Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este bine să mănânc dacă am diabet?

Când oamenii află că au diabet, frecvent au o mulţime de întrebări. Multe dintre ele sunt despre ce este bine să mănânce.

Dna. Dr. Mihaela Gologan, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice Policlinica Dorobanţi, răspunde la patru din cele mai frecvente astfel de întrebări:

1.     Ce alimente având rol de reglare a glicemiei sunt mai bune?

Este un concept greşit că diabeticul are o dietă specială. De fapt, este o dietă sănătoasă, bazată pe cereale integrale, cât mai multe legume, fructe de sezon, alături de proteine slabe (carne, lactate degresate, ouă) şi grăsimi benefice (din peşte, fructe oleaginoase, ulei presat la rece).
Există pe de altă parte, condimente sau fructe cu rol hipoglicemiant, cele mai cunoscute fiind scortişoara şi afinele. De asemenea, pacienţii folosesc ceaiuri sau suplimente din teci de fasole, frunze de dud şi castravete amar.”

2.     Dulciurile dietetice sunt sănătoase?

“Dulciurile dietetice au apărut ca suplimente pentru copiii cu diabet insulinodependent care aveau o greutate normală. Deoarece aceste dulciuri  au uneori mai multe calorii decât variantele clasice, trebuie folosite ocazional. Este important de verificat eticheta, uneori producători folosesc termenul 'light' pentru produsele sărace în grăsimi. Dulciurile dietetice pot fi consumate în cantităţi mici de către pacienţii bine echilibraţi metabolic. Ca exemple, ar fi:  magiunul de prune, batoanele cu cereale integrale, ciocolata neagră sau tartele cu fructe.”

3.     Ce îndulcitori sunt recomandaţi în locul zahărului?

“Se recomandă să să folosească  în cantităţi cât mai mici îndulcitorii naturali, din ştevie, sirop de agave sau xilitolul.”

 4.     Ce se poate întâmplă dacă un pacient cu diabet non-insulinodependent se abate mereu de la regim, consumând dulciuri?

“Excesul de zaharuri în alimentaţie duce în primul rând la carii dentare şi plus ponderal. Dacă vorbim de un pacient cunoscut cu diabet, atunci acesta va fi în permanent dezechilibru glicemic, ceea ce poate determina apariţia de complicaţii vasculare, la nivelul oricărui organ, chiar în lipsa simptomelor.”