EDU.STOMATOLOGIE

Scoaterea nervului dentar nu doare. Mituri și adevăruri despre tratamentul de canal

nerv1
Scoaterea nervului dentar sau tratamentul de canal la microscop este văzut, de majoritatea pacienților, ca una dintre cele mai dureroase, complexe și traumatizante intervenții stomatologice. Experiențele neplăcute ale persoanelor din jurul nostru ne oferă o imagine greșită asupra intervenției ce implică înlăturarea nervului dentar. Alege să fii bine informat și află care sunt, de fapt, miturile despre tratamentul endodontic!

Ce este nervul dentar?

Nervul dentar face parte din sistemul nervos uman și este localizat în interiorul fiecărui dinte vital, într-un spațiu denumit canal radicular. Acest nerv este responsabil pentru transmiterea senzațiilor de durere, dar și a altor senzații, de la dinți și de la țesuturile din jurul acestora, către creier.

Atunci când un dinte este deteriorat, cum se întâmplă în cazul unei carii profunde sau al altor leziuni, nervul dentar devine expus sau iritat. Aceasta conduce la sensibilitate față de variații de temperatură și față de presiunea ridicată; ulterior, durerea poate deveni intensă și constantă, tratamentul de canal fiind singura soluție de eliminare a acesteia.

Durerea de dinți este extrem de intensă și afectează în mod semnificativ calitatea vieții pacientului. Ea impune un tratament urgent și atent, pentru a preveni o serie de complicații; descoperă ce este abcesul dentar, când apare acesta și care sunt opțiunile de tratament!

Care este rolul nervului dentar?

Nervul dentar are o importanță covârșitoare, atunci când vine vorba despre sănătatea dintelui.

Unul dintre cele mai importante roluri ale nervului dentar este transmiterea senzațiilor. Acesta transmite senzații de durere, presiune și temperatură de la dinte și de la țesuturile învecinate acestuia. Acest lucru este important pentru a putea identifica și răspunde la posibile probleme dentare și afecțiuni.

Sensibilitatea la stimuli are, de asemenea, un rol de protecție, contribuind la protejarea dinților împotriva leziunilor.

Nervul  dentar este însoțit de un mic vas de sânge, responsabil cu nutriția și oxigenarea țesuturilor vii ale dintelui, esențiale pentru vitalitatea acestora. Prin urmare, prezența nervului dentar este indispensabilă pentru dintele sănătos.

Cauze care duc la scoaterea nervului dentar

Deși nervul dentar joacă un rol atât de important, în unele cazuri, poate deveni necesară scoaterea acestuia, tratament denumit și tratament de canal sau endodonție. Cauzele tratamentului endodontic includ:

  • Caria profundă: atunci când o carie a avansat suficient de mult încât să afecteze pulpa dintelui și să determine o nevralgie dentară, este momentul pentru scoaterea nervului dintelui respectiv. Acest tratament pentru nevralgie dentară se realizează pe fondul unui nerv dentar inflamat și își propune salvarea dintelui;
  • Infecții dentare: uneori, nevralgia dentară este determinată de o infecție bacteriană care a ajuns să avanseze până în zona pulpei dentare sau a nervului propriu-zis. O astfel de măsea cariată până la nerv va produce, oricum, moartea nervului dentar, dar procesul poate dura mai multe zile, este foarte dureros și poate determina complicații grave, prin răspândirea infecției în sânge. Medicul va opta, probabil, pentru tratamentul de canal și va asocia un antibiotic pentru pulpită, care să prevină complicațiile;
  • Necroza pulpei dentare: necroza pulpei dentare este pasul următor infecției dentare; practic, în termeni populari, nervul măselei este „putrezit” și reprezintă doar o sursă continuă de infecție și inflamație. În acest caz, îndepărtarea pulpei moarte este esențială pentru protejarea sănătății locale și generale;
  • Traumatismele dentare: un traumatism puternic la nivelul unui dinte poate deteriora nervul dentar și poate impune realizarea tratamentului de canal. Fracturile dentare se pot produce nu numai ca urmare a unui impact puternic și direct cu dintele, ci și în urma mușcării din ceva dur sau din cauza scrâșnitului din dinți, în somn.

Scrâșnitul dinților, cunoscut și sub denumirea de bruxism, apare peste zi, ca un tic, sau în somn, în mod inconștient. Din păcate, acest obicei are consecințe nefavorabile asupra danturii, contribuind la degradarea accelerată a acesteia. Descopera care sunt cauzele bruxismului si cum poate fi tratat!

nerv2

Devitalizarea dintelui – cele mai comune mituri și adevăruri

Deși sănătatea dentară este la fel de importantă precum sănătatea generală a organismului, de cele mai multe ori, aceasta nu este o prioritate în rândul pacienților. Atunci când igiena orală nu este o rutină zilnică, problemele și afecțiunile dentare devin inevitabile. Cu cât neglijăm mai mult sănătatea dentară, cu atât suntem mai predispuși nevoii de devitalizare a unuia sau mai multor dinți. Devitalizarea dintelui este acea procedură stomatologică ce are ca scop tratarea afecțiunilor pulpei dentare, deoarece, atunci când aceasta este afectată, este necesar să se intervină rapid.

Pacienții care ajung la terapia canalului radicular au infecții bacteriene la nivelul rădăcinii dintelui și al camerei pulpare. Dacă nu se intervine la timp, într-un final, acestea vor înainta, vor putea ajunge la os, declanșându-se, astfel, abcese și infecții. În aceste situații, pacienții își pot pierde definitiv dintele afectat.

Pierderea definitivă a unui dinte are un impact puternic asupra maxilarului, îngreunând vorbirea și determinând devierea dinților din jurul golului creat.

Pentru a reda funcționalitatea și estetica maxilarului, există soluția implantului dentar: descopera ce este implantul dentar si cum functioneaza acesta!

Tratamentul de canal se realizează doar atunci când avem carii

Unul dintre cele mai întâlnite mituri despre tratamentul de canal este acela că se realizează doar în momentul în care pacientul prezintă o carie de o dimensiune foarte mare. Este important să știm că traumatismele la nivelul dintelui pot implica un tratament de canal.

Dacă nu au nervul scos, dinții nu pot cădea

Un alt mit referitor la tratamentul de canal este acela că dinții nu pot cădea dacă nu realizăm devitalizarea nervului. Cu siguranță este un mit, având în vedere faptul că un dinte poate avea mai multe cauze care duc la pierderea sa definitivă.

Este mai simplu și mai ușor să extragem dintele cu probleme

De asemenea, ideea că cea mai bună alternativă a tratamentului de canal este extracția cu siguranță este o afirmație falsă. Pentru orice persoană, salvarea dintelui natural este cea mai bună alegere, deoarece niciun alt înlocuitor nu poate funcționa și arăta exact la fel cu dintele natural. Din fericire, tratamentul de canal vine în ajutorul nostru: reușește să salveze un dinte afectat care, bine îngrijit, poate fi păstrat întreaga viață.

Dinții devitalizați nu sunt la fel de rezistenți

Majoritatea oamenilor consideră că dinții nu mai sunt rezistenți, după ce nervul a fost îndepărtat, fiind mai util să nu păstreze dintele afectat până în momentul în care va trebui extras. Este adevărat faptul că un dinte care a avut parte de tratament de canal este mai puțin rezistent; de aceea, medicii endodonți recomandă protejarea acestuia cu o coroană dentară, astfel încât dintele să poată îndeplini toate funcțiile pe care le are în mod natural. De asemenea, o coroană dentară va asigura pacientul că dintele natural nu este atât de predispus fracturilor. O igienă orală bună și controalele dentare periodice pot preveni posibilele probleme dentare și pot menține un dinte devitalizat pe arcadă, cât mai mult timp.

nerv3

Când este necesară scoaterea nervului?

Tratamentul endodontic presupune îndepărtarea pulpei dentare, țesutul ce se află în centrul dintelui. După înlăturarea țesutului afectat, dintele este curățat, iar spațiul în cauză este umplut cu material special. Netratată, infecția care a dus la necesitatea tratamentului pe canal se acumulează și poate duce până la pierderea definitivă a dintelui.

Cei mai mulți pacienți care au nevoie de un tratament pe canal ajung la medicul stomatolog cu dureri foarte mari. De obicei, durerea apare atunci când nervul dintelui este afectat de o carie ajunsă într-un stadiu foarte avansat.

Salvarea dintelui natural este prima alegere, în cazul unui tratament stomatologic; de aceea, obturația de canal este soluția optimă pentru o astfel de situație.

În cele mai multe cazuri, tratamentul endodontic este necesar ca urmare a trei motive generale, și anume: infectarea pulpei dentare din cauza cariei dentare, traumatismul dentar sau motivele terapeutice. De multe ori, din cauza migrărilor dentare, pentru a folosi dinții respectivi ca stâlpi într-o lucrare protetică, este nevoie de o șlefuire a țesuturilor dentare, șlefuire care duce la deschiderea camerei pulpare, și implicit, la tratamentul endodontic.

De ce nu doare scoaterea nervului?

Medicina și tehnologia au evoluat foarte mult, în ultimii ani; de aceea, tratamentul endodontic se poate realiza, astăzi, sub microscop și poate salva aproape orice dinte. Microscopul ajută la efectuarea unui tratament corect și de lungă durată, într-un număr restrâns de ședințe. De exemplu, un tratament la microscop se efectuează în 1 sau 2 ședințe, în timp ce, pentru efectuarea unui tratament fără microscop, sunt necesare între 3 și 5 ședințe. Totodată, microscopul oferă o imagine mărită asupra dintelui, atât la suprafață, cât și în interiorul acestuia, fiind 100% sigur, minim invaziv și având un grad ridicat de precizie.

Microscopul implică un tratament nu doar mult mai precis, ci și lipsit de durere.

Mulți pacienți se tem de faptul că tratamentul endodontic este dureros; cu toate acestea, tratamentul pe canal nu cauzează durere deoarece este efectuat sub anestezie locală. Tratamentele la microscop se realizează pentru a ne asigura că toate canalele sunt găsite, obturate complet și corect și că nu prezintă risc de alte probleme.

Cât costă scoaterea nervului?

De cele mai multe ori, pacienții consideră că tratamentele de canal sunt costisitoare și preferă să piardă dintele în cauză. Costul unei extracții, al unei proteze, al unei punți dentare sau al unui implant este mai mare, în comparație cu cel al unei proceduri endodontice care va salva dintele sau dinții afectați. În cadrul Regina Maria Dental Clinics, fiecare pacient primește un plan de tratament personalizat, astfel încât să poată beneficia de cele mai potrivite servicii.

Dacă îți dorești să afli mai multe informații despre serviciile noastre, inclusiv despre prețurile consultațiilor, facilitățile pe care rețeaua Regina Maria le oferă, aparatura performantă cu care ne mândrim sau echipa noastră de specialiști, nu ezita să iei legătura cu noi! Contacteaza-ne chiar acum pentru o programare; avem grijă de sănătatea ta.

Cum să previi afecțiunile ce impun scoaterea nervului?

Igiena orală riguroasă este una dintre cele mai bune soluții cu privire la prevenția dentară. Periajul de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare și a apei de gură te vor ajuta să ai o dantură sănătoasă, fără carii și, implicit, lipsită de nevoia devitalizării dinților.

De asemenea, vizitele periodice la medicul stomatolog, din 6 în 6 luni, sunt foarte importante. Odată cu igienizarea și detartrajul periodic, se pot descoperi cariile în stare incipientă, care nu sunt lăsate să ajungă într-un stadiu avansat, evitând, astfel, tratamentul de canal.