Subiectul obezitatii la femeile insarcinate este cu atat mai actual cu cat se estimeaza ca 50% dintre femeile aflate in perioada fertila sufera de suprapondere sau obezitate. Statisticile arata ca 1 din 5 femei prezinta obezitate, adica are un indice de masa corporala (IMC) mai mare de 30. De asemenea, se apreciaza ca tot 1 din 5 femei cu o greutate considerata sanatoasa inainte de prima sarcina va prezenta suprapondere sau obezitate la a doua.
Cand vorbim de sarcina, obezitatea materna poate afecta atat sansele de a concepe, cat si pe cele de a sustine sarcina pana la termen. Un IMC mare poate afecta fetilitatea prin inhibarea ovulatiei normale. Cu cat IMC este mai mare, cu atat pare sa dureze mai mult obtinerea unei sarcini, inclusiv in cazul femeilor care ovuleaza in mod regulat. De asemenea, unele cercetari sugereaza ca obezitatea poate afecta reusita tratamentelor de fertilizare in vitro. Excesul de greutate poate ingreuna inclusiv realizarea investigatiilor ecografice necesare pentru monitorizarea sarcinii.
Exista studii care fac referire inclusiv la importanta greutatii viitorilor tati in conceptia unei sarcini sanatose. Se pare ca, la barbati, excesul de greutate poate afecta calitatea spermei prin alterarea ADN-ului, fiind cunoscut faptul ca supraponderea/obezitatea paterna la momentul conceptiei sunt asociate cu un indice de masa corporala mai mare si tulburari de fertilitate ale urmasului.
Un IMC ridicat in timpul sarcinii creste riscul aparitiei diferitelor complicatii in sarcina, inclusiv:
- Riscul de avort spontan sau de a naste un bebelus mort
- Diabet gestational
- Preeclamsie- o complicatie a sarcinii caracterizata prin niveluri crescute ale tensiunii arteriale
- Infectii in timpul sarcinii, cum ar fi infectiile urinare
- Disfunctie cardiaca
- Apnee de somn
- Nastere prin cezariana
Un indice de masa corporala mai mare de 30 inainte de obtinerea unei sarcini poate influenta negativ sanatatea bebelusului pe termen lung:
- Creste predispozitia pentru obezitate la varsta copilariei;
- Favorizeaza instalarea precoce a diabetului zaharat de tip 2;
- Creste riscul cardiovascular, la varsta adulta
In ciuda acestor riscuri, trebuie mentionat ca femeile supraponderale au obeze pot avea o sarcina sanatoasa. Este nevoie doar de un management atent al greutatii, o alimentatie sanatoasa, combinata cu exercitii fizice usoare, precum si de ingrijire prenatala regulata pentru a monitoriza atat sanatatea mamei, cat si dezvoltarea bebelusului.
Interventia nutritionala la viitorii parinti cu probleme de greutate
Complicatiile obezitatii afecteaza atat parintii, cat si viitoarele generatii. Preventia si tratamentul corect inainte de conceptie sunt esentiale si trebuie sa fie implementate din timp. Pierderea in greutate inainte de a ramane insarcinata este cea mai buna modalitate de a reduce riscul problemelor cauzate de obezitate.
Trebuie stabilit de la inceput ca pierderea in greutate cu orice pret si malnutritia parintilor pot avea efecte negative asupra sarcinii si a fatului, asemenea excesului de greutate. Astfel, interventia dietetica vizeaza suficienta nutritionala a dietei, astfel incat sa se obtina scaderea ponderala sustenabila, fara a compromite statusul nutritional.
Ghidurile internationale pentru managementul greutatii in perioada preconceptionala recomanda reducerea excesului ponderal inainte de conceptie prin implementarea unor strategii sustenabile in ceea ce priveste alimentatia si stilul de viata. Ideal, indicele de masa corporala al femeii inainte de a ramane insarcinata ar trebui sa fie sub 25 sau macar mai mic de 30. Sunt ghiduri care sugereaza reducerea greutatii dinainte de sarcina cu 5-10%, prin masuri echilibrate care pun accentul pe cresterea densitatii nutritionale a dietei.
Chirurgia bariatrica este una dintre cele mai eficiente modalitati de reducere a greutatii corporale si remisie partiala/totala a complicatiilor obezitatii, avand un impact pozitiv asupra imbunatatirii fertilitatii. Cu toate acestea, interventia se poate realiza in cazuri selectate, iar momentul conceptiei se recomanda a fi amanat intre 18-24 luni de la operatie pentru a pregati organismul matern sa sustina o sarcina cu riscuri minime.
Cresterea sanatoasa in greutate pe timpul sarcinii
Foarte important de retinut este ca dietele de scadere in greutate nu sunt recomandate in sarcina. Medicii specialisti recomanda tuturor femeilor insarcinate, inclusiv femeilor cu obezitate preexistenta, sa creasca in greutate pe durata sarcinii, pentru a asigura o nutritie prenatala adecvata. De exemplu, femeilor cu un indice de masa corporala inainte de conceptie intre 25-29.9 se recomanda sa ia in greutate intre 7 si 11.5 kg pe parcursul sarcinii, in timp ce femeilor cu obezitate (cu un indice de masa corporala >= 30) li se recomanda o crestere in greutate de maximum 5-9 kg.
De asemenea, in cazul barbatilor, optimizarea greutatii corporale se recomanda a se concentra pe cresterea calitatii nutritionale a dietei si nu doar pe restrictia calorica.
Alimentatia sanatoasa a parintilor pentru urmasi sanatosi
Numeroase studii au observat faptul ca aderarea la un tipar de alimentatie mediteranean a condus la cresterea calitatii spermei si imbunatatirea fertilitatii la femei. Un studiu clinic coordonat de oamenii de stiinta de la Universitatea Queen Mary din Londra si Universitatea din Warwick a aratat ca dieta mediteraneana ar putea fi o interventie eficienta pentru femeile care intra in sarcina cu obezitate preexistenta, hipertensiune arteriala cronica sau niveluri crescute de lipide. Cercetarea nu a demonstrat ca acest tip de dieta in timpul sarcinii reduce riscul general de complicatii asociate obezitatii, ci ca are potentialul de a reduce cresterea in greutate in timpul sarcinii si riscul de diabet gestational.
Sfaturi practice pentru a include principiile dietei mediteraneene in alimentatia zilnica:
- Consumati din abundenta fructe si legume;
- Optati pentru variantele integrale ale cerealelor si produselor derivate;
- Compuneti mesele si gustarile in principal din fructe si vegetale. Acestea sa nu fie supuse excesiv metodelor de preparare, de preferat sa fie servite intregi si in stare proaspata;
- Consumati zilnic seminte oleaginoase, nuci, migdale, caju, fistic etc, crude. Portia recomandata este de aproximativ 30 de grame, cat incape in causul unei palme;
- Consumati ulei extravirgin de masline, presat la rece, ca o alternativa sanatoasa pentru uleiurile tropicale, unt si margarina;
- Rduceti consumul de sare la gatit sau adaugarea ei in timpul meselor;
- Optati pentru utilizarea condimentelor si a ierburilor aromatice, pentru a creste savoarea preparatelor
- Consumati de cel putin 2 ori pe saptamana peste si/sau fructe de mare, preparate corespunzator (la gratar; la cuptor; prin fierbere) pentru a se pastra proprietatile benefice;
- Limitati consumul de carne rosie si optati pentru carnea slaba de pasare si peste. Atunci cand consumati carne rosie, asigurati-va ca portiile sunt mici si nu contin multa grasime;
- Evitati consumul de carne procesata;
- Consumati lapte si produse lactate degresate, pentru a limita aportul de grasimi saturate din dieta;
Deviza unei interventii nutritionale sanatoase, sustenabile la viitorii parinti este calitatea, nu doar cantitatea. Chiar daca restrictiile severe pot favoriza o scaderea in greutate insemnata, insuficienta dietei in nutrienti cheie pentru conceptie si dezvoltarea armonioasa a fatului nu este benefica. Procesul de a pregati organismul pentru o sarcina si de a o sustine poate fi coplesitor, caz in care indrumarea specialistului in nutritie poate fi de un real ajutor. Dieteticianul reprezinta o punte intre cunostintele nutritionale si punerea lor in practica si poate ajuta la crearea unor sisteme de suport si a mediului optim care sa sustina schimbarile pe termen lung, atat pentru optimizarea greutatii inainte de conceptie,
a nutritiei in sarcina, cat si pentru mentinerea unei alimentatii sanatoase a parintilor si urmasilor deopotriva.
Pentru a putea obtine cele mai bune rezultate, este nevoie de timp, multa determinare si o foarte buna intelegere asupra factorilor de risc asociati obezitatii, atat genetici, cat mai ales modificabili, adica acei factori asupra carora se poate actiona.
Factorii cheie in aparitia obezitatii includ:
- Particularitatile biologice care pot programa metabolic organismul pentru obezitate;
- Tiparul de alimentatie - hipercaloric, hiperprocesat, sarac in nutrienti si fibre alimentare, monotonia alimentara;
- Circumstantele care tin de mediul in care ne alimentam: accesul facil la alimente de slaba calitate, disponibile chiar si in locatii non-stop - comandam mai mult, mancam in oras des si gatim mai putin acasa;
- Sedentarismul si inactivitatea fizica;
- Factorii psiho-emotionali si influentele sociale. Mai exact, esecul societatii, a mijloacelor media si al educatiei de a promova o imagine corporala sanatoasa, presiunea de a apartine unui anumit tipar corporal, de om slab, mereu la dieta etc.
Obezitatea, mai mult decat o problema estetica
Desi suntem obisnuiti sa privim obezitatea drept o problema estetica, aceasta afectiune asociaza numeroase complicatii, unele dintre ele mai putin cunoscute:
- Tulburari ale metabolismului glucozei, facand aici referire la prediabet si diabet zaharat de tip 2;
- Insulino-rezistenta;
- Hipertensiunea arteriala;
- Cresterea colesterolului, in special LDL - colesterolul cu particule mici si dense, puternic aterogene, cresterea trigliceridelor;
- Steatoza hepatica non-alcoolica;
- Hiperuricemia si guta;
- Pedispozitia la evenimente trombotice;
- Tulburari ale sistemului imun prin accentuarea raspunsului proinflamator;
- Tulburari de fertilitate
Surse:
www.mayoclinic.org
www.acog.org
www.marchofdimes.org
www.sciencedaily.com