In ultimii 10 ani, chirurgia laparoscopica pediatrica a cunoscut o dezvoltare notabila in lume datorita aparitiei instrumentarului de mici dimensiuni, special adaptat copiilor. Nu exista limita de varsta, fiind indicata inclusiv nou-nascutilor. In prezent, laparoscopia este folosita la copii atat in scop diagnostic, cat si terapeutic. Printre beneficii, se numara inciziile mai mici si riscul redus de complicatii in timpul si imediat dupa operatie. In SUA, in jur de 82% din interventiile chirurgicale in randul copiilor se efectueaza laparoscopic.
Prin chirurgia laparoscopica, pot fi realizate numeroase interventii chirurgicale la copii in scop de tratament (laparoscopie curativa) sau de diagnostic (laparoscopie diagnostica). Medicul chirurg pediatru va stabili daca aceasta optiune este cea mai buna abordare in cazul copilului tau. Decizia de a face o operatie minim-invaziva sau una deschisa o va lua pe baza unor factori multipli: afectiunea copilului, complexitatea procedurii, existenta altor boli asociate, etc. Medicii nostri chirurgi pediatri au pregatire specializata in operatii minim-invazive la copii si folosesc ori de cate ori este posibil din punct de vedere medical aceasta tehnica operatorie deoarece are avantaje importante pentru copil - durere redusa, recuperare rapida, spitalizare scurta.
Cu 6 ore inainte de o interventie laparoscopica, copilul nu trebuie sa consume lichide sau alimente solide. In cazul in care copilul urmeaza un tratament medicamentos, trebuie intrebat medicul daca acesta trebuie sau nu intrerupt temporar. De asemenea, medicul trebuie informat in legatura cu o eventuala reactie alergica pe care copilul a avut-o la preparatul anestezic.
Operatia laparoscopica la copii se efectueaza cu anestezie generala. Dupa ce pielea abdomenului este dezinfectata, chirurgul pediatru face 3 incizii mici (3-5 mm), dintre care una prin buric prin care este introdus un instrument optic de mici dimensiuni numit laparoscop, care are atasata o camera video (imaginile fiind privite de chirurg pe un monitor conectat la laparoscop) si tot prin ea se insufla gaz (dioxid de carbon) in cavitatea abdominala, astfel incat sa se obtina o „camera de lucru”. Prin alte 2 incizii mici se introduc instrumentele cu care chirurgul realizeaza operatia. La finalul procedurii, gazul este exsuflat, iar inciziile se sutureaza sau sunt acoperite cu lipici steril, dupa care se aplica pansament. Interventia laparoscopica se face cu anestezie generala.
Aspecte particulare ale operatiei laparoscopice la copil
- Cavitatea peritoneala este de mici dimensiuni cu distanta redusa intre peretele abdominal si organe
- Perete abdominal este subtire
- Marginea inferioara a ficatului se afla sub rebordul costal
- Vezica urinara este pozitionata mai mult intraabdominal, decat in pelvis
- Persista vasele ombilicale si uraca (Uraca este un canalul embrionar care la fat leaga vezica urinara de ligamentul ombilical. Dupa nastere, canalul se fibrozeaza. Uneori, acest cordon ramane permeabil pentru urina, care se scurge prin ombilic sau pe traiectul lui apar dilatatii chistice).
Comparativ cu operatia clasica deschisa, exista numeroase beneficii ale chirurgiei laparoscopice la copii:
- Durere dupa operatie redusa
- Incizii, si in consecinta cicatrici, mult mai mici
- Trauma minima asupra peretelui abdominal
- Risc mic de complicatii postoperatorii
- Spitaliare redusa
In multe cazuri, copiii pot pleca acasa chiar a doua zi, sau uneori in aceeasi zi, la cateva ore dupa interventie. Astfel, reluarea activitatilor zilnice si reintegrarea in colectivitate au loc mai repede, iar parintii se pot intoarce la serviciu mai rapid.
Riscuri posibile
Orice interventie chirurgicala implica anumite riscuri. In cazul laparoscopiei, acestea sunt insa minime. Printre posibilele riscuri ale laparoscopiei se numara infectiile si sangerarile. Exista si un risc foarte mic (1%) de lezare a organelor invecinate, care poate fi insa corectata de chirurg chiar in timpul laparoscopiei. Dupa interventia prin laparoscopie, copilul se mai poate confrunta cu: somnolenta sau slabiciune, dureri de umar (din cauza gazului folosit), durere in locul inciziei, balonare. Astfel de reactii sunt de scurta durata.