Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Operatia care a salvat doua vieti: tratamentul conservator al cancerului de col uterin la o tanara de 29 de ani insarcinata

Articol de Prof. Univ. Dr. Petre Cornel Bratila Profesor Obstetrica - ginecologie
Operatia care a salvat doua vieti: tratamentul conservator al cancerului de col uterin la o tanara de 29 de ani insarcinata

Vineri 30.01.2015, in Spitalul Euroclinic a avut loc o operatie unica in Romania: Dl. Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, unul dintre cei mai experimentati medici ginecologi din tara, a operat pro bono cu succes o tanara de 29 de ani care a aflat ca are cancer de col uterin dupa ce a ramas insarcinata.

Operatia a salvat doua vieti: pe cea a mamei care suferea de cancer si pe cea a copilului nenascut pe care si-l dorea atat de mult sa-l aduca pe lume.

Un test pozitiv de sarcina. Si un test Papanicolau pozitiv pentru cancer.

Diana si Alexandru, un cuplu tanar din Iasi, incercau de 5 ani sa aiba copii. Insa, odata cu vestea ca este insarcinata, in urma unor investigatii standard in sarcina, Diana a aflat ca sufera de o boala grava: examenul Papanicolau a aratat ca exista celule anormale la nivelul colului uterin, iar biopsia a confirmat un cancer invaziv.

Pana la acea varsta, Diana nu facuse niciodata testul Papanicolau. “Imi era teama si amanam de pe o zi pe alta, desi prietenele ma sfatuiau sa merg la doctor. Imi pare enorm de rau ca nu am facut acel test din timp!” – ne-a spus Diana.

Intr-adevar, testul Papanicolau iti poate schimba viata. Atunci cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in celule canceroase. De la descoperirea metodei de catre Dr. George Papanicolaou in anul 1928 si introducerea in practica curenta in urma cu 50 ani, examenul citologic cervico-vaginal sau simplu, testul Papanicolau, a salvat milioane de vieti pana acum, permitand doctorilor sa trateze si sa indeparteze complet cancerul de col uterin inainte ca acesta sa se raspandeasca in tot corpul.

“Mergeti cu incredere la Dl. Dr. Petre Bratila!”

In cazul Dianei lucrurile erau complicate: nu numai ca fusese diagnosticata cu cancer, insa era si gravida. Alegerea celei mai bune metode pentru a trata cancerul de col uterin diagnosticat in sarcina depinde de tipul de cancer, de cat de avansat este si de varsta sarcinii. Medicul ginecolog curant i-a recomandat Dianei terminarea sarcinii si histerectomia, operatia de indepartare a uterului – o optiune care i-ar fi oferit acesteia cea mai buna sansa de tratament al cancerului, insa care ar fi dus la pierderea copilului si a oricarei posibilitati de a mai avea vreodata vreo sarcina.

Insa Diana nu era pregatita sa renunte la copilul mult dorit. Primul gand al mamei a fost legat de ce se va intampla cu acesta. "I-am spus doamnei doctor ca imi doresc foarte mult si copilul. Dorinta cea mai mare este sa fiu bine. Si eu, si copilul." – ne-a marturisit emotionata Diana.

Intelegand cat de important era pentru Diana sa aduca pe lume copilul din pantec, doctorita ginecolog din Iasi l-a recomandat pe Dl. Prof. Univ. Petre Bratila, unul din putinii medici din lume care are experienta in astfel de cazuri. “Mergeti cu incredere la Dl. Dr. Petre Bratila!” – cu acest indemn au venit in Bucuresti, la Spitalul Euroclinic, Diana si sotul ei.

Cancerul de col uterin poate fi tratat in sarcina

“Desi relativ rar, un astfel de caz cum este cel al Dianei, in care o femeie insarcinata este diagnosticata cu o forma invaziva de cancer de col uterin, reprezinta o situatie extrem de complexa si provocatoare, atat pentru ginecolog, cat si pentru mama.” – a subliniat Prof. Univ. Dr. Petre Bratila.

Insa este foarte important pentru o astfel de pacienta sa nu i-a decizia sa termine sarcina, doar pentru ca nu ar exista vreun tratament. In anumite situatii, exista o solutie atat pentru mama, cat si pentru copilul nenascut. Prin operatia de tratament conservator al cancerului de col uterin oferim femeilor sansa, nu numai de a conserva functia reproductiva, dar si de a pastra o sarcina in evolutie, care poate fi dusa cu succes la termen.” – a concluzionat Dr. Bratila.

Expertiza este totul

Dl. Prof. Dr. Bratila este recunoscut pentru contributia remarcabila la progresul chirurgiei oncoginecologice, fiind unul dintre putinii medici din lume specializati in efectuarea de tehnici de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in stadii incipiente cu conservarea potentialului reproductiv si hormonal al femeii.

La inceputul anilor '50, in tara noastra, Prof. Dr. Eugen Aburel a pus la punct o metoda de tratament conservator cu pastrarea uterului si a ovarelor in cazul femeii diagnosticate cu cancer de col uterin. Operatia se realiza exclusiv pe cale abdominala prin tehnica chirurgicala clasica. Metoda nu a avut o popularitate foarte mare, dar la mijlocul anilor '90, Prof. Dr. Daniel Dargent  din Lyon a preluat tehnica medicului roman - fara a ezita sa recunoasca acest lucru, perfectionand-o in sensul ca operatia este efectuata acum pe cale vaginala, fiind  astfel mai putin invaziva. Mai mult, a adaugat la operatia in sine scoaterea ganglionilor pe cale laparoscopica. Astfel, metoda Dargent, constand in combinarea laparoscopiei cu chirurgia vaginala, ofera un avantaj major femeii, in sensul restabilirii imediate postoperatorii. In plus, beneficiul imens este acela ca femeia ramane femeie, ca exista viata dupa cancer." - a precizat Dr. Bratila.

In 2002, Prof. Dr. Dargent a venit in Romania si impreuna cu Prof. Dr. Bratila au efectuat la Spitalul Militar Central o interventie chirurgicala aplicand noua metoda. "In anul 2007, in Spitalul Euroclinic, am putut sa folosesc, in premiera, aceasta metoda cu echipa mea.", a spus Dr. Bratila, adaugand: “De atunci am operat prin aceasta tehnica peste 45 de femei cu varsta sub 40 ani, fara nici o complicatie sau recidiva a bolii, 6 dintre ele ducand la termen sarcina, aceste rezultate fiind comunicate atat pe plan national, cat si international.

Tratamentul conservator al cancerului de col uterin: operatia care a salvat doua vieti

Operatia a fost una delicata si dificila in acelasi timp, atat din punct de vedere al anesteziei, cat si al procedurii in sine, deoarece pe masa de operatie nu s-a aflat doar un pacient, ci doi. In saptamana 13 de sarcina, fatul are aproximativ 6.7 cm de la crestet la sezut, fiind de marimea unei mandarine.

Diana este prima romanca la care s-a practicat o interventie de tratament conservator pentru cancerul de col uterin in timpul sarcinii.

Pacienta a fost foarte curajoasa si a venit in primul moment dupa ce a aflat ca are o problema, deoarece isi doreste atat de mult acest copil. Tehnica pe care am folosit-o se numeste trachelectomie sau procedura de tratament conservator al cancerului de col uterin si este indicata doar in cazuri atent selectionate: in formele incipiente de boala, in care cancerul este localizat strict la nivelul colului uterin (stadiile IA si IB) si in care ganglionii pelvici nu sunt invadati de celulele canceroase. Interventia a constat in doi timpi: in prima faza, s-a intervenit minim-invaziv, laparoscopic, si au fost verificati ganglionii. Examenul anatomopatologic extemporaneu – efectuat in timpul operatiei, ne-a confirmat ca tumora nu s-a extins la acest nivel. Astfel am putut continua cu timpul doi al operatiei, cand am indepartat pe cale vaginala partea superioara a vaginului si colul uterin care continea tumora, lasand uterul, si deci sarcina, pe loc. In final, uterul a fost reconectat cu vaginul si s-a efectuat un cerclaj – o sutura circulara - care sa permita ducerea cu succes a sarcinii la termen.”- ne-a spus Dr. Bratila la iesirea din sala de operatii.   

„A fost bine!”

Etajul 4, Sala 3 de operatii, Spitalul Euroclinic. Este ora 3.30 dupa-amiaza. S-a incheiat cea de-a 12-a operatie complexa pe care Dl. Prof. Dr. Bratila a facut-o saptamana aceasta. Dupa 3 ore si jumatate, dupa ce le multumeste tuturor celor care au ajutat la buna desfasurare a interventiei, Dl. Dr. Bratila se pregateste sa plece acasa, la familia dansului. Mai are un singur lucru important de facut. Coboara la etajul doi, unde extrem de ingrijorat il asteapta Alexandru, sotul Dianei. S-a rugat tot timpul pentru sotia lui, pentru copilul drag si reusita operatiei. „A fost bine!” – sunt cuvintele pe care Dl. Dr. Bratila i le spune. Este tot ceea ce Alexandru dorea sa auda. Stie ca s-a intamplat o minune, si asta datorita profesionalismului Dl. Dr. Petre Bratila.

Acum, Diana si Alexandru isi pun toate sperantele ca bebelusul se va naste sanatos. In urmatoarele luni insa mama si sarcina vor fi supravegheate indeaproape.

Decembrie 2019: Efremia urmeaza sa implineasca 5 ani, este perfect sanatoasa si ii bucura pe parintii ei in fiecare zi. Merge la gradinita, este curioasa si ii place foarte mult sa cunoasca lumea.  

 

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manger 

Consultant: Prof. Univ. Dr. Petre Bratila, Medic primar obstetrica-ginecologie

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.