Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Amniopatch - “sigilarea” cu succes a membranelor rupte prematur la o vârstă a sarcinii incompatibilă cu viața

Amniopatch - “sigilarea” cu succes a membranelor rupte prematur la o varsta a sarcinii incompatibila cu viata

Una din cele mai grave probleme care pot sa apara in sarcina este ruptura spontana prematura de membrane inainte de saptamana 24, varsta de la care se considera ca fatul este viabil, capabil sa supravietuiasca in afara organismului mamei. O astfel de complicatie apare la 1 caz din 1000 de sarcini si este responsabila de o mortalitate considerabila perinatala. Tratamentul conservator consta in simpla asteptare ca ruptura sa se repare de la sine sau, luand in calcul riscul foarte mare de handicap neonatal, terminarea sarcinii, Pe de alta parte, in centrele fetale experimentate se pot efectua proceduri intrauterine care sa trateze cauza – ruptura membranelor.

Amniopatch reprezinta injectarea intra-amniotica de produsi de sange cu scopul de a “resigila” membranele rupte. Procedura a fost efectuata cu succes pentru prima data la o varsta gestationala foarte mica, de 20 de saptamani de sarcina, de catre o echipa de medici supraspecializati in medicina fetala, formata din Dr. Silviu Butuc si Dr. Hadi Rahimian in cadrul Centrului Fetal din Spitalul Baneasa. Succesul procedurii a constat in inchiderea completa a rupturii si refacerea cantitatii normale de lichid amniotic, ceea ce a prelungit semnificativ sarcina si astfel, a ameliorat prognosticul neonatal.

Ruptura spontana prematura de membrane inainte de saptamna 24 – una din cele mai grave probleme care pot sa apara in sarcina

In timpul sarcinii, copilul este inconjurat si protejat de o strucura membranoasa denumita sacul amniotic care contine intre 500 si 1000 ml de lichid amniotic. Lichidul amniotic joaca un rol foarte important in protectia, cresterea si dezvoltarea fatului. Cand sarcina ajunge la termen, incepand cu saptamana 37 de sarcina, la inceputul travaliului, membranele se vor rupe si lichidul amniotic se va scurge si va lubrifia canalul vaginal pentru a usura trecerea copilului si in acelasi timp pentru a indeparta germenii din tractul genital.

Ruptura prematura a membranelor este conditia in care membranele se rup inainte de termen, intre saptamanile 26 si 37 de sarcina. Problema este cu atat mai grava cand ruptura spontana se produce inainte de saptamana 24, considerata varsta viabilitatii fetale, cand fatul ar fi capabil sa supravietuiasca in afara organismului matern.

Pierderea continua a lichidului amniotic determina oligohidramnios sever, ceea ce afecteaza atat evolutia sarcinii, cat si prognosticul dezvoltarii copilului. Posibilitatea de a prelungi sarcina pana la realizarea maturitatii plamanilor este foarte mica, iar nou-nascutii prematuri pot suferi de detresa respiratorie, dezvoltarea insuficienta a plamanilor (hipoplazie pulmonara), displazie bronhopulmonara, retinopatie de prematuritate, encefalopatie hipoxica si hemoragie cerebrala (hemoragie intraventriculara). Mortalitatea perinatala este de 60%, o treime din cazuri constand in decesul intrauterin al fatului. Daca se reuseste insa prelungirea sarcinii, sansa ca nou-nascutul sa supravietuiasca creste.

Tratamentul rupturii premature de membrane – asteptare vs. abordare proactiva

 

Ruptura prematura a membranelor reprezinta o decizie grea din partea parintilor daca sa continue sau nu sarcina, cu atat mai dificila cu cat varsta sarcinii la care a aparut complicatia este mai mica. In general copii care se nasc inainte de saptamana 22 de sarcina nu au vreo sansa de supravietuire. Cand medicii pot prelungi sarcina cel putin pana in saptamana 24, copilul poate supravietui in anumite cazuri, desi probabilitatea de a avea probleme de dezvoltare pe termen lung este mare.

Tratamentul traditional, conservator, poate consta in simpla asteptare ca ruptura sa se inchida de la sine – lucru posibil, desi rar, timp in care mama este tratata profilactic cu antibiotice sau mai degraba, luand in calcul riscul foarte mare de handicap neonatal, terminarea sarcinii prin inducerea travaliului.

Pe de alta parte, in centrele fetale specializate se pot face interventii proactive, orientate catre tratarea cauzei, cu scopul de a repara membranele fetale rupte si de a restabili cantitatea normala de lichid amniotic.

Amniopatch – injectarea intra-amniotica de produsi de sange

 

O echipa de medici supraspecializati in medicina fetala, formata din Dr. Silviu Butuc si Dr. Hadi Rahimian au efectuat pentru prima data in cadrul Centrului Fetal din Spitalul Baneasa o procedura intra-uterina de reparare a rupturii premature spontane a membranelor in trimestrul 2 de sarcina, la o varsta gestationala foarte mica, de 20 de saptamani de sarcina.

Injectarea intra-amniotica de produsi de sange sau amniopatch consta in introducerea sub ghidaj ecografic a unui concentrat recoltat de la mama de trombocite (celule implicate in formarea cheagurilor de sange) urmata de introducerea de crioprecipitat (un mix de factori de coagulare) cu scopul de a “sigila” defectul de la nivelul membranelor amniotice. Aceasta tehnica permite trombocitelor sa ajunga la locul unde s-a produs ruptura si ulterior se produce stabilizarea cheagului format cu ajutorul crioprecipitatului.

In timpul procedurii, frecventa cardiaca a fatului este monitorizata ecografic si daca este necesar, rata infuziei este ajustata sau oprita.

Aplicarea intra-amniotica de amniopatch poate reprezenta un tratament eficace in cazul rupturii spontane premature de membrane, inclusiv la varste gestationale foarte mici, Succesul procedurii a constat in inchiderea completa a rupturii si refacerea cantitatii normale de lichid amniotic, ceea ce a prelungit semnificativ sarcina si astfel, a ameliorat prognosticul neonatal.

Ingrijire specializata pentru mama si copil in sarcina cu risc crescut in Spitalul Baneasa

Preocuparea noastra este sa oferim o ingrijire multidisciplinara coordonata cu scopul de a imbunatati sanatatea mamei, de a identifica si interveni prompt in cazul riscului de nastere prematura, de a optimiza starea de sanatate a fatului, de a decide daca este oportuna o interventie intra-uterina si de a furniza cel mai sigur si mai favorabil mediu de nastere a copilului.

Centrul Fetal din Spitalul Baneasa este singurul din Romania unde se efectueaza interventii fetale intra-uterine, unele dintre ele fiind realizate in premiera nationala. Echipa medicala este formata din medici cu pregatire formala aditionala si experienta clinica in sarcina cu risc inalt. Medicii au cunostinte avansate privind complicatiile obstetricale, medicale, genetice si chirurgicale ale sarcinii si impactul acestora asupra mamei si fatului. De asemenea, doctorul are o pregatire importanta privind procedurile complexe de diagnostic si tratament indicate in managementul anumitor conditii medicale.

Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrica-ginecologie cu supraspecializare in Medicina Materno-Fetala este coordonatorul echipei de medici formate din Dr. Silviu Butuc, medic primar obstetrica-ginecologie, supraspecializare in Medicina Materno-Fetala, Dr. Denise Borali, medic specialist obstetrica-ginecologie, stagiu de pregatire post-universitara in Medicina Fetala, in cadrul Spitalului de Pediatrie Necker, Paris, Franta Prof. Univ. Dr. Yves Ville si Dr. Ina Toderici, medic specialist obstetrica-ginecologie.

In plus, prin coordonarea planului de ingrijire cu medicii specialisti neonatologi incepand inainte de nasterea copilului, se asigura un serviciu medical integrat si coordonat.  Sectia de Terapie Intensiva Neonatala ofera prin expertiza medicilor neonatologi si a asistentelor specializate si tehnologia ultraperformanta o ingrijire exceptionala pentru nou-nascutul prematur imediat dupa ce s-a nascut. Ulterior, copilul nascut prematur este urmarit pe termen lung de catre medicul pediatru in colaborare cu o echipa de medici specialisti neonatologi, neurologi, oftalmologi, ORL-isti si ecografisti.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manger

Consultant: Dr. Silviu Butuc, medic primar obstetrica-ginecologie

Surse de informatii:

  • Successful Patching of Iatrogenic Rupture of the Fetal Membranes L. Lewia at al., 2003 Elsevier Ltd
  • Amniopatch, a repairing technique for premature rupture of amniotic membranes in second trimester., Contino Bat al., Acta Biomed. 2004
  • Iatrogenic Preterm Premature Rupture of Membranes, Los Angeles Tetal Therapy
  • Amniopatch - Possibility of successful treatment of spontaneous previable rupture of membranes in the second trimester of pregnancy by transabdominal intraamiotic application of platelets and cryoprecipitate, Neuro endocrinology, Vladimír Ferianec at al., 2011
  • Conduita in nasterea prematura, Societatea de Obstetrica si Ginecologie din Romania si Colegiul Medicilor din Romania, Editor: Dorina Codreanu, 2010
  • Premature Rupture Of Membranes At Week 19: Favorable Pregnancy Outcome And Four Years Follow-Up After Expectant Management, T Halima at al., The Internet Journal of Gynecology and Obstetrics,
  • Preterm Premature Rupture of the Membranes, Mercer, B at al., Glob. Libr. women's med., 2008
  • Maternal and neonatal outcomes following expectant management of preterm prelabour rupture of membranes before viability, Winnie Huiyan Sim, Journal of Perinatal Medicine, 2016