Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Delia Breban, medicul geriatru care te va ajuta să trăieşti sănătos şi indepedent cât mai mult timp

Dacă tu sau cineva drag ţie vă confruntaţi cu nevoi de îngrijire medicală complexe, cum ar fi demenţa sau fragilitatea sau încercaţi să vă adaptaţi la o nouă etapă de viaţă, medicul nostru specializat in îngrijirea persoanelor în vârstă vă poate ajuta.

“Imbătrânirea nu înseamnă simplu un declin sau boală.” ne-a spus Dna. Dr. Delia Breban, medic primar medicină generală şi specialist geriatrie şi gerontologie, Policlinica Sun Plaza.

Îmbătrânirea normală implică anumite schimbări ale reflexelor sau ale vederii şi auzului, astfel încât este important să înţelegi ce se întâmplă cu corpul tău. Este însă esenţial să recunoşti dacă apar modificări în starea ta de sănatate şi să vorbeşti cu medicul despre testele screening care te pot  ajuta să previi apariţia unor boli grave. De asemenea, persoanele în vârstă au frecvent nevoie de o atenţie specială şi uneori, cei care îi îngrijesc au nevoie de un sfat avizat.”

Scopul nostru este să ajutăm persoanele în vârsta să-şi îmbunatăţeasca starea de sănătate şi să-şi păstreze independenţa, iar asta va contribui la starea de bine şi la calitatea vieţii lor.

Complexitate medicală crescută

Corpul unei persoane în vârsta este diferit faţă de cel al unei persoane adulte şi pe măsură ce îmbătrânim, declinul anumitor organe devine evident. Problemele anterioare de sănătate sau alegerile în stilul de viaţă pe care le-am făcut pot contribui la o varietate de simptome şi afecţiuni, a căror manifestare va depinde de rezervele funcţionale rămase ale diverselor organe.

umătorii, de exemplu, îşi consumă rezerva respiratorie mult mai rapid şi mai precoce, decât persoanele care nu au fumat niciodată.

Medicii geriatri diferenţieaza între efectele normale ale înaintării în vârstă şi afecţiunile medicale.  Categoriile majore de deterioare a vieţii persoanelor în vârstă sunt legate de dificulatea de a se deplasa, de a-şi menţine echilibrul, precum şi de incontinenţa urinară şi afectarea memoriei şi a capacităţilor intelectuale. “Pe măsură ce îmbătrânim, vom experimenta pierderea memoriei într-o formă sau alta.” ne-a spus Dna. Dr. Breban. “A uita poate fi ceva normal sau se poate datora unei probleme medicale mai serioase. Folosind un test de screening simplu de efectuat şi care durează doar opt minute pentru a fi completat, depistăm precoce aceste probleme cognitive, iar asta este esenţial pentru pacient şi familia lui.”

Scăderea vederii şi a auzului sunt frecvent întâlnite. De asemenea, deoarece persoanele în vârstă suferă de afecţiuni multiple, ele necesită o atenţie specială privind adminstrarea unui număr mare de medicamente. În plus, vârstnicii doresc să poată sa trăiască independent cât mai mult timp posibil, ceea ce înseamnă să fie capabili să participe la propria îngrijire şi la alte activităţi de zi cu zi.
În cazul pacienţilor vârstnici, există o interdependenţă complexă şi puternică a unor nevoi multiple medicale, nutriţionale, psihologice, spirituale şi sociale, care sunt toate importante în ingrijirea generală a acestora.

Fiecare pacient este diferit: cineva poate avea cinci sau şase afectiuni cronice, în timp ce altcineva poate să sufere un singur incident, cum ar fi o căzătură sau un episod infecţios” ne-a spus Dna. Dr. Breban. “Îmi cunosc fiecare pacient cu care dezvolt o relaţie pe termen lung, ceea ce îmi permite să pot să evaluez nevoile lui în schimbare. Continuitatea îngrijirii este esenţială pentru a preveni internările repetate sau pentru a-mi ajuta pacienţii să deţină controlul privind sănătatea lor.”

Pacienţii care ne cer sfatul sunt cei cu:

  • Probleme medicale cronice
  • Preocuparea privind alimentaţia şi  greutatea
  • Probleme legate de medicaţie
  • Hipertensiune arterială, diabet, cancere
  • Fragilitate, osteoporoză, dureri articulare, artroze şi alte afecţiuni osteo-musculare
  • Ameţeală, vertij, probleme cu menţinerea echilibrului, teama de cădere sau istoric de căzături frecvente
  • Testarea afectării memoriei şi a capacităţilor intelectuale
  • Demenţă, depresie
  • Incontinenţă urinară
  • Scăderea vederii sau a auzului

Pe măsură ce înaintezi în vârstă, corpul tău se schimbă, însă asta nu înseamnă că trebuie să accepţi pierderea semnificativă a stării tale de sănătate. Efectele negative ale multor din afecţiunile legate de vârsta înaintată pot fi ameliorate atunci când acestea sunt depistate la timp şi tratate adecvat.

Dr Delia BrebanFă-ţi acum o programare la medicul nostru specialist geriatru: Dna. Dr. Delia Breban, medic primar medicină generală şi specialist geriatrie şi gerontologie, Policlinica Sun Plaza.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Delia Breban, medic primar medicină generală şi specialist geriatrie şi gerontologie