Operatia de cancer de san
In functie de stadiul bolii, interventia chirurgicala in cazul cancerului de san se adreseaza pe de o parte sanului si pe de alta parte ganglionilor axilari.
Cele doua tipuri de interventii chirurgicale la nivelul sanului sunt chirurgia conservatoare, in care se scoate tumora, incercand insa sa pastreze cat mai mult din san, respectiv mastectomia, care presupune indepartarea totala a sanului, frecvent incluzand si mamelonul si areola.
In cazul in care investigatiile imagistice nu indica prezenta cancerului la nivelul ganglionilor limfatici axilari (de la subrat), se efectueaza o tehnica denumita biopsia ganglionului santinela axilar. Aceasta procedura are capacitatea de a identifica cel mai important ganglion limfatic (santinela) si de a-l examina la microscop. Atunci cand se confirma absenta cancerului in ganglionul santinela, nu se scoate niciun alt ganglion limfatic, insa in cazul in care exista semne ale prezentei cancerului la acest nivel, este necesar sa se scoata mai multi ganglioni (procedura denumita limfadenectomie sau limfodisectie axilara).
Tehnica ganglionului santinela este o metoda moderna de abordare a cancerului de san, dezvoltata cu scopul de a limita agresivitatea tratamentului chirurgical. Studiile clinice au aratat ca in stadiile precoce de boala, doar 20% dintre paciente prezinta invazie ganglionara la nivel axillar – deci, in 80 % din cazurile de cancer de san precoce, limfodisectia axilara este excesiva.
Atunci cand este nevoie sa se efectueze limfodisectia axilara, aceasta poate avea o serie de efecte secundare nedorite, cum sunt: limfedemul membrului superior (denumit si „bratul gros”), cicatrice axilara dureroasa si retractila, care poate determina tulburari functionale ale umarului si bratului, leziuni de nervi cu traiect axilar cu deficite motorii si senzitive si tulburare de mobilitate in articulatia umarului.
Pacientele la care se efectueaza mastectomie pot sa beneficieze de reconstructie mamara imediata sau ulterioara, cu exceptia prezentei unui cancer de san de natura inflamatorie. Reconstructia de san este operatia prin care se refac forma si dimensiunile sanului pierdute in urma operatiei de mastectomie. Reconstructia sanului este efectuata de catre un chirurg plastician si se poate desfasura intr-o singura etapa sau in mai multe etape, imediat dupa mastectomie (in aceeasi operatie) sau tardiv, la un an sau mai mult de la mastectomie.
Cat timp vei sta in spital?
Majoritatea femeilor pot merge acasa a doua zi dupa operatia de chirurgie conservatoare sau tumorectomie (indicata in stadiile I si II de cancer mamar in care este excizata tumora cu o margine de siguranta de tesut normal din jur). In cazul unei mastectomii (operatia indicata in cazurile avansate, cand se inlatura tot sanul, frecvent impreuna cu ganglionii din axila), vei ramane in spital 2 sau mai multe nopti, in functie de tipul de interventie chirurgicala. Daca s-a efectuat in aceeasi sedinta operatorie si operatia de reconstructie mamara imediata, vei sta mai mult.
Oboseala si gandirea neclara
Dupa operatie, te poti simti obosita si posibil confuza. Confuzia poate fi din cauza anesteziei si a medicamentelor pentru durere. Senzatia de oboseala poate dura cateva saptamani. Este posibil sa fie nevoie sa te bazezi pe ajutorul familiei si prietenilor. Atunci cand oamenii apropiati te suna sau te viziteaza si intreaba ce pot face pentru a te ajuta, fii pregatita cu cateva idei si sarcini.
Respira profund pentru a preveni pneumonia
Respira profund de 8-10 ori la fiecare o ora atunci cand esti treaza. Inspira profund si incet pe nas. Tine-ti respiratia cat numeri pana la 3 (sau 5). Expira incet si complet. Nu forta respiratia. Odihneste-te si repeta.
Mergi pe jos pentru a preveni formarea cheagurilor de sange
Cheaguri de sange se pot forma la nivelul venelor membrelor inferioare dupa ce ai stat nemiscata in timpul si dupa interventia chirurgicala. Daca cheagul se rupe in bucati, denumite emboli, acestea circula in sange si se pot opri in vasele din plamani. Aceasta complicatie se numeste embolie pulmonara sau trombembolism pulmonar si este o urgenta medicala. Embolia pulmonara masiva poate duce la deces in timp foarte scurt. In timpul internarii, ti se va recomanda sa porti ciorapi compresivi pentru a preveni formarea cheagurilor de sange la nivelul picioarelor. Dupa operatie, este important sa te dai jos din pat cat mai curand posibil si sa te plimbi cel putin la fiecare 2 ore cand esti treaza.
Sutienul chirurgical
Este posibil sa porti un sutien postoperator cand te vei trezi din operatie, care tine pe loc pansamentul dupa operatie. Este foarte important ca acest pansament sa se pastreze uscat si curat. Medicul chirurg te va informa cand nu mai este nevoie sa-l porti si cand il poti scoate la dus.
Ulterior, gaseste un sutien care sa fie lejer la purtat. Un sutien fara sarma, cu inchidere in fata poate fi cel mai usor de pus. Exista firme care comercializeaza astfel de sutiene dupa interventia chirurgicala la nivelul sanului, ca de exemplu sutiene cu inchidere in fata si prevazute cu buzunar pentru proteza, daca este cazul. Aceste sutiene asigura un suport si comfort sporit. Strange treptat capsele de inchidere pe masura ce umflatura se retrage.
Daca ai avut o mastectomie fara reconstructie, asistenta iti va da o forma de san artificiala (proteza) pe care o poti purta in interiorul sutienului. Este foarte moale si nu va comprima cicatricea. Proteza de san si sutienul sunt decontate CAS si asistenta medicala te va informa cum trebuie sa procedezi pentru a beneficia de asta.
Ingrijirea cicatricei chirurgicale
- Medicul chirurg iti va spune cand poti scoate sutienul post-chirurgical pentru a face dus, de obicei la 48 de ore dupa operatie.
- Vei avea suturi (cusaturi), stripuri si/sau lipici chirurgical peste incizie.
- Suturile vor fi indepartate dupa 5-10 zile, cand vei veni la primul control.
- Stripurile vor cadea singure in aproximativ 7 zile.
- Nu indeparta lipiciul chirurgical. Se va elimina de la sine.
- De obicei, poti lasa sa curga apa la dus peste incizia chirurgicala, dar nu freca si nu atinge locul. Usuca zona prin tamponare usoara cu prosopul.
- Nu utiliza deodorant la nivelul axilei de unde au fost scosi ganglionii timp de cateva saptamani pana cand incizia este vindecata.
Tuburile de dren
Dupa mastectomie, vei avea unul sau mai multe tuburi de dren care ies la nivelul pielii in apropierea zonei chirurgicale sau la nivelul axilei, daca au fost indepartati si ganglionii axilari. Sunt niste tuburi subtiri al caror rol este de a elimina excesul de lichid si sange si de a ajuta ca rana sa se vindece. Lichidul scurs este colectat intr-o punga sau colector special, sub forma de butoias.
Inainte de a te externa, asistenta medicala sau medicul chirurg iti vor arata cum sa golesti colectorul de dren si iti vor spune sa masori si sa notezi intr-o agenda cantitatea drenata.
Initial se vor exterioriza aproximativ 200 de ml lichid pe zi. Ar trebui sa observi o scadere a cantitatii drenate de lichid si ca acesta isi schimba culoarea. Culoarea lichidului scurs este rosie in perioada imediat dupa operatie si devine galbena pal in perioada urmatoare. Trebuie sa-l informezi pe medicul chirurg daca observi o scurgere de lichid care nu este apoasa sau continua sa fie rosie dupa primele 3 zile.
Momentul scoaterii tuburilor de dren va fi decis de catre medicul chirurg in functie de cantitatea de lichid colectata, in medie dupa aproximativ 2 saptamani. Frecvent, tubul poate fi scos cand cantitatea drenata este mai mica de 25-30 ml/24 de ore. Scoaterea tubului de dren se va efectua in cabinetul medicului chirurg si nu este o procedura dureroasa. Vei purta un pansament timp de 24 de ore.
Tuburile de dren trebuie fixate de imbracaminte astfel incat sa nu se desprinda, iar colectorul trebuie purtat intr-un buzunar larg al imbracamintii sau intr-un suport special creat. Poti fixa tubul de dren de haine cu ajutorul unui ac de siguranta pe care il introduci in manerul special al colectorului de dren. Punga de dren o poti „ascunde” intr-un buzunar pe care il poti coase pe interiorul halatului de casa sau al rochiei sau il poti atasa de o centura pe care s-o porti pe talie. Exista firme care comercializeaza astfel de bluze, halate sau maieuri cu sisteme integrate pentru pastrarea tubului si pungii de dren.
Golirea colectorului de dren
- Se recomanda sa golesti colectorul cand este jumatate plin.
- Spala-te pe maini cu apa si sapun. Poti sa-ti pui manusi de protectie de unica folosinta.
- Stai in picioare sau pe marginea unei canapele si pune colectorul pe o masuta in fata ta.
- Desprinde tubul de haine in timp ce tii in mana colectorul, astfel incat sa previi tragerea tubului de la nivelul pielii.
- „Mulgerea” tubului. Este indicata ori de cate ori crezi ca tubul de dren nu mai fiunctioneaza bine din cauza unor cheaguri de sange care l-au blocat sau inainte de golirea colectorului de dren.
- Folosind o mana, tine ferm tubul aproape de locul de unde iese din piele. Acest lucru va impiedica sa tragi in afara tubul in timp ce il golesti de posibilele cheaguri de sange.
- Prinde ferm tubul cu cealalta mana, folosind degetul mare si degetul aratator. Strange tubul si gliseaza incet degetele in jos, spre colector. Poti folosi un tampon cu alcool sau poti aplica gel de corp in jurul tubului pentru a facilita alunecarea degetelor pe tub. Strange tubul suficient de ferm incat sa devina plat. Daca tubul nu functioneaza dupa ce ai repetat manevra de 2-3 ori, suna medicul sau asistenta medicala.
- Deschide capacul colectorului. Tine deschiderea indreptata departe de tine si elimina tot lichidul intr-un recipient de masurare.
- Pentru a inchide colectorul, tine deschiderea departe de tine si strange pana cand colectorul este cat mai plat posibil. Asta elimina aerul din colector. Apoi pune capacul. Nu clati colectorul.
- Noteaza ora, cantitatea si culoarea lichidului de drenaj. Spune-i medicului chirurg daca lichidul este tulbure, miroase urat sau daca cantitatea de drenaj a crescut.
- Arunca lichidul colectat in chiuveta sau toaleta (daca este o cantitate mai mare) si clateste apoi recipientul de masurare cu apa si sapun. Spala-te pe maini.
Controlul durerii
Durerea dupa operatie poate fi controlata folosind acetaminofen si ibuprofen, la recomandarea medicului. Aplicarea de gheata poate fi, de asemenea, eficienta. Pentru durerea severa care te impiedica sa te misti si sa dormi, medicul iti va recomanda pe baza de prescriptie medicala (reteta) un antialgic de tip opioid. Durerea de la incizia chirurgicala dispare de obicei in 7-10 zile.
Poti avea o senzatie de intepaturi sau amorteala la nivelul sanului sau in partea de jos a bratelor si axilei. Aceasta tulburare de sensibilitate se datoreaza lezarii terminatiilor nervoase in timpul interventiei chirurgicale. Durerea persistenta poate fi un efect secundar frecvent dupa tratamentul cancerului de san.
Prevenirea limfedemului
Limfedemul (umflarea) la nivelul bratului este un efect secundar destul de frecvent dupa interventia chirurgicala efectuata cu scopul de a indeparta ganglionii limfatici la pacientele cu cancer de san avansat. Afecteaza 25% dintre femeile la care s-au scos ganglionii limfatici axilari si este mai putin frecventa dupa biopsia ganglionului santinela, afectand mai putin de 10% dintre paciente.
Exista mai multe metode prin care poti reduce riscul de limfedem:
- Cand stai culcata, ridica bratul operat pe o perna pentru a reduce edemul. Medicul iti poate recomanda sa ridici bratul deasupra nivelului inimii timp de 45 de minute, de doua ori pe zi, in primele 6 saptamani dupa operatie.
- Mentine o greutate sanatoasa in vederea reducerii suprasolicitarii sistemului limfatic.
- Foloseste bratul la nivelul caruia s-a efectuat interventia in maniera normala, pentru a favoriza drenajul limfatic si efectueaza periodic exercitii fizice la nivelul membrelor superioare.
- Protejeaza pielea pentru a evita aparitia infectiilor. Hidrateaza pielea din zona pentru a preveni aparitia fisurilor, foloseste creme de protectie solara pentru a preveni arsurile provocate de expunerea la soare, aplica solutie impotriva muscaturilor de insecte si poarta manusi de protectie termica atunci cand gatesti si manusi de protectie atunci cand practici gradinaritul.
Daca observi orice semne de infectie sau umflatura la nivelul sanului sau axilei, mergi cat mai repede la medicul chirurg. Dupa interventia chirurgicala, este posibil sa resimti timp de cateva saptamani durere si rigiditate la nivelul bratului si umarului operat. Asistenta medicala specializata in ingrijirea sanului sau un fizioterapeut iti vor recomanda cateva exercitii usoare pentru a-ti putea recupera capacitatea de miscare pe care o aveai inainte de operatie. Tratamentul poate include, de asemenea, masaj de drenaj limfatic efectuat de specialistul kinetoteraput si purtarea de bandaje sau maneci compresive.
Pozitia de dormit
Un somn odihnitor este o parte importanta a recuperarii dupa operatia de mastectomie si/sau reconstructie mamara dupa cancerul de san. Insa dormitul poate fi dificil, deoarece medicii chirurgi plasticieni recomanda dupa reconstructia mamara dormitul exclusiv pe spate pana cand vei fi vindecata complet. Dormitul pe spate reduce intinderea tesutului mamar. De asemenea, se recomanda ridicarea trunchiului atunci cand dormi pe spate. Poti realiza asta dormind pe un scaun sau fotoliu inclinat sau sprijinind trunchiul pe cateva perne in timpul noptii. Ridicarea trunchiului reduce efectele secundare, cum ar fi umflarea si vanataile, imbunatatind in acelasi timp circulatia. De asemenea, ajuta pacientele cu cancer de san sa se ridice mai usor din pat dimineata.
Exista firme care comercializeaza perne concepute special pentru pacientele care se recupereaza dupa operatia de mastectomie si care permit, in acelasi timp, un somn odihnitor.
Imbracamintea
Dupa operatie vei purta un pansament peste zona operata, iar daca ai facut mastectomie cu reconstructie imediata, zona va fi umflata mai mult timp, uneori cateva saptamani. Ca urmare, este bine sa iti pregatesti din timp niste bluze care sa se inchida usor in fata (cu nasturi sau fermoar), de recomandat chiar mai mari decat porti in mod obisnuit.
Daca ai probleme de mobilitate la nivelul subratului de unde s-au scos ganglionii limfatici, incepe sa imbraci intai acea parte a corpului, iar la dezbracat sa procedezi invers.
Purtarea centurii de siguranta
Medicul chirurg iti va spune cand poti conduce din nou. Insa chiar daca nu conduci si stai pe scaunul de pasager, trebuie sa porti centura de siguranta. Exista protectii pentru centura speciale pentru pacientii cu operatii in zona pieptului. Sunt sub forma unei pernute mici pe care sunt cusute doua clapete prin care se trece centura sau ca o pernuta care se pliaza peste centura si se prinde cu arici.
Activitate
- Dupa operatia de cancer de san, vei putea sa-ti reiei activitatile obisnuite dupa 5-10 zile dupa tumorectomie, dupa 3-4 saptamani dupa mastectomie si dupa 6-8 saptamani dupa mastectomie cu reconstructie mamara.
- Odihneste-te cand te simti obosita. Somnul suficient te va ajuta sa te recuperezi. Dupa orice activitate facuta, odihneste-te si tine-ti bratul afectat ridicat pentru o perioada de timp egala cu timpul de activitate.
- Incearca sa mergi pe jos in fiecare zi. Incepe prin a merge putin mai mult decat ai mers cu cateva zile inainte. Putin cate putin, mareste distanta de mers pe jos. Mersul pe jos stimuleaza fluxul sanguin si ajuta la prevenirea constipatiei.
- Poti face, inclusiv cu bratul afectat, activitati usoare, obisnuite, cum sunt: sa mananci, sa te speli pe dinti, sa iti perii parul, sa te imbraci (insa fara sa fortezi) sau sa te machezi. Este important sa-ti invingi teama sa misti bratul afectat, deoarece aceste activitati obisnuite asociate cu exercitiile fizice ajuta la limitarea mobilitatii umarului si previn limfedemul bratului.
- Evita activitatile fizice obositoare, cum ar fi mersul pe bicicleta, joggingul, ridicarea greutatilor sau exercitiile aerobice, pana cand medicul iti spune ca este in regula. Asta include si treburile casnice, mai ales daca trebuie sa iti folosesti bratul afectat. Probabil ca vei putea sa faci activitatile zilnice normale dupa o perioada de 3-6 saptamani. Evita miscarile repetitive cu bratul afectat, cum ar fi frecatul, curatarea ferestrelor, aspirarea covoarelor sau gradinaritul timp de 6 luni. Este important sa ai pe cineva care sa te ajute la activitatile de curatenie, cumparaturi, gatit sau ingrijirea copiilor.
- Evita sa ridici greutati mai mari de 4.5-7 kilograme timp de 4-6 saptamani. Asta poate sa insemne, de exemplu, sa eviti sa ridici un copil mic, sacul de nisip sau de hrana pentru animalul de companie sau o plasa sau o geanta mai grea.
- Probabil ca te vei putea intoarce la munca sau la rutina normala in 3-6 saptamani, insa acest lucru depinde de tipul de munca pe care il faci si daca vei avea nevoie de alt tratament suplimentar (chimioterapie sau radioterapie).
- Intreba medicul cand poti conduce din nou, mai ales daca vei continua tratamentul cu radioterapie. Vei putea conduce din nou cand nu mai iei medicamente antialgice (narcotice) si cand poti misca bratul liber, fara durere.
- Medicul te va informa cand poti face dus sau baie, frecvent dupa 48 de ore dupa ce ti s-a scos pansamentul. Poti face dus cu tubul de dren.
Greata si varsaturi
Greata si varsaturile sunt efecte secundare frecvente ale anesteziei si ale medicamentelor pentru cancer. Medicul iti poate recomanda medicamente pentru a trata orice tip de greata. Incerca sa continui sa bei apa si sa mananci in mod normal dupa operatie.
Alimentatia
Acasa, incearca sa ai o alimentatie normala, echilibrata. Daca ai nevoie de ajutor pentru o dieta echilibrata sau pentru a-ti gestiona greutatea, discuta cu un specialist dietetician chiar de cand te afli in spital.
- Consuma alimente calitative bogate in proteine, cum ar fi carnea slaba, pestele, fasolea, ouale si nucile.
- Daca ai dureri de stomac, incearca sa mananci alimente usoare, cu continut scazut in grasimi, cum ar fi orez gatit simplu, pui la gratar, paine prajita, iaurt, mar copt sau banana.
- Bea multe lichide, asta insemnand 1.5-2 litri (8-10 pahare de 200 ml).
- Este posibil sa ai scaun neregulat imediat dupa operatie. Acest lucru este comun. Incearca sa eviti constipatia si fortarea sa ai scaun. Consuma zilnic suplimente de fibre cu iaurt, iar daca nu ai avut scaun timp de cateva zile, ia un laxativ usor.
Tranzit intestinal regulat/ Constipatia
Anestezia, reducerea activitatii si medicamentele pentru durere (narcotice) pot cauza constipatie. Cresterea fibrelor in dieta ajuta la mentinerea scaunul moale. Poti manca alimente bogate in fibre (cum ar fi painea integrala si cerealele integrale, fructele si legumele) sau poti utiliza suplimente de fibre.
Bea 8-10 pahare de 200 ml de lichide pe zi (1.5-2l), daca nu ti s-a recomandat altfel. Evita bauturile carbogazoase si cafeinizate.
Consulturile de control
Consulturile ulterioare sunt o parte cheie a tratamentului si sigurantei tale. Asigura-te ca mergi la toate consulturile asa cum ti s-a recomandat si suna la linia telefonica speciala daca ai probleme. Primul consult la medicul chirurg va fi dupa aproximativ 7-14 zile de la operatie. Chirurgul va examina cicatricea si va verifica daca se vindeca bine. De asemenea, iti va explica rezultatul examenului histopatologic si va discuta cu tine despre tratamentul suplimentar de care ai nevoie.
In mod normal, zona inciziei ar trebui sa fie usor rosie, insa nu mai mult de 2 cm in jurul taieturii. Roseata trebuie sa scada in dimensiune pe masura ce rana se vindeca. De asemenea, imediat dupa operatie incizia va fi usor umflata, insa apoi trebuie sa aiba un aspect plat. In mod normal incizia ar trebui sa fie inchisa si nu trebuie sa existe nici o scurgere de lichid din ea dupa ce s-au inlaturat pansamentele. Vei avea durere si sensibilitate crescuta in zona operatiei, care sunt normale in primele zile, insa in mod obisnuit durerea ar trebui sa scada in intensitate dupa trei zile de la interventia chirurgicala. La majoritatea femeilor, incizia se vindeca dupa aproximativ 2-3 saptamani.
Suna la 112 in urmatoarele situatii:
- Ai lesinat (ti-ai pierdut cunostinta)
- Ai dureri in piept, respiri rapid si cu dificultate si tusesti si elimini sange
Suna medicul sau asistenta de la linia de urgenta sau mergi la camera de garda in cel mai scurt timp in urmatoarele situatii:
- Ai dureri care nu se amelioreaza dupa administrarea medicamentului antialgic recomandat.
- Exista sange rosu aprins la nivelul pansamentului de deasupra inciziei.
- Lichidul drenat ramane rosu dupa primele 3 zile sau devine mai gros si obtureaza tubul de drenaj.
- Sutura de la nivelul inciziei s-a deschis.
- Ai semne de infectie la nivelul inciziei: durere care se intensifica, umflatura care se mareste, caldura si roseata, striuri rosii la nivelul pielii care pornesc de la incizie, puroi care se elimina din incizie, febra (temperatura > 38oC).
- Ai dureri de stomac si nu poti bea lichide.
- Nu ai avut scaun si nu ai eliminat gaze.
- Ai semne de tromboza venoasa profunda (cheag de sange localizat la nivelul unei vene de la membrul inferior): marirea in volum (umflarea) a unui singur membru inferior, durere sub forma de crampa musculara, care frecvent incepe la nivelul gambei, roseata, paloare sau culoare vinetie a pielii si temperatura crescuta la nivelul pielii.
Viata dupa operatia de cancer de san
Primele luni dupa operatie pot fi coplesitoare, cu emotii mixte. Te vei simti mai linistita ca operatia s-a incheiat cu bine, insa vei fi ingrijorata ca trebuie sa te intorci pentru rezultatul anatomopatologic. S-ar putea sa te simti vulnerabila acasa pentru ca nu mai ai sprijinul imediat al asistentelor, medicilor si echipei spitalului. De asemenea, poti avea sentimente intense de tistete, frica, soc si furie, iar increderea in sine poate fi afectata.
Problemele de imagine corporala dupa operatia de cancer de san pot afecta negativ calitatea vietii si functionarea psihosociala si sunt mai intense in perioada imediat postoperatorie. Aceasta imagine negativa a corpului poate determina dificultati sexuale, de asemenea. In plus, problemele legate de imaginea corporala nu sunt cauzate doar de interventia chirurgicala la nivelul sanului, ci sunt si rezultatul altor tratamente, cum ar fi chimioterapia, care adesea duce la caderea parului, cresterea in greutate si simptome de menopauza, care pot fi suparatoare pentru orice femeie, si cu atat mai mult pentru cele mai tinere.
Pacientele reactioneaza foarte diferit la operatie. Majoritatea femeilor au nevoie de timp pentru a se impaca cu schimbarile la nivelul sanului lor. Acorda-ti timp sa te adaptezi. Te poate ajuta sa discuti cu alte femei care au avut experiente similare. Intreba asistenta medicala sau cauta online despre grupurile locale de suport.
Cum vei arata dupa operatia de cancer la san
Exista diverse moduri in care femeile pot face fata schimbarilor la nivelul corpului lor. Unele femei prefera sa vada rezultatele operatiei pentru prima data cand sunt singure. Altele, ar putea dori ca cineva sa fie alaturi de ele cand se vor uita prima data in oglinda.
Chirurgul va face tot posibilul pentru a se asigura ca incizia este cat mai discreta posibil. Cicatricea se vor estompa cu timpul.
Cu toate astea, poate fi greu sa accepti schimbarile de care nu esti multumita privind aspectul tau. S-ar putea sa te ingrijorezi despre cum te vor vedea partenerul si copiii tai si cum i-ar putea afecta asta. Este normal sa iti faci griji pentru astfel de lucruri. Insa oamenii apropiati nu te vor vedea altfel ca persoana.
Exista mai multe lucruri care te-ar putea ajuta sa faci fata schimbarilor in felul in care vor arata sanii tai dupa operatia pentru cancer de san:
Afla la ce sa te astepti
Discuta cu chirurgul inainte de operatie despre rezultat. Daca il informezi pe chirurg ca vrei sa ai o imagine completa, acesta va fi sincer cu tine.
Vorbeste cu alte femei care au suferit o interventie chirurgicala similara
Unele paciente considera linistitor sa vorbeasca cu alte femei care au avut experiente similare, dar nu este de ajutor pentru toata lumea. Chirurgul sau asistenta medicala te pot pune in legatura cu cineva care a suferit o operatie asemanatoare si este dispusa sa impartaseasca din experienta ei.
Cand te privesti pentru prima data in oglinda
De obicei, cel mai bine este sa astepti o zi sau doua dupa operatie inainte de a te privi pentru prima data in oglinda. S-ar putea sa vrei sa ai pe cineva alaturi de tine cand te uiti prima data la cicatrice. Este posibil ca zona sa fie vanata si umflata. Uneori, sa te vezi in oglinda fara san poate fi un soc. Personalul spitalului va fi constient de sentimentele tale si va face tot posibilul pentru a te linisti si a te ajuta.
Vorbeste cu oamenii dragi
Cea mai buna sursa de sprijin pentru majoritatea dintre noi este familia si prietenii. S-ar putea sa fii ingrijorata ca ai putea sa-i superi. Insa a-ti impartasi sentimentele te poate ajuta, iar oamenii apropiati vor dori sa te sustina.
Consilierea psihologica
De asemenea, consilierea te poate ajuta sa faci fata ingrijorarilor si emotiilor pe care le traiesti. Un psiholog, in special unul care are exeperienta in ingrijirea femeilor supravietuitoare ale cancerului de san, va avea o intelegere unica a ceea ce tu experimentezi si te va ajuta sa navighezi in urmatorul capitol al acestei calatorii, putand interveni inca de la comunicarea diagnosticului sau oricand pe parcurs. Te va ajuta sa iti gasesti resursele in fiecare etapa prin care poti trece: de negare, a intrebarilor retorice, mobilizatoare si a resemnificarii. Te va ajuta sa te adaptezi la noua situatie, sa accepti diagnosticul si tratamentul si sa-ti regasesti echilibrul interior.
Viata sexuala dupa operatia de cancer de san
Operatia pentru cancerul de san nu iti va afecta posibilitatea de a face sex. Insa emotiile iti pot schimba dorinta sexuala pentru o perioada si s-ar putea sa fii ingrijorata daca sa-i permiti partenerului sa te vada sau sa-ti atinga corpul.
Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a aborda acest lucru. S-ar putea sa fii foarte sensibila si sa ai nevoie de timp pentru a-ti construi curajul de a-l lasa pe partener sa te priveasca sau sa te atinga. Sau s-ar putea sa ai nevoie imediat de linistire si sa descoperi ca o atingere iubitoare a partenerului iti amelioreaza teama de a fi respinsa.
De asemenea, ar putea sa ajute sa il iei cu tine pe partenerul tau la controalele medicale. In acest fel poate fi mai pregatit pentru cum vei arata dupa operatie.
Viata sexuala dupa operatia de cancer de san
Operatia pentru cancerul de san nu iti va afecta posibilitatea de a face sex. Insa emotiile iti pot schimba dorinta sexuala pentru o perioada si s-ar putea sa fii ingrijorata daca sa-i permiti partenerului sa te vada sau sa-ti atinga corpul.
Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a aborda acest lucru. S-ar putea sa fii foarte sensibila si sa ai nevoie de timp pentru a-ti construi curajul de a-l lasa pe partener sa te priveasca sau sa te atinga. Sau s-ar putea sa ai nevoie imediat de linistire si sa descoperi ca o atingere iubitoare a partenerului iti amelioreaza teama de a fi respinsa.
De asemenea, ar putea sa ajute sa il iei cu tine pe partenerul tau la controalele medicale. In acest fel poate fi mai pregatit pentru cum vei arata dupa operatie.
Surse de informatie:
- www.facs.org
- www.cancerresearchuk.org
- www.esmo.org
- www.breastcancernow.org
- www.cancercouncil.com.au
- www.moffitt.org