilizarea calciului și fosforului în organism. Vitamina D contribuie la creșterea și dezvoltarea normală a organismului, intervine în apărarea autoimună prin favorizarea producerii monocitelor și în procesul imunoreglator, prin funcția imunosupresivă și imunostimulatoare.
1,25 – dihidroxi vitamina D este metabolitul natural cel mai activ al vitaminei D, producția sa fiind strict legată de concentrațiile serice ale calciului, fosforului și parathormonului (PTH).
Indicatii
- Diagnosticul diferențial al hipercalcemiei
- Evaluarea statusului vitaminei D la pacienții cu afecțiuni renale
- Investigarea pacienților cu semne clinice de deficit de vitamina D
Interpretari
Valori scăzute:
- Boală cronică renală
- Osteomalacie
- Tumori
- Administrarea de inhibitori de protează HIV
- Afecțiuni congenitale variate
- Deficiență severă de vitamina D
Valori crescute:
- Pot apărea în caz de 1α- dihidroxilare extrarenală sau rahitism ereditar rezistent la vitamina D