Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce clipim?

De ce clipim?

Vezi infograficul aici.

Cu totii clipim. Mult. Desi banal, clipitul este un fenomen normal si important din punct de vedere fiziologic. Este intalnit mai rar la nou-nascuti, care obisnuiesc sa-ti tina ochii larg deschisi. Frecventa cu care clipim creste pe masura ce sistemul nervos ajunge la maturitate.

Adultii clipesc de aproximativ 15-20 de ori pe minut, adica pana la 1.200 de ori pe ora si 28.800 de ori pe zi. Cu mult mai mult decat am avea nevoie pentru a ne umezi suficient ochii. De fapt, clipim atat de mult incat 10% din timpul in care suntem treji avem ochii inchisi.

Rolul protector al clipitului

In general, clipim pentru a lubrifia globul ocular si, ocazional, pentru a proteja ochii de praf sau de alte resturi din aer.

Inchiderea si deschiderea rapida a pleoapelor dureaza doar o zecime de secunda, timp suficient insa pentru a indeparta particulele de praf si pentru a raspandi fluide peste globul ocular pentru a-l umezi. De fiecare data cand clipesc, pleoapele raspandesc un cocktail de uleiuri si secretii mucoase peste suprafata ochiului, pentru a preveni uscarea lui. Clipind, protejam ochii si de stimuli potential daunatori, cum ar fi luminile stralucitoare si corpurile straine.

Multe persoane se intreaba de ce nu percep faptul ca lumea inconjuratoare se cufunda in intuneric la fiecare 2 pana la 10 secunde. Potrivit oamenilor de stiinta, creierul are capacitatea de a ignora momentele de black-out cauzate de clipit. Insasi actiunea de a clipi suprima activitatea din mai multe zone ale creierului responsabile pentru detectarea schimbarilor din jurul nostru, astfel incat sa percepem activitatea din jur ca fiind continua si nu intrerupta de micile pauze de clipit.

Totodata, in momentul in care clipim, creierul intra intr-o stare de repaos, ajutandu-ne sa ne aduam gandurile si sa ne concentram mai bine. Cel putin asa considera un grup de oameni de stiinta din Japonia, al caror studiu a fost publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences, in 2012. De asemenea, exista cercetari care demonstreaza ca momentele in care clipim nu sunt de fapt intamplatoare. Desi pare o actiune spontana, studiile au aratat ca oamenii tind sa clipeasca in momente previzibile. De exemplu, cand o persoana citeste, tinde sa clipeasca dupa terminarea fiecarei propozitii, in timp ce cand o persoana asculta un discurs, clipeste atunci cand vorbitorul face pauze.

3 tipuri de clipit

Exista trei tipuri de clipit: spontan, reflexiv si voluntar.

Clipitul spontan este acea actiune pe care nu o observam (daca nu incepem sa ne gandim la asta) si care ne ajuta sa mentinem globul ocular curat si umed.

Clipitul reflex este raspunsul la un eveniment neasteptat. De exemplu, clipim refexiv atunci cand un obiect se apropie de ochi sau cand auzim zgomote puternice. Acest tip de clipit dureaza cu o fractiune de secunda mai mult decat clipitul spontan si este un mecanism de protectie pentru a preveni deteriorarea globului ocular de potentiale amenintari.

Clipitul voluntar reprezinta actiunea pe care o facem in mod constient (deliberat). De asemenea, si acest tip de a clipi dureaza mai mult decat clipitul spontan.

Sindromul ochilor uscati sau al privitului la calculator

Sindromul ochilor uscati este caracterizat prin uscarea corneei si conjunctivei - o membrana subtire protectoare care acopera albul ochiului si fata interna a pleoapelor. Ochii se pot usca din cauza productiei inadecvate de lichid lacrimal sau din cauza unei compozitii anormale a lichidului lacrimal, fapt care conduce la evaporarea rapida a lacrimilor.

Sindromul privitului la calculator este o afectiune temporara, care apare ca urmare a folosirii indelungate a calculatorului sau tabletei. Cand lucram la un calculator ochii depun un efort mult mai mare decat atunci cand citim o carte, pentru ca se concentreaza in mod continuu, se misca inainte si inapoi, sus si jos, pentru a se alinia cu ceea ce vedem.

Potrivit oamenilor de stiinta americani, persoanele care lucreaza la calculator tind sa clipeasca mai rar si, prin urmare, prezinta un risc crescut de a dezvolta sindromul ochilor uscati.

5 pasi simpli pentru a-ti proteja ochii la birou:

  • Clipeste mai des voluntar
  • Foloseste din cand in cand picaturi de ochi, pentru a-ti umezi ochii
  • Regleaza unghiul din care privesti spre monitor – partea de sus a monitorului trebuie sa fie la nivelul frunctii, pentru a nu te uita in jos sau in sus
  • Odihneste-ti ochii
  • Mergi la oftalmolog cel putin odata pe an.

Text: Mirabela Viasu, Medical Editor

Surse:
www.mayoclinic.org
www.health.clevelandclinic.org
www.smithsonianmag.com
www.livescience.com