Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Chirurgia transanala pe cale laparoscopica TAMIS – sigura, eficienta si rapida

Chirurgia transanala minim invaziva (TAMIS) este o tehnica moderna utilizata pentru eliminarea polipilor benigni si a anumitor tumori canceroase de la nivelul rectului si colonului sigmoid inferior. Marele beneficiu al acestei proceduri este ca permite pastrarea functiei normale a rectului, fiind realizata in intregime prin anus, fara a fi necesara realizarea vreunei incizii la nivelul abdomenului. Prin urmare, presupune o recuperare rapida, fara cicatrici si o revenire rapida la functia normala a intestinului gros.

Spre deosebire de chirurgia traditionala transanala, TAMIS (transanal minim invasive surgery) este un concept relativ nou, prin care se creeaza o camera de lucru, de data acesta ano-rectala, introducand gaz (CO2) ca si in chirurgia laparoscopica standard, iar cu ajutorul unor instrumente speciale se lucreaza din exteriorul anusului.  Apeland la aceste instrumente lungi, ajutat si de camera video, chirurgul identifica si rezolva leziunea rectala.

Procedura se adreseaza cancerelor de rect in stadiu incipient sau tumorilor benigne de rect care din diverse motive nu au putut fi excizate in timpul colonoscopiei (dimensiuni prea mari, polipi sesili/plati, pozitionare complicata). Medicul chirurg elimina cu maxima precizie numai tesutul rectal bolnav, lasand restul lumenului intestinal intact, astfel incat acesta sa functioneze normal. Concret, TAMIS reprezinta varianta mai putin invaziva a exciziei sau rezectiei transanale si este utilizata in Spitalul Euroclinic cu rezultate foarte bune.

Procedura laparoscopica transanala TAMIS a aparut firesc dupa foarte multi ani in care laparoscopia conventionala abdominala a devenit rutina pentru multe patologii, inclusiv maligne, din nevoia de a translata beneficiile laparoscopiei catre abordul transanal, abordului clasic imputandu-i-se multe complicatii ca incontinenta fecala, probleme urinare sau disfunctii sexuale. TAMIS reprezinta o optiune foarte buna pentru polipii benigni sau displazici pe care gastroenterologul nu i-a putut rezeca in timpul colonoscopiei, pentru cancere de rect diagnosticate in stadii incipiente sau pentru cele avansate la care s-a obtinut in urma radio si chimioterapiei un downstaging (o stadializare mai joasa a tumorii) sau in scop paliativ cand o operatie complexa transabdominala este contraindicata”, sustine dr. Bogdan Barta, seful Sectiei Chirugie Generala a Spitalului Euroclinic, adaugand ca prin TAMIS “evitam o operatie clasica transanala sau chiar una conventionala, abdominala si beneficiem de avantajele bine cunoscute ale laparoscopiei: vizibilitate buna (se lucreaza ca intr-un balon, pneumorectul, din exterior, cu instrumente lungi) si manipulare facila a instrumentelor chirurgicale“ .

Beneficiile chirurgiei transanale minim invazive (TAMIS):

  • Evitarea unei operatii clasice pe cale transanala sau transabdominala
  • Reducerea semnificativa a durerii postoperatorii
  • Mai putine complicatii postoperatorii
  • Mai putine zile de spitalizare
  • Recuperare rapida

Cum se realizeaza chirurgia transanala minim invaziva (TAMIS)?

dr barta

Inainte de realizarea oricarei interventii chirurgicale, dupa ce s-a efectuat si un bilant imagistic complet, precum CT sau RMN, cazul fiecarui pacient oncologic este evaluat in comisia  oncologica de specialitate a spitalului (Tumor Board) pentru a stabili secventa corecta terapeutica precum si individualizarea acestui tratament (tailored therapy).

Dupa ce medicul chirurg si ceilalti membri ai echipei multidisciplinare stabilesc ca TAMIS reprezinta cea mai buna solutie pentru pacient, acesta este indrumat catre realizarea testelor preoperatorii necesare, care pot include analize de sange, electrocardiograma (ECG) sau consulturi conexe (cardiologie, pneumologie) care sa permita efectuarea unei operatii in conditii de securitate maxima.

In contextul actualei pandemii de COVID-19, toti pacientii care necesita o interventie chirurgicala in Spitalul Euroclinic, inclusiv chirurgie transanala minim-invaziva, sunt testati pentru COVID-19 cu 24-48 de ore inainte de realizarea operatiei. Pentru a limita raspandirea infectiei cu noul coronavirus, exista in spital rezerve alocate strict pacientilor suspecti COVID-19 sau pacientilor care au avut nevoie de internare in spital, de urgenta, inaintea testarii pentru COVID-19 . De asemenea, este alocata o sala de operatii numai acestor pacienti.

Interventia chirurgicala se efectueaza sub anestezie generala. Medicul chirurg introduce apoi in canalul anal un dispozitiv special, numit GelPOINT, care ii ofera acces la rect. Se introduce in rect dioxid de carbon, la fel ca in cazul unei laparoscopii, obtinandu-se o camera de lucru, ce ofera chirurgului  o buna vizibilitate si un spatiu de lucru optim. Ulterior, sunt introduse instrumentele laparoscopice specializate, care permit chirurgului sa lucreze din exteriorul rectului, cu cea mai mare precizie. Dupa indepartarea tumorii, defectul creat este inchis, de cele mai multe ori, astfel incat, vindecarea sa fie cat mai rapida si fara complicatii.

In timpul procedurii nu se indeparteaza ganglionii limfatici, ceea ce inseamna ca in cazurile in care tumora s-a extins in afara rectului, se pot recomanda postoperator sedinte de radioterapie, cu sau fara chimioterapie.  

Posibile riscuri asociate chirurgiei transanale minim-invazive (TAMIS)

Riscurile asociate chirurgie transanale minim-invazive sunt aceleasi care pot aparea in urma oricarei interventii chirurgicale. Important este ca beneficiile sunt exponential superioare posibilelor riscuri, care vor fi explicate de medicul chirurg fiecarui pacient inainte de operatie:

  • Sangerare. Este posibil sa apara o sangerare la locul interventiei chirurgicale in primele doua zile dupa operatie. Aproape intotdeauna sangerarea se opreste de la sine, fara a fi nevoie de o noua interventie. Ocazional, daca aceasta sangerare persista, poate fi necesara efectuarea unei operatii minore pentru oprirea sangerarii.
  • Inflamatie/ infectie pelvina. Zona din care a fost indepartat polipul sau tumora se poate inflama. Daca acest lucru se intampla, se recomanda antibiotic si mentinerea sub observatie in spital. Pacientii sunt rugati sa consulte medicul de indata ce observa urmatoarele simptome: dureri la nivelul abdomenului inferior, dureri de spate sau in partea inferioara a spatelui, stare generala de rau.
  • Incontinenta. Este posibil sa apara o usoara scurgere timp de cateva zile dupa operatie. Acest lucru nu este neobisnuit si se datoreaza dilatatiei blande a anusului in timpul operatiei. Acest lucru aproape intotdeauna revine la normal, fara nici un tratament.

Recomandari dupa chirurgia transanala minim-invaziva (TAMIS)

dr barta

Dupa realizarea operatiei, pacientul va fi atent monitorizat si i se vor administra lichide printr-o perfuzie pentru scurt timp, deoarece este de preferat ca pacientul sa manance si sa bea normal. De asemenea, se vor administra antibiotice pe cale orala, cateva zile dupa operatie pentru a reduce riscul de infectie.

Durerile postoperatorii sunt minime in general, usor de tratat cu medicatia antialgica prescrisa la externare. In primele zille dupa operatie poate sa apara o mica sangerare, ceea ce este perfect normal. Este foarte important sa se evite constipatia, fapt pentru care se incurajeaza consumul de lichide si o dieta bazata pe alimente cu un continut ridicat de fibre. Pacientul primeste pentru cateva zile un laxativ usor.

Dupa interventia TAMIS, functia rectala poate fi oarecum perturbata timp de cateva saptamani, dupa care va reveni la normal. Din cauza dispozitivului folosit in timpul operatiei, muschii sfincterului anal pot fi intinsi/dilatati si acest lucru poate duce la eliminarea unor secretii anale sau pierderea involuntara pentru gaze sau materii fecale. Lipsa controlului sfincterian, daca exista, este temporara.

De obicei, externarea pacientului se poate face chiar de a doua zi dupa interventie. Trebuie mentionat ca medicul va decide durata spitalizarii, in functie de recuperarea individuala a acestuia.

Pacientul trebuie sa consulte urgent medicul daca, dupa interventie, manifesta urmatoarele semne si simptome:

  • Greata si varsaturi persistente
  • Temperatura ridicata
  • Durere abdominala crescuta
  • Dureri ano-rectale importante
  • Sangerare persistenta de la nivelul rectului sau scurgeri atipice prin anus

Rezultatele obtinute prin chirurgia transanala minim invaziva (TAMIS) recomanda aceasta procedura drept o modalitate inovativa, sigura si eficienta de tratament al polipilor rectali care nu pot fi indepartati prin rezectie colonoscopica, pentru tratamentul persoanelor care sufera de anumite forme de cancer rectal incipient sau ca rezectie paliativa pentru pacientii cu stadii mai avansate de cancer a caror stare de sanatate nu permite rezectia oncologica.

Dezvoltarea tehnicii TAMIS a permis si aparitia unei noi tehnici laparoscopice transanale TaTME- (Trans Anal Total Mezorectal Excision), care de asemenea este utilizata de medicii chirurgi din Spitalul Euroclinic.

Consultant:
Dr. Bogdan Barta, medic primar Chirurgie generala

Surse:
www.escp.eu.com
tamisurgery.com
www.hopkinsmedicine.org
www.sages.org
www.ncbi.nlm.nih.gov

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.