Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Tendințe în HR în 2024

Articol de Andreea Bădoiu Editor
În ultimii ani, domeniul resurselor umane a trebuit să se reinventeze din temelii odată cu trecerea la munca remote forțată de pandemie și schimbarea preferințelor angajaților și candidaților. 2024 continuă în aceeași linie de adaptare continuă și redefinește prioritățile din domeniu din nou.

Schimbarea rămâne o constantă

Pentru cei care lucrează în resurse umane, schimbările nu se opresc niciodată, mai ales că piața muncii nu face decât să devină din ce în mai competitivă. Cerințele angajaților și candidaților, noile tehnologii și schimbările sociale și demografice fac din HR un domeniu extrem de dinamic în care versatilitatea este cuvântul de ordine. După ce forța de muncă globală a trecut pe rând de la dimisii în masă, la angajări tăcute, concedieri tăcute multe alte tendințe care au modificat relația cu angajații, specialiștii au analizat care vor fi liniile directoare în HR în 2024.
 

Întoarcerea la birou

După ce pandemia a forțat majoritatea angajaților să lucreze remote, acum că situația critică a trecut, nu mulți mai vor să se întoarcă la birou și își doresc să continue de la distanță. Totuși, companiile par să-și dorească acest lucru. Un sondaj efectuat de Resume Builder pe directorii de companii a constatat că 90% dintre respondenți au declarat că își propun să implementeze strategii de întoarcere a forței de muncă la birou până la finalul lui 2024. De altfel, această tendință a început încă din 2022 când date Gartner, citate de HR Drive, arată că 75% dintre liderii din HR impuseseră prezența (măcar hibridă) la birou, iar asta s-a tradus și în tensiuni cu angajații care nu-și doresc un asfel de regim de muncă. Deși multe companii văd acum munca hibrid ca un beneficiu, angajații o percep mai mult ca un drept. Așadar, dacă până acum specialiștii HR nu se gândiseră că vor trebui să creeze strategii pentru întoarcerea la birou, 2024 va fi anul în care cel mai probabil vor fi nevoiți să facă asta.

Tehnologie. Inteligența Artificială ca ChatGPT va revoluționa modul în care departamentele de HR își desfășoară activitatea. AI a ajuns deja să fie implementat în foarte multe dintre procedurile organizațiilor, iar 2024 va însemna o adopție și mai extinsă. De altfel, folosirea tehnologiilor inteligente în procesele de HR elimină multe dintre posibilele erori umane și economisește timp și resurse, așa că organizațiile au tot intereseul să le utilizeze la maximum ca să-și eficientizeze activitatea. Un studiu Morgan Stanley citat de Forbes spune că un sfert dintre profesiile de pe piața muncii vor fi „afectate” de Inteligența Artificială, iar acest procent va crește la 44% în următorii trei ani.

Rezolvarea problemei productivității. În ultimele două decenii, numeroase tehnologii și procese de lucru s-au schimbat, iar productivitatea a rămas printre valorile de bază după care se ghidează organizațiile. Totuși, datele Organizației pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (OECD) arată că deși avem la dispoziție noi tehnologii, productivitatea angajaților a ajuns la un platou după anul 2008, iar în predicțiile pentru viitor această tendință nu se schimbă notabil. Asta înseamnă că în 2024 departamentele de HR ar putea avea oportunitatea de a găsi o soluție la acest paradox în care angajații au tehnologii avansate la vârful degetelor, dar nu reușesc să-și ridice notabil gradul de productivitate.

Protecția datelor. Într-o lume din ce în ce mai digitalizată, departamentele de HR vor începe să pună și mai mult accent pe protecția datelor angajaților. Odată cu adoptarea modelelor de muncă hibrid sau remote, securizarea datelor sensibile a devenit o problemă care poate transforma orice scurgere de informații dintr-o companie într-o criză de proporții. Tocmai de aceea cade în sarcina departamentelor de HR să introducă soluții de criptare avansată a datelor pe care le prelucrează și să se asigure că ele rămân protejate.

Forță de muncă „nou descoperită”. HR Exchange Network spune că 27 de milioane de americani sunt respinși anual în cadrul interviurilor de angajare sau sunt utilizați sub capacitățile lor la birou din cauza politicilor inegale de angajare sau ai altor factori discriminatori. Tehnologia poate identica rapid tiparele greșite de analiză din procesele de HR și poate scoate la lumină candidați care ar fi fost altfel trecuți cu vederea. Așadar, resursa umană ar putea fi reîmprospătată cu abordări noi în 2024.

Schimbarea generațiilor. Din ce în ce mai mulți tineri din Generația Z intră în câmpul muncii, iar din ce în ce mai mulți angajați din Generația Millennial s-au maturizat suficient de mult cât să ocupe funcții de conducere. Departamentele de HR vor trebui, așadar, să se adapteze pentru a putea veni în întâmpinarea acestor noi etape generaționale pe piața muncii, pentru că fiecare generație are abordări diferite legate de muncă. 

Redefinirea „fișelor de post”. Un raport Gartner arată că adesea managerii se simt copleșiți de sarcinile de birou, așa că printre tendințele de HR din 2024 Gartner crede că se va afla redefinirea rolurilor. Specialiștii spun că atunci când „fișa de post” le este regândită și compania încetează să mai aibă așteptări imense de la ei, managerii simt că ceea ce fac la birou devine de 1.4 ori mai ușor de gestionat. Astfel, departamentele de HR ar putea degreva angajații de anumite cerințe care nu sunt neapărat de ajutor pentru job-urile pe care le fac și ar putea reduce astfel presiunea exercitată de organizație. 

Sustenabilitate. Protejarea mediului devine o temă din ce în ce mai importantă în mediul de lucru. Departamentele de HR sunt cele care pot fi în prima linie atunci când vine vorba de adoptarea unor strategii de sustenabilitate mai bune și reducerea poluării generate de organizație. În 2024 va exista un accent și mai mare pus pe aceste proceduri și reguli mai stricte de conformare, mai ales că „legislațiile verzi” devin din ce în ce mai complexe deja.

Recalificare. Noile tehnologii devin ceva la ordinea zilei în procesele de lucru, așa că angajații au nevoie să țină pasul cu ele, ceea ce înseamnă că mulți vor avea nevoie de recalificări. Departamentele de HR sunt cele care pot oferi suportul necesar prin crearea de traininguri specializate pentru fiecare grup de angajați, astfel încât să se asigure că toți se pot adapta noilor cerințe. În plus, recalificarea angajaților permite organizațiilor să le ofere și oportunități mai bune de mobilitate profesională.

Transparență și beneficii. Transparentizarea salariilor a devenit deja directivă UE, iar odată cu schimbările de pe piața muncii s-au schimbat și preferințele angajaților. Departamentele de HR vor trebui să facă față în 2024 provocărilor aduse de transparența salarială, dar și să găsească o combinație de beneficii care să le redefinească pe cele din prezent care nu mai sunt atât de atractive pentru forța de muncă. Cu cât angajații simt organizația din care fac parte îi înțelege, le ascultă nevoile și le acordă atenție, cu atât vor fi mai motivați și mai implicați în ceea ce fac. Departamentele de HR care pun sănătatea angajaților pe primul loc și le oferă beneficii medicale, cum ar fi abonamentele medicale sau accesul la diverse programe de educație pentru prevenție în sănătate medicală, programe pentru starea de bine; vor avea nu doar angajați mai fericiți, ci vor asigura și o retenție mai bună în echipe.

Regim de muncă variat. Pentru că nu toți angajații mai vor să lucreze de la birou sau își doresc mai multă flexibilitate, 2024 va însemna că departamentele de HR vor trebui să jongleze cu regimuri variate de muncă. Unii angajați vor veni la birou și vor lucra full-time, în timp ce alții vor prefera să muncească hibrid sau remote în regim full-time sau part time. Asta înseamnă că specialiștii în resurse umane au nevoie să aibă o abordare granulară, centrată pe fiecare angajat în parte și pe specificitățile la care se așteaptă de la organizație.
 

Surse de informații:

  • https://www.forbes.com/ 
  • https://www.hrdive.com/ 
  • https://www.gartner.com/ 
  • https://www.aihr.com/ 
  • https://data.oecd.org/ 
  • https://www.hrexchangenetwork.com/ 
  • https://www.shrm.org/ 
  • https://hrexecutive.com/