Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Spitalul Brașov: Angiograful cu laser SPY, un ochi în plus în timpul operațiilor

Articol de Silvana Pătrăşcanu Senior Editor
Tehnologia poate spori substanțial performanța medicală, mai ales atunci când este vorba despre intervenții chirurgicale. În fapt, nu se mai poate vorbi despre performanță în absența dispozitivelor, aparatelor și sistemelor, pentru că acestea oferă medicului instrumentele necesare care-i permit să realizeze proceduri extrem de fine și complicate care duc la vindecarea pacientului.

Angiograful SPY-PHI cu laser și fluorescență permite chirurgului care efectuează proceduri deschise să vizualizeze fluxul sanguin microvascular în țesut intraoperator, cu beneficii extrem de importante pentru pacient. Un astfel de sistem care se dovedește a fi esențial pentru diagnosticarea și chirurgia cancerului de sân, dar și în multe alte abordări chirurgicale toracice și abdominale, a intrat în dotarea Spitalului Brașov. 

Ce beneficii oferă SPY Elite System

Spy Elite System este un dispozitiv prin care chirurgul poate vizualiza în cursul operației rețeaua vasculară în timp real, fapt care elimină riscul complicațiilor postoperatorii provocate de ischemia tisulară, respectiv prin dezechilibrul dintre necesarul de oxigen și nutrienți al respectivului țesut și aportul sanguin pe care-l primește. 

Avantajele deosebite ale sistemului decurg din faptul că evaluarea se face în cursul intervenției chirurgicale, procedura nu implică radiații, este foarte precisă și poate fi repetată de ori de câte ori este necesar, dat fiind faptul că agentul de fluorescență, numit colorant verde de indocianină, care se injectează intravenos intraoperator și se leagă de proteinele din sânge, nu este toxic pentru rinichi. 

SPY folosește o sursă de lumină laser, cu putere redusă în infraroșu cu lungimea de undă între 200 și 2000 nm pentru a stimula agentul de imagistică fluorescent injectat în fluxul sanguin. Stimulat de lumină, agentul emite un semnal de fluorescență al sângelui care curge prin vase și în țesut. Fluorescența este captată de o cameră specială și este afișată pe un monitor video, iar chirurgul are posibilitatea să o gestioneze optim. Fiind legat de proteinele sanguine, prezența fluorescenței confirmă o vascularizare corectă, în timp ce acolo unde nu este vizibilă poate însemna că există un flux sanguin compromis.

Administrarea colorantului verde de indocianină este realizată coordonat cu medicul chirurg de medicul anestezist, iar imaginea rezultată este clară cu rezoluție maximă pentru întreaga rețea vasculară din câmpul operator. Prin faptul că se monitorizează în timp real circulația sângelui în țesuturi, chirurgul poate lua măsurile corespunzătoare în situațiile în care identifică zonele cu un flux sanguin absent sau insuficient și poate lua anumite decizii care să rezolve problema atunci când pacientul este încă în sala de operație.
Utilizarea acestui dispozitiv poate preveni necrozarea în proporție de 100%, reduce complicațiile la reconstrucția mamară după mastectomie, elimină riscul unor intervenții chirurgicale ulterioare și oferă, în plus, un beneficiu oncologic suplimentar, inclusiv în cazul limfadenectomiei la cancerul de sân

Tehnologia SPY este autorizată pentru a fi utilizată în aplicații diferite, inclusiv chirurgia de bypass coronarian, chirurgia plastică, reconstructivă și microchirurgie, chirurgia colorectală, transplantul de organe, chirurgia tiroidiană și cardiovasculară, dar și în chirurgia minim invazivă. Tehnologia SPY este disponibilă în diferite variante de realizare care răspund nevoilor specifice ale chirurgilor care efectuează o varietate de proceduri chirurgicale deschise sau minim invazive. 
 

Dublu avantaj în chirurgia oncologică a sânului

Dr. Eugeniu Darii, medic primar chirurgie generală, la Spitalul Regina Maria Brașov: „Chirurgia sânului este profund asociată cu reconstrucția și chirurgia reparatorie. Așa este necesar și așa este firesc. Ambele proceduri beneficiază de avantajele acestui dispozitiv. Mai mult, este la fel de util în toate intervențiile oncologice, pentru că permite chirurgului să vadă exact vascularizarea formațiunilor tumorale și contribuie la precizia rezecției tumorale. Este mai mult decât necesar și util în diferite alte intervenții pentru că te ajută să vezi și să acționezi acolo unde ochiul nu vede. Este practic un ochi în plus concentrat exclusiv pe rețeaua vasculară”.
 

Cu suportul tehnologiei imagistice SPY imaginea fluorescentă determină precis limitele dintre țesutul deteriorat și cel sănătos și ajută la îndepărtarea țesutului susceptibil de a fi infectat de celulele canceroase, ceea ce reduce la minimum complicațiile pe termen lung și riscul de recidivă. În plus, injectarea subcutanată a substanței de contrast pune în evidență traseul limfatic, astfel că este localizat ganglionul limfatic al brațului de aceeași parte cu sânul supus intervenției chirurgicale, oferind posibilitatea de a evita acumularea de limfă la nivelul brațului, unul dintre efectele secundare ale operațiilor pentru cancer de sân greu de gestionat și foarte dezavantajate din punct de vedere estetic. 

Spy Elite System a fost testat și deja utilizat de dr. Eugeniu Darii: „L-am folosit deja în cursul unei intervenții de mastectomie unde a fost necesară excizie ganglionară, iar aici utilitatea acestuia este dublă, pentru că vizualizez traseul limfatic și identific zona unde se află ganglionul santinelă, dar văd și traseul vasului limfatic, astfel că pot să fac anastomoze care să prevină limfedemul postoperator. Este un ochi în plus, cu reale beneficii pentru pacientă. Sistemul de imagistică SPY previne complicațiile și crește acuratețea intervenției în multe tipuri de proceduri de chirurgie a sânilor”. 

Un argument în plus, totodată o dovadă pentru avantajele pe care le oferă sistemul laser SPY, este că studiile clinice asupra colorantului verde de indocianină au concluzionat că acesta a funcționat mult mai precis comparativ cu alți coloranți datorită afinității foarte ridicate față de proteinele sanguine. 
Studiile au mai arătat că acuratețea imagistică SPY, este de trei ori mai eficientă decât metodele utilizate pe scară largă în industria medicală pentru a pune în evidență traseul vasculare și existența fluxului sanguin. 

Un alt element notabil este posibilitatea vizualizării vaselor limfatice, la fel de importante pentru reușita intervențiilor care implică limfadenectomii, atât în cazul intervențiilor pentru cancer mamar cât și în cazul altor afecțiuni maligne unde există diseminare a celulelor canceroase la nivelul ganglionilor limfatici. 

Consultant: Dr. Eugeniu Darii, doctor în științe medicale, medic primar chirurgie generală la Spitalul Regina Maria Brașov