Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot bea alcool in timpul sarcinii?

Pot să beau alcool atunci când sunt gravidă? Ce efecte are alcoolul asupra copilului meu?

Atunci când bei alcool în timpul sarcinii, și copilul tău va bea. Aceeași cantitate de alcool din sângele tău se va găsi și în sângele copilului tău, deoarece alcoolul consumat va trece cu ușurință bariera placentară și va ajunge la copil prin vasele din cordonul ombilical.

Deși ficatul tău este capabil să metabolizeze alcoolul din sânge, ficatul bebelușului tău se va dezvolta complet doar spre mijlocul sarcinii, astfel încât acesta va procesa cu greutate cantitatea de alcool prezentă în sângele lui. Copilul este astfel expus la o cantitate prea mare de alcool, ceea ce va avea ca urmare afectarea permanentă a celulelor unui făt în continuă creștere.

Mama poate să piardă sarcina sau copilul poate să se nască prematur. Prea mult alcool poate schimba felul în care fața, creierul, inima, rinichii și alte organe ale copilului se vor dezvolta. Poate să afecteze sistemul nervos al acestuia, de aceea acești copii vor avea dificultăți de învățare și  tulburări de coordonare a mișcărilor, care să dureze toată viața.

Termenul folosit pentru toate aceste probleme este Spectrul Tulburărilor Alcoolice Fetale, care este un termen umbrelă, aceste probleme putându-se manifesta de la dificultăți ușoare de învățare, până la anomalii cu care se va naște copilul.

Sindromul Alcoolic Fetal este manifestarea extremă a acestui spectru larg de tulburări. Copiii care se nasc cu această afecțiune au o anumită fizionomie a feței, sunt mici de statură pentru vârsta lor, vor avea probleme de învățare și coordonare a mișcărilor, retard mental și probleme comportamentale cărora trebuie să le facă față tot restul vieții lor.

Copilul meu este în siguranță dacă beau ocazional, doar „un pic”?

Dacă ești însărcinată și te întrebi dacă este OK să bei din când în când puțin merlot sau să savurezi câteva guri de șampanie la nunta prietenei tale, sfaturile pe care ai putea să le primești te pot deruta. Anumiți medici îți vor recomanda să eviți complet consumul de alcool, în timp ce alții vor afirma că un consum ocazional, în cantitate mică de alcool este puțin probabil să aibă un efect nociv asupra copilului.

Problema legată de consumul de alcool în timpul sarcinii este că nu este dovedit că există o anumită cantitate de alcool care să fie sigură pentru copilul tăuDe asemenea, cercetătorii nu cunosc pe deplin care sunt efectele potențiale ale consumului de alcool la un anumit moment în timpul sarcinii, astfel încât să afirme că există o perioadă sigură când ai putea să consumi alcool. În plus, toate tipurile de alcool – chiar și vinul, berea și lichiorul pot avea un efect nociv asupra fătului.

De asemenea, este dificil să prezici ce impact va avea alcoolul pe o sarcină anume, deoarece anumite femei pot avea un nivel crescut de enzime hepatice care să metabolizeze alcoolul consumat, în timp ce altele nu. Dacă mama are un nivel scăzut al acestor enzime, copilul va fi expus mai mult timp, deoarece alcoolul va circula pentru o perioadă mai lungă în corpul mamei.

Ca urmarea a cestor incertitudini, ghidurile clinice și asociațiile medicale de obstetrică și ginecologie recomandă evitarea totală a consumului de alcool pe perioada sarcinii ca fiind cea mai sigură alegere.

Ce pot să fac pentru a-mi expune cât mai puțin copilul?

Îi dorești copilului tău cea mai bună șansă la viață. Dacă unui bebeluș de două luni nu-i dai să bea un pahar de vin, atunci de ce să bei tu un pahar de vin cât timp ești însărcinată?

Dacă te găndești să rămâi gravidă sau ești deja însărcinată, atunci nu mai bea alcool. Alcoolul înseamnă vin, cocktail, lichior sau bere. Nici o cantitate de alcool nu s-a dovedit că ar fi sigură.

Este posibil să cunoști mame care au băut regulat în timpul sarcinii și care au copii aparent sănătoși. Ai putea, de asemenea, să fi aflat despre mame care deși au băut doar foarte puțin când erau însărcinate, copiii lor au probleme serioase de sănătate. Fiecare sarcină este diferită. Consumul de alcool poate să aibă un efect diferit de la un făt la altul. Ca să fii sigură că vei naște un copil sănătos nu consuma deloc alcool, de fiecare dată când ești însărcinată.

Dacă ai băut ocazional înainte să știi că ești gravidă, șansele sunt, probabil, să nu fi fost afectat copilul. Însă este foarte important să încetezi să mai consumi alcool de îndată ce bănuiești că ai rămas însărcinată. Cu cât mai timpuriu în sarcină nu mai bei alcool, cu atât va fi mai bine pentru tine și copilul tău. De asemenea, mergi regulat la controalele de urmărire ale sarcinii și discută cu medicul tău despre orice preocupare o ai privind starea ta sau a bebelușului tău de sănătate.

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Dr. Hadi Rahimian, medic primar obstetrică-ginecologie