Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Histerectomia minim-invaziva – efectuata de rutina de catre medicii ginecologi din Spitalul Brasov

Histerectomia minim-invaziva – efectuata de rutina de catre medicii ginecologi din Campusul Medical Brasov

"Pacientele trebuie sa stie ca au optiuni terapeutice atunci cand li s-a recomandat operatia de inlaturare a uterului – histerectomia. Acum exista interventii chirurgicale moderne, mai putin invazive, iar medicii din Spitalul Regina Maria Brasov au fost primii ginecologi care au efectuat intr-un spital privat din Brasov histerectomii laparoscopice.” – ne-a spus Sef de Lucrari Dr. Costin Anastasiu, medic primar ginecolog, Doctor in Medicina, cu competenta in chirurgia laparoscopica.

Pacienta nu mai trebuie sa sufere o interventie chirurgicala majora, efectuata printr-o incizie abdominala de mari dimensiuni si care necesita o recuperare completa lunga, de pana la 12 saptamani. Astazi, datorita progresului tehnologiei si pregatirii specializate a medicilor, putem sa efectuam operatii majore in totalitate prin tehnici endoscopice, fara sa mai fie nevoie de practicarea unor incizii mari pentru a patrunde in abdomen. Cu aceasta metoda, ginecologii pot inspecta in totalitate cavitatea abdominala si efectua manevre chirurgicale prin trei sau patru incizii mici, de aproximativ 0.5 -1 cm. Se folosesc echipamente care furnizeaza o imagine marita si extrem de clara a regiunii anatomice examinate pe un monitor de inalta definitie (HD), ceea ce ii va permite chirurgului sa vada structurile mult mai clar si din unghiuri inaccesibile in chirurgia “deschisa”. Pentru pacienta, chirurgia minim-invaziva inseamna: un traumatism redus asupra organismului, mai putin sange pierdut, cicatrici mai mici si cu vindecare excelenta si o nevoie scazuta de a lua medicamente pentru durere. Recuperarea este mult mai rapida, practic, dupa 3 zile isi poate relua activitatea zilnica.” – a concluzionat Dr. Anastasiu beneficiile interventiilor ginecologice efectuate minim-invaziv.

 

Histerectomia traditionala pe cale deschisa vs. histerectomia prin abord minimal invaziv

Traditional, histerectomia abdominala este efectuata printr-o operatie “deschisa”, care necesita o incizie mare de minim 15 centimetri la nivelul abdomenului, orizontala sau verticala.

Aceasta procedura poate genera durere postoperatorie importanta, medicatie antialgica in doze mari, poate avea un risc crescut de infectii si sangerare importanta. Dupa interventie, recuperarea este lunga (frecvent 4-8 saptamani) si la nivelul abdomenului femeia va ramane cu o cicatrice mare, uneori inestetica.

Histerectomia minim invaziva originala a fost histerectomia vaginala. Odata cu progresul tehnicilor chirurgicale laparoscopice si a accesului la tehnologie performanta, metodele minim invazive au evoluat si histerectomia laparoscopica este astazi prima optiune pentru indepartarea uterului in cele mai multe cazuri.

In prezent, histerectomia se poate efectua prin trei tipuri de operatii minim-invazive:

  • Histerectomia vaginala, uterul extragandu-se printr-o incizie efectuata la nivelul vaginului.
  • Histerectomia laparoscopica, in care se practica trei sau patru incizii mici, de aproximativ 0.5–1 cm, la nivelul abdomenului
  • Histerectomia vaginala asistata laparoscopic, in care se combina cele doua cai operatorii

Histerectomia vaginala

Este metoda preferata in cadrul interventiilor prin abord minimal invaziv. In cazul histerectomiei vaginale, uterul este indepartat prin vagin, la nivelul caruia se efectueaza o incizie mica prin care se introduce instrumentarul operator. Pacientele candidate pentru aceasta procedura sunt cele care au sangerare vaginala anormala, hiperplazie endometriala, fibroame uterine de dimensiuni in general reduse, adenomioza sau prolaps genital.

Histerectomia laparoscopica

Este metoda preferata in locul histerectomiei abdominale la pacientele la care histerectomia pe cale vaginala nu este o optiune. In cazul histerectomiei laparoscopice se foloseste un echipament endoscopic compus din telescop – un tub optic cu diametru mic (10 milimetri), conectat la o camera video si o sursa de lumina. Datorita dimensiunii mici, acesta poate fi manevrat in zone care ar fi dificil sau imposibil de explorat in chirurgia clasica. In plus, chirurgul poate vizualiza o imagine marita a organelor pe un monitor special, ceea ce ii va permite sa vada structurile mult mai clar decat este posibil in operatia “deschisa”. Aceasta procedura necesita un instrumentar adecvat – pentru disectie si hemostaza - si o buna tehnica chirurgicala. Medicul ginecolog trebuie sa aiba pregatire speciala si experienta in astfel de tehnici operatorii. Este indicata in cazul fibroamelor uterine mai mari, endometriozei severe, istoric de chirurgie abdominala anterioara cu formare de aderente, patologie ovariana asociata. De asemenea histerectomia laparoscopica poate fi prima optiune si in cazul in care histerectomia vaginala este imposibila, oferind avantajul unui abord mult mai facil asupra anexelor uterine (trompe si ovare), cu o recuperare postoperatorie la fel de rapida.

Histerectomia vaginala asistata laparoscopic

Histerectomia vaginala asistata laparoscopic este o procedura care foloseste tehnicile chirurgicale laparoscopice si instrumentarul specific pentru a indeparta uterul, colul uterin, trompele si ovarele prin vagin. Pacientele candidate pentru acest tip de operatie sunt cele care au suferit anterior o interventie chirurgicala abdominala, care au fibroame uterine voluminoase, durere pelvica cronica, endometrioza sau boala inflamatorie pelvina sau la care se recomanda indepartarea ovarelor (ovarectomie).

Avantajele histerectomiei minim-invazive

In cazul celor mai multor femei, histerectomia minim-invaziva ofera avantaje numeroase comparativ cu metoda chirurgicala traditionala:

  • Incizii mici foarte putin sau deloc vizibile
  • Durere mult redusa  
  • Sangerare minima
  • Risc scazut de infectii
  • Risc redus de aderente post-interventie
  • Spitalizare redusa, doar 24-48 de ore comparativ cu 4-7 zile dupa operatia abdominala
  • Mobilizare precoce la cateva ore dupa operatie
  • Recuperare rapida completa dupa 1-3 saptamani, comparativ cu 4-8 saptamani
  • Nivel crescut de satisfactie a pacientei

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Consultant: Sef de Lucrari Dr. Costin Anastasiu, medic primar obstetrica-ginecologie, Spitalul Regina Maria Brasov

Surse de informatie:

  • Choosing the Route of Hysterectomy for Benign Disease, ACOG
  • Gynecologic Laparoscopy, Author: William W Hurd, MD, MSc, MPH; Chief Editor: Michel E Rivlin, MD, Medscape