Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce sunt viciile de refracție și cum pot fi corectate

Ce-sunt-viciile-de-refracție-și-cum-pot-fi-corectate
Erorile de refracție, numite și vicii de refractie ale ochiului sunt probleme care afectează vederea clară, și se produc atunci când forma ochiului împiedică lumina să se concentreze corect pe retină (locul unde un țesut specific, format din celule sensibile la lumină generează impulsurile nervoase care creează imaginile la nivelul scoarței cerebrale).

Omul vede la nivelul creierului, dar calitatea imaginilor, depinde de capacitatea ochiului, similar unui aparat fotografic, de a capta imaginile. La fel ca în cazul unui aparat fotografic incorect reglat, fotografia rezultată va fi neclară.

Corectarea se poate face cu lentile de contact sau purtând ochelari ori cu ajutorul chirurgiei cu laser.

Aceasta elimină necesitatea purtării ochelarilor sau a lentilelor de contact pentru foarte mult timp și îmbunătățește substanțial calitatea vederii.

Viciile de refracție

Viciile de refracție oculară, cum sunt miopia, hipermetropia și astigmatismul, sunt foarte comune. Prevalența afecțiunilor poate varia foarte mult în funcție de diferiți factori, inclusiv regiunea geografică, grupa de vârstă, astfel că este foarte greu de estimat un procent. În plus, este frecventă situația în care oamenii nu știu că nu văd bine, acesta fiind și unul dintre motivele pentru care este nevoie de controale oftalmologie periodice și în mod special control oftalmologic al copilului.

Există 4 tipuri comune de erori de refracție:

  • Miopia face ca obiectele aflate la distanță să pară neclare, pentru că razele focalizează în fața retinei.
  • Hipermetropia face ca obiectele din apropiere să pară neclare, dat fiind faptul că imaginea se formează în spatele retinei.
  • Astigmatismul care poate face ca obiectele îndepărtate și din apropiere să pară neclare sau distorsionate, pentru că sunt mai multe puncte de focalizare, mai sus sau mai jos de retină.
  • Presbiopia care apare fiziologic după decada 40 și înseamnă dificultatea de a vedea lucrurile aproape ca urmare a faptului că diminuează capacitatea cristalinului de a se adapta astfel că imaginile nu mai sunt focalizate corect și poate fi asociată cu dificultăți de acomodare de la privitul aproape la distanță, și invers.

Cauzele viciilor de refracție

Viciile de refracție au cauze complexe și pot fi influențate de o combinație de factori genetici și de mediu. Erorile de refracție sunt cauzate, de trei factori diferiți:

  • Globii oculari sunt prea lungi sau prea scurți;
  • Anomalii ale formei corneei;
  • Incapacitatea cristalinului de a focaliza corect imaginea, ca urmare a proceselor naturale de îmbătrânire.

Unele dintre acestea pot să apară concomitent, să evolueze sau să se compenseze, în timp, una pe alta, de exemplu miopia care poate fi atenuată de presbiopie, poate să se manifeste încă din copilărie iar la vârsta adultă să diminueze sau să apară mai târziu în viață. Se întâmplă toate acestea pentru că ochii evoluează pe parcursul vieții. Mai mult, globii oculari nu sunt perfect simetrici, astfel că erorile de refracție pot să aibă particularități specifice la un ochi față de celălalt.

Există și o serie de factori de risc, care pot accentua sau favoriza apariția și evoluția erorilor de refracție, după cum urmează:

  • înaintarea în vârsta;
  • componenta genetică;
  • miopia tardivă- efect al vieții indoor (ochiul uman se relaxează atunci când privește departe și face efort pentru orice activități care implică privitul aproape);
  • utilizarea lămpilor LED;
  • privitul timp îndelungat aproape;
  • probleme ale somnului și insuficienta odihnă oculară.

Simptomele erorilor de refracție

Este posibil ca unii oameni să nu observe simptomele erorilor de refracție. Se întâmplă asta datorită capacității creierului de a „prelucra” imaginile preluate cu erori la nivelul ochiului sau diferite gesturi reflexe care ajută vederea, cum este privitul printre gene.

Cel mai frecvent simptom este vederea neclară, indiferent de tipul viciului de refracție. La aceasta se adaugă:

  • vedere dublă;
  • vedere tulbure;
  • halou în jurul luminilor strălucitoare;
  • dureri de cap și oboseală oculară, asociată sau nu cu disconfort la nivelul ochilor și durere;
  • dificultăți de focalizare la privitul de aproape;
  • aprecierea eronată a distanțelor.  

Corectarea cu lentile

Erorile de refracție sunt măsurate și pot fi corectate folosind lentile de contact sau ochelari cu lentile care au dioptria ce permite focalizarea pe retină.

Dioptriile sunt o unitate de măsură a puterii optice a unei lentile sau a unui sistem optic. Această măsură indică modul în care o lentilă focalizează lumina. Dioptria este reprezentată printr-un număr algebric și poate fi pozitivă sau negativă, indicând astfel două tipuri principale de vicii de refracție.

  • Dioptriile pozitive se referă la lentile convergente, care aduc razele de lumină împreună și sunt utilizate pentru corectarea hipermetropiei.
  • Dioptrii negative care se refera la lentile divergente, care disperseaza razele de lumină și sunt utilizate pentru corectarea miopiei.

Există și lentila cilindrică utilizată pentru a corecta astigmatismul, un viciu de refracție oculară provocat de deformarea elementelor optice ale ochiului (corneea și/sau cristalinul). Lentilele cilindrice sunt concepute pentru a furniza diferite puteri de refracție în diferite direcții ale lentilei. Aceasta ajută la compensarea diferențelor de refracție în diferite meridiane ale ochiului.

Există două componente principale ale unei rețete de lentile cilindrice:

  • Dioptriile sferice pot corecta miopia asociată cu astigmatismul și sunt pozitivă sau negativă.
  • Dioptriile cilindrice corectează astigmatismul și neclaritățile vederii la distanță sau apropiere și este măsurată doar în dioptrii pozitive.

După ce medicul face evaluarea viciilor de refracție, va prescrie o rețetă care descrie aceste erori sub formă de valori numerice și grade sexagesimale. Acestea vor fi transferate în lentilele de contact sau pentru ochelari, pentru corectarea vederii.

Corectarea viciilor de refracție prin operație cu laser

Ochelarii și lentilele de contact nu sunt singurele modalități pentru corectarea viciilor de refracție. Pacienții cu probleme de vedere provocate de miopie, hipermetropie sau astigmatism, pot să-și corecteze aceste deficiențe cu ajutorul laserului EXCIMER.
 
Chirurgia laser presupune eliminarea unei secțiuni din cornee, lucru care determină ca imaginea să se proiecteze corect pe retină. Procedura de keratectomie fotorefractivă și keratomileoza in situ cu laser EXCIMER sunt tratamente relativ noi care pot fi utilizate pentru a corecta erorile de refracție ale ochiului. Sunt folosite frecvent pentru corectarea miopiei, dar au rezultate bune și foarte bune și pentru corectarea hipermetropiei și astigmatismului.

Laserul EXCIMER modifică starea de refracție a ochiului prin îndepărtarea țesutului din corneea anterioară printr-un proces cunoscut sub numele de descompunere fotoablativă. Acest proces folosește energia ultravioletă a laserului EXCIMER pentru a perturba legăturile chimice din cornee, fără a provoca daune termice țesutului înconjurător. Suprafața corneeană anterioară modificată permite luminii să fie focalizată pe retină, reducând substanțial sau chiar eliminând dependența de ochelari și lentile de contact.

Pentru a fi un pacient eligibil pentru acest tip de intervenție, grosimea corneei trebuie să permită aplicarea laserului și să nu existe semne de cataractă sau afecțiuni preexistente ale corneei ori de fund de ochi. Pacientul trece printr-un set complet de investigații oftalmologie complete și specifice precum topografia corneană ultrasonică și pahimetria prin care se determină grosimea corneei. În funcție de evaluarea generală a sănătății oculare se obține indicația chirurgicală pentru tratarea erorilor de refracție.
 
Intervenția chirurgicală cu laser EXCIMER durează în funcție de numărul de dioptrii, dar chiar și așa, este foarte rapidă, totul terminându-se în mai puțin de un minut. Intervenția nu este dureroasă, dar poate să apară post-operator o stare temporară de disconfort la lumină sau o senzație de corp străin.

Procedura este contraindicată în următoarele situații:

  • În timpul sarcinii;
  • În cazul problemelor corneene și a keratoconusului;
  • În cataractă (inclusiv după intervenția chirurgicală);  
  • Persoanelor cu vicii de refracție instabilă (dacă modificarea a fost mai mare de 0.5 dioptrii pe parcursul unui an);
  • Persoanelor cu colagenoze (pentru că pot deteriora ireversibil structura transparentă a corneei) și boli legate de imunitate (SIDA, lupus etc.).

Pentru pacienții care nu sunt eligibili pentru intervenția cu laser EXCIMER, există și alte variante pentru corectarea dioptriilor. Este vorba de chirurgia refractivă cristaliniană (CRC) care presupune implantarea unui cristalin artificial multifocal (care oferă o vedere clară, fără ochelari, atât la distanță, cât și la aproape) sau a unui cristalin artificial multifocal toric (care corectează și astigmatismul).

Tehnica intervențiilor cu laser EXCIMER

Intervenția cu laser EXCIMER se realizează prin două tehnici.

  • Prima tehnică se numește LASIK și constă în detașarea unei lamele de cornee (flap cornean) și aplicarea laserului pentru a șlefui corneea.
  • A doua tehnică, numită PRK, constă în înlăturarea stratului exterior al corneei (epiteliu), după care laserul lucrează în grosimea corneană (stromă). Se administrează antibiotic și se poziționează o lentilă de contact terapeutică care se poartă aproximativ 1 săptămână post-operator. În urma intervenției prin tehnica PRK, corneea trebuie să se reepitelizeze.

Fiecare metodă de corectare a erorilor de refracție are avantaje și limite, iar alegerea soluției optime depinde de nevoile individuale ale pacientului, de statusul ocular și de recomandările medicului oftalmolog.

Surse:

www.ncbi.nlm
www.aaojournal.org
www.britannica.com