Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pneumonia acuta la copii

Pneumonia acuta la copii

Dr Bozai Damaris, medic specialist pediatru in cadrul Ponderas Academic Hospital, prezinta cele mai importante informatii referitoare la pneumonia acuta la copil: ce este, care sunt cauzele, ce simptome are copilul cu pneumonie, cum se stabileste diagnosticul, cum se trateaza pneumonia, dar si metode pentru a preveni aceasta afectiune. Medicul afirma ca “odata cu apropierea sezonului rece, incidenta cazurilor de pneumonie creste. Pneumonia este fi o afectiune pulmonara care poate sa dea complicatii, mai ales la copii cu varste mici. Exista metode moderne si eficiente de preventie pentru aceasta afectiune: vaccinul antipneumococic. De asemenea, daca doriti sa va protejati copiii, una dintre primele masuri pe care le puteti lua este sa nu expuneti copiii la fumul de tigara.”

1. Ce este pneumonia acuta? Este o afectiune care se intalneste frecvent? De cate tipuri este?

Pneumonia acuta este definita prin inflamatia tesutului pulmonar. Este o boala frecventa – Organizatia Mondiala a Sanatatii raporteaza o incidenta de 156 milioane cazuri/an la copiii < 5 ani, fiind responsabila de 15% din cauzele de mortalitate la aceasta grupa de varsta. Din perspectiva didactica, pneumonia acuta se imparte in 3 tipuri: pneumonie lobara/segmentara, pneumonie interstitiala si bronhopneumonie. 

2. Care sunt cauzele pneumoniei?

Cauzele pneumoniei sunt: infectioase – infectii virale (VSR, rujeola, gripa, etc), bacteriene (H.influenzae, Pneumococ, Mycoplasma etc), fungice, parazitare si neinfectioase – pneumonia de aspiratie, pneumonia chimica, pneumonia de iradiere etc.

3. Ce simptome are pneumonia acuta? Ce este diferit in manifestarile pneumoniei acute la copil fata de adult?

Simptomele pneumoniei la copil: tuse, febra, tahipnee (respiratie frecventa), dispnee (respiratie dificila), +/- cianoza (coloratia albastruie a tegumentului), geamat, durere toracica/junghi (la copil mare), durere abdominala, dificultati alimentare, varsaturi, diaree, stare generala alterata. Fata de adult, simptomele pneumoniei la copil sunt mai nespecifice (nu orienteaza intotdeauna inspre o afectare respiratorie) iar potentialul de a dezvolta complicatii este mai mare (prin imaturitatea imunologica)

4. Cum se diagnosticheaza pneumonia acuta la copil?

Insumarea datelor de anamneza (istoricul bolii) cu consultul clinic, analizele de laborator (hemograma, markeri de inflamatie, culturi) si datele imagistice (radiografie pulmonara, +/- ecografie, +/- CT)

5. In ce consta tratamentul?

  • medicamente etiologice - care se adreseaza cauzei (antibiotice/antivirale/antifungice)
  • medicamente patogenetice – se adreseaza mecanismelor de instalare a bolii – antiinflamatoare non-steroide/steroide, nebulizari cu bronhodilatatoare, antiinflamatoare, mucolitice.
  • medicamente simptomatice - care se adreseaza simptomelor de boala – antitermice/antialgice, antitusive

6.  Poate sa apara pneumonia acuta la copiii vaccinati antipneumococic?

Din datele expuse anterior, am retinut ca pneumonia acuta are multiple alte cauze, excluzand Pneumococul,  astfel incat chiar si in prezenta vaccinarii antipneumococice, celelate posibile cauze infectioase sau neinfectioase pot produce pneumonie acuta.

7. Poate pneumonia sa dea complicatii? Care sunt acestea si in ce situatii pot sa apara?

Da, pneumonia acuta poate sa dea complicatii – cele mai frecvente sunt: suprainfectia/coinfectia cu alt germene, abcedare/necroza, pleurezie (acumulare de lichid in pleura), pneumotorax (acumularea de aer in pleura prin deschiderea unei bronsii sau a unei cavitati la acest nivel), diseminare la distanta a infectiei, la nivelul altor organe sau generalizat (sepsis). Complicatiile pot sa apara mai frecvent la varstele mici (<5 ani), la copiii cu boli de fond cronice (cardiopatii congenitale, fibroza chistica, imunodepresie, etc), in caz de tratament neadecvat sau in caz de lipsa de aderenta la tratament.

8. Poate fi prevenita pneumonia acuta la copil? Care sunt metodele? Cum pot interveni parintii pentru a proteja copiii de pneumonie?

Nu exista nici o masura 100% eficienta care sa previna pneumonia acuta, insa exista mai multe masuri care sumate ar putea sa reduca semnificativ frecventa aparitiei pneumoniilor. Acestea sunt:

  • vaccinare (anti-Haemophilus influenzae tip b, anti-pneumococica, anti-tuse convulsiva, anti-rujeolica, anti-gripala etc)
  • reducerea poluarii interioare (reducerea emisiilor de gaze prin ardere)
  • evitarea spatiilor aglomerate si inchise
  • renuntarea la fumat cu evitarea expunerii la efectele nocive ale fumului de tigara
  • alimentatie adecvata, variata (inclusiv alaptare pana la cel putin 6 luni!)
  • igiena mainilor cu apa si sapun
  • tratamentul bolilor predisponzante (controlul astmului bronsic, RGE, tratamentul fibrozei chistice, a anomaliilor cardiovasculare etc.)