Una dintre cele mai mari provocari ale parintilor cand vine vorba de dieta o reprezinta dulciurile. Statisticile arata ca, in ultimii ani, consumul de zahar a crescut ingrijorator de mult. In plus, a devenit din ce in ce mai greu sa limitam cantitatea de zahar consumata, intrucat acesta se regaseste adaugat in foarte multe produse alimentare din comert.
Romania ocupa locul doi in Europa in ceea ce priveste obezitatea infantila - o constatare pe cat de alarmanta, pe atat de periculoasa. Iar un rol important aici il joaca si consumul excesiv de zahar, in randul copiilor, dupa cum sustine nutritionistul-dietetician Raluca Topan, din cadrul Spitalului REGINA MARIA Cluj.
Sa intelegem pofta de dulce a copilului
Pofta de dulce a copilului incepe sa se formeze din primele luni de viata. Bebelusii sunt predispusi sa accepte mai usor gusturile dulci, deoarece laptele matern sau laptele praf, sursele lor vitale de nutritie, sunt in mod natural dulci. Pe masura ce bebelusul creste si incepe diversificarea, acesta incepe sa cunoasca tot felul de alimente, din ce in ce mai complexe, unele cu zaharuri adaugate, care le pot creste pofta de zahar.
Ce pot face, insa, parintii pentru a gestiona eficient si fara frustrari aceasta pofta de dulce? Ei bine, pot acorda in primul rand mai multa atentie etichetelor de pe alimente, recunoscand zaharurile adaugate, astfel incat sa le ofere copiilor alimente cu substante nutritive vitale. De asemenea, parintii isi pot ajuta copiii sa stabileasca o relatie sanatoasa si echilibrata cu dulciurile si alimentele, in general.
“Explicati-le copiilor care e rolul dulciurilor si de ce organismul lor nu are nevoie de ele zilnic. Invatati-i ca acestea nu sunt interzise si putem sa le includem in cantitati moderate in alimentatia noastra. Putem alege impreuna cu ei, 2-3 zile din saptamana, in care sa ne permitem sa consumam o portie moderata de ceva dulce“, explica nutritionistul-dietetician Raluca Topan.
O portie moderata de desert presupune:
- Ciocolata – nu mai mult de 4-5 patratele mici (20-30 gr)
- Briosa – o bucata medie (50-70 gr)
- Prajitura – o bucata de marimea unui pachet de carti de joc (70 gr)
- Inghetata – 1-2 cupe
- Biscuti – 3-4 bucati (20-30 gr)
- Clatite – o clatita medie sau 2 clatite mai mici (aproximativ 150 gr)
- Cheesecake – 70-80 gr
- Suc – 150 ml
Recomandari pentru a gestiona pofta de dulce a copilului
- Dulapiorul “magic” cu dulciuri si alte tentatii delicioase, ar trebui sa NU existe in casa, pentru ca cei mici sa nu fi supusi mereu tentatiei de a ciuguli cate ceva intre mese
- Este de preferat sa nu folosim termeni precum “aliment bun” sau ”aliment rau”, “aliment permis” sau “aliment interzis”, pentru a nu stigmatiza in nici un fel alimentele sau grupele de alimente. O alimentatie restrictiva, care elimina in totalitate alimentele pe care ne face placere sa le consumam, nu are cum sa duca la ceva benefic pe termen lung, din contra.
- Dulciurile NU trebuie sa fie transformate in recompensa sau intr-un mijloc de alungare a plictiselii, tristetii si supararii
- Cititi etichetele nutritionale ale produselor alimentare si incercati sa le evitati pe cele care au zahar adaugat
- Optati pentru consumul fructelor proaspete la gustarile dintre mese, in detrimentul dulciurilor
- In situatia in care a avut loc un exces prin consum de dulciuri (spre exemplu, la un eveniment, zi de nastere, etc.) incercati sa compensati balanta energetica (numarul de calorii) la urmatoarele mese ale copilului, consumand cantitati mai reduse de mancare si mai sarace in calorii. De asemenea, incercati sa fiti mai activi fizic
“Este important sa lasam in urma preconceptiile legate de o alimentatie restrictiva si sa construim o alimentatie sanatoasa, bazata pe moderatie si echilibru, fara frustrari. Astfel, copiii vor invata principiile de baza ale unei alimentatii sanatoase si vor deprinde noi obiceiuri alimentare pe care le vor mentine apoi si in viata de adult”, explica nutritionistul-dietetician Raluca Topan.
Dulciurile nu trebuie interzise din dieta copilului. Cercetarile in domeniu sugereaza ca eliminarea dulciurilor din alimentatie ii face pe copii sa-si doreasca si mai mult sa le consume. Parintii trebuie sa aiba in vedere faptul ca dulciurile si gustarile nesanatoase vor face parte din viata copilului, ii vor fi oferite de bunici, la scoala, la petreceri, in tabere, de sarbatori si in timpul multor reuniuni de familie. Important este ca cei mici sa invete sa se bucure de ele, adica sa le aprecieze gustul, aromele si savoarea si sa se obisnuiasca sa le consume in cantitati moderate si doar ocazional.
Consultant:
Raluca Topan, nutritionist-dietetician, Spitalul REGINA MARIA Cluj
Surse:
www.healthychildren.org
www.jillcastle.com
www.bbcgoodfood.com