Cand stii ca ai nevoie de un control cardiologic?

O inima sanatoasa este cheia sanatații și bunastarii tale. Aparitia unei boli cardiovasculare poate afecta nu numai viata profesionala, familiala sau activitatea ta fizica dar si poate constitui o povara de ordin financiar, prin cheltuielile neprevazute asociate de multe ori interventiilor si terapiilor avansate necesare in cazul boli severe cum ar fi  infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau tulburarile de ritm critice. 

Independent de prezenta sau absenta simptomelor, Societatea Europeana de Cardiologie recomanda control cardiologic si evaluare risc cardiovascular la toti adultii cu varsta de peste 40 de ani. De asemenea, pot necesita controale de varsta mai tanara, persoane cu istoric familial cunoscut de boala cardiovasculara.

Pe lânga genetica, si alti factori de risc, cum ar fi stilul de viața, dieta incorecta, consumul de alcool, tigari sau cafea in exces, sedentarismul, obezitatea, stresul, lipsa somnului etc., favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare. 

De aceea, vom programa o consultație pentru a-ti evalua sanatatea inimii și a identifica potențialele simptome cardiovasculare pe baza testelor de diagnostic și a factorilor de risc.

Când sa faci un control al sanatații inimii?

Detectarea precoce este esențiala pentru prevenirea și gestionarea cu succes a bolilor de inima – cu cât este depistata mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele de a trai o viața lunga si sanatoasa.  Diagnosticarea prompta te ajuta, de asemenea, sa economisesti  banii pe care i-ai putea da pe un tratament costisitor. 

Pe lânga controalele anuale, iti recomandam și controale regulate pentru a menține in echilibru starea de sanatate cardiovasculara. 

Desi multe dintre afectiunile cardiovasculare pot evolua silentios o perioada semnificativa, simptomele cele mai frecvente care sugereaza ca te-ai putea confrunta cu o afectiune cardiovasculara, sunt:

  • Dureri in piept, in special la efort, dar si in repaus, cu durata de cateva minute. Durerea poate aparea ca o presiune sau gheara si poate iradia pe mana stanga sau in umar. De cele mai multe ori te obliga saa te opresti din activitatea pe care o desfasurai si sa astepti sa se linisteasca.Se mai numeste si durere anginoasa si este expresia unei cardiopatii ischemice dureroase. 
  • Durerea in infarctul de miocard. Daca durerea retrosternala ( din piept)  devine intensa, dureaza mai mult de 20 de minute si se asociaza cu o stare de rau accentuata, anxietate, transpiratii, varsaturi sau palpitatii, trebuie sa chemi imediat o ambulanta, deoarece ar putea fi vorba de un infarct de miocard.
  • Palpitatii – Daca ai palpitatii regulate sau neregulate, este momentul sa te adresezi medicului. Ele pot fi expresia unor tulburari de ritm (aritmii).
  • Puls prea rapid, peste 100 batai/ minut ( tahicardie) sau prea rar ( bradicardie), sub 60 de batai pe minut.
  • Dificultate la respiratie ( dispnee) si scadere progresiva a capacitatii de efort (in efort si aparitia in repaos) 
  • Edeme simetrice la membrele inferioare ( umflarea picioarelor, vizibila mai ales la nivelul gleznelor sau tibiei inferioare; poti verifica prezenta edemului daca apare o denivelare  persistenta la apasarea ferma cu degetul a tesuturilor tumefiate)
  • Modificari de culoare Extremitati de culoare violacee, mai ales dupa efort sau dimpotriva, reci, palide, mai ales daca modificarea este asimetrica, doar la unul din membre.
  • Dureri in gambe ca niste carcei, cand alergi sau mergi mai repede care se calmeaza in repaus (claudicatie intermitenta) 
  • Ulceratii la nivelul membrelor inferioare
  • Ameteli
  • Lipotimii sau pierderea starii de constienta
  • Cefalee sau dureri de cap

Alte motive pentru care este bine sa te adresezi cardiologului, se refera la prezenta unui nivel crescut de colesterol  sau trigliceride in sange, prezenta unui diabet (valori ale glicemiei ridicate), supraponderalitatea sau obezitatea, mai ales dupa 40-45 de ani, valori crescute ale tensiunii arteriale care nu se normalizeaza  dupa renuntarea la sare sau tratamentul oferit in reteaua primara de ingrijire.
 

Cum sa alegi medicul specialist cardiolog potrivit?

Experiența și expertiza sunt esențiale atunci cand cauti un cardiolog. 

Verifica acreditarile și experienta cardiologului pentru a înțelege mai multe despre acesta și domeniul sau de expertiza. Exista câteva alte criterii minore de luat în considerare, cum ar fi stilul de comunicare, dar acestea sunt secundare factorilor menționați mai sus.
Echipa cardiologica din Spitalul Ponderas are unii dintre cei mai buni specialisti ai inimii, inclusiv cardiologi, chirurgi cardiaci, cardiologi intervenționali și profesioniști în diagnosticare care asigura îngrijirea adecvata și lucreaza intens cu pacientii lor pentru a oferi cele mai bune rezultate.